Реклама
Реклама
Реклама

Договір підряду

  1. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  2. Читайте на тему
  3. Усний договір підряду необхідно підтвердити будь-якими документами
  4. Договір підряду - це договір, який захищає інтереси виконавця
  5. Якщо у сторін договір підряду в «усній формі», доведіть, що замовник прийняв роботи
  6. На підставі односторонніх актів суд може визнати, що договір підряду є виконаним
  7. Виконавець договору підряду по ГК РФ може довести якість робіт

Договір підряду роблять висновок, коли є необхідність в будь-яких роботах. Замовник доручає роботи контрагенту і оплачує результат. Однак якщо замовник недобросовісний, виконавець може зіткнутися з необхідністю витребувати оплату через суд.

Договір підряду є угодою про створення того чи іншого результату робіт. Сторонами договору є замовник і підрядник (виконавець). В рамках угоди замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов'язання виконати роботи і передати результат замовнику.

За договором підряду замовити можна роботи будь-якого характеру - це можуть бути будівельні, ремонтні роботи та т. П. Така угода підписують при розробці чогось (наприклад, програмного забезпечення або сайту для компанії-замовника). Але незалежно від деталей угоди договір підряду - це договір, який укладають з метою створення конкретного, матеріально вираженого результату.

Законодавець у Цивільному кодексі України договором підряду присвятив окрему главу ( Глава 37 ЦК України ). У п'яти параграфах роз'яснили, що таке договір підряду і як регулювати відносини, які з нього виникають. Наприклад, коли виконавець передає замовнику результат робіт, він також передає права на результат (ст. 703 ЦК України). Виконавець-генпідрядник має право залучати до робіт третіх осіб в якості субпідрядників. Тобто передоручати виконання частини робіт стороннім компаніям (ст. 706 ЦК України). Підрядник відповідає за якість робіт (ст. 721 ЦК України). І т.д.

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Які види договорів підряду виділяють в законі

Про договір підряду Цивільний кодекс містить безліч пояснень. Зокрема, в законі спеціально описали деякі окремі види договору підряду:

  1. побутовий підряд (§ 2 гл. 37 ГК РФ). Як правило, цей вид договорів укладають невеликі компанії або ІП при роботі з населенням. Завдання підрядника - виконати роботи побутового характеру. Наприклад, це лагодження техніки, пошиття одягу і т. Д. Зверніть увагу, що при виконанні зобов'язання слід керуватися не тільки нормами ЦК, але і нормами закону про захист прав споживачів.
  2. будівельний підряд (§ 3 гл. 37 ГК РФ). Договори в цій сфері укладають між собою великі компанії. Як правило, в рамках однієї угоди необхідно залучити безліч третіх осіб. Замовником може виступати приватний інвестор або держава. З боку виконавців фігурують компанія-генпідрядник і її контрагенти, яких залучають по договором субпідряду .
  3. Підряд на виконання проектних та вишукувальних робіт (§ 4 гл. 37 ГК РФ). Виконавцями за такими договорами зазвичай служать проектні і конструкторські бюро, дослідні лабораторії і т. Д. Результат робіт - це висновок про дослідження, технічний проект і т. Д. Нерідко їх замовляють в рамках будівництва . При цьому роботи пов'язані з інтелектуальною діяльністю. Тому потрібно враховувати не тільки норми про підрядні відносинах, а й про інтелектуальної власності (Розділ VII ГК РФ).
  4. Підрядні роботи для державних або муніципальних потреб (§ 5 гл. 37 ГК РФ). Органи влади виступають в ролі замовника і оформляють з підрядниками державні або муніципальні контракти. Це роблять з урахуванням вимог законодавства про закупівлі.

Але оскільки договір підряду є договором «на результат», такий тип угоди укладають в будь-якій ситуації, коли одній стороні необхідно, щоб друга створила якийсь об'єкт або розробку. При складанні документа пропишіть істотні умови . Слід відрізняти угоду від договору про послуги.

Читайте на тему

Яку форму повинен мати договір підряду

Якщо компанія-замовник постійно привертає тих чи інших виконавців, має сенс розробити і застосовувати типові договори підряду. У такому документі та додатках до нього замовник перераховує стандартні елементи: основні положення, істотні умови, свої реквізити і т. П. На підставі подібного шаблону договору підряду можна формувати угоди з особливими умовами, але присутність шаблонів сильно спростить роботу. Також типові форми зручні для підрядника. Наприклад, в веб-студії займаються інтернет-сайтами і уявляють собі, скільки часу в середньому зажадає кожен етап розробки. Ці дані відображають у плані-графіку як типовому додатку до договору.

Що стосується форми договору підряду, закон висуває вимоги, загальні для договорів (ст. 432 ЦК України):

  1. Сторони повинні дотримуватися правил офморленія і регістарціі, якщо такі вказівки присутні в законі.
  2. Сторонам необхідно досягти згоди з усіх істотних умов. При недотриманні цієї вимоги договір буде неукладеним.

Тому коли укладають договір підряду, форма договору повинна бути письмовою (ст. 434 ЦК України). Не обов'язково у вигляді єдиного документа, але повинні бути однозначні документальні підтвердження, що сторони погодили істотні умови.

Усний договір підряду необхідно підтвердити будь-якими документами

Навіть якщо сторони угоди уклали «усний» договір підряду, тобто просто домовилися про роботи, будуть потрібні документи, які підтвердять їх основні домовленості. Наприклад, це може бути бухгалтерський документ, який містить відомості про предмет і інших істотних умов.

Під час укладання угоди підряднику не слід забувати, що договір підряду - це не просто документ, який регламентує відносини з замовником. Це доказ в суді. Може знадобитися витребувати оплату у замовника, який отримав виконання, але ухиляється від своїх обов'язків. Без доказів з боку підрядника у суду не буде підстав, щоб підтримати позов. Тому підряднику важливо оформити договір у письмовій формі і відобразити в документі всі важливі положення.

Договір підряду - це договір, який захищає інтереси виконавця

Нерідко договір підряду є причиною суперечок між замовником і виконавцем. Розглянемо, як підрядник може відстояти свої інтереси.

Якщо у сторін договір підряду в «усній формі», доведіть, що замовник прийняв роботи

Результат потрібен швидше, ніж сторони узгодять і підпишуть договір - з такою ситуацій стикається кожен підрядник. Юрист може розробити типову форму договору підряду, але виробничий відділ не встигне їй скористатися. Процес узгодження запустять, коли фактично вже приступлять до роботи, щоб не втратити вигідний контракт. Підрядник ризикує, коли погоджується приступити до роботи без письмової угоди.

Щоб не залишитися без винагороди, подбайте про документах. ВАС РФ вказав, що виконавець має право стягнути оплату, якщо замовник прийняв результат. До відносин сторін у цьому випадку застосовуються положення про підряд, навіть якщо сторони не погодили істотні умови договору підряду (п. 7 інформаційного листа Президії ВАС РФ від 25.02.2014 № 165 ).

Наприклад, підрядник зажадав оплату. Суд задовольнив позов. Він визнав доведеним виконання. Виконавець підтвердив свою позицію за допомогою актів, на яких стояв підпис відповідального представником замовника (ст. 753 ЦК України) і технічного завдання. Суд зробив висновок, що роботи мають для замовника споживчу цінність, і стягнув заборгованість ( постанову АС Московського округу від 23.10.2017 № Ф05-13900 / 2017 по справі № А40-13545 / 17 ).

На підставі односторонніх актів суд може визнати, що договір підряду є виконаним

Підрядник може стягнути оплату, навіть якщо замовник не підписав акти. Щоб довести виконання, підтвердіть відправку документів. Виконавець може витребувати борг, якщо своєчасно виставляв акти, а замовник ухилявся від підписання (визначення ВС РФ від 27.12.2016 № 304-ЕС15-19352 у справі № А45-4420 / 2014 року).

Якщо мова йде про поетапне виконання, замовник зазвичай підписує акти. Проблема виникає, коли підрядник направляє підсумкові документи, які стають підставою оплати. Недобросовісний замовник в такому випадку:

  • не відповідає на листи;
  • висуває нові вимоги, посилається на дефекти, висилає відмови від приймання.

Щоб стягнути кошти, збережіть докази належної відправки актів. Направте ще раз, якщо не залишилося підтвердження таких дій.

Наприклад, підрядник стягнув оплату. Суд вказали, що під час відсутності мотивованої відмови від прийняття робіт і односторонні акти здачі - належне доказ факту виконання ( визначення ВС РФ від 29.06.2017 № 147-ПЕК17 у справі № А40-171370 / 2015 ).

Трапляються ситуації, коли компанія передає документи кур'єром, без консультації і відома правового відділу. Безпосередній виконавець передає акти, але не отримує підписи повноважного особи замовника, не зберігає опис вкладення з квитанцією або направляє простим листом. Щоб вимагати оплату, доведеться відправити документи повторно. Якщо юрист стикається з такою ситуацією, необхідно роз'яснити керівництву ризики:

  • нова відправка може статися за межами строків договору. Замовник може пред'явити неустойку за прострочення, якщо сторони узгодили таку умову в угоді;
  • розраховувати договірну або незаконну неустойку доведеться з урахуванням дати нової відправки, а значить, сума буде менше.

Припустимо виробничий відділ направив акти звичайним листом або не збереглися докази вручення документів. Коли юрист отримав завдання готувати позов, на виробництві не підтвердили належну відправку. Це означає, довести прострочення приймання робіт не вийде. Юристу доводиться відправляти акти повторно цінним листом з описом, чекати відповіді згідно з умовами договору і розраховувати відсотки за прострочення на поточну дату.

Якщо довелося зіткнутися з такою складністю, насамперед перевірте терміни позовної давності. Є ризик, що юристу про проблему розкажуть в останню чергу, коли виробничий відділ не зможе домовитися або знадобляться кошти. Коли залишається мало часу, необхідно одночасно з повторною відправкою готувати претензію, а також позов. Перевірте, чи не відкрито чи по відношенню до замовника провадження у справі про банкрутство. У цьому випадку знадобиться заяву про включення до реєстру кредиторів.

Виконавець договору підряду по ГК РФ може довести якість робіт

Нескінченні вимоги замовника - ще одна проблема, з якою стикається виконавець. Підрядник перевиставляє акти і отримує мотивовані відмови. Замовник знаходить нові недоліки, виконавець їх усуває, але ситуація повторюється. Такі суперечки часто вирішує експертиза. Якщо результат відповідає вимогам якості, комплектності та іншим параметрам, підрядник має право отримати грошову винагороду. ВАС РФ вказав: не можна ставити оплату за договором в залежності від затвердження акту здачі-приймання ( постанову Президії ВАС РФ від 17.12.2013 № 12945/13 у справі № А68-7334 / 2012 ).

З подібній ситуації простіше вийти, якщо роботи передаються третій особі. Якщо воно користується результатом, значить є споживча цінність. Замовник передав виконання - підрядник має право вимагати оплату.

Наприклад, підрядник звернувся до суду. Він зажадав стягнути борг за роботи. Замовник заперечував. Він вважав, що результат не відповідає якості. В рамках справи суд призначив експертизу. Спеціаліст виявив недоліки окремих елементів, але зробив висновок, що роботи відповідають критеріям якості та комплектності в рамках договору підряду. Експерт розрахував вартість обладнання, яке виготовив, поставив і змонтував підрядник. Суд частково задовольнив позов про стягнення боргу і відмовив у зустрічному вимозі замовника про повернення переплати ( постанову АС Центрального округу від 23.06.2017 № Ф10-2279 / 2017 по справі № А09-3901 / 2014 ).

2017 № Ф10-2279 / 2017 по справі № А09-3901 / 2014   )