Реклама
Реклама
Реклама

Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?

  1. Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК? Вимагайте перерахунку квартплати ... за тарганів...
  2. Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?

Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?

Вимагайте перерахунку квартплати ... за тарганів у підвалі

Уже в серпні кияни заплатять за квартиру за підвищеними тарифами. Оголошуючи про підвищення, влада столиці обіцяли підвищити якість обслуговування будинків і прибудинкових територій.

«Столичні комунальні житлово-експлуатаційні дільниці повинні в тижневий термін навести порядок в підвальних приміщеннях, де перебувають теплові пункти, лічильники та інше обладнання. Також ЖЕКи повинні негайно відреагувати на всі скарги киян на «гарячі лінії» 1551 і 1 557, що стосуються пошкоджень будинкових мереж, випадків затоплення підвальних приміщень », - про це вчора під час інспекції стану житлових будинків та дворів в Шевченківському і Солом'янському районі Києва заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Нагадаємо: житлофонд міста, яким керують комунальні керуючі компанії (8327 будинків), на 80 відсотків застарілий, обслуговування його обходиться дорого, особливо там, де є великі прибудинкові території і є старі ліфти. Дефіцит фахівців, покликаних підтримувати це господарство в мінімально робочому стані, становить близько 40 відсотків. Проте, в комунальних компаніях обіцяють більше проводити поточних ремонтів будівель.

У Києві є 63 житлових будинки, яким надають мінімум послуг, тут була і залишається, навіть після підвищення, найнижча квартплата - близько 3 гривень за квадратний метр. Основній масі жителів з комунальних будинків вже в серпні запропонують заплатити за обслуговування від 5 до 6 гривень за квадратний метр, а 600 будинкам виставили плату від 7 до 8 гривень. Заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелєєв сподівається, що після підвищення зарплати в ЖЕКах зменшиться кадровий дефіцит робочих спеціальностей. Більше буде двірників, які за зарплату 4200 гривень за місяць стануть прибирати тільки на прибудинкових територіях, а прибиральники, яких хочуть найняти на роботу за 3200 гривень, почнуть мити парадні. Підвищать зарплату сантехнікам та електрикам.

Мешканці можуть контролювати якість роботи жеківців, підписуючи або НЕ підписуючи кожен місяць акт виконаних робіт в будинку і біля нього. Що потрібно знати і як можна змусити ЖЕК працювати пояснюють заступник голови Києва Петро Пантелєєв і начальник житлово-комунальної інспекції Київської міськдержадміністрації Станіслав Москалевський.

1.Що ЗАПИСАНО В ЗАКОНІ?

Згідно з постановою №970 Кабміну мешканці можуть оскаржити невиконання будь-якої з вхідних в тариф послуги. Її відсутність можна перевірити і виміряти відповідно до методики, скласти акт і зажадати перерахунку. Не варто «дарувати» ЖЕКам чималі гроші за їх бездіяльність або не спроможні.

2. Що ВХОДИТЬ В ТАРИФ?

Треба знати, що в тариф входить оплата за роботу ліфтів, роботу диспетчерських служб, обладнання димовидалення, освітлення сходових кліток. На його відсутність найчастіше надходять скарги в колл-центр 15-51. Але так чи часто кияни пред'являли своїм жілконтор вимоги повернути гроші за відсутність світла? Платимо ми і за полив дворів влітку, очистку від снігу, підкачування води, вміст підвалів і горищ, сміттєприймач і їх дезінфекцію. Все це, крім підмітання дворів, входить в тариф по квартплаті.

3.Где ПОВИНЕН ПРИБИРАТИ ДВІРНИК?

Біля кожного будинку є строго певна прибудинкова територія, іноді вона дуже маленька. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації №307 її прибирають двірники щодня.

В принципі, можливо знову набрати штат працівників для прибирання сходових кліток. Раніше існувало таке поділ обов'язків, але потрібна велика кількість нового персоналу. Є сенс його набирати для висоток по 16 і більше поверхів, для багатосекційних житлових комплексів, де, до того ж, дуже велика прибудинкова територія. Але, в даний час в Києві всі ці види робіт намагаються виконувати «фахівці з комплексного прибирання», тобто двірники.

Прибирання сміттєпроводу, очищення мусороприемной камер відбувається щодня. ЖЕК повинен стежити, щоб на сміттєпровід були ковші, хоча перевірки показують, що цього мало хто приділяють увагу. ЖЕК зобов'язаний проводити промивку та дезінфекцію сміттєпроводів і баків. Миття сходових клітин в парадних повинно проводитися два рази на місяць, майданчики на першому поверсі перед ліфтом і сходові прольоти з 1 по 3 поверх - щодня. Один раз на рік жеківці зобов'язані помити вікна в парадних на всіх поверхах. Претензії щодо виконання даної роботи можна пред'являти майстру вашої ділянки. В ідеалі, в кожному під'їзді повинен висіти графік виконання всіх цих робіт, як роблять клінінгові компанії, щоб мешканці знали: що і коли буде виконано.

4. Як ПОТРІБНО УТРИМУВАТИ підвали, горища та внутрішньобудинкових КОМУНІКАЦІЇ?

Водопровідники, електрики, що працюють в ЖЕКах, не зобов'язані проводити роботи всередині квартири: міняти крани, прочищати каналізацію, лагодити розетки і проводку.

Ці послуги не входять в тариф по квартплаті. Але повинні як слід виконувати іншу роботу - стежити і ремонтувати інженерні системи будівель, прочищати стояки каналізацій. Якщо не зайняті, то можуть відгукнутися і на вашу індивідуальну прохання. Усувати аварійні ситуації в квартирах і будинках зобов'язані аварійні служби районів. Їх робота оплачується з вноситься громадянами квартплати. Прорив каналізації в підвалі будинку усувається ЖЕКом негайно після надходження заявки в диспетчерську службу.

Зараз працівники ЖЕКів повинні бути зайняті підготовкою будинків до опалювального сезону. Мешканці повинні бачити, що в цьому плані робить ЖЕК. Це скління вікон в парадних, утеплення горищ, ремонт дахів, теплоізоляція трубопроводів в підвалах і горищах, а також проведення поточних ремонтних робіт, за які щомісяця вносять плату жителі. Це побілка-фарбування дверей, парадних, ремонт і заміна зношених комунікацій. У свою чергу «Київенерго» або інша поставляє тепло організація перед початком холодного сезону перевірить, чи виконав ЖЕК промивання внутрішньобудинкових мереж спеціально підготовленої мережною водою, без якої тепло в будинку подаватися не повинно, і складе відповідний акт. Все внутрішньобудинкові комунікації - відповідальність ЖЕКу, за винятком елеваторних вузлів, рамок управління теплоносієм, двох крайніх засувок на теплопроводі.

За нормативними актами, які діють в країні, всі підвали і горища житлових будинків повинні бути закриті на надійні запори, загратовані, щоб туди не проникали сторонні люди і тварини. Заборонено влаштовувати склади побутових речей мешканців, утримувати тварин в тих приміщеннях. ЖЕКи зобов'язані стежити за чистотою в них, прибирати послід птахів і вжити заходів, щоб вони туди не проникали, труїти щурів, бліх і тарганів. За цю чистоту громадяни щомісяця вносять плату за утримання будинків. ЖЕК зобов'язаний забезпечити належні санітарні умови для роботи фахівців в підвалах будинків. Часто буває, що працівники тепломереж відмовляються входити в підвали, щоб зняти показання будинкових лічильників тепла і води через антисанітарію: трупів тварин, їх екскрементів, тарганів і величезної кількості бліх, якими моментально покриваються ввійшли туди люди. Але кияни вносять квартплату не для того, щоб в їх підвалах розводили паразитів. При таких обставинах слід вимагати від житлової контори перерахунку (зниження плати) та усунення недоробок.

5. Що РОБИТИ З котами В ПІДВАЛАХ?

Нещодавно Київрада з гуманних спонукань прийняв рішення про визнання бездомних котів частиною міської фауни і рекомендував не видворяти їх з місць постійного проживання, в тому числі і підвалів. Таке рішення не знайшло відгуку у комунальників за описаними вище обставин, до того ж воно суперечить нормативним актам і правилам санітарного утримання житлового фонду. На питання, що ж робити, Петро Пантелєєв відповів, що постійна присутність тварин в підвалах погіршує санітарну обстановку і унеможливлює роботу людей. Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків.

Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків

-Для нас це серйозне питання як поєднати любов до тварин і санітарні вимоги, - каже Петро Пантелєєв. - Крім того, є випадки, коли любов до котів одних мешканців стає трагедією для інших. Наприклад, на бульварі Верховної Ради в одному з підвалів мешканка містить близько 40 котів. А сусіди з першого поверху страждають від смороду і антисанітарії, але не можуть знайти управу на сусідку з її підопічними. Люди задають правомірне запитання: чому нам це нав'язують, ми не бажаємо такого сусідства, повинна бути якась міра ». Нагадую городянам: ваш будинок за законом - ваша спільна власність, якою ви можете розпоряджатися, приймаючи спільні рішення. Зберіть збори мешканців, прийміть рішення як вчинити. Тварин можна, за рішенням більшості, передати в притулок, роздати бажаючим взяти до себе додому вихованця, зобов'язати сусідку регулярно прибирати за своїми улюбленцями.

Ми побували і на вулиці Стеценка, 13 і виявили жахливий стан підвалу, під'їзду, двору, де косили траву дуже давно. Як мінімум, представників керуючої компанії тут необхідно притягнути до дисциплінарної відповідальності. Трохи краще було стан підвалу на проспекті Відрадному, однак дитячий майданчик, виявилася просто небезпечна і вимагає негайного ремонту. Протягом тижня всі підвали, сходові клітини та двори в Києві повинні бути приведені в порядок, що особливо важливо в процесі підготовки до зими. Наші перевірки стануть регулярними. Поки керівники ЖЕКів не навчаться самостійно організовувати і контролювати роботу на ділянках, я буду допомагати їм в цьому, сказав Петро Пантелєєв.

6. Які ПРИМУСИТИ ЖЕК ЗРОБИТИ ПЕРЕРАХУНОК ЗА НЕ НАДАНІ ПОСЛУГИ?

Наприклад, у вас тиждень не працював ліфт. Дані про це зафіксовано в диспетчерській службі: коли зупинився, скільки простояв. «Чи буде зроблений перерахунок і знижена квартплата?» - потрібно відразу поцікавитися у своїй житловій конторі. Слід скласти акт. Заодно і з'ясувати, чи надаються дому послуги диспетчеризації, плата за яку входить в тариф.

Акт складають так. Потрібно зареєструвати заяву про неналежне надання послуг в компанії, що управляє вашого району, в єдиному на весь район журналі для актів-претензій. Вони направлять свого представника до вас в будинок, де ви разом ще раз розгляньте ситуацію, що склалася і поставите підписи під складеним актом. Зараз влада столиці має намір впровадити журнали актів-претензій у всіх ЖЕКах міста, які знаходяться поруч з будинками, щоб городянам не доводилося їздити через весь район з заявами. Тоді людям потрібно буде просто віднести в ЖЕК поруч з будинком заяву і привести за руку представника ЖЕКу, щоб продемонструвати недоробки.

Київрадою було прийнято корисне рішення про те, що жителі будинків можуть вибрати собі представника від будинку, не створюючи при цьому ніяких структур. Уповноважений зможе отримати в департаменті житлово-комунальної інфраструктури посвідчення і діяти від імені мешканців в будь-яких ситуаціях, отримати будь-яку вихідну інформацію і документи, контролювати жеківців, підписувати акти виконаних робіт. Житлово-комунальна інспекція готова надавати уповноваженим будь-які консультації.

Всю первинну інформацію про будинок, про нормативні акти регулюють встановлення тарифів, про виконані і плануються роботах, про витрачені суми можна отримати на муніципальному сайті . Тут же міститься докладна інформація про те, що таке «неякісно надані послуги». Користуючись цими даними можна скласти уявлення, коли ЖЕК звітує неправильно, на чому мешканців обрахували і зажадати перерахунку.

Будь-який бажаючий може також записатися в громадські енергоінспектори через колл-центр 15-51 або через сайт «Київенерго». Уже 300 киян беруть активну участь у контролі за підготовкою своїх будинків до опалювального сезону. Люди отримують від енергетиків ту ж інформацію, що і ЖЕК - про неполадки в їх будинку, і приписи про необхідні роботах, контролюють виконання цих робіт.

Катерина Новосвітний. Київ

Фото з сайту КМДА

Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?

Вимагайте перерахунку квартплати ... за тарганів у підвалі

Уже в серпні кияни заплатять за квартиру за підвищеними тарифами. Оголошуючи про підвищення, влада столиці обіцяли підвищити якість обслуговування будинків і прибудинкових територій.

«Столичні комунальні житлово-експлуатаційні дільниці повинні в тижневий термін навести порядок в підвальних приміщеннях, де перебувають теплові пункти, лічильники та інше обладнання. Також ЖЕКи повинні негайно відреагувати на всі скарги киян на «гарячі лінії» 1551 і 1557, що стосуються пошкоджень будинкових мереж, випадків затоплення підвальних приміщень », - про це вчора під час інспекції стану житлових будинків та дворів в Шевченківському і Солом'янському районі Києва заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Нагадаємо: житлофонд міста, яким керують комунальні керуючі компанії (8327 будинків), на 80 відсотків застарілий, обслуговування його обходиться дорого, особливо там, де є великі прибудинкові території і є старі ліфти. Дефіцит фахівців, покликаних підтримувати це господарство в мінімально робочому стані, становить близько 40 відсотків. Проте, в комунальних компаніях обіцяють більше проводити поточних ремонтів будівель.

У Києві є 63 житлових будинки, яким надають мінімум послуг, тут була і залишається, навіть після підвищення, найнижча квартплата - близько 3 гривень за квадратний метр. Основній масі жителів з комунальних будинків вже в серпні запропонують заплатити за обслуговування від 5 до 6 гривень за квадратний метр, а 600 будинкам виставили плату від 7 до 8 гривень. Заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелєєв сподівається, що після підвищення зарплати в ЖЕКах зменшиться кадровий дефіцит робочих спеціальностей. Більше буде двірників, які за зарплату 4200 гривень за місяць стануть прибирати тільки на прибудинкових територіях, а прибиральники, яких хочуть найняти на роботу за 3200 гривень, почнуть мити парадні. Підвищать зарплату сантехнікам та електрикам.

Мешканці можуть контролювати якість роботи жеківців, підписуючи або НЕ підписуючи кожен місяць акт виконаних робіт в будинку і біля нього. Що потрібно знати і як можна змусити ЖЕК працювати пояснюють заступник голови Києва Петро Пантелєєв і начальник житлово-комунальної інспекції Київської міськдержадміністрації Станіслав Москалевський.

1.Що ЗАПИСАНО В ЗАКОНІ?

Згідно з постановою №970 Кабміну мешканці можуть оскаржити невиконання будь-якої з вхідних в тариф послуги. Її відсутність можна перевірити і виміряти відповідно до методики, скласти акт і зажадати перерахунку. Не варто «дарувати» ЖЕКам чималі гроші за їх бездіяльність або не спроможні.

2. Що ВХОДИТЬ В ТАРИФ?

Треба знати, що в тариф входить оплата за роботу ліфтів, роботу диспетчерських служб, обладнання димовидалення, освітлення сходових кліток. На його відсутність найчастіше надходять скарги в колл-центр 15-51. Але так чи часто кияни пред'являли своїм жілконтор вимоги повернути гроші за відсутність світла? Платимо ми і за полив дворів влітку, очистку від снігу, підкачування води, вміст підвалів і горищ, сміттєприймач і їх дезінфекцію. Все це, крім підмітання дворів, входить в тариф по квартплаті.

3.Где ПОВИНЕН ПРИБИРАТИ ДВІРНИК?

Біля кожного будинку є строго певна прибудинкова територія, іноді вона дуже маленька. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації №307 її прибирають двірники щодня.

В принципі, можливо знову набрати штат працівників для прибирання сходових кліток. Раніше існувало таке поділ обов'язків, але потрібна велика кількість нового персоналу. Є сенс його набирати для висоток по 16 і більше поверхів, для багатосекційних житлових комплексів, де, до того ж, дуже велика прибудинкова територія. Але, в даний час в Києві всі ці види робіт намагаються виконувати «фахівці з комплексного прибирання», тобто двірники.

Прибирання сміттєпроводу, очищення мусороприемной камер відбувається щодня. ЖЕК повинен стежити, щоб на сміттєпровід були ковші, хоча перевірки показують, що цього мало хто приділяють увагу. ЖЕК зобов'язаний проводити промивку та дезінфекцію сміттєпроводів і баків. Миття сходових клітин в парадних повинно проводитися два рази на місяць, майданчики на першому поверсі перед ліфтом і сходові прольоти з 1 по 3 поверх - щодня. Один раз на рік жеківці зобов'язані помити вікна в парадних на всіх поверхах. Претензії щодо виконання даної роботи можна пред'являти майстру вашої ділянки. В ідеалі, в кожному під'їзді повинен висіти графік виконання всіх цих робіт, як роблять клінінгові компанії, щоб мешканці знали: що і коли буде виконано.

4. Як ПОТРІБНО УТРИМУВАТИ підвали, горища та внутрішньобудинкових КОМУНІКАЦІЇ?

Водопровідники, електрики, що працюють в ЖЕКах, не зобов'язані проводити роботи всередині квартири: міняти крани, прочищати каналізацію, лагодити розетки і проводку.

Ці послуги не входять в тариф по квартплаті. Але повинні як слід виконувати іншу роботу - стежити і ремонтувати інженерні системи будівель, прочищати стояки каналізацій. Якщо не зайняті, то можуть відгукнутися і на вашу індивідуальну прохання. Усувати аварійні ситуації в квартирах і будинках зобов'язані аварійні служби районів. Їх робота оплачується з вноситься громадянами квартплати. Прорив каналізації в підвалі будинку усувається ЖЕКом негайно після надходження заявки в диспетчерську службу.

Зараз працівники ЖЕКів повинні бути зайняті підготовкою будинків до опалювального сезону. Мешканці повинні бачити, що в цьому плані робить ЖЕК. Це скління вікон в парадних, утеплення горищ, ремонт дахів, теплоізоляція трубопроводів в підвалах і горищах, а також проведення поточних ремонтних робіт, за які щомісяця вносять плату жителі. Це побілка-фарбування дверей, парадних, ремонт і заміна зношених комунікацій. У свою чергу «Київенерго» або інша поставляє тепло організація перед початком холодного сезону перевірить, чи виконав ЖЕК промивання внутрішньобудинкових мереж спеціально підготовленої мережною водою, без якої тепло в будинку подаватися не повинно, і складе відповідний акт. Все внутрішньобудинкові комунікації - відповідальність ЖЕКу, за винятком елеваторних вузлів, рамок управління теплоносієм, двох крайніх засувок на теплопроводі.

За нормативними актами, які діють в країні, всі підвали і горища житлових будинків повинні бути закриті на надійні запори, загратовані, щоб туди не проникали сторонні люди і тварини. Заборонено влаштовувати склади побутових речей мешканців, утримувати тварин в тих приміщеннях. ЖЕКи зобов'язані стежити за чистотою в них, прибирати послід птахів і вжити заходів, щоб вони туди не проникали, труїти щурів, бліх і тарганів. За цю чистоту громадяни щомісяця вносять плату за утримання будинків. ЖЕК зобов'язаний забезпечити належні санітарні умови для роботи фахівців в підвалах будинків. Часто буває, що працівники тепломереж відмовляються входити в підвали, щоб зняти показання будинкових лічильників тепла і води через антисанітарію: трупів тварин, їх екскрементів, тарганів і величезної кількості бліх, якими моментально покриваються ввійшли туди люди. Але кияни вносять квартплату не для того, щоб в їх підвалах розводили паразитів. При таких обставинах слід вимагати від житлової контори перерахунку (зниження плати) та усунення недоробок.

5. Що РОБИТИ З котами В ПІДВАЛАХ?

Нещодавно Київрада з гуманних спонукань прийняв рішення про визнання бездомних котів частиною міської фауни і рекомендував не видворяти їх з місць постійного проживання, в тому числі і підвалів. Таке рішення не знайшло відгуку у комунальників за описаними вище обставин, до того ж воно суперечить нормативним актам і правилам санітарного утримання житлового фонду. На питання, що ж робити, Петро Пантелєєв відповів, що постійна присутність тварин в підвалах погіршує санітарну обстановку і унеможливлює роботу людей. Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків.

Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків

-Для нас це серйозне питання як поєднати любов до тварин і санітарні вимоги, - каже Петро Пантелєєв. - Крім того, є випадки, коли любов до котів одних мешканців стає трагедією для інших. Наприклад, на бульварі Верховної Ради в одному з підвалів мешканка містить близько 40 котів. А сусіди з першого поверху страждають від смороду і антисанітарії, але не можуть знайти управу на сусідку з її підопічними. Люди задають правомірне запитання: чому нам це нав'язують, ми не бажаємо такого сусідства, повинна бути якась міра ». Нагадую городянам: ваш будинок за законом - ваша спільна власність, якою ви можете розпоряджатися, приймаючи спільні рішення. Зберіть збори мешканців, прийміть рішення як вчинити. Тварин можна, за рішенням більшості, передати в притулок, роздати бажаючим взяти до себе додому вихованця, зобов'язати сусідку регулярно прибирати за своїми улюбленцями.

Ми побували і на вулиці Стеценка, 13 і виявили жахливий стан підвалу, під'їзду, двору, де косили траву дуже давно. Як мінімум, представників керуючої компанії тут необхідно притягнути до дисциплінарної відповідальності. Трохи краще було стан підвалу на проспекті Відрадному, однак дитячий майданчик, виявилася просто небезпечна і вимагає негайного ремонту. Протягом тижня всі підвали, сходові клітини та двори в Києві повинні бути приведені в порядок, що особливо важливо в процесі підготовки до зими. Наші перевірки стануть регулярними. Поки керівники ЖЕКів не навчаться самостійно організовувати і контролювати роботу на ділянках, я буду допомагати їм в цьому, сказав Петро Пантелєєв.

6. Які ПРИМУСИТИ ЖЕК ЗРОБИТИ ПЕРЕРАХУНОК ЗА НЕ НАДАНІ ПОСЛУГИ?

Наприклад, у вас тиждень не працював ліфт. Дані про це зафіксовано в диспетчерській службі: коли зупинився, скільки простояв. «Чи буде зроблений перерахунок і знижена квартплата?» - потрібно відразу поцікавитися у своїй житловій конторі. Слід скласти акт. Заодно і з'ясувати, чи надаються дому послуги диспетчеризації, плата за яку входить в тариф.

Акт складають так. Потрібно зареєструвати заяву про неналежне надання послуг в компанії, що управляє вашого району, в єдиному на весь район журналі для актів-претензій. Вони направлять свого представника до вас в будинок, де ви разом ще раз розгляньте ситуацію, що склалася і поставите підписи під складеним актом. Зараз влада столиці має намір впровадити журнали актів-претензій у всіх ЖЕКах міста, які знаходяться поруч з будинками, щоб городянам не доводилося їздити через весь район з заявами. Тоді людям потрібно буде просто віднести в ЖЕК поруч з будинком заяву і привести за руку представника ЖЕКу, щоб продемонструвати недоробки.

Київрадою було прийнято корисне рішення про те, що жителі будинків можуть вибрати собі представника від будинку, не створюючи при цьому ніяких структур. Уповноважений зможе отримати в департаменті житлово-комунальної інфраструктури посвідчення і діяти від імені мешканців в будь-яких ситуаціях, отримати будь-яку вихідну інформацію і документи, контролювати жеківців, підписувати акти виконаних робіт. Житлово-комунальна інспекція готова надавати уповноваженим будь-які консультації.

Всю первинну інформацію про будинок, про нормативні акти регулюють встановлення тарифів, про виконані і плануються роботах, про витрачені суми можна отримати на муніципальному сайті . Тут же міститься докладна інформація про те, що таке «неякісно надані послуги». Користуючись цими даними можна скласти уявлення, коли ЖЕК звітує неправильно, на чому мешканців обрахували і зажадати перерахунку.

Будь-який бажаючий може також записатися в громадські енергоінспектори через колл-центр 15-51 або через сайт «Київенерго». Уже 300 киян беруть активну участь у контролі за підготовкою своїх будинків до опалювального сезону. Люди отримують від енергетиків ту ж інформацію, що і ЖЕК - про неполадки в їх будинку, і приписи про необхідні роботах, контролюють виконання цих робіт.

Катерина Новосвітний. Київ

Фото з сайту КМДА

Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?

Вимагайте перерахунку квартплати ... за тарганів у підвалі

Уже в серпні кияни заплатять за квартиру за підвищеними тарифами. Оголошуючи про підвищення, влада столиці обіцяли підвищити якість обслуговування будинків і прибудинкових територій.

«Столичні комунальні житлово-експлуатаційні дільниці повинні в тижневий термін навести порядок в підвальних приміщеннях, де перебувають теплові пункти, лічильники та інше обладнання. Також ЖЕКи повинні негайно відреагувати на всі скарги киян на «гарячі лінії» 1551 і 1557, що стосуються пошкоджень будинкових мереж, випадків затоплення підвальних приміщень », - про це вчора під час інспекції стану житлових будинків та дворів в Шевченківському і Солом'янському районі Києва заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Нагадаємо: житлофонд міста, яким керують комунальні керуючі компанії (8327 будинків), на 80 відсотків застарілий, обслуговування його обходиться дорого, особливо там, де є великі прибудинкові території і є старі ліфти. Дефіцит фахівців, покликаних підтримувати це господарство в мінімально робочому стані, становить близько 40 відсотків. Проте, в комунальних компаніях обіцяють більше проводити поточних ремонтів будівель.

У Києві є 63 житлових будинки, яким надають мінімум послуг, тут була і залишається, навіть після підвищення, найнижча квартплата - близько 3 гривень за квадратний метр. Основній масі жителів з комунальних будинків вже в серпні запропонують заплатити за обслуговування від 5 до 6 гривень за квадратний метр, а 600 будинкам виставили плату від 7 до 8 гривень. Заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелєєв сподівається, що після підвищення зарплати в ЖЕКах зменшиться кадровий дефіцит робочих спеціальностей. Більше буде двірників, які за зарплату 4200 гривень за місяць стануть прибирати тільки на прибудинкових територіях, а прибиральники, яких хочуть найняти на роботу за 3200 гривень, почнуть мити парадні. Підвищать зарплату сантехнікам та електрикам.

Мешканці можуть контролювати якість роботи жеківців, підписуючи або НЕ підписуючи кожен місяць акт виконаних робіт в будинку і біля нього. Що потрібно знати і як можна змусити ЖЕК працювати пояснюють заступник голови Києва Петро Пантелєєв і начальник житлово-комунальної інспекції Київської міськдержадміністрації Станіслав Москалевський.

1.Що ЗАПИСАНО В ЗАКОНІ?

Згідно з постановою №970 Кабміну мешканці можуть оскаржити невиконання будь-якої з вхідних в тариф послуги. Її відсутність можна перевірити і виміряти відповідно до методики, скласти акт і зажадати перерахунку. Не варто «дарувати» ЖЕКам чималі гроші за їх бездіяльність або не спроможні.

2. Що ВХОДИТЬ В ТАРИФ?

Треба знати, що в тариф входить оплата за роботу ліфтів, роботу диспетчерських служб, обладнання димовидалення, освітлення сходових кліток. На його відсутність найчастіше надходять скарги в колл-центр 15-51. Але так чи часто кияни пред'являли своїм жілконтор вимоги повернути гроші за відсутність світла? Платимо ми і за полив дворів влітку, очистку від снігу, підкачування води, вміст підвалів і горищ, сміттєприймач і їх дезінфекцію. Все це, крім підмітання дворів, входить в тариф по квартплаті.

3.Где ПОВИНЕН ПРИБИРАТИ ДВІРНИК?

Біля кожного будинку є строго певна прибудинкова територія, іноді вона дуже маленька. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації №307 її прибирають двірники щодня.

В принципі, можливо знову набрати штат працівників для прибирання сходових кліток. Раніше існувало таке поділ обов'язків, але потрібна велика кількість нового персоналу. Є сенс його набирати для висоток по 16 і більше поверхів, для багатосекційних житлових комплексів, де, до того ж, дуже велика прибудинкова територія. Але, в даний час в Києві всі ці види робіт намагаються виконувати «фахівці з комплексного прибирання», тобто двірники.

Прибирання сміттєпроводу, очищення мусороприемной камер відбувається щодня. ЖЕК повинен стежити, щоб на сміттєпровід були ковші, хоча перевірки показують, що цього мало хто приділяють увагу. ЖЕК зобов'язаний проводити промивку та дезінфекцію сміттєпроводів і баків. Миття сходових клітин в парадних повинно проводитися два рази на місяць, майданчики на першому поверсі перед ліфтом і сходові прольоти з 1 по 3 поверх - щодня. Один раз на рік жеківці зобов'язані помити вікна в парадних на всіх поверхах. Претензії щодо виконання даної роботи можна пред'являти майстру вашої ділянки. В ідеалі, в кожному під'їзді повинен висіти графік виконання всіх цих робіт, як роблять клінінгові компанії, щоб мешканці знали: що і коли буде виконано.

4. Як ПОТРІБНО УТРИМУВАТИ підвали, горища та внутрішньобудинкових КОМУНІКАЦІЇ?

Водопровідники, електрики, що працюють в ЖЕКах, не зобов'язані проводити роботи всередині квартири: міняти крани, прочищати каналізацію, лагодити розетки і проводку.

Ці послуги не входять в тариф по квартплаті. Але повинні як слід виконувати іншу роботу - стежити і ремонтувати інженерні системи будівель, прочищати стояки каналізацій. Якщо не зайняті, то можуть відгукнутися і на вашу індивідуальну прохання. Усувати аварійні ситуації в квартирах і будинках зобов'язані аварійні служби районів. Їх робота оплачується з вноситься громадянами квартплати. Прорив каналізації в підвалі будинку усувається ЖЕКом негайно після надходження заявки в диспетчерську службу.

Зараз працівники ЖЕКів повинні бути зайняті підготовкою будинків до опалювального сезону. Мешканці повинні бачити, що в цьому плані робить ЖЕК. Це скління вікон в парадних, утеплення горищ, ремонт дахів, теплоізоляція трубопроводів в підвалах і горищах, а також проведення поточних ремонтних робіт, за які щомісяця вносять плату жителі. Це побілка-фарбування дверей, парадних, ремонт і заміна зношених комунікацій. У свою чергу «Київенерго» або інша поставляє тепло організація перед початком холодного сезону перевірить, чи виконав ЖЕК промивання внутрішньобудинкових мереж спеціально підготовленої мережною водою, без якої тепло в будинку подаватися не повинно, і складе відповідний акт. Все внутрішньобудинкові комунікації - відповідальність ЖЕКу, за винятком елеваторних вузлів, рамок управління теплоносієм, двох крайніх засувок на теплопроводі.

За нормативними актами, які діють в країні, всі підвали і горища житлових будинків повинні бути закриті на надійні запори, загратовані, щоб туди не проникали сторонні люди і тварини. Заборонено влаштовувати склади побутових речей мешканців, утримувати тварин в тих приміщеннях. ЖЕКи зобов'язані стежити за чистотою в них, прибирати послід птахів і вжити заходів, щоб вони туди не проникали, труїти щурів, бліх і тарганів. За цю чистоту громадяни щомісяця вносять плату за утримання будинків. ЖЕК зобов'язаний забезпечити належні санітарні умови для роботи фахівців в підвалах будинків. Часто буває, що працівники тепломереж відмовляються входити в підвали, щоб зняти показання будинкових лічильників тепла і води через антисанітарію: трупів тварин, їх екскрементів, тарганів і величезної кількості бліх, якими моментально покриваються ввійшли туди люди. Але кияни вносять квартплату не для того, щоб в їх підвалах розводили паразитів. При таких обставинах слід вимагати від житлової контори перерахунку (зниження плати) та усунення недоробок.

5. Що РОБИТИ З котами В ПІДВАЛАХ?

Нещодавно Київрада з гуманних спонукань прийняв рішення про визнання бездомних котів частиною міської фауни і рекомендував не видворяти їх з місць постійного проживання, в тому числі і підвалів. Таке рішення не знайшло відгуку у комунальників за описаними вище обставин, до того ж воно суперечить нормативним актам і правилам санітарного утримання житлового фонду. На питання, що ж робити, Петро Пантелєєв відповів, що постійна присутність тварин в підвалах погіршує санітарну обстановку і унеможливлює роботу людей. Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків.

Працівникам ЖЕКів потрібно, перш за все, виконувати свої прямі обов'язки з утримання будинків

-Для нас це серйозне питання як поєднати любов до тварин і санітарні вимоги, - каже Петро Пантелєєв. - Крім того, є випадки, коли любов до котів одних мешканців стає трагедією для інших. Наприклад, на бульварі Верховної Ради в одному з підвалів мешканка містить близько 40 котів. А сусіди з першого поверху страждають від смороду і антисанітарії, але не можуть знайти управу на сусідку з її підопічними. Люди задають правомірне запитання: чому нам це нав'язують, ми не бажаємо такого сусідства, повинна бути якась міра ». Нагадую городянам: ваш будинок за законом - ваша спільна власність, якою ви можете розпоряджатися, приймаючи спільні рішення. Зберіть збори мешканців, прийміть рішення як вчинити. Тварин можна, за рішенням більшості, передати в притулок, роздати бажаючим взяти до себе додому вихованця, зобов'язати сусідку регулярно прибирати за своїми улюбленцями.

Ми побували і на вулиці Стеценка, 13 і виявили жахливий стан підвалу, під'їзду, двору, де косили траву дуже давно. Як мінімум, представників керуючої компанії тут необхідно притягнути до дисциплінарної відповідальності. Трохи краще було стан підвалу на проспекті Відрадному, однак дитячий майданчик, виявилася просто небезпечна і вимагає негайного ремонту. Протягом тижня всі підвали, сходові клітини та двори в Києві повинні бути приведені в порядок, що особливо важливо в процесі підготовки до зими. Наші перевірки стануть регулярними. Поки керівники ЖЕКів не навчаться самостійно організовувати і контролювати роботу на ділянках, я буду допомагати їм в цьому, сказав Петро Пантелєєв.

6. Які ПРИМУСИТИ ЖЕК ЗРОБИТИ ПЕРЕРАХУНОК ЗА НЕ НАДАНІ ПОСЛУГИ?

Наприклад, у вас тиждень не працював ліфт. Дані про це зафіксовано в диспетчерській службі: коли зупинився, скільки простояв. «Чи буде зроблений перерахунок і знижена квартплата?» - потрібно відразу поцікавитися у своїй житловій конторі. Слід скласти акт. Заодно і з'ясувати, чи надаються дому послуги диспетчеризації, плата за яку входить в тариф.

Акт складають так. Потрібно зареєструвати заяву про неналежне надання послуг в компанії, що управляє вашого району, в єдиному на весь район журналі для актів-претензій. Вони направлять свого представника до вас в будинок, де ви разом ще раз розгляньте ситуацію, що склалася і поставите підписи під складеним актом. Зараз влада столиці має намір впровадити журнали актів-претензій у всіх ЖЕКах міста, які знаходяться поруч з будинками, щоб городянам не доводилося їздити через весь район з заявами. Тоді людям потрібно буде просто віднести в ЖЕК поруч з будинком заяву і привести за руку представника ЖЕКу, щоб продемонструвати недоробки.

Київрадою було прийнято корисне рішення про те, що жителі будинків можуть вибрати собі представника від будинку, не створюючи при цьому ніяких структур. Уповноважений зможе отримати в департаменті житлово-комунальної інфраструктури посвідчення і діяти від імені мешканців в будь-яких ситуаціях, отримати будь-яку вихідну інформацію і документи, контролювати жеківців, підписувати акти виконаних робіт. Житлово-комунальна інспекція готова надавати уповноваженим будь-які консультації.

Всю первинну інформацію про будинок, про нормативні акти регулюють встановлення тарифів, про виконані і плануються роботах, про витрачені суми можна отримати на муніципальному сайті . Тут же міститься докладна інформація про те, що таке «неякісно надані послуги». Користуючись цими даними можна скласти уявлення, коли ЖЕК звітує неправильно, на чому мешканців обрахували і зажадати перерахунку.

Будь-який бажаючий може також записатися в громадські енергоінспектори через колл-центр 15-51 або через сайт «Київенерго». Уже 300 киян беруть активну участь у контролі за підготовкою своїх будинків до опалювального сезону. Люди отримують від енергетиків ту ж інформацію, що і ЖЕК - про неполадки в їх будинку, і приписи про необхідні роботах, контролюють виконання цих робіт.

Катерина Новосвітний. Київ

Фото з сайту КМДА

Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?
Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?
Що зобов'язаний і чого не зобов'язаний робити ЖЕК?
1.Що ЗАПИСАНО В ЗАКОНІ?
2. Що ВХОДИТЬ В ТАРИФ?
51. Але так чи часто кияни пред'являли своїм жілконтор вимоги повернути гроші за відсутність світла?
3.Где ПОВИНЕН ПРИБИРАТИ ДВІРНИК?
4. Як ПОТРІБНО УТРИМУВАТИ підвали, горища та внутрішньобудинкових КОМУНІКАЦІЇ?
5. Що РОБИТИ З котами В ПІДВАЛАХ?
6. Які ПРИМУСИТИ ЖЕК ЗРОБИТИ ПЕРЕРАХУНОК ЗА НЕ НАДАНІ ПОСЛУГИ?