Реклама
Реклама
Реклама

Куди скаржитися на все: що робити, якщо з водою в крані щось не так

За це неподобство ви відповісте!

Будь дискомфорт, пов'язаний з порушенням роботи міської інфраструктури, викликає у городян справедливе обурення. І люди пишуть нам, на E1.RU, - якщо тече дах, нахамили в магазині, вирубали улюблений тополя у дворі, висадили в мороз з автобуса, образили в лікарні, відвезли авто на штрафмайданчик, які не догледіли за малюком в дитячому садку. І правильно пишуть! Багато з цих звернень стають сюжетом для новин та реально допомагають вирішити проблему. Але ще частіше ми ділимося з читачами інформацією - куди треба скаржитися, щоб вас почули і проблему вирішили.

У нашій новій рубриці «Куди скаржитися на все» збираємо інструкції на всі випадки життя. Збережіть собі в закладки, щоб було під рукою. А писати до нас - продовжуйте!

Починаємо з головного - з води, основи життя нашого. І розберемо шість проблем, пов'язаних з водою.

Проблема 1. Немає холодної води

Якщо холодної води в крані немає довго - це справжня комунальна катастрофа, яка моментально перетворює впорядковане житло в середньовічне. Взимку 2014 року така біда трапилася в Сухому Балці, люди місяцями стояли в чергах до водовозів, масштаб трагедії був таким, що навіть зажадав втручання губернатора.

Суха Балка. Зима 2014 р

Що робити?

1. Дзвонити в свою КК або ТСЖ - по-перше, повідомити про відсутність води (можливо, ви перші, і саме після вашого дзвінка запрацює аварійна служба). По-друге, отримати інформацію, що трапилося і коли дадуть воду. Можливо, воду відрубали в зв'язку з якимись роботами всередині будинку, і вона повернеться через годину.

2. Якщо додзвонитися до керуючої організації не вдається, звертаємося в ЕМУП «Водоканал» , Там також володіють інформацією про причини відсутності води і можуть сказати, як довго триватимуть роботи. Телефон Водоканалу +7 (343) 212-75-97.

Якщо води немає більше 24 годин, то ЕМУП «Водоканал» відправляє на території водовози - цистерни з водою, яку можна набрати для домашніх потреб. Городяни часто скаржаться, що не можуть застати цистерну, незрозуміло, коли вона приїде. У Водоканалі на це пояснили , Що інформацію про те, куди і в який час прибуде водовоз, передають в КК - так що саме там можна дізнатися, в який час йти по воду.

3. Окрема тема - це відключення води через сусідів. як ось в цій історії про китаянку , Яка виїхала на невизначений час з Єкатеринбурга, в її квартирі прорвало трубу, і довелося відключити воду по стояку, щоб не затопити всіх. Розкривати чужу квартиру можна, телефони власниці не відповідали. Поради юристів: звернутися до суду (таке звернення може ініціювати КК), щоб суд дав дозвіл проникнути в квартиру. Звернутися в поліцію, оскільки вона має право проникати у житлові приміщення, в тому числі для того, щоб забезпечити збереження майна власників. Часто поліція йде на це неохоче - адже, з іншого боку, якщо воду відключили і будинок не заливає, то майну, виходить, нічого не загрожує. Але, якщо ситуація затягується, на бездіяльність поліції мешканці можуть поскаржитися в прокуратуру.

Проблема 2. Немає гарячої води

Причин може бути кілька - аварії, опресування, борги.

Гарячої води найчастіше немає через опрессовок і аварій.

Що робити?

1. Звернутися в керуючу компанію. Аналогічно до попереднього пункту - повідомити інформацію, дізнатися причину і який прогноз. Можливо, вас довго не було вдома і вам обмежили подачу гарячої води за борги - тоді це питання оперативно вирішується з КК.

2. Зателефонувати в ТОВ «ЄТК» , Яка відповідає за теплові мережі. Графік опрессовок, якщо його з якоїсь причини не повідомили в компанії, що управляє, завжди є на сайті ЕТК. Найближчі опресування пройдуть ще не скоро - найімовірніше, майбутнім літом їх перенесуть у зв'язку з ЧС-2018, і воду будуть відключати вже в липні. Гарячу воду можуть відключити і на час ремонту котельні, про це також повинні знати в ЕТК, телефон компанії +7 (343) 359-16-51.

3. Якщо керуюча компанія явно не виконує свої обов'язки, затягує ремонти, наймає безграмотних підрядників для їх усунення, повідомити про її недобросовісну роботу можна в Департамент державного житлового та будівельного нагляду . Там повинні перевірити дії представників КК і зробити відповідні приписи. Невиконання приписів загрожує керуючої компанії штрафами.

Проблема 3. Вода поганої якості

У грудні 2014 року в Єкатеринбурзі трапилася епопея з смердючою водою . Рідина, що тече з-під крана, була рудого кольору і з нудотним запахом. Після перевірок Росспоживнагляду з'ясувалося, що причиною став підмішування зворотної мережної води (з опалювальних систем) в насосних станціях і теплопунктах, а також недостатня підготовка тепломереж комунальниками. Санітарні лікарі визнали відповідальними за цю ситуацію Среднеуральск ГРЕС, СТК, керуючі компанії і ТСЖ.

Санітарні лікарі визнали відповідальними за цю ситуацію Среднеуральск ГРЕС, СТК, керуючі компанії і ТСЖ

Вода з нудотним запахом лякала екатеринбуржцев в 2014 році.

А ще регулярно в місті виникають страшилки про інфекції, що передаються через воду, і небезпечних отруйних речовинах, в неї проникають. Нерідко такі чутки мають під собою цілком реальні підстави.

Що робити?

1. Звернутися в свою КК. Так чи інакше, саме в організацію, яка обслуговує будинок, потрібно дзвонити, щоб поскаржитися на проблеми в будинку. Вони повинні хоч якимось чином відповісти на ваші запитання - це їх прямий обов'язок, так що починати завжди краще з цього дзвінка.

2. Написати скаргу в місцеве відділення Росспоживнагляду - санітарні лікарі повинні перевірити інформацію, в разі необхідності взяти воду на лабораторний аналіз. Телефон +7 (343) 374 13 79.

3. Звернутися в прокуратуру . Це наглядове відомство також займається перевіркою і може встановити, чи не порушені закони і ваші права на нормальну якість води. Телефони +7 (343) 377-60-87, +7 (343) 376-82-61.

Проблема 4. Прорвало трубу

Комунальні струмочки і річки трапляються регулярно - мережі старі, де тонко - там і рветься. Причому статися це може і з вашої вини, наприклад, якщо це у вас зірвало кран або продірявилася труба в вашій квартирі. Однак найчастіше теплі фонтани б'ють під час опрессовок - саме так і знаходять слабкі місця в тепломережах. Рвонути може в будинку або на вулиці, але нижчеописаний алгоритм дій підходить для обох випадків.

Такий фонтан біля будинку може серйозно пошкодити стоять поруч з ним автомобілі.

Що робити?

1. Повідомити в КК - якщо трубу прорвало всередині будинку або у дворі, можливо, доведеться терміново перекрити водопостачання по стояку, щоб не затопило всіх.

2. Повідомити в Центральну диспетчерську службу . Під час опрессовок працюють гарячі лінії, які беруть повідомлення від городян - на них повинні реагувати швидко - виїжджати, з'ясовувати, усувати. Телефон служби: +7 (343) 222-30-05.

3. Якщо квартиру затопило з вини комунальників або з вини сусідів, вашому майну завдано збитків, компенсувати ремонт можна через суд. Для цього необхідно зафіксувати факт пошкодження на фото, скласти акт про заподіяний збиток (КК, ТСЖ, ЖЕК), а потім викликати незалежних експертів, вони повинні оцінити, в яку суму обійдеться ремонт. Проблему можна вирішити полюбовно, тобто в досудовому порядку. Якщо винуватці відмовчуються - йдіть до суду. Суд зобов'яже їх виплатити вам компенсацію плюс судові витрати - як, наприклад, ось в цій історії .

Суд зобов'яже їх виплатити вам компенсацію плюс судові витрати - як, наприклад,   ось в цій історії

Сусіди іноді топлять так, що спухає ламінат і лохматятся шпалери.

4. Також про комунальні струмках, річках і гейзерах повідомляйте водоканалу (якщо це холодна вода - телефон +7 (343) 212-75-97) або ЕТК (якщо прорвало трубу з гарячою водою - телефони +7 (343) 331-22-18, +7 (343) 370-57-40).

Проблема 5. Вода обходиться занадто дорого

Комунальні квитанції іноді сам чорт не розбере - яким чином в них виникають космічні суми, ми періодично дивимося з експертами . Але якщо в графах ХВП, ГВП або загальнобудинкові споживання води ви бачите «драконівські» суми, то не потрібно покірно оплачувати невідомо що. Розберіться.

Звідки такі цифри? Все можна дізнатися в кілька дзвінків.

Що робити?

1. Дзвонити, звичайно, в КК. Роз'яснення - їх обов'язок, іноді такі проблеми вирішуються дуже просто. Наприклад, це був перерахунок за минулі місяці: піднімаєте попередні квитанції, і цей факт підтверджується або не підтверджується.

2. Звернутися в Єдиний розрахунковий центр . Там є експерти, що працюють з населенням, які можуть дати відповідь, з якої причини у вас такі суми. На сайті ЄРЦ зібрана інформація про діючі тарифи та нормативи. Іноді на цьому етапі спливають помилки і друкарські помилки (звідкись виросли зайві нулі) - якщо так, то вам зроблять перерахунок, і можна спати спокійно. Телефон ЄРЦ +7 (343) 2-147-700.

3.Якщо два попередніх дії не дали результату, рахунки космічні, ясності немає, пишіть звернення в ГЖІ . Там перевірять, чи правильно ваша керуюча компанія проводить нарахування.

4. Ще один наглядовий орган, який повинен перевіряти законність дій і може встановити порушення ваших прав, - прокуратура , Телефони +7 (343) 377-60-87, +7 (343) 376-82-61.

Проблема 6. Вода утворила «вічну» калюжу біля вашого будинку

Ливневки, точніше, їх відсутність, застарілий біль Єкатеринбурга. З калюжами ми боролися усім світом. Пам'ятайте, змушували чиновників прибрати багаторічну калюжу на Уралмаші , Яка могла провокувати ДТП? А цього літа збирали з вашою допомогою інтерактивну карту калюж .

«Вічна» калюжа на Уралмаші. Тут повинна бути ливневки, але її немає.

Що робити?

1. Залишити заявку з приводу калюжі по телефону гарячої лінії муніципального бюджетної установи «Водовідведення та штучні споруди» (МБУ «ВОІВ») . Фахівці повинні виїхати і підтвердити факт скупчення води, в ідеалі - усунути проблему, телефон +7 (343) 347-66-34.

2. Звернутися до відділу благоустрою адміністрації району , На території якого знаходиться це вічне болотце. Там також повинні реагувати - виїжджати, перевіряти, шукати шляхи усунення.

3. Якщо калюжа знаходиться на проїжджій частині і може загрожувати безпеці руху, в ситуацію втрутиться ГИБДД . Звертайтеся до чергової частини або оформляйте звернення на сайті Державтоінспекції, телефон чергового +7 (343) 269-77-00.

4. Якщо калюжа довічно прописалася у дворі, то пам'ятайте, що обслуговування прибудинкової території та підтримання її в пристойному стані - турбота КК або ТСЖ. Телефонуйте, «капає на мозок», а в разі ігнор - скаржтеся на їх бездіяльність в Департамент госжілнадзора , Телефон +7 (343) 312-07-52.

Текст: Анастасія РОВНУШКІНА
Фото: Артем Устюжаніна / E1.RU; Наталія КУЗНЄЦОВА; читачі E1.RU

Що робити?
Що робити?
Що робити?
Звідки такі цифри?
Що робити?
Що робити?