Реклама
Реклама
Реклама

«Тульські особливості придбання земельної ділянки під ІЖС у власність»

Замовити судове представництво в арбітражних і районних судах Замовити

Мова в цій статті піде про актуальний на сьогоднішній день питанні, пов'язаному з придбанням земельної ділянки під ІЖС, на якій розташований житловий будинок, що знаходиться у власності громадянина.

Зазначена проблема може виникнути в двох випадках:

  1. Громадянин має у власності житловий будинок, побудований за радянських часів, розташований на земельній ділянці, що перебуває в муніципальній власності, тобто у власності Адміністрації МО р Тула. Даною земельною ділянкою можна користуватися лише до тих пір, поки на ньому знаходиться житловий будинок. У разі руйнування житлового будинку втрачається і право користування земельною ділянкою, якщо звичайно в перебігу трьох років даний житловий будинок не буде відновлений (ст. 39 ЗК РФ).
  2. Громадянин на конкурсній основі викупив оренду земельної ділянки під ІЖС, побудував на ній житловий будинок, ввів його в експлуатацію і зареєстрував на житловий будинок право власності. В даному випадку у громадянина з моменту отримання свідоцтва про державну реєстрацію права власності на житловий будинок виникає право розірвати договір оренди і на оплатній основі придбати земельну ділянку у приватну власність.

За вказаними вище випадків логіка дій заявника практично однакова і відрізняється лише термінами.

Отже, як і куди звертатися заявнику, який бажає оформити право власності на земельну ділянку.

Почнемо з першого випадку, коли земля перебуває у власності МО Адміністрація р Тули Почнемо з першого випадку, коли земля перебуває у власності МО Адміністрація р Тули. В даному випадку починати слід з постановки земельної ділянки на кадастровий облік. Для цього Вам необхідно в першу чергу провести постановку земельної ділянки на кадастровий облік. Поставити зазначену ділянку може будь-яка особа, але замовником межових робіт може бути тільки власник житлового будинку.

У Тулі є дві досить надійні організації, які займаються проведенням межових робіт - ГУП «Тулземкадастр» і тульський філія ФГУП «Ростехинвентаризация - Федеральне БТІ» (земельний відділ). З нашого досвіду хотілося б відзначити наступне: звертатися за проведенням межових робіт можна в будь-яку з цих організацій, але краще було б в ГУП «Тулземкадастр», так як вони досить афілійовані з адміністрацією міста Тули і з ФГБУ «Земельна кадастрова палата Тульської області».

У зв'язку з цим за схемами розташування і межовим планам підготовленим ними виникає мінімум зауважень. Навіть якщо зауваження виникають все вирішується без вашої активної участі. З БТІ ж ситуація інша, там теж роблять все добре і швидко, тільки от проблем виникає набагато більше і вирішувати ці проблеми доводиться не кому іншому як Вам. Таким чином, в першу чергу ви вибираєте межову організацію, У зв'язку з цим за схемами розташування і межовим планам підготовленим ними виникає мінімум зауважень подаєте їм необхідний пакет документів, укладаєте договір і оплачуєте необхідну суму. На початку Вам підготують це зроблять топографічну зйомку вашого земельної ділянки та на підставі неї зроблять схему розташування земельної ділянки. З цього моменту починається найскладніший етап вашого оформлення. Схема розташування земельної ділянки відсилається до адміністрації міста Тули для її затвердження. Даними питаннями безпосередньо займається управління з архітектури та містобудування адміністрації м Тули, яке дивиться, не входить чи Ваш земельну ділянку на червоні лінії, тобто місця загального користування.

Далі глава муніципального освіти місто Тула виносить постанову про затвердження схеми розташування земельної ділянки. Без проблем дана процедура проходить лише в одиниць, іншим доводиться переробляти цю схему по кілька разів і в останньому випадку дана процедура може займати до року. Після цього межова організація на підставі затвердженої схеми розташування готує межовий план земельної ділянки, а ви в подальшому подаєте заяву в ФГБУ «Земельна кадастрова палата Тульської області» про постановку Вашої земельної ділянки на кадастровий облік. Якщо у кадастрової палати не виникає питань, то через двадцять робочих днів ви отримуєте кадастровий паспорт земельної ділянки та свій екземпляр межового плану. На цьому процедура постановки земельної ділянки на кадастровий облік завершується.

Тепер Вам необхідно звертатися безпосередньо за придбанням земельної ділянки у власність в Міністерство майнових і земельних відносин Тульської області. Разом із заявою вам необхідно докласти перелік документів необхідних для прийняття рішення по суті - укладати чи не укладати з Вами договір купівлі-продажу земельної ділянки.

Перелік поданих документів регламентований Наказом Мінекономрозвитку від 13 вересня 2011 № 475 і в нього входять наступні документи:

  1. Копія паспорта заявника;
  2. Копія нотаріального доручення (якщо діє представник);
  3. Копія свідоцтва про державну реєстрацію права власності на житловий будинок;
  4. Копія правовстановлюючого документа на житловий будинок (договір дарування, купівлі-продажу, свідоцтво про право на спадщину і т.д.);
  5. Копія технічного паспорта житлового будинку;
  6. Оригінал кадастрового паспорта земельної ділянки (краще представляти не менше трьох оригіналів);
  7. Оригінал повідомлення про відсутність відомостей про зареєстровані права на земельну ділянку;
  8. Оригінал виписки з ЕГРП на житловий будинок.

Далі заяву із зазначеними документами здаються в міжвідомчу приймальню міністерства, розташовану за адресою: м Тула, вул. Жаворонкова, д. 2.

Термін для розгляду вашої заяви встановлений в два місяці Термін для розгляду вашої заяви встановлений в два місяці. Як правило, через місяць міністр виносить розпорядження або відмова від надання земельної ділянки у власність. Якщо все добре і виноситься розпорядження, то всі документи передаються в договірний відділ для підготовки договору-купівлі продажу земельної ділянки. Даний договір готується десь місяць. Потім вам його необхідно забрати, підписати сплатити вказану в ньому суму грошових коштів і передати назад в міністерство для підписання міністром майнових і земельних відносин Тульської області. Варто відзначити, що з 1 липня 2012 року викупна вартість збільшилася з 2,5% до 15% від кадастрової вартості земельної ділянки.

Після того як договір підписаний і переданий знову Вам ви йдете в Управління державної реєстрації, кадастру і картографії по Тульській області для реєстрації права власності на земельну ділянку. Для цього Вам необхідно сплатити державне мито та подати заяву разом з договором купівлі-продажу. Через двадцять календарних днів з дня подачі ви вже зможете піти в зазначений орган і забрати своє довгоочікуване свідоцтво про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Тепер звернемося до другого випадку, коли земельна ділянка був узятий в оренду для цілей будівництва житлового будинку. В даному випадку процедура відповідає тій, що описана нижче за винятком першого її етапу, тобто постановки земельної ділянки на кадастровий облік, так як при укладенні договору оренди дану процедуру все одно проходити доводиться. Простіше кажучи, у даних заявників кадастровий паспорт на ділянку вже є і після будівництва будинку і його реєстрації можна відразу подавати заяву на придбання землі у власність за вищеописаною процедурою.

Автор статті: юрист «Правового бюро« трибун »Самохін С.В.

Юридична фірма «Правове бюро« трибун ». Всі права захищені.

До списку статей