Реклама
Реклама
Реклама

Що необхідно знати про комунальних квартирах

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

26 лютого 2013, 10:52 Переглядів: 26 лютого 2013, 10:52 Переглядів:   Факт

Факт. Про продаж своєї кімнати сусідів доведеться попередити.

Українська влада за роки незалежності активно займалися розселенням мешканців комуналок. Незважаючи на це, таких квартир в одному тільки Києві налічується кілька сотень. А, наприклад, в Одесі їх в рази більше. Тому питання з приводу правил комунального гуртожитку постійно приходять до редакції газети "Сегодня". Наші читачі цікавляться, як викупити частину сусіда по комуналці, чи можна здавати кімнату в оренду або прописати нового мешканця? На ці та інші питання нам допомогли відповісти партнер адвокатського бюро "АБГ" Катерина Гутгарц, юрист юркомпанії "Правова допомога" Андрій Бузина і юрист юркомпанії "Олексій Пуха і Партнери" Дарина Ганич.

ДОГОВІР: ТИШИНА І ЛАМПОЧКИ

У нашому законодавстві немає навіть чіткого визначення поняття "комунальна квартира". І лише в проекті нового Житлового кодексу (він ще не затверджений) можна знайти для неї визначення. Комуналкою там називається квартира, яка складається з 2-х і більше ізольованих кімнат, які знаходяться у власності або в користуванні 2-х і більше осіб. Регулюється ж комунальне життя частково старим Житловим кодексом, Цивільним кодексом, Кодексом про адміністративні порушення - усіма тими законодавчими документами, в яких прописані також права та обов'язки власників звичайних квартир. І якщо ви не збираєтеся продавати, здавати, дарувати або обмінювати свою кімнату в комуналці, ви можете користуватися нею, як вам заманеться.

ДОКУМЕНТ. Втім, для того, щоб без проблем і конфліктів користуватися загальними площами (коридор, кухня, ванна, туалет), з сусідами треба домовлятися окремо. Це найпростіше зробити в письмовому вигляді. А саме укласти договір спільного користування майном. Там потрібно чітко прописати всі норми поведінки: час і черговість прибирання, ремонт і т. П. Якщо будуть порушуватися пункти цього договору, цей документ буде одним з ваших основних доказів. Правда, якщо на руках у вас будуть речові докази.

ПРОПИСКА: ПРАВА ОБМЕЖЕНИМИ

"Ми живемо з сином в кімнаті в комуналці, яка належить нам двом в рівних частках, - розповідає наша читачка Інна Володимирівна. - Мій син хоче прописати до нас в кімнату свою співмешканку. А я проти нових мешканців, але боюся, що син має право це зробити без моєї згоди. чи так це? "

ДІТИ ПОЗА ЧЕРЗІ. Виявляється, син нашої читачки не може цього зробити. Справа в тому, що питання прописки в комунальні кімнати зараз регулюється Житловим кодексом. А згідно з ним власник має право зареєструвати (т. Е. Прописати) в своїй квартирі членів своєї сім'ї або будь-яких інших людей тільки за згодою всіх співвласників. Виняток тут одне: коли ви реєструєте на свою адресу місце проживання власних дітей. До слова, це підтверджується навіть формою заяви про реєстрацію місця проживання. Там є окрема графа: "Згода власника / співвласника", в якій всі співвласники письмово повинні підтвердити свою згоду на вселення третіх осіб.

ПРОДАЖ: ПЕРШЕ СЛОВО - ЗА СУСІДАМИ

Якщо у вас і ваших сусідів право власності оформлено на кожну кімнату окремо, проблем при продажу не виникне взагалі. Продати, обміняти або здати таку кімнату можна незалежно від бажання власників інших кімнат. Трохи важче буде розпорядитися майном, яке перебуває в так званій спільної часткової власності. Вона визначається ст. 356 Цивільного кодексу, а право її продажу прописано в його ст. 362.

Іншими словами, проблеми будуть, якщо об'єкт власності у вас не окрема кімната, а вся квартира з певними частками кожного з співвласників. В такому випадку, наприклад, при продажу, доведеться дотримуватися загальні норми Цивільного кодексу щодо розпорядження майном у спільній власності. Тобто кожен раз доведеться питати згоди у сусідів. Втім, заповідати і кімнату, і частку в загальній власності можна без будь-якої участі інших власників (сусідів).

ПЕРШІСТЬ. Продати свою кімнату в комуналці якомусь сторонній людині ви зможете не відразу. Це буде можливо тільки тоді, коли інші власники відмовляться її купувати самі. Або ж не відмовляться, а просто промовчать і не викуплять протягом місяця після вашого оголошення про продаж.

Справа в тому, що у ваших сусідів по комуналці є т. Н. право переважної покупки. Воно прописано в ст.114 Цивільного кодексу. Тобто, продаючи кімнату, ви повинні написати листи всім сусідам. Найкраще відправити їх рекомендованими листами з повідомленням про вручення. Тоді у вас в майбутньому будуть докази того, що процедура продажу була дотримана. У листах розкажіть про свій намір продати свою частку в вашій комуналці сторонній людині. А також вкажіть ціну і інших умови, на яких ви продаєте свою кімнату.

Якщо бажання придбати вашу частку висловили відразу кілька сусідів, ви маєте право самі вирішити, кого з них вибрати. Якщо ж ви цього не зробите, ваші сусіди будуть мати законне право протягом трьох місяців вимагати в судовому порядку повернути їм право перших покупців. Якщо вони не використовують його, воно пропаде у них через рік після продажу. До слова, при цьому вони зобов'язані внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

ОРЕНДА: ПО "пропуск"

Свою кімнату в комуналці можна здавати. Таке право вам дає ст. 361 Цивільного кодексу. Але в той же час ч. 2 ст. 369 цього ж документа захищає інтереси ваших сусідів. Вона зобов'язує вас запитати їх згоду на допуск в комуналку ваших постояльців. Тобто, в свою кімнату ви можете поселити кого завгодно. Але без згоди сусідів (т. Е. Співвласників) нові мешканці не зможуть користуватися коридором, кухнею, ванною і туалетом. Більш того, їх добру волю, якщо така є, потрібно зафіксувати письмово в тому самому договорі про право спільного використання нежитловими допоміжними приміщеннями.

ЖИТТЯ ПО КОДЕКСУ

Жителям комуналок, як і тим, хто живе в звичайних квартирах, потрібно дотримуватися Кодекс України про адміністративні правопорушення. Так, згідно з КУпАП, з 22:00 до 8:00 заборонені гучний спів, викрики, використання звукопідсилюючої апаратури, інших джерел побутового шуму, проведення салютів і т.п. А гучні ремонтні роботи заборонено проводити з 21:00 до 8:00 в будні, а також цілодобово у вихідні та святкові дні. Також на стороні сусідки - Цивільний кодекс. У його ст. 319 зазначено, що власник квартири не може використовувати своє право власності на шкоду правам, свободам та законним інтересам інших осіб, а також здійснювати дії, що суперечать закону або моральним засадам суспільства. Грубо кажучи, в кімнаті комуналки, наприклад, не можна організувати наркопритон.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Що необхідно знати про комунальних квартирах". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Наші читачі цікавляться, як викупити частину сусіда по комуналці, чи можна здавати кімнату в оренду або прописати нового мешканця?
И так це?