Реклама
Реклама
Реклама

Оренда квартири в Києві на Новий рік: як подорожчає, Львів, новини України, Оглядач

  1. Дві ночі за ціною місячної оренди
  2. Що робити, якщо не встигли забронювати житло

У Києві, Одесі, Львові та інших великих містах напередодні свят подобова оренда житла дорожчає в 1,5-2 рази. Так, квартира, яку ще недавно можна було орендувати за 2 тис. Грн, 31 грудня буде коштувати близько 4 тис. При цьому вже зараз левову частку такого житла забронювали, залишилися найдорожчі варіанти і житло в спальних районах.

OBOZREVATEL розібрався, як напередодні свят може подорожчати оренда і що робити, якщо до цього часу не знайшли апартаменти.

Дві ночі за ціною місячної оренди

Кінець грудня - можливість для сегмента подобової оренди житла добре заробити. І справа навіть не в тому, що ціни можуть вирости в 1,5-2 рази, розповідає київський рієлтор Максим Бабуряк. Кілька тижнів перед святами - самі "ходові" серед орендарів. Якщо в листопаді житло може простоювати, то в грудні, швидше за все, буде черга бажаючих.

"Можна, наприклад, сказати, що в ці дні ви здаєте тільки на період пошукові роботи не менше п'яти днів. Або в два рази підняти ціни", - розповів експерт.

"Можна, наприклад, сказати, що в ці дні ви здаєте тільки на період пошукові роботи не менше п'яти днів. Або в два рази підняти ціни. У звичайні дні це б не спрацювало, а на свята знайдеться компанія, яка погодиться на будь-які умови", - розповідає Бабуряк.

На спеціалізованих сайтах можна зустріти "затишні" 3-кімнатні квартири в трьох кілометрах від метро Васильківська за ціною 50 тис. Грн за добу (вартість актуальна на період з 30 грудня по 2 січня).

Грн за добу (вартість актуальна на період з 30 грудня по 2 січня)

У той же час "одиничка" з косметичним ремонтом недалеко від стадіону в Києві на Новий рік обійдеться в 25 тис. Грн. Як розповідають ріелтори, однокімнатні квартири особливим попитом не користуються. Найчастіше добове житло на Новий рік знімають великими компаніями, тому чим більше кімнат, тим більше шансів вигідно здати житло.

"У звичайні дні найбільш ходові саме" однушки ". Здати троячку на добу в звичайний день складно. А ось на Новий рік вони вже можуть відірватися. Зараз, якщо подивитися по базах, дійсно, ціна стартує від 4-5 тис. Грн за два дня. Але я б сказав, що 3,5 тис. грн - більш реальна ціна. Якщо це не центр, біля метро в спальному районі може бути і менше ", - розповідає Бабуряк.

Ріелтор Ярослава Чапко впевнена: щоб встигнути зняти житло за низькими цінами, бронювати потрібно за півроку до свята. "Це не тільки Новий рік. На канікулах, на будь-які свята збільшується попит в сегменті подобової оренди", - відзначає експерт. В першу чергу така тенденція стосується Києва, Львова та Одеси. Однак попит зростає і в інших щодо великих містах.

У той же час в сегменті довгострокової оренди особливих змін, впевнені експерти, чекати не варто. Можливо, окремі власники і вирішать притримати квартири і в грудні здавати їх подобово, проте більшість шукатиме сім'ю, яка збереже житло в цілості, і не стануть пускати галасливу компанію на пару ночей.

До слова, більшість варіантів добових квартир на свята розміщують агентства. Договори з постояльцями вони не укладають, а від сплати прибуткового податку з усією заробленої суми ухиляються. В результаті найчастіше відповідальність за зіпсовану квартиру ніхто не несе - доводиться ризикувати.

Що робити, якщо не встигли забронювати житло

На даний момент, згідно з даними сервісу подобової оренди, на Новий рік вже забронювали 70% всіх виставлених квартир. Решта 30%, вважають експерти, розберуть в найближчі дні. Якщо бюджет сильно обмежений, можна спробувати знайти квартиру за кілька днів до Нового року. Тоді варіанти, які звільняться через моменти броні, можуть бути за нижчими цінами.

"Якщо не забронювали і вже запізнилися, є багато сторінок в соціальних мережах, спеціальних сервісів - постійно стежте, оновлюйте. Якийсь варіант може знайтися", - радить Ярослава Чапко.

Також можна розглянути варіанти оренди у віддалених від центру міста районах. У такому випадку і конкуренція буде меншою, і ціни будуть нижчими. "Завжди можна знайти варіант на Троєщині за нижчими цінами. Зверніться безпосередньо в агентство, попросіть зв'язатися з вами, якщо якийсь із варіантів звільниться", - розповідає Бабуряк.

Ринок нерухомості в Україні

pixabay.com

Ще один важливий момент - перед тим, як заселятися, краще оформити договір оренди. У ньому слід вказати інформацію про об'єкт оренди, термін оренди, порядок внесення орендної плати, оплати комунальних послуг, умови дострокового розірвання договору. Обов'язково слід підписати акт прийому-передачі житла, в якому детально описати, що в ньому знаходиться, в якому стані (пошкодження), зафіксувати показання лічильників.

"Договір оренди житла укладається у письмовій формі. Договір оренди житла з викупом підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Якщо орендодавець вимагає виселитися всупереч положенням закону або договору оренди, то орендар має право не виконувати ці вимоги", - пояснює юрист Аліна Моргунова.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся