Реклама
Реклама
Реклама

Іпотечне кредитування в Казахстані - плюси і мінуси

  1. Позитивні сторони
  2. Негативні сторони

«Варто чи не варто брати іпотеку?» - напевно багато хто з нас не раз замислювалися над цим болісним питанням. Тому, щоб не «мучитися неясними сумнівами», розглянемо всі наявні аргументи «за» і «проти» іпотечних позик.

Про умови іпотечних програм банків Казахстану можна прочитати тут .

Позитивні сторони

Доступність житла Доступність житла. Цей фактор є основним «китом», на якому базується ідея іпотечних позик. Адже за допомогою іпотеки потенційні позичальники мають можливість відразу в'їхати і жити в об'єкті придбання житло, не чекаючи моменту, коли буде накопичена вся необхідна сума (якщо, звичайно, таке можливо).

Безальтернативність. Це другий «кит» іпотечного кредитування. У сучасних умовах тільки населення з касти «обраних» може придбати квартиру за кровно зароблені готівку. Іншого способу (по крайней мере, законного) у вирішенні квартирного питання поки немає.

Почуття власності. Житло, що купується по іпотеці, відразу після підписання договору стає власністю позичальника. Існує тільки одне єдине «але» - до тих пір, поки не буде погашений іпотечний кредит, квартира знаходитиметься на обтяження у банку, і тому її не можна буде продати без згоди банку. А так все «відчуття» повноцінного господаря вам гарантовані.

Економія грошей. Стрімкий і впевнене зростання цін на нерухомість не сприймає від потенційних покупців зволікання - рішення квартирного питання не варто відкладати в довгий ящик. У зв'язку з цим на перший план виходить принцип «чим раніше буде куплено житло, тим дешевше воно обійдеться». Найбільш наочний приклад - придбання квартири на стадії будівництва: покупець новобудови отримує у власність нову квартиру і економить на цій угоді від 20% до 40% грошей (в залежності від того, на якому етапі буде придбана квартира). Або інший приклад. Мій знайомий близько п'яти років «кочував» по ​​знімних квартирах. Коли він підрахував, скільки на це пішло коштів, то схопився за голову - за цей час можна було погасити як мінімум чверть кредиту і давно змінити статус «кочівника» на «власника». Як бачимо, у всіх наведених випадках вигода очевидна. З цієї переваги логічно випливає наступний плюс іпотеки.

Жілстройсбербанк: іпотека для всіх категорій громадян у 2017 році >>>

Інвестиції в майбутнє. Придбання квартири - це перевірений і надійний спосіб збереження та примноження власних коштів. Таким чином, позичальник ще застерігає себе від неминучих процесів інфляції. Ці переваги іпотека надає внаслідок того, що в наш час нерухомість придбала категорію вічної цінності. Багато заповзятливі люди охоче вкладають свої гроші в нерухомість, а не в банки. Тому виведемо наступний принцип: «чим раніше буде куплена квартира, то більша ви збільшуєте свій капітал». Наприклад, інший мій хороший знайомий кілька років тому за допомогою іпотеки придбав квартиру за 15 тис. Доларів, зараз її ринкова вартість оцінюється в два рази дорожче. Іншими словами, гроші, витрачені на виплату відсотків, з лишком компенсовані стрімко зростаючими цінами на нерухомість.

Спокійний сон. У всіх банках страхування при іпотечній позиці є обов'язковим етапом оформлення іпотеки. Тому безпеку за ризиками втрати права власності на квартиру, пошкодження житла і на випадок втрати працездатності гарантована. Таким чином, випадки життєвого «форс-мажору» можуть не турбувати позичальника, і кошмарні сни поступляться місцем безтурботного життя у власній квартирі.

Демократичні умови. У зв'язку з тим, що банки зацікавлені в залученні потенційних позичальників, між цими фінансовими структурами буде наростати конкуренція в боротьбі за клієнтів. Причому в цій «сутичці» будуть використовуватися всі можливі і неможливі засоби, що, в кінцевому рахунку, буде позначатися на умовах іпотечних програм: підвищуватися терміни, знижуватися процентні ставки і т.д.

Іпотека без підтвердження доходу в Казахстані: умови банків в 2016 році >>>

Негативні сторони

Переплата. Це найголовніший і істотний недолік іпотечного кредитування, так як крім вартості квартири позичальникові доведеться платити і відсотки. Крім того, доведеться нести ще й додаткові витрати у вигляді щорічного страхування (нерухомості, життя, титулу). В «витрати іпотечних кредитів» також входять: оплата послуг оцінювачів і нотаріуса, виплати банку комісійних за розгляд заявки і інші, обов'язкові в цьому випадку платежі.

Недоступність. Боротьба за клієнтів і зниження ставок по кредитах - це, звичайно, добре. Але все ж на даний момент не кожен казахстанец може дозволити собі таку послугу. Підтвердження цьому - недавня ініціатива Міністерства фінансів, суть якої така - через житло офіційно поділити казахстанців на бідних, багатих і людей середнього класу. Так сім'ї, у яких щомісячний дохід до 75 тисяч тенге зможуть претендувати тільки на орендне житло, менше 200 тисяч тенге - на доступне житло, понад 200 тисяч тенге - на комерційне житло. Але найголовніше, що ці цифри служать дзеркальним відображенням нашого суспільства. «Бідних» людей в нашій країні більшість, і вони не зможуть скористатися іпотекою при її нинішніх умовах.

Обмеження. Видані суми кредиту обмежені. Основними факторами, що враховуються банками при цьому, є величина початкового внеску і величина доходів позичальника. Частина фінансових установ враховує тільки дохід за основним місцем роботи, який підтверджений довідкою. Також банки можуть висунути додаткові вимоги до позичальника: наявність реєстрації, визначений стаж роботи на одному місці, можливість надати поручителів.

інформаційна служба kn.kz