Реклама
Реклама
Реклама

Як накопичити на квартиру в Києві і як купити: нерухомість замість пенсії і постійної роботи-новини економіка - інфографіка

  1. Крок №1: вважаємо вигоду
  2. Крок №2: збираємо початковий капітал
  3. Крок №3: правильно вибираємо і примножуємо

В Україні поступово скорочуватимуться банківські ставки, говориться в стратегії НБУ. Мета - знизити вартість кредитів. Однак паралельно будуть дешевшати і депозити. Експерти впевнені, що один з кращих інструментів для інвестиції - купівля нерухомості. Наприклад, новобудова, як кажуть забудовники, простоїть близько 90 років. Якщо накопичити на "однушку", в старості її можна здавати і бути забезпеченим на все життя. Крім того, при покупці відразу декількох квартир в якості інвестицій можна зовсім відмовитися від роботи і жити за рахунок пасивного доходу.

OBOZREVATEL розібрався, як правильно інвестувати в нерухомість і на що варто звернути увагу.

Крок №1: вважаємо вигоду

Як інвестиції варто купувати однокімнатну квартиру з невеликою площею (до 40 квадратів), радить прес-секретар корпорації " Укрбуд "Гліб Шемовнев. Важливі умови: недалеко від будинку повинна знаходитися транспортна розв'язка, а сам комплекс повинен мати розвинену інфраструктуру.

"Здати в оренду або перепродати сіру коробку на відшибі без двору і паркінгу буде проблематично. А тому будинок повинен бути якісно побудований, перебувати в гарному місці, красиво виглядати всередині і зовні, мати комплексний благоустрій. Всі ці елементи додають балів до його затребуваності", - розповідає Шемовнев.

В середньому "одиничка" обійдеться від 611,5 до 700 тис. Грн. Наприклад, в житловому комплексі Twin House однокімнатна квартира в 35 квадратів продається за 611,5 тис. грн, квартира на 38,5 метра квадратних в ЖК " Оберіг-2 "Коштує трохи менше 655 тис., А 40-метрова квартира в ЖК "Чарівне мисто "Обійдеться в 701 тис.

Київський ріелтор Максим Бабуряк зазначає: "однушку" в новобудові зі свіжим ремонтом і набором найнеобхіднішої техніки і меблів можна здавати приблизно за 8-10 тис. Грн (залежить від місця). Правда, при цьому близько 300-500 тис. Грн доведеться витратити на ремонт і покупку меблів, техніки. Наприклад, якщо купити квартиру за 611,5 тис. Грн і ще 388,5 тис. Витратити на ремонт, її можна буде здавати приблизно за 8 тис. Грн на місяць.

"У наступному році ціну можна сміливо підвищити на 2 тис. Грн і щорічно збільшувати ще на 10-15%. В середньому така квартира повністю може окупитися за 6-8 років", - розповідає ріелтор. При цьому варто враховувати, що квартиру можна в будь-який момент продати, а її вартість на ринку буде рости.

Отже, при інвестиції в 1 млн грн щомісяця можна буде отримувати близько 8-10 тис. Грн. При цьому, якщо таку ж суму віднести в банк, місячний дохід від депозиту склав би близько 9 тис. Грн. Правда, якщо з квартирантом можна в будь-який момент розірвати угоду, то гроші з депозиту можна зняти тільки після закінчення терміну угоди. Якщо розірвати угоду з банком раніше, відсотки по депозиту згорять. Крім того, якщо банк закриється, замість 1 млн грн повернуть тільки 200 тис. Грн, решта суми "згорить".

Крок №2: збираємо початковий капітал

Мінімальна сума для того, щоб інвестувати гроші в нерухомість, - 150-175 тис. Грн. Цього вистачить для початкового внеску. За словами Гліба Шемовнева, в окремих випадках забудовники пропонують розбити виплати не до моменту здачі будинку в експлуатацію, а, наприклад, на 2,5 року (30 місяців). Правда, тоді щомісяця за квартиру доведеться платити близько 20 тис. Грн. Якщо сімейний бюджет дозволяє, то можна оформити розстрочку. Ще один варіант - кредит в банку на 5-7 років. Відповідно, щомісячний платіж буде менше, зате доведеться заплатити банку відсоток по кредиту.

Якщо в Києві сім'я з двома середніми зарплатами буде щомісяця відкладати 30% свого доходу, то потрібну для покупки квартири в новобудові суму вони зберуть за шість років (за умови, що зростання зарплат компенсує подорожчання квартир).

Якщо в Києві сім'я з двома середніми зарплатами буде щомісяця відкладати 30% свого доходу, то потрібну для покупки квартири в новобудові суму вони зберуть за шість років (за умови, що зростання зарплат компенсує подорожчання квартир)

pixabay.com

"Найчастіше продають квартири або дачі, які дісталися від бабусі. Ось недавно у мене була пара. Самі родом з Кропивницького. Продали квартиру бабусі, родичі зібрали гроші і купили хорошу" однушку "на Лівобережній в Києві. Звичайно, найскладніший варіант - якщо немає стартового капіталу. Тоді головне - почати збирати ", - пояснює Максим Бабуряк.

Крок №3: правильно вибираємо і примножуємо

Найлегше здати або продати однокімнатну квартиру, її і варто купувати для інвестиції. Якщо збирати на нерухомість тільки в якості правильного вкладення коштів, на першу квартиру, як пораховано вище, сім'я з двома середніми зарплатами в Києві може накопичити за 6 років, а на другу (з урахуванням додаткового заробітку від здачі в оренду першої) - за 4 роки .

Після покупки двох квартир не варто більше не хвилюватися про пенсії. Квартири можна в будь-який момент продати або здавати хоч до кінця життя. За дві "одинички" можна легко отримувати 20 тис. Грн на місяць. Цього вистачить на безбідну старість сім'ї з двох чоловік. Крім цього, буде ще й пенсія від держави.

Крім цього, буде ще й пенсія від держави

pixabay

Фінансовий консультант Володимир Мазуренко також радить: брати варто тільки однокімнатну квартиру, і тільки біля метро. При цьому будинок повинен бути не старше 20-25 років (тоді він "вартий" до вашої пенсії), а найближча станція метро повинна бути в пішій доступності. При такому варіанті і здати, і продати квартиру буде нескладно.

"Є ще варіант здавати житло в іншому місті. Ціни на оренду, наприклад в Дніпрі, досить високі, а покупка квартири обійдеться трохи дешевше. Але тут варто враховувати, що хтось повідомлений займатися адмініструванням. Вам доведеться їздити в місто, відвідувати мешканців, платити за комуналку, іноді міняти квартирантів, ще й робити косметичний ремонт ", - розповідає Мазуренко.

Складний варіант - інвестувати гроші в покупку нерухомості в курортному місті, відзначає Мазуренко. У зимовий сезон оренда буде приносити стільки ж, як і в будь-якому іншому місті аналогічних розмірів, а в літній сезон, коли можна буде заробляти, доведеться або наймати ріелтора, який займеться адмініструванням (шукатиме квартирантів, прибирати і міняти білизну), або переїжджати в ту ж квартиру і здавати тільки кімнату. Обидва варіанти передбачають додаткові витрати і час.

Щоб нерухомість дозволила відмовитися від постійної роботи і забезпечити стабільну старість, впевнений Мазуренко, потрібно купити 2-3 квартири. Причому покупка кожної наступної буде спрощена не тільки тим, що вже є додатковий заробіток, а й тим, що в банку власникам кількох квартир буде легше отримати іпотеку.

Підпишись на наш Telegram . Надсилаємо лише "гарячі" новини!