Реклама
Реклама
Реклама

Термін дії дозволу на будівництво

  1. Індивідуальне або капітальне будівництво
  2. Що враховується при визначенні термінів?

Для об'єктів різного призначення передбачений різний термін дії дозволу на будівництво. Для індивідуального житлового він становить десять років, для інших об'єктів визначається проектом організації будівництва. Кодекс 1998 року передбачав видачу дозволу на будівництво строком на три роки. Звичайно ж, це не відображало індивідуальних особливостей кожного будівельного об'єкта.

У Містобудівний кодекс 2004 року в статті 51, частина 19 закріплений більш гнучкий підхід до вирішення цього питання У Містобудівний кодекс 2004 року в статті 51, частина 19 закріплений більш гнучкий підхід до вирішення цього питання.

При переході права власності на земельну ділянку та об'єкт будівництва або реконструкції до інших осіб, термін дії раніше отриманого дозволу на будівництво зберігається. Новий власник може продовжувати виконання будівельних робіт з обов'язковим внесенням змін до дозвіл, виданий колишньому власникові.

Індивідуальне або капітальне будівництво

Для індивідуального житлового будівництва не потрібна розробка проектної документації. Отже, не розробляється і проект організації будівництва, за яким можна було б визначати термін будівництва в кожному конкретному випадку. Тому, для таких об'єктів термін дії дозволу на будівництво складає десять років. При необхідності цей термін може бути продовжений в установленому порядку, про що буде сказано нижче.

Капітальне будівництво або реконструкція виконуються на підставі розробленої та затвердженої проектної документації. Одним з розділів проектної документації є проект організації будівництва, в якому вказується час, необхідний для будівництва або реконструкції цього об'єкта.

Що враховується при визначенні термінів?

Розрахунок часу будівництва об'єкта проводиться за чинними нормативними документами. У них закладені усереднені терміни будівництва аналогічних об'єктів, взяті з практики будівництва. Нормативні терміни будівництва передбачають застосування передових технологій будівництва або реконструкції, дотримання технології будівельних робіт, забезпечення якості будівництва. При нормальній організації робіт на будівельному майданчику введення об'єкта в експлуатацію у передбачені проектом організації будівництва терміни не викликає особливих проблем.

Єдиний фактор, який не враховується проектом організації будівництва і нормами тривалості будівництва - це фінансування. Нормативні терміни розраховані на повноцінне регулярне фінансування протягом усього періоду будівництва. Перебої в фінансуванні об'єкта можуть привести до зриву термінів будівництва. У подібних випадках чинним законодавством передбачена можливість продовження термінів будівництва.

Не пізніше, ніж за 60 днів до закінчення терміну дії раніше отриманого дозволу на будівництво , Забудовник повинен подати заяву на продовження терміну дії дозволу, в ті ж органи, які це дозвіл видали. Важливим фактором, що впливає на продовження терміну дії дозволу, є те, що роботи з будівництва або реконструкції повинні бути розпочаті до подання такої заяви, точніше, закінчення терміну його подачі. Якщо така вимога частини 20 статті 51 кодексу не виконано, у продовженні терміну дії дозволу буде відмовлено.

Слід мати на увазі, що при подачі заяви на продовження терміну дії дозволу необхідно буде надати проект організації будівництва зі зміненим календарним планом, за яким буде визначатися термін продовження. Для внесення змін до проектної документації вимагає час. Спеціальним розпорядженням Уряду Москви № 2631-РП від 29 грудня 2010 року на всіх будівельних об'єктах, де велися будівельно-монтажні роботи, термін дії дозволів яких закінчувався до 1 лютого 2011 року, ці дозволи були продовжені на три місяці. Зроблено це було з метою забезпечення безперебійної роботи на цих об'єктах. Як показує цей приклад, несвоєчасне оформлення продовження терміну дії дозволу, може привести до припинення будівництва.

Що враховується при визначенні термінів?