Реклама
Реклама
Реклама

У Нижньокамську стартує реформа ЖКГ на тлі вторгнення москвичів

22.05.2018

Столиця нафтохімії шукає рецепт, як не потрапити в залежність від бізнесу учасники списку Forbes

У Нижньокамську планують провести реформу ЖКГ, в результаті якої в місті залишиться тільки дві компанії, що управляють. Решта фірми стануть підрядниками і зосередяться на виконанні послуг. Зміни відбуваються на тлі недавнього переходу 13 КК під контроль структур федеральної групи «ПІК». Джерела «БІЗНЕС Online» стверджують, що за допомогою реформи муніципалітет хоче зберегти контроль над ключовою галуззю міського господарства.

За задумом, КК контролюватимуть якість виконуваних домоуправліннями послуг За задумом, КК контролюватимуть якість виконуваних домоуправліннями послуг. Якщо компанія недобросовісна, то вона може перестати бути конкурентною і втратити поспіль Фото: kzn.ru

13 ПРАЦЮЮТЬ, ДВІ - КОНТРОЛЮЮТЬ

Нижньокамський виконком задумав реорганізацію сфери ЖКГ в місті. З 15 компаній, що управляють в статусі таких залишать тільки дві. Решта стануть домоуправліннями, тобто підрядниками, які надають послуги з прибирання території та будинків, поточного ремонту та інше. Дві КК, які поділять міста на дві частини, будуть замовниками та контролерами. На думку виконкому, це дозволить поліпшити якість надання житлово-комунальних послуг в Нижньокамську. Двома залишилися КК стануть ТОВ «УК" Житло "» і ТОВ «УК" ПЖКХ-17 "». Перша контролюватиме 364 будинки (2 235 тис. Кв. М житла), друга - 409 будинків (2 786 тис. Кв. М житла). За колишньою схемою кожна з 15 КК сама надавала послуги, сама себе ж і контролювала.

Про нову систему напередодні журналістам розповів керівник виконкому міста Денис Баландін. Він нагадав, що в останній раз в Нижньокамську систему ЖКГ реформували в 2012 році. Тоді на базі діючих будинкоуправлінь створили керуючі компанії. Кожна КК зараз обслуговує в середньому 40 будинків. Зараз хочуть зробити зворотне: розділити функції замовника і виконавця.

На питання про те, як же так вийшло, що компанії дісталися москвичам, Баландін зауважив, що КК - це юрособа зі своїми засновниками, а вони можуть надходити як їм заманеться Фото:   e-nkama На питання про те, як же так вийшло, що компанії дісталися москвичам, Баландін зауважив, що КК - це юрособа зі своїми засновниками, а вони можуть надходити як їм заманеться Фото: e-nkama.ru

«Починаючи з 2016 року до депутатів зверталися активні жителі, старші по будинках з проханням поліпшити схему надання ЖКП. За фактом КК - це організація, яка представляє інтереси населення і створена для того, щоб надавати ЖКП городянам, при цьому здійснюючи контроль і нагляд за якістю та повнотою надання послуг. Але, так як КК були створені на базі домоуправлінь, фактично керівник КК і керівник домоуправління - це одне і те ж обличчя. Та схема взаємодії, яка передбачена Житловим кодексом, не дозволяє в одній особі і надавати послуги, і контролювати. За фактом сам себе не проконтролюєш або проконтролюєш, але необ'єктивно », - пояснив Баландін необхідність реорганізації. - Зараз об'єктивно треба сказати, що ця схема дозволить поліпшити якість послуг, що надаються ».

За задумом, КК контролюватимуть якість виконуваних домоуправліннями послуг. Якщо компанія недобросовісна, то вона може перестати бути конкурентною і втратити поспіль. Таку схему запропонують мешканцям Нижнєкамська на загальнобудинкових зборах. Якщо ніжнекамци її виберуть, то за новою схемою почнуть працювати вже на початку липня або серпня. Мова про здешевлення ЖКП не йде, так як тарифи встановлюються не компаніями, завдання - тільки поліпшити якість, пояснив Баландін.

Якщо в Нижньокамську приймуть нову схему, то москвичі залишаться просто постачальниками послуг Фото: «БІЗНЕС Online» Якщо в Нижньокамську приймуть нову схему, то москвичі залишаться просто постачальниками послуг Фото: «БІЗНЕС Online»

«ГРОМАДЯНИ ХОЧУТЬ ПРАЦЮВАТИ З НАШИМИ управляючою компанією, яка ВОНИ ЗНАЮТЬ В ОБЛИЧЧЯ»

Реорганізація накладається на чутки про те, що ще взимку частки в статутних капіталах практично всіх керівників підприємств Нижнєкамська викупила московська фірма «ПІК-Комфорт». Продав частки Нижньокамський підприємець Антон Яблонський. За даними джерел «БІЗНЕС Online», підприємець реалізував активи несподівано для влади міста. Владі, ймовірно, не сподобалося, що ЖКГ в місті віддали на відкуп варягам, тому зараз москвичів намагаються відтіснити, вважає наш співрозмовник. Реорганізація в цьому випадку виглядає логічно. Адже дві останні КК якраз єдині компанії в місті, в капітал яких москвичі зайти не змогли.

Компанія «ПІК-Комфорт», яка працює під слоганом «Живіть безтурботно. Решта беремо на себе », входить в структуру російської девелоперської групи компаній« ПІК », створеної в 1994 році. Її контролює Сергій Гордєєв, сенатор від Пермського краю і учасник російського списку Forbes з капіталом в $ 1,5 мільярда. Керуюча компанія була створена в 1999 році. Зараз фірма обслуговує будинки в Москві і Московській області, Ярославлі, Ростові-на-Дону, Новоросійську, Пермі і в ряді інших міст. В інтернеті багато суперечливих відгуків про компанії, існує форум під назвою «Пік-некомфортний». У травні цього року в нижньокамскі ЗМІ з'явилося інтерв'ю керівництва «ПІК-Комфорту», ​​в якому городян запевняли, що прихід нового гравця не позначиться негативним чином на стан сфери ЖКГ.

Однак представник виконкому заперечує зв'язок між приходом в Нижньокамськ структур ПІК і реформами. «Реорганізація ніяк не пов'язана з цією тематикою. Тому що ми розглядали це питання в 2016 році », - зауважив Баландін.

Однак, ряд депутатів міськради відкрито налаштовані проти «ПІК-Комфорт». «На сьогоднішній день мені, як депутату, зручно працювати з нашими КК. Коли до мене звертається житель, що зламалося щось, мені легше зателефонувати директору КК, і я знаю, що він тут же направить технічного працівника і ввечері відзвітує. "ПІК-Комфорт" - це певна московська організація, яка зайшла зі своїм бізнесом з обслуговування населення в багато регіонів Російської Федерації. Але відгуки саме жителів - просто негативні наслідки від обслуговування. Нам як депутатам куди звертатися? В Москву? Де їх шукати? Та схема, яка пропонується, - це наші керуючі компанії, громадяни звертаються до нас, вони хочуть працювати з нашими компаніями, що управляють, яких вони знають в обличчя, яких вони можуть пожурити або сказати спасибі », - пояснила свою позицію Тетяна Купріянова.

Ряд депутатів міськради відкрито налаштований проти «ПІК-Комфорт» Фото: «БІЗНЕС Online» Ряд депутатів міськради відкрито налаштований проти «ПІК-Комфорт» Фото: «БІЗНЕС Online»

На тій же позиції стоїть інший депутат - радник мера з розвитку підприємництва Максим Сперанський. «Поділ функцій замовника і виконавця - це вже великий крок сам по собі. Крокова доступність, яка існує зараз, не зміниться. Ті домоуправління залишаться працювати. Нічого зовні не зміниться. Крім того, це дозволить сконцентрувати високоякісних фахівців в руках найголовнішою керуючої компанії. Ось це завдання, з неї-то все і починалося. А "ПІК-Комфорт" ... Напевно, можна говорити, що є і хороші, і негативні відгуки. Але питання в тому, що де ми їх будемо шукати в разі чого? Може бути, в століття сучасних технологій це не важко, але все-таки це дистанціює. У будь-який момент я можу набрати керуючу компанію, директора, заступника і вирішити питання, по крайней мере буде зрозуміло, що й до чого. Тут з керівництвом московської компанії все-таки, ймовірно, виникнуть складності хоча б в силу дистанції. Плюс незнання міської специфіки. Є якась невідомість, яка лякає », - коментує ситуацію Сперанський.

На питання про те, як же так вийшло, що компанії дісталися москвичам, Баландін зауважив, що КК - це юрособа зі своїми засновниками, а вони можуть надходити як їм заманеться. До речі, як виявилося, Яблонський все-таки поки не продав акції компаній, а лише підписав гендоверенность. З підприємцем зв'язатися не вдалося, за чутками, він разом з сім'єю перебрався в Санкт-Петербург.

По суті, якщо в Нижньокамську приймуть нову схему, то москвичі залишаться просто постачальниками послуг. І в цьому випадку логіка виконкому залізна - схему вибрали городяни, нічого вдіяти не можемо. «Якщо у комерційних структур буде інша думка, вони не можуть вплинути на думку власників», - пояснив Баландін. Виявилося, що і діалогу між москвичами і виконкомом як такого немає. «На нашу адресу зверталися вже після того, як процедура була виконана, була отримана довіреність. Ніяких пропозицій істотних не було. Це було в формі доведення інформації про володіння певною часткою », - повідомив керівник виконкому.

В цілому ж прихід москвичів експерти, опитані «БІЗНЕС Online», поки оцінюють вкрай обережно. Загальна думка - своя сорочка ближче до тіла. А ось що стосується реорганізації, то тут є кілька думок. Депутат Казгордуми, директор КК «Затишний будинок» Марат Нурієв в цілому позитивно оцінює укрупнення компаній. «Якщо взяти з точки зору роботи, звичайно, у великих компаній можливостей більше - це і матеріально-технічне забезпечення, фінансове забезпечення і так далі. Коли їх дуже багато і вони дрібні, вони не тільки не вдома, вони в своєму будинку-то не завжди можуть щось зробити. Якщо таке рішення ухвалила влада міста, напевно, вони це роблять обдумано », - коментує Нурієв.

А член Громадської палати РТ Михайло застелити вважає, що укрупнення не їсти благо. «Закон спрямований на ліквідацію супервелику компаній. Ми їх безперервно намагаємося прибрати, тому що насправді це викачування грошей. Ви можете купити прямо у постачальника, а можете через посередника. Посередник нічого не виробляє. А контролювати повинні люди, мешканці. Великі компанії - це завжди проблема. Повинно бути доступне для огляду кількість будинків. Припустимо, 15 багатоповерхівок », - пояснює свою позицію громадський працівник.

Нам як депутатам куди звертатися?
В Москву?
Де їх шукати?
Але питання в тому, що де ми їх будемо шукати в разі чого?