Реклама
Реклама
Реклама

Відмінність цін на ринку первинного і вторинного житла в Польщі

  1. Чому поляки воліють купувати вторинку?
  2. Торг на вторинному ринку нерухомості
  3. Що можемо запропонувати ми?

Ринок нерухомості в Польщі відчуває небувалий підйом. Чи не найнижчі ціни на нерухомість в Європі плюс вигідні інвестиції з метою подальшої здачі житла в оренду приваблюють не тільки поляків, а й іноземців, в тому числі наших співвітчизників. Українці вже 2 рік займають лідируючі позиції серед іноземців, які активно скуповують нерухомість в Польщі , Залишивши позаду німців і британців. Тільки за 2016 українцями куплено більше 64 тис. Квадратних метрів нерухомості в різних куточках Польщі.

Сьогодні ми поговоримо про те, яку нерухомість купувати в Польщі вигідніше - на вторинному ринку або на первинному (stan deweloperski) і чому?

Сьогодні ми поговоримо про те, яку нерухомість купувати в Польщі вигідніше - на вторинному ринку або на первинному (stan deweloperski) і чому

Первинна нерухомість або вторинка в Польщі - що купити вигідніше?

Чому поляки воліють купувати вторинку?

Головний фактор - близько 7,5% відсотків, саме на стільки в середньому вдається опустити ціну, торгуючись при покупці квартири з рук, кажуть фахівці одного з агентств нерухомості в Варшаві. Знижки від забудовників хоч і мають місце, але далеко не в таких розмірах.

За даними банку NBP на перший квартал 2017 року. середня ціна квадратного метра від забудовника склала 7700 PLN, а виторгувати знижку вдається чи на 2% - остання ціна від забудовника - 7560 PLN (тобто близько 140 PLN на квадраті). У Кракові забудовники трохи лояльніше і можуть знизити ціну на 200 PLN на квадратному метрі, а у Вроцлаві готові поступитися і все 300 PLN.

У підсумку, сторговать знижку більше 5% на ринку первинної нерухомості в Польщі практично нереально. Та й отримати бажані 5% зможуть лише оптові покупці, які відразу набувають кілька об'єктів нерухомості у одного забудовника.

Чому так. Відповідь проста - в Польщі на житлову нерухомість попит значно перевищує пропозицію. Тому забудовники не поспішають знижувати ціни, а навпаки утримують їх на одному і тому ж рівні.

Торг на вторинному ринку нерухомості

«Вторинний ринок» дає більше місця для маневру покупцеві. Як показує практика, різниця між ціною пропозиції та ціною остаточної угоди на вторинному ринку може сильно відрізнятися. За даними Центрального Банку Польщі, різниця між тією ціною, за яку продавець виставив на продаж житло і за яку ціну остаточно продав у Варшаві досягає 17%, в Кракові - до 12%. У кожному Воєводстві різниця цін коливається, але можна з упевненістю сказати, що вилка цін досягає 1000 злотих на квадратному метрі, а у Варшаві майже 1500 злотих. На практиці це означає, що при покупці квартири в 50 м2, можна сторгувати до 75 тис. Злотих.

Але агентства нерухомості називають ці цифра злегка перебільшеними, так як на рівень середніх цін серйозно впливає продаж нерухомості преміум сегменту, де і можливі такі коливання цін. А ось в середньому ціновому сегменті, тобто квартири, які користуються масовим попитом не все так райдужно.

Аналітики радять не розраховувати на знижки в 17%, а орієнтуватися на більш реалістичні прогнози, як то 7-8% від ціни продавця (наприклад, при заявленій ціні в 300 тис. Злотих, розраховувати на знижку в 20-25 тис злотих).

Звичайно ж більш охоче погоджуються на торг продавці квартир в стані «під ремонт» або нерухомості розташованої у віддаленому або не найкращому благополучному районі міста.

Чому ж виникає така різниця в заявлених цінах і цінах угоди на первинному і вторинному ринку Польщі?

Перше - бум на ринку «первинки» в Польщі, не останню роль в якому зіграли іноземні інвестори, в тому числі громадяни України. Якщо ще пару років назад, за кількістю угод на ринку нерухомості явно домінувала вторинка, то сьогодні позиції кардинально змінилися.

Z czego wynika tak duża różnica w cenach ofertowych i transakcyjnych na rynku pierwotnym i wtórnym? Jak już wspomnieliśmy - trwa hossa na nowe mieszkania. Jeszcze kilka lat temu pod względem liczby transakcji zdecydowanie dominował rynek wtórny, dziś proporcje te niemal się wyrównały.

Ще одна причина - програма MDM (житло для молоді) з його доплатами од держави стимулює молодь здобувати нове житло в іпотеку .

Але як би там не було, рівень цін нерухомості в Польщі на вторинному ринку все ще привабливіше первинки. Та й той факт, що пропозиції житла з других рук іноді не вимагають ніяких додаткових вкладень, на відміну про житла від забудовника, все ще відіграє значну роль при покупці нерухомості.

Що можемо запропонувати ми?

Якщо вас цікавить покупка нерухомості в Польщі, але ви не знаєте з чого почати, зверніться до наших фахівців з нерухомості. Ми пропонуємо:

  • пошук кращих варіантів як на вторинному, так і на первинному ринку
  • сприяння та організація ремонтних робіт
  • супровід угоди
  • управління нерухомістю (оренда, пошук орендарів)

Зв'язатися з нами можна за телефонами на сайті або написавши e-mail [email protected]

Чому поляки воліють купувати вторинку?
Сьогодні ми поговоримо про те, яку нерухомість купувати в Польщі вигідніше - на вторинному ринку або на первинному (stan deweloperski) і чому?
Первинна нерухомість або вторинка в Польщі - що купити вигідніше?
Чому поляки воліють купувати вторинку?
Чому ж виникає така різниця в заявлених цінах і цінах угоди на первинному і вторинному ринку Польщі?
Z czego wynika tak duża różnica w cenach ofertowych i transakcyjnych na rynku pierwotnym i wtórnym?
Що можемо запропонувати ми?