Реклама
Реклама
Реклама

Smart-квартири: як вартість квадратного метра залежить від площі житла

Під час кризи малогабаритні квартири, вони ж гостинки, міні-квартири, квартири-студії або smart-квартири будуть продовжувати користуватися підвищеним попитом на тлі високих іпотечних ставок і низької платоспроможності населення

Під час кризи малогабаритні квартири, вони ж гостинки, міні-квартири, квартири-студії або smart-квартири будуть продовжувати користуватися підвищеним попитом на тлі високих іпотечних ставок і низької платоспроможності населення.

За останні роки такі квартири стали дуже популярними на українському ринку новобудов і, зокрема, в Харкові . Вперше "міні-апартаменти" почали з'являтися в Штатах в 20-х роках минулого століття. Але і за океаном, і навіть в радянському минулому (де молодій сім'ї прожити в гуртожитку кілька років - вважалося нормою) таке житло сприймалося як тимчасове. Сьогодні ж - в нашій українській дійсності - smart-квартира може стати єдиною можливістю для багатьох обзавестися власним житлом, передає СтройОбзор.

КВАРТИРИ - НЕ КВАРТИРИ

Поняття "квартира-студія" умовне, тому що таке визначення в законодавстві відсутня. Це приміщення передбачає відсутність внутрішніх перегородок і окремих кімнат (по суті - окремо обладнується тільки ванна).

Крім того, відповідно до "Державними будівельними нормами", затвердженими Держкомітетом з будівництва та архітектури, мінімальна площа однокімнатної квартири повинна складати 30 кв. м, в той час, як на ринку Харкова забудовники пропонують міні-квартири від 11 кв. м.

Інша справа ціна - адже вартість таких квартир (вірніше - квадратних метрів) не поступається ціною стандартного житла. Багато ж забудовники підкреслюють, що для них будувати будинки з квартирами-студіями нерентабельно.

ЦІНА - МЕНШЕ, СОБІВАРТІСТЬ - БІЛЬШЕ

Як повідомив СтройОбзор заступник генерального директора з розвитку та маркетингу компанії "ТММ" Олексій Говорун, зважаючи на малогабаритності smart-квартир безглуздо розглядати ціну за квадратний метр, тому що некоректно порівнювати ці квартири зі стандартними.

Проте, він згоден з тим, що між ціною квартири і ціною квадратного метра, як правило, є нелінійна залежність.

"Часто в малогабаритних квартирах відносно висока вартість квадратного метра якраз і визначається цією невеликою площею", - відзначає експерт.

"Квадрат в smart-квартирі дорожче, ніж у звичайній. Це пояснюється тим, що собівартість цих квартир приблизно на 20% дорожче. Адже на один квадратний метр smart-квартири у забудовника виходить більше мереж, перегородок та інше, - пояснює президент компанії" KAN Development "Ігор Ніконов. - в результаті коефіцієнт корисної площі стає менше. Але якщо взяти загальну вартість smart-квартири, то вона в будь-якому випадку для покупця буде набагато менше вартості стандартного житла".

В цілому ж багато забудовників вважають будівництво сучасних гостінок для себе невигідним саме з огляду на те, що тут потрібно зводити велику кількість стін, перегородок, проводити дуже багато комунікацій і всього іншого, передбачити панорамні вікна, щоб якось візуально розширити крихітне приміщення, передбачити і зробити вбудовані в стінах ніші для економії дефіцитної площі, а також багато іншого то, що і за часом, і по грошах невигідно.

30.04.2017 У Харкові виріс попит на квартири економ-класу

Згідно з експертними оцінками фахівців ринку нерухомості, собівартість квадратного метра квартир-студій в середньому визначається на рівні 12-14 тис. Грн. тоді, як собівартість "квадратів" стандартної квартири - 8-9 тис. грн.

Гостинку по-харківськи

Як пояснили нам аналітики компанії "Проконсул", порахувати частку гостінок на ринку новобудов Харкова складно.

Це пов'язано з тим, що досить велика кількість об'єктів, в яких продаються smart-квартири, - це реконструйовані будівлі, а не новобудови. Крім того, повна інформація по загальній площі будинків з готельками не завжди є в відкритих джерелах.

А по факту, квартири-гостинки в Харкові пропонуються практично у всіх районах міста.

Найбільш великі житлові комплекси, що пропонують малогабаритне житло - "Воробйови гори" , "Парковий Квартал", "Французький квартал" , "Бестужівські Сади" , "Олексіївський Акварелі-2" , "Карамель" , "Смерекова Двір", "Панасівська Слобода" .

У 2017 році ринкова пропозиція поповнив ЖК "Space house" (На вул. Богдана Хмельницького).

Поряд з великими житловими комплексами, міні-квартири пропонують, як і в невеликих об'єктах (менше 20 квартир), так і в об'єктах - де під гостинки реконструйовані окремі поверхи.

Мінімальна вартість квартири в залежності від розташування об'єкта, стадії будівництва і рівня обробки квартир становить від 6000 до 14500 дол.

А середня вартість малогабаритних квартир від забудовника на березень 2017 року становить 625 дол. / Кв. м, діапазон вартості 399-1000 дол. / кв. м.

Аналітики також відзначають, що, хоча квартири- "малятка" не дуже комфортні для проживання, попит на них стабільний. В даний час попит на таке житло в Харкові, як на первинному, так і на вторинному ринку, зосереджений переважно на недорогих об'єктах. На первинному ринку середня вартість житла економ-класу становить 415 дол. / Кв. м, мінімальна площа квартир - від 28 кв. м (квартири в будівельному стані). На вторинному - квартиру площею до 30 кв. м в житловому стані можна придбати за 16-20 тис. дол. США.

джерело: СтройОбзор