Реклама
Реклама
Реклама

Порядок перевірки квартири при покупці на вторинному ринку в Україні

Принципова умова підготовки договору купівлі-продажу нерухомості - згода продавця пред'явити покупцеві оригінали необхідних документів.

Якщо учасники угоди готують договір, не звертаючись в агентство нерухомості, документи продавця змушений перевіряти покупець.

Як покупцям самостійно перевірити документи продавця, щоб нотаріус зареєстрував операцію купівлі-продажу квартири?

При продажу квартири через агентство нерухомості продавець зобов'язаний виплатити гонорар його фахівцям. В Україні на початку 2018 року розмір гонорару ріелторів зафіксований в діапазоні 2-6% від суми договору купівлі-продажу. Продавці прагнуть скоротити розмір обов'язкових виплат при здійсненні договору і пропонують покупцям укласти угоду, не звертаючись до ріелторам.

За правилами Цивільного кодексу України (ЦКУ), угоди відчуження нерухомості підлягають обов'язковій нотаріальній реєстрації.

Документи продавця для реєстрації угоди купівлі-продажу

Пакет документів продавця засвідчує його особу і правову можливість здійснити операцію. Набір документів для укладання угоди купівлі-продажу нерухомості встановило Міністерство юстиції України в наказі №296 / 5 від 22.02.2012 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України».

Для реєстрації договору продавець нерухомості пред'являє нотаріусу такі документи:

1. Паспорт:

- для повнолітніх громадян власників продаваної квартири -возраст старше 18 років і для неповнолітніх віком старше 14-ти років;

- для неповнолітнього громадянина - малолітньої дитини віком до 14-ти років - свідоцтво про народження.

2. Ідентифікаційний податковий код для власника або співвласників квартири всіх вікових категорій.

3. Дозвіл на відчуження з державного органу опіки - якщо власник або співвласник нерухомості - малолітній, неповнолітній або непрацездатний громадянин.

4. Документ про право власності на квартиру - паперову копію електронного витягу з Державного реєстру речових прав на нерухомість про записи на право володіння нерухомістю.

5. Технічний паспорт об'єкта нерухомості.

6. Оригінали свідоцтва про шлюб, про розірвання шлюбу, про смерть чоловіка / дружини.

7. Нотаріально завірений дозвіл одного з подружжя на відчуження об'єкта, якщо житло було куплено подружжям під час шлюбу.

8. Витяги з Державного реєстру заборон на відчуження майна та Державного реєстру іпотек які бере нотаріус в мент підписання основного договору. Ці документи підтверджують відсутність обтяжень квартири. При реєстрації договору купівлі-продажу вони дозволяють нотаріусу зареєструвати угоду.

9. Звіт про оцінку ринкової вартості квартири.

10. Довідка про склад сім'ї власника квартири, що відчужується. Цю довідку за запитом власника видає нотаріус. Довідка являє собою паперову копію електронної виписки з Єдиного державного демографічного реєстру України.

Що покупець перевіряє в документах продавця

Паспорт. У документі повинні бути вклеєні фотографії його власника у віці 25-ти і 45-років і зроблені відповідні записи паспортистів.

За правилами статті 28 Цивільного кодексу України, громадяни при досягненні 16-ти років можуть за власною ініціативою змінити ім'я або прізвище. Зміна прізвища дозволена при укладенні шлюбу. Ці зміни повинні відображати записи в паспорті. Ім'я та прізвище продавця повинні збігатися в паспорті і документа, який підтверджує право власності на квартиру.

Свідоцтво про право власності. У 2013 році в Україні прийнята електронна система реєстрації прав власності на нерухомість. Ця процедура відбувається так:

- нотаріус реєструє договір і вносить запис про права власника до Державного реєстру прав та обтяжень нерухомості (далі - Держреєстр прав);

- Міністерство юстиції підтверджує запис про виникнення або перехід прав відповідно до цього договором в Держреєстрі прав;

- нотаріус посвідчує і видає власникові витяг з Держреєстру прав в паперовій формі.

До 2013 року реєстрація договорів відчуження нерухомості відбувалася тільки в Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Якщо власник квартири отримав право власності до 2013 року, то він за письмовим запитом нотаріуса повинен отримати інформаційну довідку в БТІ про те, хто власник квартири і на підставі яких документів вона йому належить.

У 2013 році в Україні ввели електронну реєстрацію прав власності на нерухомість. Якщо власник квартири отримав право власності в цей період, він пред'являє покупцеві паперову форму витягу з Державного реєстру речових прав на нерухомість разом з правовстановлюючим документом.

Документи-підстави для видачі права власності. За правилами ЦКУ громадяни отримують право власності на нерухомість на підставі таких, найбільш поширених договорів:

- купівлі-продажу;

- міни;

- дарування;

- спадкового договору;

- пожертвування;

- ренти;

- довічного утримання;

- приватизації житла державної або комунальної власності;

- рішення суду про набуття права власності на нерухомість.

При підготовці договору купівлі-продажу квартири на вторинному ринку продавець пред'являє покупцеві оригінал нотаріально завіреного документа з цього переліку.

Перевірка обтяжень майна. Нотаріус в момент підписання договору запитує інформацію в таких держреєстрах:

- речових прав і обтяжень нерухомості;

- заборон на відчуження майна;

- іпотек;

- єдиному реєстрі боржників.

При підготовці угоди нотаріус показує покупцеві вилучення з цих держреєстрів про те, що обтяжень немає і договір відчуження можна зареєструвати.

Перевірка обмежень на угоду з неповнолітніми власниками. Угоди відчуження нерухомості, якою володіють неповнолітні громадяни, схвалюють органи державної опіки та піклування.

Для укладення договору купівлі-продажу квартири, що належить малолітній або неповнолітній громадянину, за правилами статті 31 ЦКУ, потрібні такі документи:

- нотаріально завірена згода на операцію одного з подружжя, опікунів або усиновителів;

- видане держорганом опіки дозвіл батькам, опікунам або усиновителям здійснити операцію.

В ході підготовки угоди продавці квартири пред'являють їх покупцеві.

Перевірка згоди подружжя власників квартири, якщо житло купувалося в шлюбі. Для цього продавець пред'являє покупцеві нотаріально завірена письмова згода на операцію одного з подружжя. Це нотаріальна згода дозволяє покупцеві переконатися, що чоловік / дружина власника квартири згідно на відчуження нерухомості.

Перевірка технічного паспорта квартири. Цей документ складають бюро технічної інвентаризації (БТІ) і профільні приватні ліцензовані підприємства. Техпаспорт містить опис і параметри об'єкта.

Перевірка висновку незалежної оцінки нерухомості. Законодавці вимагають при відчуженні житла проводити незалежну оцінку нерухомості. Продавці квартири самостійно замовляють незалежну оцінку у ліцензованих оцінювачів, Провівши оцінку, фахівці реєструє її результати в Єдиній базі звітів з оцінки майна.

Дані з виведення оцінювачів боку відображають в тексті договору купівлі-продажу.

Перевірка платіжних зобов'язань. Продавець при підготовці договору купівлі-продажу квартири зобов'язаний оплатити житлово-комунальні послуги. Довідка про оплату або акт звірки повинні бути датовані місяцем, який передує тому, в якому сторони мають намір укласти угоду.

Перевірка місця реєстрації мешканців квартири, що відчужується. Терміни зміни місця реєстрації боку встановлюють за домовленістю. Покупець перевіряє у продавця довідку про склад сім'ї власника відчужуваного житла, яку бере нотаріус в момент підписання договору.

1. Законодавці поклали обов'язок добросовісної підготовки документів для продажу квартири на власника-продавця.

2. В чинному законодавстві України визначено вичерпний перелік документів для продажу квартири, які ми описали в цьому матеріалі.

3. Підготовку документів договору продажу квартири власникам доцільно вести через агентство нерухомості. Це гарантія того, що нотаріус зареєструє договір.

4. При підготовці договору купівлі-продажу квартири без допомоги агентства нерухомості продавець пред'являє покупцеві оригінали правовстановлюючих документів.

5. При підготовці договору, відмова продавця пред'явити покупцеві оригінал будь-якого необхідного документа, означає, що угоду укласти не можна.

6. Продавці та покупці повинні враховувати, що угоди відчуження майна вартістю понад 50 000 грн повинні проводитися через банківські структури.

джерело: domik.ua

Як покупцям самостійно перевірити документи продавця, щоб нотаріус зареєстрував операцію купівлі-продажу квартири?