Реклама
Реклама
Реклама

Кредит на будинок

  1. Іпотека заміської нерухомості Мода на котеджі за містом, або хоча б будиночок бізнес-класу в котеджному...
  2. Будинок в кредит: кредит на просторі і престижні котеджі
  3. Будинок в кредит: корисна інформація
  4. Кредит на будинок: необхідні документи:
  5. Також читайте:

Іпотека заміської нерухомості

Мода на котеджі за містом, або хоча б будиночок бізнес-класу в котеджному містечку недалеко від Києва сприяла появі нового виду кредитування - як кредит на заміську нерухомість, тобто кредит на будинок

В даний час недорогі пропозиції на ринку заміських будинків, котеджів та іншої нерухомості - велика рідкість. Тому бажаючим отримати власний будинок під Києвом все частіше доводиться звертатися в банки за позикою. І якщо зі схемою покупки квартири в кредит все більш-менш ясно, то купити з купівлею будинку більше питань.

Сьогодні інвестиції в заміську нерухомість вважаються одними з найбільш вигідних. квартири - як новобудови , Так і квартири на вторинному ринку - в більшості випадків відрізняє низька якість будівельних робіт.

А індивідуальне будівництво дає можливість побудувати будинок з урахуванням всіх вимог і побажань замовника. На яких умовах можна отримати кредит на будинок? На що слід звертати увагу при спробі купити будинок в кредит? І які перешкоди можуть виникнути при отриманні кредиту на будинок?

Основними покупцями будинків за містом є сім'ї з місячним доходом не менше $ 5-6 тис., Де подружжю вже за 40-50 років. Вони або мають намір поміняти квартиру на приватний будинок, або потребують істотного розширення наявної житлоплощі і тому вибирають для таких цілей не кілька квартир, а великий будинок.

Ринок кредитування покупки приватних будинків тільки формується. Фактично тільки пару років тому фізичні особи почали звертатися в банки за кредитами на будинок. На сьогоднішній день кредитування на покупку будинку носить багато в чому епізодичний характер і в загальному портфелі іпотечних кредитів за різними оцінками, сьогодні на заміську нерухомість припадає лише 10-20% загального обсягу виданих кредитів. Таким чином, частка кредитів на будинок поки не дуже велика в іпотечному портфелі банків. Зате споживчий попит поступово переміщається з сегмента квартир в сегмент індивідуальних житлових будинків.

Про видачу кредиту на будинок заявляли багато українських банків. На ділі цю послугу надають одиниці. В принципі, сама процедура кредитування фізичних осіб на покупку приватного будинку або квартири особливо не відрізняється. В даному випадку головні відмінності стосуються фінансового стану фізичних осіб і місця розташування приватних будинків.

Зазвичай банки для покупки будинку за містом пропонують три стандартних види кредитування:

  • на будівництво або покупку готового будинку
  • на придбання нерухомості в котеджному містечку.
  • на покупку землі з подальшим зведенням будинку;

Будинок в кредит: кредитування невеликих приватних будинків

Менш клопіткий, так званий класичний кредит на будинок - на придбання готового будинку або його зведення на вже приватизованій земельній ділянці. В такому випадку запорукою в банку може служити як сама ділянка, так і будь-яке ліквідне майно.

Ще одна перевага цього виду кредитування - банк буде менш вимогливий до документації, що супроводжує будівництво. Та й вартість кредиту значно менше, а термін розгляду і рішення про надання такого кредиту на будинок - не більше місяця.

При кредитуванні фізичних осіб з метою покупки приватних будинків - "не котеджів» істотних проблем не виникає. Як правило, кредит в цьому випадку видають за стандартною схемою. Купівля готового будинку в кредит - оптимальний варіант кредитування для позичальника і для банку, стверджують банкіри.

В даному випадку банк, оцінивши реальну вартість готового будинку, досить швидко видає кредит на будинок і за стандартними ставками, які аналогічні ставками кредитування покупки квартири. Іноді, якщо виникають ризики ліквідності застави, банк може підвищити ставку за кредитом на будинок на 1-2% або збільшити суму початкового внеску c 10% до 40%.

Будинок в кредит: кредит на просторі і престижні котеджі

Другий вид кредитування - придбання будинку в кредит в котеджному містечку . Терміни оформлення позики гранично короткі (деякі банки розглядають прохання про надання кредиту на будинок протягом трьох тижнів). Запорукою для банку в цьому випадку служить безпосередньо нерухомість, що купується. А "ложкою дьогтю" для покупця часто стає необхідність брати будинок в кредит саме в тому банку, з яким працює компанія-продавець. А банки, користуючись ситуацією, виставляють необґрунтовано завищені ціни на кредити на будинки.

У разі ж кредитування покупки котеджу для банку є дуже важливими питання оцінки фінансового стану позичальника, оцінки реальної вартості котеджу і земельної ділянки, а також питання ліквідності заставленого майна. Адже котеджі, на відміну від квартир, в тому числі і класу «люкс» мають значно нижчу ліквідність.

продаж котеджу що знаходиться в заставі банку є дуже тривалою процедурою, яка вимагає додаткових фінансових витрат. Тому банки вкрай обережно підходять до процедури оцінки застави і ступеня його ліквідності.

Кредит на будинок який ще будується більшість банкірів вважає можливим тільки в тому випадку, якщо в процесі будівництва було випущено цільові облігації або створений фонд фінансування будівництва . У цьому випадку банки видають кредит на будинок фізичним особам під заставу цільових облігацій або свідоцтва учасника фонду фінансування будівництва, при цьому позичальник бере на себе зобов'язання після завершення будівництва оформити договір застави на вже збудований котедж.

Кредитування такого виду здійснюється тільки після акредитації забудовника котеджного містечка в банку і укладення відповідного договору між банком і забудовником. Ставки за кредитами на будинок можуть бути вище стандартних ставок на 1-2%, але можуть бути і звичайними.

Це багато в чому залежить від фінансового стану позичальника. Але, як правило, сума початкового внеску при покупці будинку в кредит, становить не менше 30% повної вартості споруджуваного котеджу. Причому сам котедж повинен бути побудований вже не менше ніж на 50% від запланованих обсягів роботи.

Будинок в кредит: корисна інформація

В цілому попередню згоду видати кредит на будинок або особняк нині дають близько двох десятків працюючих у нас банків. Процентні ставки коливаються в межах від 15% до 27% річних в гривнях і від 12% до 17% - в доларах США. У більшості банків ставка стає вище зі збільшенням терміну видачі кредиту на будинок.

Якщо на 5-10 років будинок в кредит в американській валюті ще можна взяти під 10-13% в рік, то на 10-20 років кредит буде коштувати вже 13-15% річних. А там, де термін кредитування не впливає на процентну ставку по кредиту на будинок, на неї в прямій пропорції впливає розмір позички.

Терміни кредиту на будинок поки що також відстають від тривалості позичок на квартири. Найбільш тривалі - 21-25 років - надаються на споруди в межах столиці або (значно рідше) в обраних населених пунктах Київської області.

Тим не менш, деякі банки все ж погоджуються (насилу) надати позику на 25 років, незалежно від місця розташування будинку, але зауважують, що це можливо тільки в разі, якщо вік позичальника на момент отримання кредиту не перевищує 35-ти років - щоб до моменту виплати останнього платежу людина не досяг пенсійного віку.

Фіксовану суму, що видається в якості кредиту на покупку заміської нерухомості, більшість банків не вказує. Рішення про видачу тієї чи іншої суми банк приймає індивідуально в кожному конкретному випадку. Обов'язкова умова при рішенні про видачу кредиту на будинок - оцінка будинку.

І якщо в оцінці міського житла вироблені чіткі параметри, то у визначенні ринкової вартості заміської нерухомості поки багато невідомого і до кінця не понятого. На думку фахівців, основна проблема - відсутність у позичальника розуміння процедури оцінки. Коли банк приймає рішення про те, надати кредит на будинок чи ні, експертний висновок серйозно впливає на умови кредитування, визначення ступеня ризику кредитора.

На сьогоднішній день суми кредитів на будинки коливаються від $ 20 000 до $ 100 000 з середнім терміном погашення від 10 до 25 років. Українські банки надають кредити на будинки як в національній валюті, так і в доларах США, євро. Відсоткова ставка залежить від терміну погашення кредиту на будинок.

В основному, банки працюють за фіксованою кредитної ставки, і тільки кілька фінансових установ надають кредит під плаваючу процентну ставку, тобто, банк залишає за собою право, по суті, збільшувати ставку, якщо якісь умови його не влаштовують.

Кредит на будинок: необхідні документи:

  • правовстановлюючий документ на будинок,
  • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (при іпотеці будинку і / або земельної ділянки),
  • технічний паспорт на будинок і довідка-характеристика БТІ на відчуження будинку,
  • довідка з ЖЕКу про кількість прописаних осіб і відсутність заборгованості по комунальних послугах,
  • звіт про проведення незалежної експертної оцінки вартості предмета іпотеки, визначеної затвердженим банком оцінювачем.
  • дозвіл органу опіки та піклування в разі, якщо малолітня або неповнолітня особа зареєстрована за адресою або є співвласником нерухомого майна, що передається в іпотеку банку.

Сам процес отримання кредиту на будинок схематично виглядає так:

  • Позичальник звертається в банк для отримання попередньої згоди банку на видачу необхідної суми кредиту на будинок.
  • Позичальник збирає всі необхідні документи.
  • Банк дає майбутньому покупцеві попередній висновок про видачу необхідної суми кредиту на будинок.
  • Здійснюється підбір нерухомості і оформляється завдаток.
  • Збираються всі необхідні для отримання кредиту документи і довідки.
  • Кредитний комітет банку приймає остаточне рішення про видачу кредиту на покупку вже конкретного об'єкта нерухомості (2-7 днів).
  • проводиться підписання договору купівлі-продажу .
  • Оформлення страхового поліса.
  • Державна реєстрація угоди.
  • Оформлення договору-застави придбаної нерухомості.

Щоб не опинитися в незручному становищі при оформленні кредиту на будинок, слід також врахувати і супутні витрати на послуги:

  • Комісія банку плюс відкриття поточного рахунку (приблизно від 120грн до 2,0% від суми кредиту);
  • Послуги нотаріуса при оформленні договору купівлі-продажу (приблизно 250грн + 1% від суми договору - пенсійний фонд, держ. Мито);
  • Страхування майна (від 0,2% до 0,3% від суми застави), страхування життя (0,35% від кредитної заборгованості), страхування титулу (0,4% від суми кредиту);
  • Незалежна оцінка (від 250грн до 500 грн);
  • Послуги нотаріуса при оформленні договору іпотеки (приблизно 300грн + 0,1% держ. Мито);
  • Реєстрація нерухомості в БТІ (до 600 грн.).

Також читайте:

Проте, слід зазначити, що вимоги за окремими складовими у банків можуть бути різні. Виділити будь-якої свідомо вигідний для всіх банк неможливо - одного клієнта цікавлять терміни видачі грошей, іншого - відсотки по кредиту, третього - послуги з оформлення, страхування і нотаріуса, четвертого - відсутність додаткових вимог до його документам. Тому в кожній ситуації треба розбиратися окремо і індивідуально підбирати банк, агентство нерухомості , А також схему кредитування.

Як бачимо, поки для українців у вирішенні завдання "будинок в кредит" залишається багато невідомого. Але перспективи у цього виду кредитування є, тим більше що попит на покупку будинку в кредит є, і продовжує неухильно зростати

На яких умовах можна отримати кредит на будинок?
На що слід звертати увагу при спробі купити будинок в кредит?
І які перешкоди можуть виникнути при отриманні кредиту на будинок?