Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека на вторинне житло: особливості отримання

  1. З чого почати?
  2. Алгоритм вибору банку з вигідною іпотекою на вторинне житло
  3. Переваги послуг посередників в підборі іпотеки на вторинне житло
  4. Експертна оцінка для іпотеки на вторинне житло
  5. Видача іпотеки на вторинне житло

Іпотека на вторинне житло - актуальне рішення проблеми для багатьох росіян. Особливості отримання іпотеки на вторинне житло цікавлять всіх, хто замислюється про придбання власної квартири або будинку. Програма «Іпотека на вторинне житло» найбільш затребувана з усіх пропонованих іпотечних програм.

Іпотечне кредитування значно розширює можливості придбання власного житла. Якщо на житло, що будується банки дають позикові кошти вкрай неохоче, що пов'язано з високими ризиками, то іпотека на вторинне житло вважається більш доступною.

Але вирішальним фактором видачі іпотеки на вторинне житло є її ліквідність, а також маса інших нюансів. Однак не варто спокушатися: велика кількість іпотечних пропозицій і заставне забезпечення аж ніяк не тягне за собою автоматичну лояльність до потенційних позичальників при оформленні іпотеки на вторинне житло. Банки як і раніше прискіпливі у відборі кредитуються клієнтів.

З чого почати?

Найпоширеніша помилка, яку здійснює практично кожен позичальник - це підбір квартири до розгляду варіантів іпотечного кредитування в різних банках Найпоширеніша помилка, яку здійснює практично кожен позичальник - це підбір квартири до розгляду варіантів іпотечного кредитування в різних банках.

Мало хто може реально оцінити свій дохід і правильно визначити суму, яку банк видасть в якості позики.

Результат такого підходу сумний: час на підбір квартири витрачено, але необхідну суму на її покупку зібрати не виходить. Розглянемо покроково, як ефективно досягти своєї мети.

Алгоритм вибору банку з вигідною іпотекою на вторинне житло

Головне, максимально розширити коло пошуку банку, відповідного за умовами, і при цьому не обмежуватися якимось одним.

Найбільш вигідні умови іпотечного кредитування надають великі російські банки. Схема іпотечної позики в них відпрацьована до дрібниць, нею вже скористалися сотні тисяч росіян.

Але і перспективні молоді банки намагаються не втрачати можливості залучити до себе потенційних позичальників. Вони здатні зацікавити більш лояльними вимогами і швидкими термінами розгляду заявки.

Більшість з них пропонує реалізувати материнський капітал як початковий внесок відповідно до ФЗ «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей» від 29.12.2006р (Детальніше див. Іпотека під материнський капітал: які умови початкового внеску?) .

Для того щоб збільшити свої шанси і взяти іпотеку на вторинне житло на оптимальних умовах, потрібно:

  • Ознайомитися та проаналізувати всі іпотечні пропозиції по банкам вашого міста. Інтернет спрощує цю задачу в рази. Вам не буде потрібно на початковому етапі обходити банки особисто. Досить просто зайти на їх офіційні сайти і вивчити подану інформацію.
  • Відсікти пропозиції, за якими ви не проходите в якості позичальника (не відповідаєте за віковою категорією, рівнем доходів, місця реєстрації; маєте неповнолітніх дітей або членів сім'ї з інвалідністю тощо). Перед тим, як викреслити той чи інший банк, уточніть дані. Не завжди інформація на сайті своєчасно оновлюється.
  • Вивчити пильніше залишилися пропозиції. Як правило, в умовах кредитних програм процентна ставка вказана розмито, з приставкою «від». Уточнити, яка вона буде саме для вас і яку суму готовий буде видати вам банк, можна тільки при особистій консультації.

При відсутності можливості приділити вищепереліченим процедурам належне кількість часу, розгляньте можливість звернення в кредитно-консалтингове агентство.

Переваги послуг посередників в підборі іпотеки на вторинне житло

Поступово набувають популярності послуги іпотечних брокерів або кредитно-консалтингових агентств як посередників між банками і позичальниками.

При виборі іпотечного брокера або агентства оціните кількість отриманих і діючих сертифікатів. Чим більше сертифікатів в різних банках - тим більше пропозицій буде для вас розглянуто. Доцільно звернути увагу на сертифікацію саме в тих банках, які вас зацікавили.

Іпотечними фахівцями найчастіше стають і ріелтори великих агентств нерухомості Іпотечними фахівцями найчастіше стають і ріелтори великих агентств нерухомості. Вони зможуть не тільки підібрати Вам відповідну кредитну програму і узгодити її отримання в банку, але і допоможуть в підборі квартири, підготують і оформлять угоду.
Самостійний підбір квартири для іпотеки

Крім стандартних вимог до предмету іпотеки (тобто вторинного житла), які описані ст. 5 ФЗ «Про іпотеку (заставі нерухомості)» чинній редакції від 7 травня 2013 року під номером 102-Ф3, банк висуває вимоги і до технічного стану закладається в обтяження квартири.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Будинок, в якому знаходиться квартира, не повинен підлягати знесенню, реконструкції або капітального ремонту.

Існують і інші нюанси:

По-перше, вторинне житло повинне бути самостійним і володіти всіма необхідними комунікаціями (електроенергія, водопостачання, опалення та ін.). Вкрай неохоче банк розглядає квартири комунального або готельного типу.

По-друге, відсоток зносу, за оцінкою експертів, повинен бути досить низьким. Іпотека на вторинне житло може бути оформлена і на двадцять, і на тридцять років. Банк повинен бути впевнений, що зможе легко його реалізувати в разі неплатоспроможності позичальника.

По-третє, з цієї ж причини незаконні перепланування і реконструкції неприпустимі.

По-четверте, банки неохоче розглядають в якості застави «хрущовки» і всі будівлі 60-х або 70-х років, упереджено ставляться до напівпідвальним, цокольним і першим поверхами.

Однак банки цікавляться не тільки технічним станом квартири, але і її продавцем, не бажаючи, наприклад, бачити в якості продавця квартири близького чи далекого родича позичальника.

Якщо вторинне житло перейшло у спадок або договором дарування менш ніж півроку тому, то воно також навряд чи влаштує банк як заставу.

Експертна оцінка для іпотеки на вторинне житло

Після підбору квартири належить процедура незалежної оцінки вартості вторинного житла. Не завжди вона збігається з очікуваною продавцем. Але банк у видачі іпотеки буде спиратися саме на цю цифру (Детальніше див. Як робиться оцінка нерухомості (квартири) для іпотеки?) .

У разі великої розбіжності, будьте готові, що початковий внесок для вас стане дещо більше. Або підшукуйте інший варіант.

Видача іпотеки на вторинне житло

Перед оформленням іпотеки на вторинне житло необхідно сплатити встановлену комісію банку і застрахувати придбану квартиру в будь-якій компанії зі списку, представленого банком.

Договір купівлі-продажу і іпотека полягають одночасно. До реєстрації угоди в Росреестра продавець квартири задовольняється сумою, на яку припадало початковий внесок позичальника.

Остаточний розрахунок, тобто позикові кошти від банку, будуть переведені продавцеві після оформлення свідоцтва з обтяженням (через 5 робочих днів після подачі договору на держреєстрацію).

Перед укладанням угоди обов'язково переконайтеся в чистоті історії квартири (відсутність обтяжень, прописаних неповнолітніх, укладених, військовослужбовців і т.д.) ( Див. Як перевірити квартиру перед покупкою (нюанси угоди, документи)? ).

З чого почати?
З чого почати?
Іпотека під материнський капітал: які умови початкового внеску?
Не знаєте свої права?