Реклама
Реклама
Реклама

Харків'янам, які живуть в аварійних будинках, куплять квартири на вторинному ринку

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

27 вересня 2013, 8:27 Переглядів: 27 вересня 2013, 8:27 Переглядів:   В історичному центрі Харкова кожна друга споруда дихає на ладан

В історичному центрі Харкова кожна друга споруда дихає на ладан. Фото: М. Кучнєв.

Харківські чиновники вирішили впритул зайнятися зовнішнім виглядом міста. Для мешканців, які живуть в аварійних і старих будинках, планують купити нерухомість на вторинному ринку, а на місці нетрів - звести новобудови. По крайней мере, за дозвіл департаменту житлового господарства виселяти народ проголосували на сесії депутати міськради.

як пояснює директор департаменту житлового господарства Роман Нехорошков, в Харкові є настільки старі будинки, що комунальникам простіше, а головне - дешевше купити для мешканців рівноцінні квартири на ринку вторинної нерухомості, ніж вкладати гроші в капітальний ремонт рушаться будинків. "Такі повноваження дозволять нам значно заощадити кошти бюджету міста, крім того, убезпечити життя людей, які проживають в цих та аварійних будинках, і в перспективі отримати нові квартири для наших черговиків", - говорить Роман Нехорошков.

Дійсно, життя багатьох мешканців старих будинків знаходиться під загрозою, адже час від часу аварійні будинки в Харкові руйнуються, як карткові будиночки. Наприклад, в колишньому заїжджому дворі в провулку ващенковский, 13 на початку травня рухнула стіна двоповерхового будинку. Люди тоді не постраждали лише дивом. Трохи більше, ніж за чотири місяці будівельники виклали цеглою нову стіну, під звалилася, зацементували проблемні місця в інших частинах будинку, вставили пластикові вікна і нові двері. Вже у вересні приступили до перекриття даху, але будівельникам завадили дощі, вже кілька днів мешканці будинку не бачили робітників.

Однак навіть незважаючи на те, що будинок руйнується у них на очах, - люди не поспішають залишати роками насиджені місця. "Я живу тут багато років, це практично центр міста, навіщо мені кудись звідси їхати? Інша справа, якщо запропонують житло десь в цьому ж районі або рівнозначно, тоді можна поміркувати над цією пропозицією. А ось якщо запропонують вторинку де- то на околиці, туди я переїжджати не збираюся ні за які гроші ", - каже мешканка будинку №13 в ващенковский провулку Лариса.

Теоретично Ларисі можуть запропонувати житло в цьому ж районі, адже, за словами Нехорошкова, передбачається, що після відселення на місці старих будинків зацікавлені інвестори зможуть побудувати нові житлові багатоповерхові будинки.

архітектор Тетяна Поліванова вважає, що в Харкові могла б прижитися практика так званої віяловій забудови, яка активно використовується в Росії. "Знаю, що в Москві знесли практично всі" хрущовки "та ще більш старі будинки. Це робилося таким чином: будувався один будинок, туди переселяли людей із сусідніх старих осель. Вивільнені будинку зносили, на їх місцях будували нові, таким чином переселяли в нові квартири цілі райони. тобто існує чіткий приклад того, як ця практика працює, це прекрасний досвід, думаю, що його можна повторити у нас в місті ", - розмірковує екс-директор інституту" Харківпроект "Поліванова.

ХРУЩОВКИ ПІД СНОС. Архітектори вважають, що під знесення повинні піти мікрорайони перших масових забудов, де зводили хрущовки. Таких будинків багато на ХТЗ і Нових будинках. Наступні в черзі - будинки в історичному центрі Харкова, розташовані вздовж річки Лопань, вважає архітектор Тетяна Поліванова.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Харків'янам, які живуть в аварійних будинках, куплять квартири на вторинному ринку". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Посохов Павло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Я живу тут багато років, це практично центр міста, навіщо мені кудись звідси їхати?