Реклама
Реклама
Реклама

Народження другої дитини: як пережити зміни в сім'ї

  1. Криза - навіщо він потрібен?
  2. На першому місці - дитина. А чоловіка куди?
  3. Знайти жінку в собі
  4. Друга дитина
  5. про дочку
  6. Як пережити «бурхливий прилив» молока мамі, що годує?
  7. "Сендвіч" або середній дитина в сім'ї.
  8. Нанесення шкоди психічному здоров'ю малолітніх при вилученні їх з сім'ї. Частина 1
  9. Як змінюються відносини в родині після народження дитини.
  10. Як зважитися на другу дитину
  11. Друга дитина в 38 - Чи не запізно?
  12. Дитина проти своєї волі позбавляється батьків. Які наслідки це несе для його інтелектуального
  13. Усиновлення після втрати своєї дитини
  14. Відносини між дітьми в сім'ї. Роль старших і молодших дітей в житті один одного.
  15. непомітні свідки
  16. як підготувати дитину до появи в родині другої дитини? як мінімалізувати ревнощі?!?!?
  17. Кризи, які треба пережити
  18. Труднощі з появою другої дитини
  19. Як повідомити підлітку про швидку появу малюка в сім'ї?
  20. Знову про другу дитину
  21. Питання скоріше до батьків однієї дитини.
  22. Чоловік не хоче другої дитини - у кого таке було?
  23. Як полюбити другої дитини

зміст:

Мама, тато, дитина ... Молода сім'я тільки недавно навчилася жити втрьох, виникли нові відносини, а її вже чекає наступний етап розвитку: поява другої дитини. Які поради можна дати в цей період подружжю, як зробити так, щоб діти зміцнювали сім'ю, а не роз'єднували батьків? Розповідає Олена Павлівна Кречко, сімейний і перинатальний психолог.

Очікування другої чи третьої дитини викликає у майбутніх мам безліч питань. Як будуть спілкуватися діти в сім'ї - а раптом з'явиться ревнощі? Що буде з подружніми стосунками, адже у багатьох знайомих вони змінюються в гіршу сторону ... Багатьом згадується власне дитинство, коли батьки, повернувшись з пологового будинку, раптом показували нового братика або сестричку ... Часом картини майбутнього малюються зовсім позитивними фарбами! А якщо ще на цей період заплановано переїзд ...

Як "вистояти" в цей непростий для всіх членів сім'ї період? "Упораємося ми один одному?" - Це питання задають собі навіть батьки "зі стажем". Але за ним ховаються і інші - пов'язані з кар'єрою, взаємовідносинами, питання побутового характеру і матеріальні ... Як не розгубити все те, що вже було досягнуто на попередніх етапах життя сім'ї, і навіть примножити досягнуте?

До змісту

Криза - навіщо він потрібен?

Сім'я - це великий живий організм, де все взаємопов'язано. І від того, як функціонує система сім'ї, залежить її благополуччя в цілому і кожного її члена окремо. Є два основних закони, що описують життєдіяльність будь-якої системи. Перший - закон гомеостазу, тобто прагнення до збереження стабільності, сталості та спокою. Цей закон утримує систему в рівновазі і цілісності до тих пір, поки не приходить пора змін і час кризи, необхідного для розвитку кожного члена сім'ї і всієї системи сім'ї в цілому.

Забезпечує розвиток і зростання сім'ї ще один закон - закон розвитку. Виконання його радикально змінює якісну, а часом і кількісну характеристики сім'ї як системи. Для опису прояви цього закону підходять поняття "перетворення, перетворення, трансформація" - квітка перетворюється в плід, дівчинка перетворюється в жінку, дует перетворюється в тріо, потім в квартет, і так далі ... Перетворення можливо тільки за допомогою подолання криз розвитку, пройшовши які , людина змушена адаптуватися до інших, ніж раніше, умов існування.

Наша біда в тому, що момент перетворення - кризи частенько оцінюється як негативний, болючий, невизначений. Cистема усіма силами намагається утримати колишні позиції. Все питання в тому, за рахунок чого це відбувається: за рахунок появи патологічних симптомів (наприклад, хвороби, сварки, ревнощі, образи та інші негативні емоції і почуття) або шляхом розширення можливостей, придбання нових якостей. Для того щоб слідувати за другим варіантом розвитку, від усіх членів сім'ї потрібно сміливість, рішучість, відповідальність і знання!

Отже, при зустрічі з кризою важливо його розпізнати, побачити його позитивний сенс і йому відповідати! Згадайте атракціон "американські гірки". Спочатку дуже страшно, ми придивляємося і спостерігаємо, як катаються на них інші. Потім знаходимо в собі рішучість і йдемо на атракціон, а прокотившись, згадуємо з безліччю позитивних емоцій і впевненістю в собі. Так і з кризою! Важливо пройти послідовно і уважно все стадії життєвого циклу, не поспішати тікати від них, навіть якщо вони наповнені сильними відчуттями і переживаються як важкі, кризові.

До змісту

На першому місці - дитина. А чоловіка куди?

Вагітність - це своєрідна провокація, перевірка на витривалість не тільки жіночого організму, але і відносин в сім'ї в цілому. Загострюються дрімали конфлікти, виразніше проявляються сімейні коаліції (починають підтягуватися родичі, бабусі-дідусі), змінюються відносини з чоловіком, батьками і дітьми.

Особливо бурхливо це відбувається з середини вагітності. Жінка стає більш орієнтованою на дитину, чоловік відчуває себе відсунутим і занедбаним і може почати ревнувати до ще не народженого маляти. Далі - більше: народжується дитина і часто жінка повністю на нього перемикається, забуваючи не тільки власного чоловіка, а й себе саму. Чоловік спочатку переміщається на інше ліжко (подружню адже тепер займає жінка з дитиною), потім в іншу кімнату (адже йому необхідно рано вставати і йти на роботу, необхідно краще виспатися), а потім? Куди йому податися?

За таким "благим відкиданням" часто ховається порушення подружніх (в тому числі сексуальних) відносин. Але навіть це ніщо в порівнянні з тим, за кого його тепер приймають, кажучи: "Наш тато прийшов". Завжди хочеться перепитати: "Чий тато? Ваш або дитини?" Адже слово "папа" передбачає абсолютно інші відносини в парі - абсолютно «не подружні", вірно? І якраз такими словами і фразами, які ми звертаємо один до одного, ми будуємо свою сімейну реальність.

Називайте речі своїми іменами, а людей тим більше. Ви можете сказати дитині: "Твій тато прийшов!". Або радісно вигукнувши: "Саша (Іван, Сергій) прийшов!" Так, так, назвавши по імені. Ви-то перебуваєте зі своїм чоловіком в рівних відносинах, він вам не тато!

Якщо ви все ж вирішили вибудовувати близькі, довірчі відносини зі своїм чоловіком, то дуже важливо почати з найголовнішого - розмови. Розмови про вас двох, про те, що ви відчуваєте, що вас хвилює, про що ви мрієте і що для вас важливо. Якщо ваш чоловік в якісь періоди не готовий до такого відкритої розмови - важливо поважати його право саме на той стиль і тон розмови, на який готовий саме він в цей момент.

До змісту

Знайти жінку в собі

Ще про словах, за якими криються відносини. Часто чую від мам, що призводять своїх малюків в дитячий сад: "Ми сьогодні добре поїли!" або "Ми сьогодні погано спали" - кажуть вони від імені себе і дитину. Розбуди таку жінку вночі і запитай її: "Хто ти?". "Я - мати!" - скоромовкою відповість вона. А як же інші ролі, що роблять її життя - гармонійної і відносини в родині - щасливими? Ролі жінки? Дружини? Улюбленою? Цікавою? Стати матір'ю - це не означає змінити свою роль, це означає - розширити свої можливості. Можна бути прекрасною матір'ю, залишаючись прекрасною дружиною і жінкою.

У цій ситуації буває корисно перебудувати ієрархію під назвою "Сім'я": жінка сама для себе - чоловік - дитина і інші діти (якщо вони є в родині). Припускаю, що чоловік, читаючи ці рядки, досить посміхнеться, а жінка засумнівається: "Як, дитина так далеко?" Так! І ось чому:

  • Імпульси від батька досягають дитини тільки через матір. Вона - носій "світової" інформації, вона і є весь світ дитини! "Батьківська" функція другого з батьків для дитини стає важливою з трьох років, коли він вперше виходить в суспільство.
  • Дитина бачить і сприймає мати не в одній ролі (тільки мати), а в різних - жінка, дружина батька і т.п. Це розширює його діапазон сприйняття світу і матері в ньому.
  • Дитина на прикладі батьків засвоює модель людських взаємин, яку він потім і привнесе в свою подальшу доросле життя.

Ухвалення жінки себе в ролі не тільки матері, але й дружини вимагає зусиль, іншого погляду на сімейну систему, але завжди благотворно позначається на подальшому розвитку сім'ї та благополуччя дітей.

Стаття надана центром розвитку і освіти "Елітора"

Авторська стаття

x

Вам сподобалася стаття?

Оцініть статтю

Коментувати можут "Народження другої дитини: як пережити зміни в сім'ї"

Друга дитина

Я в душі все-таки хотіла другу дитину, але вирішила слухати чоловіка, сімейне згоду для мене дуже важливо. чоловічкові, який може увійти в мою сім'ю і перевернути все з ніг на голову. Я взагалі боюся змін, важко звикаю до нових умов життя, до зміни роботи ...

про дочку

Я б дуже переживала через такої різкої зміни моєї дитини, при тому, що я сама не уявляю, звідки це все з'явилося. "Ніяких змін в родині не було" - вітчим для старшої доньки + народження другої дитини ...

Як пережити «бурхливий прилив» молока мамі, що годує?

Як пережити «бурхливий прилив» молока мамі, що годує? Відразу після пологів і протягом перших 2-3 днів в грудях виробляється молозиво. Виділяється воно в невеликих кількостях, і мама його практично не відчуває. Потім до кінця 3-х, початку 4-х діб після пологів груди починають збільшуватися в розмірах, ставати більш щільною і напруженою. Ці зміни свідчать про початок процесу прибуття молока. Нерідко вони супроводжуються больовими відчуттями, незначним підвищенням місцевої температури ...

"Сендвіч" або середній дитина в сім'ї.

Мені просто здається, що глобальні зміни сім'ї краще переживати разом. Але всі люди різні, діти різні, по-первих.Во- друге, ситуації. ну і з народженням принцеси вас) 06.07.2016 9:51:33, Світло-ОК. Тоді в чому питання - все добре в родині, все всіх влаштовує.

Нанесення шкоди психічному здоров'ю малолітніх при вилученні їх з сім'ї. Частина 1

Наслідки втрати або тривалого розлучення з матір'ю можуть бути короткостроковими і довгостроковими, тобто, що впливають на розвиток особистості дитини в цілому. Серйозність цих наслідків залежить від того, в якому віці дитина втратила переймалася фігуру. Умовно, по глибині порушень і за ступенем впливу розлуки на психіку, дітей можна розділити на дві вікові групи: а) маленькі діти до 4 років б) діти від 4 до 16 років Такий поділ по віковим групам має значення, оскільки перші 3-4 роки. ..

Як змінюються відносини в родині після народження дитини.

Поява на світ малюка - велика радість і таке ж велике випробування для кожної родини. І статистика, на жаль, підтверджує, що з народженням дитини відносини в родині часто заходять в глухий кут, адже відомо, що за офіційними даними, більшість розлучень відбувається в перші три роки життя малюка. Дитина здатна показати подружжю їх справжнє ставлення один до одного, готовність (або її відсутність) долати разом труднощі, боротися за загальні ідеї і мети. Далеко не всі сім'ї витримують ...

Як зважитися на другу дитину

Незважаючи на те, що ставлення до багатодітних сімей в нашому суспільстві часто неоднозначно, все ж більшість схиляється до того, що в сім'ї має бути двоє дітей. Однак для деяких жінок народження другої дитини стає фактором стресу ще на стадії планування вагітності. Їх починає мучити маса сумнівів і в першу чергу - чи вистачить їх материнської любові та уваги на двох? Адже зараз в серце мами безроздільно панує первісток, а народження другої дитини неминуче ...

Друга дитина в 38 - Чи не запізно?

Мами двох і більше малюків, яка ваша думка щодо рід вагітності в 38 років - плануванні 2го дитини? Так вік дуже немолодий і дитина вже є, всім відомі ризики, здоров'я не ідеальне - все як описано тут [посилання-1] А все-таки так хочеться ще малюка в сім'ю. Переживаю, що дочка - єдина і крім батьків нікого поки у неї немає близьких однолітків.

Дитина проти своєї волі позбавляється батьків. Які наслідки це несе для його інтелектуального

Відібрані діти: як живуть маленькі жертви ювеналів [посилання-1] Жанна Купріянова, клінічний психолог Дитина проти своєї волі позбавляється батьків. Які наслідки це несе для його інтелектуального та особистісного розвитку? Останнім часом ми все більше чуємо про випадки насильницького вилучення дітей з сімей. Розбурхують душу історії приходять до нас з Фінляндії, Німеччини, США. Ми дізнаємося, що батьків там тепер позбавляють прав за сміховинними причин, типу заборони їсти солодке. В цих...

Усиновлення після втрати своєї дитини

Горе пережили як могли, дитина іншої статі, все повинно бути добре. Фото сина на почесному місці, вся увага доньці. І друге - не для всіх біологічні діти маю самоцінність і спосіб їх появи в сім'ї шляхом народження взагалі якось виділяється ...

Відносини між дітьми в сім'ї. Роль старших і молодших дітей в житті один одного.

Ця стаття про те, як розвивається особистість дитини відповідно до наявністю або відсутністю у нього братів і сестер, про відносини між дітьми в сім'ї та про те як вони впливають, і яку роль відіграють в долях один одного. На становлення особистості впливає безліч факторів, серед них генетика батьків, відносини в родині, її соціальний статус, психологічний стан жінки під час вагітності, а також відсутність або наявність сестер і братів, відносини між дітьми в сім'ї. Звичайно...

непомітні свідки

Як часто доводиться чути - «Так, чоловік іноді піднімає на мене руку, але я терплю через дітей, адже їм потрібен батько». Важливо розуміти, що подібна позиція жінок в корені невірна, і сьогодні ми спробуємо розібратися в даній проблемі. Бувають ситуації, коли жінка, незважаючи на побої, продовжує любити свого чоловіка і сподівається, що її старання змінять поведінку чоловіка. Тоді діти використовуються як прикриття - складно переконати оточуючих і саму себе, що тирана можна любити, тому про людське око ...

як підготувати дитину до появи в родині другої дитини? як мінімалізувати ревнощі?!?!?

Дуже переживаю за те як синок це сприйме. Нахабно заявляю -не хочу щоб він змінювався в Так що здається -тут зміни будуть малопомітні ... МЕНІ ТАК ЗДАЄТЬСЯ. Що я робила: 1. готувала дитини до змін в сім'ї - розповідала про вагітність, про немовлят ...

Кризи, які треба пережити

Навіть ті батьки, які планомірно займаються зміцненням імунітету дитини, повинні знати про те, що існують так звані критичні періоди розвитку імунної системи, коли зниження або зміна характеру захисних сил організму має фізіологічну природу: Період новонародженості. У зв'язку з різкою зміною умов існування в цей період в імунній системі дитини відбуваються значні коливання. 3-6 місяць життя. У цей час якраз завершує діяти той імунітет ...

Труднощі з появою другої дитини

У вашій родині з'явилася друга дитина? Такий довгоочікуваний, не менше улюблений, ніж перший !!! На жаль, життя наше складається не тільки з радощів, доводиться стикатися з безліччю труднощів і проблем ... Ми з чоловіком одружилися 6 років тому, старшій доньці 5 років, а синочок у нас народився в січні цього года.Муж так хотів хлопчика і його мрія сбилась.Но перші місяці особливо важко, доводиться крутити, як білка в колесі! і хоча мій малюк не такий вже примхливий (вдається і поспати, і справи якісь зробити) ...

Як повідомити підлітку про швидку появу малюка в сім'ї?

Не дай Бог моїй дитині таке, поки не зрозумію, що зможу оптимізувати процес, щоб поява другої дитини не У мене самої брат на 14 років молодше, правда, ми ні до його народження, ні після в одній родині постійно не жили, так що перешкодити він мені особливо не міг.

Знову про другу дитину

Знову про другу дитину. Пишу тут перший раз. Але так наболіло, що не можу більше тримати все в собі. Так все правильно! Народження дитини - тільки з обопільної згоди в родині, як і Радимо прочитати: як пережити кризу 20 річного шлюбу. салатник Люмінарк.

Питання скоріше до батьків однієї дитини.

1. батьки помруть (тобто ми), а вони залишаться один у одного 2. не дай Бог пережити власних дітей, але ... (боюся сказати), якщо не залишиться жодного не залишиться і мене, хтось уже писав про це 3. у мене є страший брат і не уявляю життя однієї дитини в сім'ї тому ...

Чоловік не хоче другої дитини - у кого таке було?

Чоловік не хоче другої дитини. Я хочу. Його бажання я поважаю і розумію (причини вагомі). Тільки, боюся, чоловікові дуже важко буде ще раз пережити період "раннього дитинства" чергову дитину.

Як полюбити другої дитини

ми довго відкладали народження другої дитини, саме тому, що я була ВПЕВНЕНА, що моїй душі звичайно пройде, особливо якщо будете корміть.не переживайте, легких вам пологів 09.04.2003 13:40:05, Леста. Для всіх краще і для старшої дитини, і для всієї родини.

Криза - навіщо він потрібен?
А чоловіка куди?
К мінімалізувати ревнощі?
Чоловік не хоче другої дитини - у кого таке було?
Які поради можна дати в цей період подружжю, як зробити так, щоб діти зміцнювали сім'ю, а не роз'єднували батьків?
Як будуть спілкуватися діти в сім'ї - а раптом з'явиться ревнощі?
Як "вистояти" в цей непростий для всіх членів сім'ї період?
Quot;Упораємося ми один одному?
Як не розгубити все те, що вже було досягнуто на попередніх етапах життя сім'ї, і навіть примножити досягнуте?
А чоловіка куди?