Реклама
Реклама
Реклама

Строковий трудовий договір: завантажити зразок 2019

  1. Коли можна укласти строковий трудовий договір
  2. Строковий трудовий договір на 1 місяць
  3. На який термін можна укласти договір
  4. Як оформити строковий договір
  5. Заява про прийом на роботу за строковим трудовим договором
  6. Запис у трудовій про прийом за строковим трудовим договором
  7. З ким можна укладати строковий трудовий договір
  8. Як продовжити строковий договір
  9. Заява на продовження терміну дії трудового договору
  10. Як розірвати строковий договір
  11. Повідомлення про розірвання строкового трудового договору
  12. Запис про звільнення в трудовій книжці
  13. Переваги та недоліки строкового договору

Читайте в нашій статті:

Коли можна укласти строковий трудовий договір

Всі обгрунтування, за якими може бути укладено строковий договір, перераховані в 59 статті Трудового кодексу. Ніяких інших приводів для вибору цієї форми контракту роботодавець використовувати не може (див. лист Роструда від 18.12.2008 No 6963-ТЗ ).

Отже, якщо укладається строковий контракт без достатніх підстав, він за замовчуванням вважається безстроковим, а у контролюючих органів виникнуть питання і претензії.

Строковий трудовий договір на 1 місяць

Умови укладання строкового трудового договору

Всі контракти, які полягають на конкретний період, можна розділити на 2 групи. Перша об'єднує ті, терміновість яких викликана умовами самої роботи:

  • Сезонність або тимчасовість самої трудової діяльності.
  • Заміна співробітника, відсутнього на робочому місці, проте продовжує числитися в організації.
  • Робота, потреба в якій виникає епізодично, не завжди, яка не пов'язана безпосередньо з повсякденної побутової життям ситуації.
  • Стажування або практика.
  • Зайнятість "не за своїм вибором", а у напрямку інших органів - як тимчасове працевлаштування, альтернативна військова служба, громадські роботи.

Читайте також:

Найчастіше строковим контрактом оформлюються ті чи інші тимчасові співробітники, покликані виконати діяльність, якою зазвичай організація не займається.

приклад

Наприклад, для установки нових верстатів може бути тимчасово найнята бригада монтажників, але в повсякденному житті підприємства в них потреби немає.

Ще варіант - залучити на час рекламне агентство для аналізу ситуації, розробки та реалізації рекламної кампанії; разове розширення виробничої потужності фірми - наприклад, для реалізації одиничного замовлення, що вимагає збільшити штат.

Друга група - це термінові договори з деякими категоріями громадян.

Так, ІП та невеликі компанії зі штатом до 35 осіб можуть укладати саме термінові контракти. Укладати такі контракти можливо з пенсіонерами, представниками різноманітних творчих професій, «очників» -Студенти, сумісниками, моряками, головними особами підприємств (директор, його заступник, головбух).

А ось іноземного громадянина прийняти на роботу за строковим договором тільки тому, що його віза колись скінчиться, не можна. Якщо все-таки з закордонним гостем було написане те контракт, при звільненні вказується п.9 83 ст., Об'єктивні обставини, які не визначаються бажанням сторін.

, Об'єктивні обставини, які не визначаються бажанням сторін

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

На який термін можна укласти договір

Залежно від обставин, що склалися, терміновий контракт може мати різний період дії, від 1 доби до п'яти років. Втім, нюансів у визначенні необхідної тривалості подібних відносин працівника і роботодавця дуже багато.

Читайте також:

Якщо вказано, що співробітник наймається на тимчасові роботи, то їх тривалість не може перевищувати 2 місяців, дуже часто зустрічається строковий трудовий договір на 1 місяць.

Якщо на підприємство приходять студенти, учні, наприклад, на стажування, з ними також укладається угода, обмежене датами проходження практики.

Робота на підприємстві повинна мати безпосереднє відношення до спеціальності, яку тимчасові працівники отримують в навчальному закладі. Керувати ними повинен саме куратор, причому відповідно до навчального плану.

Читайте також:

Сезонність (ремонт авто-і ж / д полотен, збирання дарів природи, хутрова і лісова заготовки, ін.) Має на увазі більш тривалий час і, отже, може бути збільшений і випробувальний термін, до 14 днів. Зазвичай «заробітчан» наймають на півроку, проте іноді подовжують на трохи довший термін. До сих пір актуальне і є визначальним правильний документообіг по таким співробітникам «Перелік сезонних робіт» 1932 року, також на цю тему є Постанови Уряду.

Може виникнути ситуація, коли угода укладається на рік (два, три, але не більше трьох) - якщо постійний працівник їде на цей час по службі за межі РФ.

Строковий договір використовується, якщо громадянин залучається до громадських робіт або проходить альтернативну цивільну службу. В останньому випадку її тривалість становитиме майже 2 роки, 21 місяць. Інформація по тому, де і як може працювати «альтернативник», міститься в Наказі Мінпраці No 110н від 27.02.2014 р

Читайте також:

Виборні посади, коли мова йде про певний період, також супроводжуються строковим контрактом - це відноситься до керівників міст, країв, областей, депутатам і їх помічникам. Тут угода може бути оформлена на п'ять років, не більше.

Як оформити строковий договір

Важливо пам'ятати про правила оформлення цього документа.

Заява на роботу треба написати, не варто ігнорувати його складання. У заяві можна вказати як посаду, на яку надходить новий співробітник, так і власне роботи, які він зобов'язаний виконувати. Важливо лише дотримати одноманітність в кадровому документообігу - заява, договір і наказ про прийом на роботу повинні використовувати одні і ті ж формулювання.

Заява про прийом на роботу за строковим трудовим договором

У терміновому договорі обов'язково вказується дата або подія, що відзначає завершення діяльності співробітника в даній організації. Обидва варіанти рівноправні, хоча перший простіше для того, щоб стежити за дією контракту. Але, наприклад, формулювання «на сезон» цілком легітимна.

Далі складається наказ про прийом на роботу за формою Т-1, в якій є спеціальний рядок «Умови», в ній і фіксується термін. Наказ візується керівництвом і передається тимчасовому працівнику на ознайомлення і особистий розпис.

Важливо!

Своєчасно ознайомте працівника з необхідними локальними нормативними актами , В тому числі колдоговором та посадовою інструкцією. Це робиться до наказу про прийом на роботу!

Через 5 днів робиться запис у трудовій книжці. Найголовніше: буде грубим порушенням внесення в трудову книжку умов тимчасової роботи (лист Федеральної служби з праці та зайнятості від 06.04.2010 No 937-6-1). А ось причина звільнення може говорити про те, що робота була обмеженою за термінами. Наприклад, «Михайлова М.М. звільнена після закінчення тривалості трудового контракту, пункт 2 ч. 1 ст. 77 ТК ».

Запис у трудовій про прийом за строковим трудовим договором

Запис у трудовій про прийом за строковим трудовим договором

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

З ким можна укладати строковий трудовий договір

Найбільш поширений варіант необхідності в тимчасовому контракті - це заміна працівника, з тих чи інших причин. Не можна приймати тимчасового працівника, якщо основний не збереглося своє робоче місце.

Строковий трудовий договір не можна укладати без згоди на це певних категорій працівників (наприклад, пенсіонерів, моряків і т.д, згаданих вище). Це часта помилка роботодавців, бажаючих під слушним приводом закінчення угоди розлучитися зі співробітником.

Також неможливо укладення такого договору для осіб, які перебувають в реальний час під домашнім арештом або відбувають умовний термін. Крім цього, деякі захворювання є перешкодою для контракту (інваліди 3 групи і т.д.). А ось з майбутніми матерями такий договір буде законним.

Як продовжити строковий договір

Зверніть увагу!

Неодноразове переукладання тимчасових договорів з одним і тим же співробітником може привернути увагу контролюючих органів і трудові відносини можуть бути визнані безстроковими.

Продовжити договір можна тільки, якщо співробітниця перебуває «в положенні» (261 ст. ТК). Жінка повинна бути готова зібрати необхідні меддовідки на вимогу керівництва, але не частіше одного разу в 3 місяці. Крім того, контракт продовжується тільки до пологів, чи відпускати в післяпологовий відпустку - вирішує роботодавець.

Читайте також:

Посібники, однак, виплачуються за стандартною схемою, це посібники:

  • при постановці на облік на ранніх термінах,
  • одноразова при народженні дитини,
  • по вагітності та пологах.

Якщо тимчасова працівниця вагітна і одночасно повертається на службу основна співробітниця, роботодавець пропонує вільні вакансії, але не зобов'язаний продовжувати контракт.

Заява на продовження терміну дії трудового договору

Заява на продовження терміну дії трудового договору

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

Як розірвати строковий договір

Як і звичайний трудовий договір, терміновий може бути розірваний з загальних підставах, в тому числі якщо співробітник хоче піти за власним бажанням. Є певні нюанси, пов'язані з датою подачі заяви.

Якщо контракт підписаний на 6 місяців і більше, заяву необхідно подавати не менше ніж за 2 тижні. А ось коли контракт складений на 2 місяці і стосується сезонних робіт, можна попередити про свій відхід роботодавця за 3 дня.

На відміну від стандартного договору з невизначеним терміном дії, терміновий може завершуватися (найчастіше так і відбувається на практиці) в дату, зазначену в контакрте як кінець дії трудових відносин або за фактом настання тієї чи іншої події.

Це може бути одужання основного співробітника, повернення його з відпустки і т.д.

Читайте також:

Не пізніше як за три дні закінчення контракту необхідно направити працівнику повідомлення в письмовій формі і отримати його підпис. Важливо, щоб були дотримані точні календарні терміни, в іншому випадку помилка може призвести до того, що договір буде вважатися продовженим на невизначений термін.

Повідомлення про розірвання строкового трудового договору

Повідомлення про розірвання строкового трудового договору

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

При настанні дати звільнення проводяться наступні дії:

Складається відповідний наказ.

Робиться запис в трудовій книжці. Як підставу вказується 77 ст.ТК (п. 2).

Здійснюються остаточні розрахунки всіх необхідних виплат.

Запис про звільнення в трудовій книжці

Запис про звільнення в трудовій книжці

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

Переваги та недоліки строкового договору

Плюси і мінуси для працівника, якому організація пропонує укласти саме строковий трудовий договір, не завжди очевидні. Пояснимо їх детально.
Безсумнівним плюсом строкового договору є те, що співробітник по ньому отримує рівно такий же «соціальний пакет», включаючи виплати за відпустку і дні хвороби. Відмінність буде лише в механізмі нарахування (нема на 12 останніх місяців, а з дня пристрої на поточне місце роботи), але ніяк не в факті самих виплат! Якщо роботодавець намагається обмежити персонал, найнятий НЕ безстроково, в отриманні гарантованих виплат, а то і зовсім позбавити їх, це незаконно.

Також до переваг можна віднести і те, що якщо жінка була найнята за строковим договором і завагітніла в цей період, звільнити її «в положенні» не можна, тільки в разі ліквідації самого підприємства. Все інше у працівників, трудящих за строковими і нетермінових договорами, має збігатися.

Недоліком строкового договору є те, що він має кінцеву дату дії і сама процедура звільнення проходить за спрощеною процедурою і повідомлення про звільнення працівник одержує не за два тижні, а за три дні.

важливо

Використання строкового договору як форми трудових відносин може бути застосоване лише за суворими показаннями, зазначеним в Трудовому кодексі, але не виключно з волі роботодавця.

Відомо, що деякі хитромудрі підприємці намагаються обійти закон і працевлаштувати персонал за строковими договорами, щоб «зекономити» на компенсації при звільненні. Однак це легко розкривається при перевірці фірми наглядовими органами: якщо у співробітника йдуть кілька термінових договорів поспіль, в них не вказані причини укладення саме такої угоди (або вони суперечать 57 статті ТК), або не вказано дату закінчення відносин.

Все це порушення, які приведуть до того, що договір буде визнаний безстроковим, а на роботодавця буде накладено штраф! Адміністративним кодексом передбачено, що за подібні порушення штраф для ІП складе 5 000 р, а для фірм - від 30 до 50 000 р, причому це тільки для разових виявлених випадків. Якщо роботодавець неодноразово допускає такі «вольності» з договорами, стягнення зросте.

Читайте також: