Реклама
Реклама
Реклама

Користь і шкода житнього хліба для організму, склад і калорійність чорного хліба

  1. Шкода чорного хліба Але немає нічого ідеального на планеті. Навіть чорний хліб, активно пропагований...

Шкода чорного хліба

Але немає нічого ідеального на планеті. Навіть чорний хліб, активно пропагований прихильниками здорового способу життя, теж має свої шкідливі якості .

Наприклад, він більш кислий, ніж пшеничний. Це дає йому стійкість проти дії цвілі. Саме тому чорна окраєць популярна як універсальний продуктовий запас для мореплавців. З іншого боку, вона стає небажаним продуктом харчування для тих, хто страждає від хвороб кишечника - виразок, підвищеної кислотності, кольок.

З іншого боку, вона стає небажаним продуктом харчування для тих, хто страждає від хвороб кишечника - виразок, підвищеної кислотності, кольок

Ті вітаміни і корисні речовини, які входять до складу чорного хліба, засвоюються трохи гірше, ніж вони ж в пшеничному. В результаті, тільки в грамотно спланованому раціоні житній батон буде кращим джерелом вітамінів, ніж білий.

Та й калорійність житнього хліба, хоч і менша, ніж у білого, але все одно висока. І тому, вибираючи хліб в магазині , Завжди замислюйтесь про те, яка кількість цього продукту в раціоні є для вас оптимально можливим.

сірий хліб

Така ж річ, як сірий хліб, в складі якого - частково пшеничне, частково - житнє борошно, вважається дієтологами своєрідною золотою серединою.

Корисні властивості такого продукту обумовлені поєднанням в ньому двох видів борошна. У ньому менше калорій, ніж в білому, трохи більше вітамінів, і при цьому засвоюваність його вище, ніж чисто чорного. При цьому оптимальним співвідношенням пшеничного борошна до житнього в такому виробі є 20: 80. Саме така пропорція підтримується найчастіше у багатьох сортах в магазинах.

Але, як це не прикро, не дивлячись на всю користь чорного хліба, сьогодні він продовжує програвати в популярності пшеничним булкам і окраєць. Причому все сильніше і сильніше. Можливо, це пояснюється давно усталеним стереотипом, що білий хліб - для знаті, а чорний - для будинків. І перший за замовчуванням вважається більш якісним за своїми властивостями.

Але все ж число прихильників здорового способу життя, а значить, і тих, хто знає про корисні властивості житнього хліба, постійно зростає. А значить, буде рости і частка його продажів в магазинах. Так само, як і здоров'я всієї нації.