Реклама
Реклама
Реклама

Закон про повернення 13% прибуткового податку при купівлі житла (квартири, будинки), практичне керівництво з отримання вирахування

  1. Які витрати можуть бути підставою для повернення 13 відсотків
  2. Що потрібно для оформлення повернення податку
  3. Як розрахувати суму повернення
  4. Скільки сплачено податків, стільки і повернуто
  5. Скільки квартир можна оформити на відрахування податку?
  6. Відрахування за іпотечним кредитом - максимум встановлений

Купівля квартири або будинку - дуже непроста і витратна справа Купівля квартири або будинку - дуже непроста і витратна справа. На підтримку населення закон РФ передбачає повернення 13% від вартості нерухомості при покупці будинку, квартири, землі з будинком або під будівництво. Цей закон розрахований на громадян, які мають офіційну роботу і платять прибутковий податок. Підстави і процедура отримання повернення ПДФО при купівлі квартири викладені в ст. 220 Податкового Кодексу РФ. Це право на повернення грошових коштів у вигляді повернення прибуткового податку дає населенню можливість купувати житло і облаштовувати його.

Які витрати можуть бути підставою для повернення 13 відсотків

Мета цього закону - забезпечити громадян житлом, тому відрахування можна оформити на різні види об'єктів житла і пов'язані з цим витрати. Перелік таких витрат:

  • Квартира, будинок, земля з будинком і під забудову;
  • Витрати на будівництво житла;
  • Витрати на ремонт та оздоблювальні робота при покупці «голого» житла;
  • Відсотки за іпотечною позикою.

Можна оформити відрахування прибуткового податку при купівлі житла у власність підопічного неповнолітнього, таке право також передбачено законом і остаточно закріплено в редагованою версії НК РФ 2014 року.

Що потрібно для оформлення повернення податку

Щоб оформити податкове вирахування, потрібно зібрати весь пакет документів, який стосується витрат і власності на житло Щоб оформити податкове вирахування, потрібно зібрати весь пакет документів, який стосується витрат і власності на житло. Це документи, що підтверджують витрати, включаючи чеки, квитанції і акти, розписка по оплаті договору купівлі-продажу і т. д. А також реєстраційні документи і акти прийому-передачі. Весь цей пакет документації буде розглядатися податковим інспектором, який і винесе рішення про можливість оформити відрахування і повернути сплачений податок.

Подавати документи можна до податкового органу за місцем прописки або через підприємство, на якому ви працюєте. Весь процес займе близько 4 місяців. При оформленні в податковій сума повернення надійде вам на особистий банківський рахунок. Підприємство виплатить ваш повернення шляхом того, що не буде віднімати прибутковий податок з вашої заробітної плати. Якщо у вас кілька офіційних роботодавців, то можна подавати на повернення податку відразу в кілька підприємств.

Як розрахувати суму повернення

Розрахунок суми, яка підлягає поверненню платнику податку на прибуток, що набуває житло, досить простий. Повернення прибуткового податку при покупці квартири або будинку розраховується на основі кількох даних:

  • Вартість житла;
  • Максимальний можливий відрахування;

Закон визначає максимальну суму, яка може бути вирахувана з податку - це 2 млн Закон визначає максимальну суму, яка може бути вирахувана з податку - це 2 млн. Рублів. Якщо житло дорожче цієї суми, то повернення все одно буде нараховуватися виходячи з ліміту в 2 млн.Ітак, до поверненню підлягає 13% від максимальної суми відрахування.

Повернення = вартість житла * 13%,

Максимально можливе повернення = 2 млн. Рублів * 13% = 260 тис.рублей.

Приклад: ви купили квартиру за 1,3 млн. Рублів. Сума вирахування не перевищує максимальний відрахування по закону. Ваш повернення складе 1,3 млн. Рублів * 13% = 169 тис. Рублів.

Скільки сплачено податків, стільки і повернуто

Потрібно пам'ятати, що повернути можна тільки ті податки, які утримані з вашої заробітної плати за рік. Отже, за рік вам буде зарахований лише відрахування від ваших офіційних доходів. При покупці квартири може виявитися, що ви не сплатили в цьому році необхідну кількість прибуткового податку. Решта вартості житла на відрахування і повернення податку буде розподілена на наступні роки. Вона буде виплачуватися щороку поки ви не отримаєте належну вам за законом суму.

Сплачений ПДФО за рік = офіційна з / п за рік * 13%

Приклад: згідно вартості купленої вами квартири, ваш повернення становить 110 тис. Рублів. Однак за рік ви сплатили лише 90 тис. Рублів прибуткового податку. Тоді ви зможете отримати свої 90 тис. Рублів, а решту суми отримаєте в наступному році.

Скільки квартир можна оформити на відрахування податку?

До 2014 року можна було тільки один раз за все життя скористатися правом на податковий відрахування До 2014 року можна було тільки один раз за все життя скористатися правом на податковий відрахування. При цьому неважливо, на яку суму ви отримали повернення - це могла бути частка квартири за 500 тис. Рублів або будинок за 1,9 млн. Рублів. Добрати в першому випадку повернення до максимально можливих 260 тис. Рублів можливості не було, так як відрахування на квартиру вже оформлений, а другий раз їм скористатися не було можливості. Однак, закон зазнав істотних змін, які поліпшили його з точки зору зручності для громадян РФ.

Оновлений Податковий Кодекс РФ визначив право на майнове податкове вирахування як багаторазове. Тепер ви можете повторно скористатися цим правом при покупці інших житлових об'єктів, будь то будинок, квартира або земля.

На жаль, ті, хто вже скористався податковим вирахуванням до 1 січня 2014 року, вже не зможуть додатково його отримати, навіть якщо вони не вибрали весь максимум. Цей закон стосується виключно тих об'єктів житла, які куплені в 2014 році і після.

Приклад: ви купили півбудинку за 1 млн. Рублів в 2014 році і отримали свій повернення в 130 тис. Рублів. У 2015 році ви купуєте другу частку будинку за 1 млн. Рублів і вдруге отримуєте відрахування і повертаєте собі ще 130 тис. Рублів.

Важливо розуміти, що датою виникнення права на відрахування з податку вважають не дату укладення договору купівлі-продажу, а дату реєстрації квартири і акту прийому-передачі для стосується пайових покупок. Це потрібно врахувати, адже часом при покупці житла процес реєстрації може досить затягнутися.

Відрахування за іпотечним кредитом - максимум встановлений

Кілька інші умови по відрахуванню, який оформляється за видатками на відсотки по іпотеці Кілька інші умови по відрахуванню, який оформляється за видатками на відсотки по іпотеці. Раніше встановлювався максимум вартості житла, а відсотки за іпотечною позикою часом могли в кілька разів перевищувати ці норму.

Квартира може коштувати не більше максимальних 2 млн. Рублів, а ось відсотки за іпотечною позикою на цю квартиру часом доходять до 5 млн. Рублів. До 2014 року можна було повернути 13% від всіх відсотків, але з 1 січня 2014 року Закон був змінений.

Ліміт суми відсотків по іпотеці, які можуть бути відняті з прибуткового податку, тепер становлять 3 млн. Рублів. Це означає, що максимальна сума повернення за іпотечними процентами дорівнює 390 тис. Рублів. Отримувати відрахування можна тільки за умовами:

  • Повернення прибуткового податку при покупці квартири (будинку) в іпотеку не може бути більше 390 тис. Рублів;
  • За рік можна повернути не більше тієї суми, яка сплачена у вигляді прибуткового податку із заробітної плати за цей рік;
  • Повертати 13% можна тільки з уже виплачених банку відсотків.

Скільки квартир можна оформити на відрахування податку?