Реклама
Реклама
Реклама

Заява на повернення ПДФО при купівлі квартири: бланк 2019 року і зразок заповнення

  1. способи отримання
  2. Повернення виплаченого податку
  3. Навіщо необхідна заява
  4. Відмінність від попередніх бланків
  5. порядок заповнення
  6. Способи подачі заяви і терміни повернення
  7. терміни надання
  8. Порядок дії для отримання вирахування

Купуючи квартиру, будь-який громадянин РФ може претендувати, відповідно до закону, на компенсацію зроблених витрат. Щоб її отримати, треба направити в районне податкове підрозділ в місці проживання список документів і декларацію, яка доводить право на отримання податкового вирахування. При поверненні ПДФО за придбану нерухомість обов'язково здається заяву певного формату.

При поверненні ПДФО за придбану нерухомість обов'язково здається заяву певного формату

способи отримання

Закон вимагає, щоб платник податків має можливість відшкодування податкового вирахування на нерухомість двома способами:

  • На роботі шляхом оформлення роботодавцем належного зниження оподатковуваної бази. Надається вже в рік придбання квартири або іншої нерухомості та оформлення документів про її реєстрацію.
  • У районній ИФНС, найближчої до місця проживання, можна ініціювати отримання грошима повернення податку, який був вже утриманий з доходів, з федеральних бюджетних коштів. Це можна зробити і отримати тільки після закриття звітного періоду - в наступний календарний рік.

Повернення раніше сплаченого ПДФО можуть отримати тільки добросовісні платники податків, які не мають заборгованостей з оплати будь-яких податків і зборів. Якщо є такі борги, податківці можуть належні гроші в першу чергу відправити на їх оплату, а залишки перерахувати заявнику.

Пільги по податках надаються за дії при придбанні житлової площі, позначені в статті 220 Податкового Кодексу:

  • Вироблені виплати на покупку або будівництво - в розмірі не більше 2000000 рублів. В цей лімітний межа можна підсумувати по декількох об'єктах. Витрати по ремонту квартири з «чорновий» обробкою дозволено вносити в загальний розмір майнового відрахування, коли цей пункт спочатку включений в договір на покупку житла.
  • Процентні збитки за іпотечним кредитом - обмежуються сумами, що не перевищують 3-х мільйонів і застосовується тільки до єдиного житла або ділянці землі.

Повернення виплаченого податку

Можливість отримання пільг по податках з'являється після покупки квартири, будинку, земельної ділянки та іншого об'єкта нерухомості. Підтверджують цей факт відомості, надані за ф. 3-ПДФО. Тому заяву про надання майнового податкового вирахування окремо податківцям не подається.

Навіщо необхідна заява

Якщо при перевірці підтверджено, що платник податків має законне право на отримання майнової компенсації при покупці квартири, тоді неодмінно заповнюється і здається заяву на повернення ПДФО. Дана вимога зазначено в статті 78 НК РФ.

Разом із заявою на повернення ПДФО при придбанні житла здаються документи:

  • відомості за ф. 3-ПДФО;
  • довідка з роботи про доходи 2-ПДФО;
  • документи про реєстрацію права власності;
  • договір купівлі-продажу;
  • договір про іпотечний кредит з банком;
  • чеки оплати операції з придбання житла;
  • документи про оплату відсотків по іпотеці;
  • чеки, акти виконаних робіт, договори на покупку будматеріалів у третіх організацій - коли квартира купується з «чорновий» обробкою.

Відмінність від попередніх бланків

З 31.03.2017 року наказом ФНС Росії від 14.02.2017 N ММВ-7-8 / 182 затверджена і введена в дію чергова форма заяви на повернення ПДФО. Вона буде діяти до внесення нових змін.

Бланк заяви на повернення ПДФО на 2019 рік тепер складається з трьох аркушів, з полями, куди вноситься інформація. В кінці останнього листа є пояснення щодо заповнення. Новий вид бланка адаптований для автоматизованої обробки. Колишня форма заяв від фізичних осіб скасована цим же наказом.

порядок заповнення

Перший лист бланка заяви 2019 року на повернення ПДФО при купівлі квартири включає в себе відомості про платника податків, код фіскального підрозділи, підстава для повернення прибуткового податку при покупці квартири (в даному випадку, стаття 78 НК РФ). Далі вказується цифрами сума податку, що підлягає поверненню, і розрахунковий період оподаткування, за який буде проводитися відшкодування. Треба вказати кількість аркушів здається бланка і листів додатки до нього.

Завантажити бланк заяви на повернення податку на 2019 год.xls

У лівому нижньому квадраті вказується пункт 3, заповнюється прізвище, ім'я, по батькові платника податків, телефон і вказується дата, відповідно до дня подачі даних відомостей до інспекції.

Правий квадрат залишається для заповнення працівником фіскального підрозділу.

Другий лист заяви на повернення податку при покупці квартири містить відомості про розрахунковий рахунок заявника для зарахування грошей і про банк, в якому він відкритий. Спочатку вказуються ІПН, прізвище та ініціали громадянина, порядковий номер аркуша.

Далі вносяться відомості про банк і розрахунковому рахунку для перерахування суми, що повертається податку. Обов'язково вказувати коррахунок і БИК банку. Потім розрахунковий рахунок, прізвище, ім'я, по батькові одержувача, дані його паспорта.

Для виключення можливих непорозумінь з перерахуванням грошей рекомендується уточнити в банку і отримати в друкованому вигляді реквізити рахунку.

Третій лист містить інформацію про платника податків та його паспортні дані. Якщо на другому аркуші було вказано ІПН подавця, то цю сторінку можна не заповнювати. Але краще не полінуватися і все ж оформити документ повністю.

Проконсультуватися про те, як заповнити заяву на повернення ПДФО, завжди можливо в районній ФНС.

Способи подачі заяви і терміни повернення

Передача податківцям заяви на повернення ПДФО можлива декількома способами:

  • особисто в районній ИФНС за місцем проживання;
  • відправити поштовим відправленням заповнене за зразком заяву на повернення ПДФО;
  • на сайті держпослуг із застосуванням захищеного електронного ключа;
  • через довірену особу;
  • в електронному форматі з особистого кабінету платника податків на офіційному сайті ИФНС.

Подаючи відомості про пільгу через електронний кабінет, треба тільки внести відомості про рахунок, реквізити банку, де він відкритий, інші пункти формуються автоматично.

Шаблон для оформлення паперового носія заяви на повернення ПДФО при купівлі квартири скачують на сайті податківців.

Податківці перевіряють подану інформацію по ф. 3-ПДФО три місяці. Якщо результат перевірки буде позитивний, то повернення виплачених податків зроблять через один місяць.

Інший спосіб отримання податкового вирахування при купівлі квартири - оформлення його на роботі, в місці отримання основного доходу.

терміни надання

За оформленням майнового відрахування звертатися на роботу можна вже в рік покупки об'єкта нерухомості. Для цього необхідно в районне податкове підрозділ пред'явити декларацію, довідку ф. 2-ПДФО і інші документи, що доводять зроблені витрати на придбання та ремонт квартири.

При таких обставинах, окремо заяву на отримання повідомлення про право на майнове відрахування подавати немає потреби. Відомості ф. 3-ПДФО фіскальними органами прирівнюється до нього.

Термін розгляду майнової декларації на пільговий відрахування законодавством обмежений трьома місяцями. Якщо буде позитивне рішення, ИФНС видасть повідомлення, що підтверджує право на майнові податкові відрахування.

Порядок дії для отримання вирахування

З цим повідомленням і заявою на майнове відрахування на ім'я роботодавця треба звернутися на роботу для його оформлення. Бухгалтерія робить зниження бази оподаткування працівникові, навіть якщо співробітник приніс заяву середині року.

Якщо належна пільга повністю не використана в поточному році, її можна реалізувати в майбутні роки. При цьому, щороку треба буде отримувати в ФНС повідомлення. Здавати заяву на податкове вирахування за покупку квартири в подібних обставинах не треба.

Бувають обставини, коли житло купується в частинах декількома людьми. Тоді додатково до типового набору документів, які свідчать про покупку і реєстрації нерухомості, в податкові органи здається заяву про розподіл майнового податкового відрахування серед власників часткою. При прийнятті позитивного рішення сторонам видається повідомлення про розміри наданої майнової пільги. Кожна сторона надає його в бухгалтерію на свою роботу для оформлення зниження оподатковуваної бази.

У разі покупки квартири або іншого об'єкта нерухомості, існує реальна можливість повернення витрачених власних коштів. Це досить суттєва економія бюджету новосела. Треба тільки визначитися яким способом отримувати пільгу по майновим відрахуванням: на роботі в поточному році шляхом зниження бази оподаткування або через ИФНС забрати грошима з бюджету повернення податку.