Реклама
Реклама
Реклама

Умови і правила повернення залізничних квитків і грошей за квитки через касу РЖД 2019 рік

  1. Де і як здати квиток на поїзд РЖД?
  2. Правила повернення
  3. Зразок довіреності на здачу ж / д талонів
  4. Який відсоток від вартості можна повернути?
  5. Скільки втрачаєш?
  6. електронні квитки

Щоб мати можливість вибрати найбільш зручні місця і з комфортом подорожувати на поїзді, квитки краще придбати заздалегідь. Однак іноді обставини змінюються і поїздка переноситься на інший час. Можливість здати проїзний документ, який не знадобився, допомагає уникнути непотрібних витрат. до змісту ↑

Де і як здати квиток на поїзд РЖД?

Де і як здати квиток на поїзд РЖД

Непотрібний квиток повертають в спеціальній поворотній касі. Зробити це можна на будь-який найближчої залізничної станції або вокзалі. При собі обов'язково мати паспорт або інше посвідчення особи з яким купувався проїзний документ (його номер вказаний в квитку).

до змісту ↑

Правила повернення

Якщо здається дитячий квиток, необхідно пред'явити свій паспорт та свідоцтво про народження дитини. Можна здати квиток, оформлений на дорослого члена своєї сім'ї, пред'явивши його і свій паспорт.

Також є можливість повернути проїзний документ іншого пасажира, якщо повертають його разом зі своїм, і вони обидва оформлені на один і той же поїзд, з тим же маршрутом прямування та датою відправлення. У всіх інших випадках для того, щоб здати чужу квиток, необхідна довіреність, завірена нотаріусом і паспорт.

Крайній термін для здачі - через 12 годин після справляння поїзда зі станції, зазначеної у проїзному документі.

до змісту ↑

Зразок довіреності на здачу ж / д талонів

Зразок довіреності на здачу ж / д квитків можна скачати тут .

до змісту ↑

Який відсоток від вартості можна повернути?

Сума повернення грошей за залізничний квиток залежить від того, за скільки годин до відходу поїзда пасажир здає його в касу.

Слід знати, що Вартість ж / д квитка = ціна квитка (плата за користування інфраструктурою ж / д) + ціна плацкарти (плата за користування вагоном) + комісія + страховка + сервісні послуги (за бажанням) + сервісний збір (якщо купували через агента) .

  • Якщо до відправлення пасажирського поїзда залишилося не менше восьми годин - повернуть повну вартість квитка і плацкарти (виключаючи касовий збір).
  • повернення від восьми до двох годин - повна вартість квитка і 50% вартості плацкарти.
  • здали квиток менш, ніж за 2 години до відправлення поїзда або протягом 12 годин після - повертається тільки його вартість.
  • Якщо подорож не відбулося через нещасного випадку або хвороби (і цьому є документальне підтвердження), вартість квитка (без плацкарти) можна повернути протягом 5 діб.

Якщо гроші за квиток не повертають, слід звернутися в суд. Про те, як захистити свої права, можна прочитати у статті про захист прав споживачів.

до змісту ↑

Скільки втрачаєш?

Скільки втрачаєш

У будь-якому з перерахованих вище випадків не повертають:

  1. комісію за попередній продаж квитка;
  2. сервісний збір (від 274 до 785 рублів, залежно від комфортабельності вагона);
  3. рекламний збір (155 рублів).

Також стягують плату за оформлення повернення. Її розмір коливається від 60 до 160 рублів і залежить від вартості проїзного документа.

Оплата за сервісні послуги (постільна білизна та ін.) Повертається пасажиру повністю.

Повернення грошей за залізничний квиток здійснюється тим же способом, яким він був оплачений, тобто, якщо оплачували готівкою - поворотна каса виплатить належну суму готівкою. При оплаті карткою, гроші повертаються на карту. Згідно із законом на повернення коштів відводиться до півроку (180 днів), але зазвичай гроші приходять протягом місяця.

до змісту ↑

електронні квитки

електронні квитки

Всі правила повернення поширюються і на електронні квитки . Відмінностей за все два:

  1. гроші повертають тільки перекладом на карту, готівка в касі отримати неможливо;
  2. знадобиться заповнити спеціальні бланки, де вказуються особисті дані пасажира, причини повернення проїзного документа, номер банківської карти, з якою оплачувалася квиток і куди згодом повернуть гроші.

Що робити, якщо квиток куплений, а поїздка відміняється? Про те, як здати з мінімальними втратами, дивіться відео рекомендації:

Де і як здати квиток на поїзд РЖД?
Скільки втрачаєш?
Що робити, якщо квиток куплений, а поїздка відміняється?