Реклама
Реклама
Реклама

Терміни для податкового вирахування в 2017 році при покупці квартири

  1. Який термін обігу за вирахуванням при покупці квартири
  2. Роль білої зарплати
  3. Який термін повернення ПДФО при купівлі квартири

Багатьох покупців житла зі зрозумілих причин цікавлять терміни повернення податку за 2016 рік при покупці квартири. Ми наводимо їх в нашій консультації, а також розвінчуємо популярний міф про правило 3-х років.

Який термін обігу за вирахуванням при покупці квартири

На наш погляд, один з головних міфів, який ходить серед нашого населення, стосується терміну давності повернення податку при покупці квартири. Так ось: терміну подачі 3-ПДФО при купівлі квартири взагалі НЕ ІСНУЄ!

У вітчизняному законодавстві взагалі не було, немає і, швидше за все, не буде подібної норми, яка встановлювала б термін давності відшкодування ПДФО при купівлі квартири.

Пояснимо: термін дії податкового вирахування при купівлі квартири законом не обмежений. Оскільки правом на майнове відрахування з купівлі житла можна скористатися лише один раз в житті, відповідна угода купівлі-продажу може статися будь-коли. Після підписання всіх документів і реєстрації Росреестра права власності на житло термін подання податкового вирахування при купівлі квартири її набувач встановлює сам. Тобто подати пакет документів на відшкодування ПДФО можна в будь-який момент після придбання житла. Хоч через десятиліття.

ПРИКЛАД

Широкова в 2017 році здала для отримання вирахування в свою податкову інспекцію декларацію 3-ПДФО разом з доданими документами по квартирі, яку придбала 6 років тому. Бюджет зможе відшкодувати їй тільки ПДФО, перерахований в казну її податковим агентом в 2014, 2015 і 2016 роках.

Проблема в тому, що багато термін давності повернення ПДФО при купівлі квартири, який законом не встановлено, плутають з тим, що прибутковий податок з бюджету можна повернути тільки максимум за 3 роки, що передують року подання декларації 3-ПДФО.

Тобто в ідеалі платник повинен вибрати такі останні 1 - 3 роки, за які в бюджет з його офіційної білої зарплати надходив податок. Це дає ИФНС підставу для виплати податкового вирахування при купівлі квартири. Терміни подачі декларації за формою 3-ПДФО при цьому значення не мають, але вони повинні потрапляти на рік, який йде перед обраним періодом з білою зарплатою.

Більш того: коли житло коштує менше 2 000 000 рублів, використовувати відрахування по максимуму з об'єктивних причин неможливо. В цьому випадку його суму можна добрати при покупці наступного житла. Так ось: термін давності майнового відрахування при покупці квартири № 2 - теж не встановлено. Заявити його в черговий декларації можна коли завгодно згодом.

Також див. « Покупка другої квартири: 3-ПДФО і особливості ».

Найчастіше зарплатного доходу і податку з нього не вистачає, щоб шляхом подачі первинної декларації відразу повернути всю належну суму ПДФО (260 000 р. Або менше). В цьому випадку в наступні роки 3-ПДФО на відрахування здають в інспекцію повторно. Терміни подачі на повернення податку при покупці квартири по цій ситуації теж не встановлені.

Також див. « 3-ПДФО за другий рік при покупці квартири: повторна декларація в 2017 році ».

Роль білої зарплати

Зрозуміло, так званий термін давності вирахування на покупку квартири може цікавити тільки тих, хто отримує офіційну білу зарплату і взагалі за законом має право на майнове відрахування.

В інших випадках при придбанні житла зробити у встановлені терміни повернення прибуткового податку при покупці квартири можна тільки шляхом офіційного працевлаштування і не менш 1 року роботи в такому статусі. За умови, що податковий агент (наймач) сумлінно перераховував з зарплати набувача житла прибутковий податок.

Також див. « Обчислюємо ПДФО від суми на руки ».

Який термін повернення ПДФО при купівлі квартири

Назвати конкретні терміни повернення податку при покупці квартири вам ніхто не зможе, оскільки податковим законодавством жорсткі рамки не встановлені.

Так, терміни податкового вирахування за 2016 рік при покупці квартири максимально можуть становити 4 місяці. Тому що термін виплати прибуткового податку при покупці квартири складається з:

  • періоду проведення камеральної ревізії вашої декларації та доданих до неї документів - максимум 3 місяці (п. 2 ст. 88 НК РФ);
  • плюс 1 місяць закон дає безпосередньо на повернення податку.

Також див. « Камеральна перевірка 3-ПДФО ».

Практика показує, що податківці досить оперативно перевіряють документи. У зв'язку з цим термін виплати (повернення) податку при покупці квартири зазвичай набагато коротше 4-х місяців, про які ми сказали раніше.

За практикою, який термін повернення податку при покупці квартири, залежить від того, наскільки скрупульозно інспектор вивчатиме вашу 3-ПДФО, заявлені в ній показники і зіставляти їх з доданими документами. Якщо будуть виявлені помилки, протиріччя і інші неточності, термін перерахування повернення податку при покупці квартири стане помітно довше.

Також див. « Документи для повернення податку при покупці квартири: список в 2017 році ».

Оскільки термін розгляду податкового відрахування при покупці квартири безпосередньо залежить від якості заповнення декларації 3-ПДФО та доданих до неї документів, радимо оформляти її двома способами:

  1. Онлайн в особистому кабінеті фізособи на офіційному сайті ФНС www.nalog.ru.
  2. За допомогою програми ФНС «Декларація 2016».

За допомогою програми ФНС «Декларація 2016»

Також див. « Встановлюємо програму «Декларація» для заповнення 3-ПДФО за 2016 рік: інструкція ».

За загальним правилом терміни повернення вирахування при купівлі квартири через бухгалтерію роботодавця трохи швидше, ніж через податкову інспекцію за місцем проживання.
Також див. « Основні правила для 3-ПДФО при купівлі квартири ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.