Реклама
Реклама
Реклама

Стаття. Повернення товару в аптеку

  1. Причини повернення товару
  2. Повернення товару неналежної якості
  3. Повернення товару належної якості
  4. Оформлення повернення товару
  5. Бухгалтерський облік
  6. Податковий облік

"Бюджетні установи охорони здоров'я:

бухгалтерський облік та оподаткування ", 2008, N 2

Трапляються ситуації, коли покупці повертають придбані в аптеці лікарські засоби і медичні препарати. У цій статті автор звертає увагу читачів на те, в якому випадку аптека зобов'язана взяти проданий раніше товар і повернути гроші покупцеві, а також розглядається порядок відображення даних операцій в бухгалтерському та податковому обліку.

Причини повернення товару

Перш ніж почати розглядати, з яких причин товар повертається покупцем, відзначимо, що в аптеках, які є бюджетними установами, реалізуються не тільки лікарські та медичні препарати, але і техніка. Тому в статті мова піде про всі товари, що реалізуються аптечними установами.

Існує кілька причин, за наявності яких покупець має право повернути придбаний раніше товар продавцеві. Умовно їх можна розділити на дві групи:

- повернення товару неналежної якості (продаж лікарських засобів з вичерпаним терміном придатності, виявлення в придбаному покупцями товарі недоліків);

- повернення товару належної якості за рішенням покупця.

Розглянемо умови повернення товару в обох випадках.

Повернення товару неналежної якості

Відповідно до ст. 18 Закону РФ від 07.02.1992 N 2300-1 "Про захист прав споживачів" (далі - Закон про захист прав споживачів) споживач у разі виявлення в товарі недоліків, якщо вони не були застережені продавцем, за своїм вибором вправі:

- вимагати заміни на товар цієї ж марки (цих же моделі і (або) артикулу);

- вимагати заміни на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни;

- вимагати пропорційного зменшення ціни;

- вимагати негайного безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою;

- відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми.

Споживач товару відповідно до зазначеної статті має право вимагати також повного відшкодування збитків, заподіяних йому внаслідок продажу товару неналежної якості. Збитки відшкодовуються в терміни, встановлені цим Законом для задоволення відповідних вимог споживача. На практиці збитки відшкодовуються за виконавчим листом, виданим за рішенням суду.

Слід зауважити, що відсутність у споживача касового або товарного чека або іншого документа, що засвідчують факт і умови покупки товару, не є підставою для відмови в задоволенні його вимог (п. 5 ст. 18 Закону про захист прав споживачів). Аптека зобов'язана прийняти товар неналежної якості у споживача і в разі необхідності провести перевірку його якості.

Право покупця на повернення або заміну товару неналежної якості, придбаного в аптечній організації, крім ст. 18 Закону про захист прав споживачів закріплено в п. 6.15. Галузевого стандарту "Правила відпустки (реалізації) лікарських засобів в аптечних організаціях. Основні положення", затвердженого Наказом МОЗ України від 04.03.2003 N 80.

Нерідко між продавцем (аптекою) і покупцем виникає суперечка про причини виникнення недоліків у товарі. У цьому випадку продавець зобов'язаний провести експертизу товару за рахунок власних коштів. Якщо в ході експертизи буде встановлено, що товар отримав недолік з вини покупця, то він зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи, а також пов'язані з її проведенням витрати на зберігання і транспортування товару.

Законом про захист прав споживачів визначені терміни повернення товару неналежної якості. Так, відповідно до п. 6 ст. 18 даного Закону повернути товар можна протягом його гарантійного терміну або терміну придатності. На більшість товарів, що входять в номенклатуру аптечних організацій, встановлені терміни придатності. Якщо ж покупець придбав товар, на який термін придатності не встановлено, то його можна повернути в розумний термін, під яким слід розуміти два роки з моменту покупки (п. 1 ст. 19 Закону про захист прав споживачів, п. 2 ст. 477 ЦК РФ).

Заміна товару. Згідно ст. 21 Закону про захист прав споживачів у разі виявлення споживачем недоліків товару і пред'явлення вимоги про його заміну аптека зобов'язана замінити цей товар протягом 7 днів з дня пред'явлення такої вимоги споживачем. Якщо необхідна додаткова перевірка якості такого товару аптекою, то термін його повернення збільшується до 20 днів з дня пред'явлення зазначеної вимоги.

Якщо на момент пред'явлення вимоги про повернення товару у аптечного закладу відсутній необхідний для заміни товар, то заміна проводиться протягом місяця з дня пред'явлення такої вимоги.

У районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях вимога споживача про заміну товару підлягає задоволенню за його заявою в строк, необхідний для чергової доставки відповідного товару в ці райони, в разі відсутності у продавця (виробника, уповноваженої організації або уповноваженого індивідуального підприємця, імпортера) необхідного для заміни товару на день пред'явлення зазначеної вимоги.

Під час заміни товару слід брати до уваги ще одну умову, встановлене Законом про захист прав споживачів. Воно не актуально при заміні лікарських засобів і медичних препаратів, а ось при заміні медичної техніки його необхідно враховувати. Так, відповідно до п. 2 ст. 21 даного Закону товар неналежної якості повинен бути замінений на новий товар, тобто на товар, не був у користуванні. Гарантійний термін при заміні товару обчислюється заново від дня передачі товару споживачеві.

Повернення товару належної якості

Законодавством передбачені випадки повернення товару належної якості. Так, відповідно до ст. 25 Закону про захист прав споживачів покупець має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний товар у продавця, у якого цей товар був придбаний, якщо вказаний товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, забарвленням, розміром або комплектації.

Таким чином, якщо покупець придбав товар, але потім зрозумів, що хотів би мати іншу модель даного товару, він має право вимагати обміняти придбану ним модель на іншу при дотриманні наступних умов:

- термін покупки, не рахуючи дня її придбання, не повинен перевищувати 14 днів;

- обмін товару належної якості проводиться, якщо цей товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості, пломби, фабричні ярлики, а також є товарний або касовий чек або інший підтверджує оплату зазначеного товару документ. Відсутність у споживача товарного або касового чека або іншого підтверджує оплату товару документа не позбавляє його можливості посилатися на показання свідків;

- товар не входить до Переліку товарів, що не підлягають обміну. Даний Перелік затверджений Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 N 55 та включає:

а). товари для профілактики і лікування захворювань в домашніх умовах (предмети санітарії та гігієни з металу, гуми, текстилю та інших матеріалів, інструменти, медичні прилади та апаратура, засоби гігієни порожнини рота, лінзи, предмети по догляду за дітьми), лікарські препарати;

б). предмети особистої гігієни (зубні щітки, гребінці та інші аналогічні товари);

в). парфюмерно-косметичні товари.

У разі якщо аналогічний товар відсутній у продажу на день звернення покупця до продавця, покупець має право відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за такий товар грошової суми. Дана вимога покупця підлягає задоволенню протягом трьох днів з дня повернення зазначеного товару.

Оформлення повернення товару

Оскільки повернення товару може здійснюватися як в день його придбання, так і в інший день (протягом гарантійного терміну, протягом двох тижнів, не рахуючи дня покупки, і т.д.), оформлення повернення товару має свої особливості.

Товар повернутий покупцем в день покупки. При поверненні товару в день його продажу в двох примірниках оформляється накладна на повернення товару. Перший примірник передається покупцеві, другий - додається до товарного звіту. Такий порядок передбачений п. 10.3. Методичних рекомендацій з обліку й оформлення операцій прийому, зберігання та відпуску товарів в організаціях торгівлі, наведених в Листі Роскомторга від 10.07.1996 N 1-794 / 32-5.

Грошові кошти в цьому випадку повертаються з каси за касовим чеком відповідно до п. 4.2. Типових правил експлуатації контрольно-касових машин при здійсненні грошових розрахунків з населенням, наведених в Листі Мінфіну Росії від 30.08.1993 N 104 <*>. На чеку має поставити свій підпис директор (завідувач) або його заступник.

--------------------------------

<*> Даний документ застосовується в частині, що не суперечить чинному законодавству, у зв'язку з вступом в силу Положення про реєстрацію і застосування контрольно-касової техніки, яка використовується організаціями та індивідуальними підприємцями, затвердженого Постановою Уряду РФ від 23.07.2007 N 470.

На суму, видану з каси, оформляється акт про повернення грошових сум покупцям (клієнтам) по невикористаних касових чеків за формою N КМ-3, затвердженої Постановою Держкомстату Росії від 25.12.1998 N 132 "Про затвердження уніфікованих форм первинної облікової документації з обліку торгових операцій ". В акті повинні бути відображені номер і сума кожного чека.

Акт складається в одному примірнику членами комісії і разом з погашеними чеками, наклеєними на аркуш паперу, здається в бухгалтерію організації і зберігається в документах за дане число. На суму грошей за повернутих покупцями (клієнтами) чеками зменшується виручка каси, і отримана сума вноситься в Журнал касира-операціоніста (форма N КМ-4). Акт підписується відповідальними особами комісії в складі керівника, завідувача відділом (секцією), старшого касира і касира-операціоніста організації.

Товар повернутий покупцеві не в день покупки. При поверненні товару покупцем не в день покупки також оформляється накладна в двох примірниках. Один з них вручається покупцеві, а другий додається до товарного звіту. Для повернення грошових коштів покупець подає заяву, на підставі якого бухгалтер складає видатковий касовий ордер на суму повернення. У заяві та видатковому касовому ордері обов'язково повинні бути вказані П.І.Б., адреса і паспортні дані покупця. Також оформляється Акт про повернення грошових сум покупцям (клієнтам) по невикористаних касових чеків (в тому числі помилково пробитим касовими чеками) (форма N КМ-3).

Бухгалтерський облік

На нашу думку, операції з повернення товару слід відображати як зменшення обороту від реалізації. Дані операції підлягають відображенню в бухгалтерському обліку тільки в разі, якщо товар повертається не в день його продажу. Розглянемо на прикладі порядок відображення в бухгалтерському обліку повернення товару неналежної якості.

Приклад. В аптечному закладі в січні 2008 р покупець придбав лікарський засіб з вичерпаним терміном придатності вартістю 3080 руб. (В тому числі ПДВ - 280 руб.). Через тиждень воно було повернуто через непридатність. Аптечний заклад повернуло покупцеві гроші.

У бухгалтерському обліку будуть зроблені такі записи:

зміст операції

Дебет

кредит

сума,
руб.

Видано покупцеві грошові кошти
в розмірі вартості повернутого
товару (червоне сторно)

2 201 04 510

2 205 03 560

(3080)

Сторновано виручка, отримана від
реалізації повернутого товару

2 205 03 660

2 401 01 130

(3080)

Сторновано суму нарахованого ПДВ
при реалізації лікарського
кошти

2 401 01 130

2 303 04 730

(280)

Відсторновано суму ПДВ, прийнята до
відрахування

2 303 04 830

2 210 01 660

(280)

Податковий облік

Податок на додану вартість. У разі якщо продаються в аптеці медичні товари не названі в Переліку <*>, їх реалізація підлягає обкладенню ПДВ відповідно до ст. 146 НК РФ (п. 2 ст. 149 НК РФ). Оскільки аптека реалізує свій асортимент медичних товарів фізичним особам за готівковий розрахунок, то відповідно до п. 7 ст. 168 НК РФ вона має право не виставляти покупцям рахунки-фактури. При такій формі розрахунків рахунку-фактури замінюються касовими чеками. Записи вносяться в книгу продажів на підставі показань стрічок контрольно-касових машин (п. 16 Правил ведення журналів обліку отриманих і виставлених рахунків-фактур, книг покупок і книг продажів при розрахунках по ПДВ, затверджених Постановою Уряду РФ від 02.12.2000 N 914).

--------------------------------

<*> Перелік найважливішою життєво необхідної медичної техніки, реалізація якої на території РФ не підлягає обкладенню ПДВ, затверджений Постановою Уряду РФ від 17.01.2002 N 19.

При поверненні товару та видачі грошових коштів за нього слід внести виправлення в книгу продажів. Відповідно до вищевказаного пункту при внесенні змін до книги продажів рахунок-фактура реєструється в додатковому аркуші книги продажів за податковий період, в якому був зареєстрований рахунок-фактура до внесення в нього виправлень. Відносно відновлення суми податку (ПДВ), яка раніше була прийнята до відрахування, це актуально. Якщо повернення товару здійснюється не в тому звітному періоді, в якому він був реалізований, то касові чеки, на підставі яких суми податку раніше були прийняті до відрахування, підлягають реєстрації в книзі продажів на суму податку, що підлягає відновленню. В останньому місяці календарного року (в грудні) в книзі продажів вказується сума ПДВ, що підлягає відновленню і сплаті до федерального бюджету за поточний календарний рік.

Зверніть увагу: відрахування сум податку, пред'явлених продавцем покупцеві і сплачених продавцем до бюджету при реалізації товарів, у разі повернення цих товарів (у тому числі протягом дії гарантійного терміну) продавцю або відмови від них виробляються в повному обсязі після відображення в обліку відповідних операцій по коригування у зв'язку з поверненням товарів або відмовою від товарів (робіт, послуг), але не пізніше одного року з моменту повернення або відмови.

Податок на прибуток. При поверненні товару в тому ж звітному періоді, в якому він був придбаний, виручка від реалізації за даний звітний період зменшується на суму, яка була повернута покупцеві. У разі повернення товару покупцем в інший звітний (податковий) період перераховують податок на прибуток. Він обчислюється з урахуванням коригування за правилами, встановленими п. 1 ст. 54 НК РФ. Згідно з цим пунктом при виявленні помилок (викривлень) в визначенні податкової бази, що відносяться до минулих податковим (звітним) періодам, в поточному податковому (звітному) періоді перерахунок податкової бази та суми податку здійснюється за період, в якому було вчинено зазначених помилки (спотворення). При цьому слід враховувати вимоги п. 1 ст. 81 НК РФ. У ньому сказано, що при виявленні платником податків у поданій ним до податкового органу податкової декларації факту невідображення або неповноти відображення відомостей, а також помилок, що призводять до заниження суми податку, що підлягає сплаті, платник податків зобов'язаний внести необхідні зміни в податкову декларацію і подати до податкового органу уточнену податкову декларацію.

Зам. головного редактора журналу

"Бюджетні організації:

бухгалтерський облік

та оподаткування "

Т.СІЛЬВЕСТРОВА

Підписано до друку

25.01.2008

Асоціація сприяє у наданні послуги у продажу лісоматеріалів: пиломатеріали ціни брус за вигідними цінами на постійній основі. Лесопродукция відмінної якості. Асоціація сприяє у наданні послуги у продажу лісоматеріалів:   пиломатеріали ціни брус   за вигідними цінами на постійній основі Завантажити: Стаття. Повернення товару в аптеку
Завантажити: Стаття. Повернення товару в аптеку