Реклама
Реклама
Реклама

Правила та терміни повернення товару належної якості відповідно до закону про права споживачів

  1. Повернення товару належної якості
  2. Повернення товару неналежної якості

На жаль, мало хто підприємці і споживачі знайомі з Законом «Про захист прав споживачів» (№ 2300-1 від 07.02.1992), адже правильне застосування цього закону на практиці, з одного боку, захистить споживача від недобросовісних продавців, а з іншого боку, допоможе підприємцю уникнути непотрібних фінансових втрат і позовів від незадоволених покупців.

Правила повернення товару споживачем регулюються положеннями глави другий закону.

Підстави для повернення товару споживачем можна розділити на дві великі групи:

  • повернення товару належної якості;
  • повернення товару неналежної якості.

Для кожної із зазначених вище груп підстав для повернення встановлені свої терміни і порядок звернення споживача, тому їх варто розглянути окремо один від одного.

Повернення товару належної якості

За загальним правилом покупець, у разі якщо куплений товар йому не підійшов з яких-небудь причин, має право повернути товар продавцеві протягом чотирнадцяти днів після покупки, не рахуючи сам день покупки.

Умовами для повернення товару в даному випадку є:

  • дотримання 14-денного терміну;
  • збереження товарного вигляду, ярликів, етикеток;
  • товар є непродовольчих;
  • товар не входить до переліку товарів, що не підлягають обміну, який затверджений Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 № 55.

Найбільш поширеними категоріями товарів, які входять до цього переліку, є: ліки, предмети особистої гігієни, парфумерія, панчішно-шкарпеткові вироби, посуд, побутова хімія, ювелірні вироби, автомобілі, зброя, рослини, тварини.

Особливі правила передбачені для повернення та обміну товарів належної якості при дистанційній торгівлі, тобто продажу товару на віртуальній вітрині, коли покупець не може до здійснення покупки ознайомитися з товаром або його зразком Особливі правила передбачені для повернення та обміну товарів належної якості при дистанційній торгівлі, тобто продажу товару на віртуальній вітрині, коли покупець не може до здійснення покупки ознайомитися з товаром або його зразком.

Більшість інтернет-магазинів, що діють в даний час на території нашої країни, працюють саме за схемою дистанційних продажів.

Так, при дистанційному способі торгівлі покупець має право відмовитися від товару в будь-який час до його передачі йому, а після передачі протягом семи днів.

Однак тут є один хитрий правило, яке деяких підприємців може поставити в скрутне становище.

Відповідно до ч. 4 ст. 26-1 Закону «Про захист прав споживачів», у разі якщо продавець письмово не повідомив покупця про вищеописаних терміни повернення товару належної якості, для покупця термін автоматично збільшується до трьох місяців.

Тобто споживач, якщо йому під розпис не пояснив порядок і терміни повернення товару, має право відмовитися від угоди купівлі-продажу товару і вимагати свої гроші назад через три місяці після покупки товару.

Тому підприємцям, які торгують дистанційно, важливо пам'ятати про це положення закону і разом з товарним чеком, гарантією та іншими документами, зазвичай супроводжують товар, прикладати інформаційний лист, який роз'яснює споживачеві терміни повернення товару.

Покупцям товару також варто звернути увагу на дану норму закону, оскільки часто буває, що після покупки речей в інтернет-магазині вони не підійшли, а продавець відмовляється обмінювати товар, посилаючись на пропуск споживачем терміну.

В такому випадку необхідно перевірити, повідомляв продавець про скорочені строки для обміну, оскільки в іншому випадку термін становить цілих три місяці.

В такому випадку необхідно перевірити, повідомляв продавець про скорочені строки для обміну, оскільки в іншому випадку термін становить цілих три місяці

Вам напевно буде цікаво подивитися ментальну карту "Продаж товару через інтернет-магазини" , Де докладно розказано специфіці такого роду покупок

або ТУТ ви дізнаєтеся про пільги багатодітним сім'ям

Що робити після прийняття рішення про створення ТОВ:

https://legalmap.ru/articles/gp/reg/kak-otkryt-ooo/

Повернення товару неналежної якості

Повернути товар неналежної якості споживач може завжди в межах гарантійного терміну або терміну придатності товару.

Якщо на товар не встановлений гарантійний строк і термін придатності, повернення товару неналежної якості згідно закону «Про захист прав споживачів» може бути здійснений протягом двох років.

Винятком є ​​технічно складні товари, строк пред'явлення претензій до якості за якими обчислюється п'ятнадцятьма днями.

Перелік технічно складних товарів встановлений Постановою Уряду РФ від 10.11.2014 № 924.

До технічно складних товарів, термін пред'явлення претензій за якими становить п'ятнадцять днів, віднесені:

Таким чином, термін повернення товару неналежної якості обмежується:

  • терміном придатності;
  • гарантійним терміном;
  • дворічним терміном;
  • 15-денному терміном.

Споживач при виявленні неналежної якості товару має право на свій вибір звернутися:

  • до продавця;
  • до виробника;
  • до імпортера.

При цьому від будь-якого з перерахованих вище вимагати на свій вибір скоєння наступних дій:

  • заміни товару;
  • повернення грошей;
  • зменшення ціни товару;
  • безкоштовного ремонту товару.

Відсутність чека на товар не є перешкодою для повернення товару неналежної якості, оскільки дана підстава не може служити причиною для відмови в заміні товару.

Більш того, відсутність чека не позбавляє покупця посилатися на показання свідків у суді на підтвердження факту покупки товару саме у цього продавця.

Продавець має право провести власну експертизу товару, переданого йому покупцем, для з'ясування обставин втрати товаром своїх споживчих якостей.

Покупець має право бути присутнім при проведенні даної експертизи, а також має право оскаржити її результати, в разі якщо буде з ними не згоден.

Однак, якщо експертиза все ж покаже, що товар прийшов в непридатність з вини покупця, останній зобов'язаний буде відшкодувати витрати продавця на проведення такої експертизи, включаючи транспортування товару до місця експертизи і назад Однак, якщо експертиза все ж покаже, що товар прийшов в непридатність з вини покупця, останній зобов'язаний буде відшкодувати витрати продавця на проведення такої експертизи, включаючи транспортування товару до місця експертизи і назад.

У разі якщо покупець вимагає ремонту товару, продавець зобов'язаний на час ремонту надати покупцеві в безоплатне користування аналогічний товар, який повертається продавцю після того, як товар неналежної якості, придбаний покупцем, буде відремонтовано і готовий до використання.

Те ж саме правило діє у разі, якщо моментальна заміна товару неможлива (в силу тривалої доставки, наприклад), а покупець вимагає заміни товару.

Завжди необхідно враховувати, що будь-яке порушення продавцем закону «Про захист прав споживача» незалежно, завдало чи дане порушення майнову шкоду, обов'язково тягне заподіяння моральної шкоди споживачеві.

Дана обставина прямо встановлено в ст. 15 закону.

З цього випливає, що при будь-якому найменшому порушенні закону, а тим більше при ухиленні від заміни / ремонту товару споживач має право вимагати від продавця (виробника, імпортера), компенсації моральної шкоди, в тому числі і в судовому порядку.

Більш того, відповідно до закону, у разі якщо споживачеві довелося звернутися до суду і виграти його, продавець сплачує штраф за відмову від добровільного виконання вимог споживача в розмірі 50% від суми позову.

Таким чином, продавцям завжди вкрай невигідно вступати в конфлікти з споживачами, тому найчастіше вони йдуть на поступки, не доводячи справу до суду.

Отже, товар можна повернути як належної якості, так і бракований, головне - не пропустити терміни повернення і документально обґрунтувати свою позицію перед продавцем.

При дотриманні термінів подачі заяви на повернення алгоритм дій для повернення товару належної або неналежної якості наступний:

  1. необхідно звернутися до продавця з вимогою обміняти товар;
  2. в разі якщо продавець обмінювати відмовляється, оформити цю вимогу письмово, передати його представнику продавця під розпис. Прикласти до письмову вимогу всі необхідні документи (чек, гарантійний талон);
  3. якщо на цій стадії продавець відмовляється міняти товар, необхідно звертатися до суду;
  4. якщо продавець прийняв товар неналежної якості і призначив експертизу, необхідно дочекатися її результату;
  5. ознайомитися з результатами експертизи, в разі незгоди вимагати від продавця проведення незалежної експертизи;
  6. якщо і після проведення експертизи продавець відмовляється міняти товар, то варто також звертатися до суду.

Необхідно звернути увагу, що багато хто радить звертатися в прокуратуру, Росспоживнагляд зі скаргами на продавця.

Як показує практика, дані методи не є дієвими.

До того ж стягнути кошти в свою користь з продавця можна тільки через суд.

Інші державні органи можуть тільки накласти штраф на продавця, який буде сплачений ним до бюджету РФ, а не в кишеню споживачу.

Таким чином, алгоритм дій досить простий: при будь-якій спробі продавця порушити закон про захист прав споживачів необхідно звертатися до суду.