Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку за податковим вирахуванням (квартира, іпотека, навчання, лікування)

  1. Що необхідно, щоб повернути прибутковий податок?
  2. Хто може здійснити повернення прибуткового податку?
  3. Основні труднощі і помилки при поверненні прибуткового податку
  4. Термін повернення прибуткового податку (ПДФО)
  5. Як здійснюється повернення прибуткового податку?
  6. Якщо пропущено строк повернення прибуткового податку - 3 роки
Оподаткування фізичних осіб
Податкова декларація 3-ПДФО
Податкові відрахування і пільги
Повернення прибуткового податку
податкові ситуації
документи
Каталог компаній

Що необхідно, щоб повернути прибутковий податок?

Повернення прибуткового податку - складна бюрократична процедура, що вимагає за кожен рік декларування:
  • податкову декларацію (форма 3-ПДФО ),
  • заяву на податкове вирахування,
  • заяву на повернення податку (ПДФО),
  • взаємодія з податковими органами.

За результатами податкової декларації 3-ПДФО здійснюється повернення податку на доходи фізичних осіб , Утриманого з доходів платника податків в бюджет РФ. майновий вирахування , а також соціальний відрахування надаються тільки по доходах, оподатковуваним по ставці 13%.

Хто може здійснити повернення прибуткового податку?

категорії
платників податків Вид податкового вирахування Гранична сума повернення прибуткового податку Власник житла (квартири, кімнати, будинки, часткою в них) майновий вирахування з купівлі житла

260 тис. Руб (з 2008 р)
130 тис. Руб (2003-2007 рр)
78 тис. Руб (2001-2002 рр)
5000 МРОТ за 3 роки (1991-2000 рр)

Іпотечний позичальник (созаемщик) майновий вирахування з відсотків
(За цільовим кредитом на придбання житла)

13% від суми відсотків
(Без урахування тіла кредиту)

Громадянин, який оплатив власне навчання і / або навчання дітей до 24 років Соціальний відрахування на навчання

15600 руб в рік +
6500 руб на дитину

Громадянин, який оплатив власне лікування, лікування чоловіка (дружини), своїх батьків і (або) своїх дітей у віці до 18 років, а також набував медикаменти і / або поліс ДМС Соціальний відрахування на лікування та добровільне медичне страхування (ДМС)

звичайне лікування - 15600 руб в рік,
дороге лікування - 13% від фактичних витрат

Громадянин, який вносить пенсійні внески за договором пенсійного забезпечення (страхування) в свою користь і (або) на користь чоловіка, батьків, дітей-інвалідів соціальний відрахування за пенсійними програмами

15600 руб в рік

  1. Власник житла може здійснити повернення прибуткового податку ( ПДФО ) З купівлі житла в сумі до 260 000 руб. , Якщо акт і право власності отримано після 1 січня 2008 року ( майнове відрахування в подвоєному розмірі). Якщо угода з нерухомістю зареєстрована раніше, то повернути можна в безспірному порядку до 130 000 руб. податку. У зв'язку зі збільшенням розміру відрахування можливі спірні ситуації. При цьому повернення прибуткового податку можливий в більшій сумі, ніж вважає податкова інспекція. Спір вирішується в судовому порядку.

  2. Іпотечний позичальник може здійснити повернення прибуткового податку (13%) з сплачених банку процентів за іпотечним кредитом, використаному для придбання житла, а також при рефінансуванні первинного кредиту після 1 січня 2010 року.

  3. Громадянин, який зазнав соціальні витрати. При отриманні соціального відрахування на навчання, лікування, ліки, пенсійне забезпечення можна здійснити повернення прибуткового податку в сумі до 15 600 руб.

Основні труднощі і помилки при поверненні прибуткового податку

  • Помилки в податковій декларації 3-ПДФО : Податкова інспекція надсилає запит на коригування декларації, що займає час, і може повторюватися кілька разів.

  • Подача неповного комплекту документів: крім основних можуть знадобитися додаткові документи в залежності від специфіки податкової ситуації (виявляється в ході камеральної перевірки).

  • Відсутність документів, що підтверджують витрати платника податків, неправильне їх оформлення, або зміна цільового призначення витрат.

  • Помилка в заяві на податкове вирахування (найбільш складні формулювання виникають по майновому відрахування разом з іпотекою і при наявності спільної власності).

  • Втрата документа в податковій інспекції (зустрічається рідко, але буває).

  • Заява на повернення прибуткового податку (ПДФО) не може бути виконано через невідповідні реквізитів рахунку або не так вказано номер ощадкнижки.

Не слід плекати ілюзій, що на форумах в Інтернет можна отримати безкоштовно професійну консультацію по поверненню прибуткового податку (ПДФО). Таких фахівців дуже мало і вони не витрачають на це свій час. Для повернення податку аж ніяк не достатньо заповнити і здати податкову декларацію. Це не проста бюрократична процедура.

Щоб здійснити повернення прибуткового податку, необхідно дотримати ряд формальностей:

Термін повернення прибуткового податку (ПДФО)

1. Камеральна податкова перевірка проводиться уповноваженими посадовими особами податкового органу протягом трьох місяців з дня подання платником податків податкової декларації 3-ПДФО (П. 2 статті 88 НК РФ).

2. Після закінчення даного періоду часу податкова інспекція зобов'язана направити Заявнику письмове повідомлення про проведену камеральної податкової перевірки декларації 3-ПДФО і надання або відмову в наданні податкових відрахувань . На практиці рішення може надсилатися з запізненням на 1-3 місяці.

3. Сума надміру сплаченого податку підлягає поверненню за письмовою заявою платника податків протягом одного місяця з дня отримання податковим органом такої заяви (п. 6 статті 78 НК РФ).

Таким чином, мінімальний термін повернення прибуткового податку становить 4 місяці. Однак, на практиці термін повернення подовжується з вищезгаданих причин. У підсумку, фактичний термін повернення прибуткового податку становить 6-8 місяців, а в окремих випадках розтягується на 12-16 місяців.

Увага! Якщо повернення прибуткового податку ( ПДФО ) Здійснюється з порушенням терміну, то податковим органом на суму надміру сплаченого податку, яку не повернено в установлений термін, нараховуються відсотки, за кожен календарний день прострочення за ставкою рефінансування Центрального банку РФ (п. 10 статті 78 НК РФ). Щоб вимагати пені, необхідно документувати всі етапи взаємодії з податковою інспекцією при подачі документів на повернення прибуткового податку.

Як здійснюється повернення прибуткового податку?

Повернення прибуткового податку ( ПДФО ) Може здійснюватися двома способами. Перший варіант - за минулі роки. У цьому випадку грошові кошти перераховуються на рахунок платника податків в банку (податкові органи вважають за краще повертати податок на ощадкнижку). Другий варіант - за поточний рік, але тільки для майнового відрахування з покупки квартири. У цьому випадку від податкового органу виходить повідомлення про підтвердження права на майнове відрахування для подання його до податкового агента (роботодавцю). Тут уже за місцем роботи проводяться всі розрахунки і тим самим здійснюється повернення прибуткового податку. Податок на прибуток може не утримуватися з поточних виплат заробітної плати до вичерпання розміру майнового відрахування, а також повертатися за минулі з початку року місяці, але не у всіх випадках (існує невизначеність).

Якщо пропущено строк повернення прибуткового податку - 3 роки

Якщо платник податків пропустив трирічний термін подачі заяви на повернення прибуткового податку (ПДФО), то це не перешкоджає йому звернутися до суду з позовом про повернення з бюджету переплаченої суми в порядку цивільного або судочинства (Визначення Конституційного Суду РФ від 21.06.2001 N 173-О) . В даному випадку будуть діяти загальні правила обчислення строку позовної давності - від дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права (п. 1 ст. 200 ЦК України).

У цьому випадку також заповнюються податкові декларації 3-ПДФО за минулі роки (2001-2008 рр.). У такій ситуації доцільно замовити послуги з комплексного супроводу повернення прибуткового податку (заповнення декларацій, оформлення всіх заяв, описів документів, повідомлення про вручення). У цьому процесі з мінімальними витратами (1-2 тис. Руб) допоможе Податковий радник ( www.nalog0.ru ).

Що необхідно, щоб повернути прибутковий податок?
Хто може здійснити повернення прибуткового податку?
Хто може здійснити повернення прибуткового податку?
Як здійснюється повернення прибуткового податку?