Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку за навчання

  1. Податкові відрахування за навчання
  2. Коли і скільки можна повернути
  3. власне навчання
  4. навчання дітей
  5. Навчання братів або сестер
  6. Коли можна повернути податок
  7. Як одержати відрахування - 2 способи
  8. через податкову
  9. Як краще і вигідніше

Податкові відрахування за навчання дозволяє повернути частину коштів, у вигляді раніше сплачених до бюджету податків. Гроші можна повертати як за себе, так і за своїх дітей, братів і сестер. Ви маєте право повернути назад 13% від понесених витрат. Природно, якщо у вас є офіційний дохід, з якого були сплачені податки на необхідну суму.

Податкові відрахування за навчання

Ви маєте право претендувати на повернення податку від держави, якщо протягом року:

  • оплатили власне навчання;
  • навчання власної дитини у віці до 24 років за очною формою навчання;
  • навчання своїх братів і сестер не досягли 24 річного віку, які навчаються за денною формою.

При оплаті власного навчання немає ніяких обмежень на її форму. Це може бути не тільки денна (очна), але і вечірня або заочна.

У освітнього закладу повинна бути ліцензія або інший документ, що підтверджують його право на ведення подібного виду навчання. В сукупності, відрахування можна отримати за видатками на навчання в наступних установах:

  1. вищі навчальні заклади (ВНЗ);
  2. коледжі, училища, ліцеї;
  3. дитячі садки;
  4. школи;
  5. позашкільний навчальний заклад (школи мистецтв, спортивні або музичні школи, гуртки, секції);
  6. автошколи;
  7. центри вивчення іноземних мов;
  8. курси підвищення кваліфікації.

Слід зазначити, що відрахування надається тільки за освітні послуги. Наприклад, витрати на харчування в їдальні в школі чи дитячому садку, батьківські збори, поїздки дітей або групи продовженого дня до них не відносяться.

Коли і скільки можна повернути

Претендувати на повернення податків можна після закінчення податкового періоду (після закінчення року) на суму всіх понесених витрат на навчання. Одним з головних умов отримання повернення грошей на навчання є виплати в бюджет податкових відрахувань з вашої заробітної плати або іншого виду доходу фізичних осіб.

власне навчання

Розмір граничного податкового вирахування визначається декількома факторами:

  1. Ви можете повернути з казни не більш суми, утриманої з вашого доходу у вигляді податків.
  2. Максимальна сума витрачена на навчання не може перевищувати 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 13% від неї - це 15 600 рублів. Саме таку суму держава повертає у вигляді податкового вирахування.
  3. Так як відрахування на навчання відноситься до категорії соціальних відрахувань, за якими також діє максимальна сума в 120 000 рублів, то загальні витрати по даній категорії підсумовуються в межах вищевказаної суми. Це означає, якщо у вас в минулому році були витрати і на навчання і на лікування, в сукупності ви можете повернути не більше 15 600 рублів.

Під категорію соціальних податкових відрахувань потрапляють: витрати на навчання, лікування, придбання медикаментів, благодійність, витрати на формування накопичувальної частини пенсії.

Приклад. За минулий рік Іванов оплатив своє навчання на суму в 150 000 рублів. За цей же період, сума податків сплачених до бюджету з його доходів склали 50 тисяч. Якщо взяти 13% з понесених витрат на навчання (150 тисяч), то це буде 19 500 рублів. Але цю суму Іванов не може повернути повністю, хоча розмір сплаченого податку дозволяє це зробити. Максимальний податкове вирахування застосуємо до суми в 120 тисяч. У підсумку можна отримати тільки 15 600 рублів.

навчання дітей

Для можливості отримання права вирахування на дітей, потрібні виконати ряд умов:

  1. Дитина навчається за денною формою навчання.
  2. Він не старше 24 років.
  3. Договір на надання платних освітніх послуг повинен бути оформлений на вас або на дружину (а).
  4. Платіжні документи про оплату складені на одного з батьків.

Максимальний розмір відрахування на одну дитину обмежений сумою в 50 тисяч або 6 500 на руки.

Приклад. Іванов оплатив навчання двох своїх дітей за минулий рік:

  • за першого по очній формі навчання - 50 000 рублів.
  • за другого за заочною формою - 50 000 рублів.

Після закінчення року Іванов може одержати відрахування тільки на першу дитину - 6 500 рублів (13% від 50 тисяч). На другу дитину, так як він навчається нема на денній формі - відрахування не лежав.

Разом: можна повернути - 6 500 рублів.

Навчання братів або сестер

Документи і умови, що підтверджують право на отримання вирахування, аналогічні попередньому пункту, при навчання власних дітей. Єдина відмінність - це граничний розмір податкового вирахування 120 000 рублів або 15 600 рублів на руки.

Приклад. Петров оплатив навчання за свою дитину 60 000 рублів за очною формою і за свого брата - 80 тисяч. Разом 130 000 рублей було витрачено протягом року.

Максимальна сума відрахування на дитину обмежена 50 000 рублів, то повернути можна лише 6 500.

За навчання брата, переробний податкове вирахування - 120 000 рублів. Але це і максимальна сума, за всіма соціальними відрахуванням. З цієї суми, потрібно прибрати 50 тисяч на дитину. У підсумку залишається доступна сума для отримання вирахування за брата - 70 тисяч (120 000 - 50 000).

Разом можна повернути:

  • за сина - 13% від 50 тисяч - 6500 рублів;
  • за навчання брата - 13% від 70 тисяч - 9 100 рублів.

Всього за рік - 15 600 рублів.

Коли можна повернути податок

Повернути гроші за навчання можна лише за ті роки, в яких ви безпосередньо виробляли оплату. Право на повернення грошових коштів ви отримуєте в наступному році. Тобто, якщо ви оплатили послуги освітніх установ в поточному періоді, то документи можна подавати тільки в наступному.

Як бути, якщо ви понесли витрати, але не оформили відрахування відразу?

Наприклад, зробили оплату не пройшли році, а 2 або навіть 3 роки тому. Держава дозволяє скористатися правом на повернення податків за останні 3 роки. Більш ранні терміни, на жаль згорають, і ви не зможете скористатися пільгами по отриманню грошей з бюджету.

Приклад. Ви оплатили власне навчання в 2013-2017 рр., Але не зверталися в податкову на повернення коштів. В такому випадку, в 2018 році ви маєте право претендувати на повернення 13% від понесених на навчання витрат за 2017, 2016 і 2015 рік. За 2 перших роки на жаль ви не зможете повернути гроші.

Для отримання податкових відрахувань відразу за кілька минулих років, потрібно подавати пакет документів окремо за кожним роком. І відповідно заповнювати кілька податкових декларацій.

Як одержати відрахування - 2 способи

До 2016 року існував тільки один спосіб повернення податків за навчання - через податкову інспекцію і тільки по закінченню року. Тепер можна отримувати гроші практично відразу, безпосередньо у роботодавця, не чекаючи початку року. Давайте розглянемо обидва способи і порівняємо, що краще.

через податкову

Для повернення 13% від понесених вами витрат на навчання потрібно надати до податкової інспекції пакет документів. Після камеральної перевірки, максимальний термін якої становить 3 місяці з моменту подачі документів, на протязі місяця вам буде перерахований надміру сплачений податок на банківський рахунок.

Подавати документи можна в будь-який час року. Тут податкова не вводить ніяких обмежень.

Список документів для отримання вирахування:

  • довідка за формою 2-ПДФО;
  • договір з навчальним закладом про надання платних послуг;
  • документи, що підтверджують ваші витрати;
  • декларація за формою 3-ПДФО;
  • заяву про перерахування грошей на ваш розрахунковий рахунок.

Сама процедура виглядає наступним чином. Після понесених витрат, не чекаючи закінчення року, потрібно віднести документи до податкової інспекції для підтвердження права на податкові відрахування. Протягом 30 днів відбувається перевірка і вам видадуть підтвердження, яке потрібно віднести свого роботодавця.

Далі, з поточного місяця з вас не стягуватиметься прибутковий податок, то тих пір, поки ви не вичерпаєте право на податкові відрахування повністю.

Відмінністю повернення податку на навчання через роботодавця є те, що вам не потрібно заповнювати декларацію 3-ПДФО і не потрібна довідка про ваші доходи.

Приклад. Іванов в лютому поточного року поніс витрати на навчання на суму - 100 тисяч рублів. Він надав до податкової інспекції документи, що підтверджують понесені ним витрати. Через місяць інспекція видала підтвердження, що дає Іванову право на податкове вирахування в розмірі 13 тисяч, яке він в березні передав в бухгалтерію за місцем роботи.

Починаючи з цього місяця з нього не буде утримуватися прибутковий податок і зарплата буде виплачуватися повністю.

Його дохід - 30 тисяч в місяць. На руки він отримував 26 100, а 3 900 - це 13% податок. З березня місяця Іванов буде отримувати на руки 30 000 рублів. І так аж до червня включно, поки не буде використано право на отримання податкового вирахування в повному обсязі.

Важливо розуміти, що роботодавець не має право повертати утриманий податок за більш ранні місяці. Тобто, якщо ви принесли повідомлення від податкової в листопаді, то за січень - жовтень поточного року ви нічого не отримаєте. Ті гроші, що роботодавець не встигне вам виплатить до кінця року, на наступний період не переносяться. Для отримання залишку недоотриманої суми, потрібно буде звертатися в податкову.

Приклад. Наш знайомий Іванов з тієї ж зарплатою 30 000 рублів (26 100 - на руки і 3 900 - податок) витратив на навчання 100 тисяч рублів. Він має право повернути назад 13 тисяч. У жовтні він надав до бухгалтерії підтвердження від податкової на повернення податку.

Всього він отримає гроші тільки за 3 місяці (жовтень, листопад, грудень) - 11 700 (3 900 х 3 місяці). Частину, що залишилася невиплачену суму 1 300 рублів він у роботодавця отримати вже не зможе.

Як краще і вигідніше

У кожного способу є свої плюси і мінуси. І відповісти однозначно ніяк не можна. Кожен платник податків вибирає для себе більш зручний або вигідний варіант.

  1. Відрахування через роботодавця ви можете почати отримувати практично відразу, не чекаючи закінчення календарного року. Але якщо сума повернення велика і подана в другій половині року, то роботодавець може не встигнути виплатити повністю все, через те, що рік закінчиться. У такому випадку для отримання невиплаченого залишку потрібно буде знову звертатися до податкової інспекції.
  2. Якщо протягом року у вас заплановано кілька платежів на навчання, то доцільніше все ж один раз в наступному році звернутися до податкової інспекції і одержати відрахування відразу за весь рік, ніж протягом року кілька разів.
  3. Для отримання грошей через роботодавця вам не потрібно заповнювати декларацію 3-ПДФО. Потрібно віднести тільки документи, що підтверджують витрати. Але з іншого боку, ви витратите більше часу на оформлення: потрібно 2 рази звернутися в податкову, потім в свою бухгалтерію. У разі отримання грошей через податкову вам потрібно тільки ОДИН РАЗ надати їм пакет документів і чекати перерахування грошей.
  4. Якщо після закінчення року вам все одно потрібно подавати декларацію, наприклад для отримання майнового відрахування, то логічніше і відрахування на навчання включити в неї і отримати всі гроші за один раз.

Як бути, якщо ви понесли витрати, але не оформили відрахування відразу?