Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку при покупці квартири в 2019 році: як розрахувати, терміни

  1. Майновий вирахування - що це
  2. Нова редакція
  3. Кому слід розраховувати на відрахування
  4. Нормативна база
  5. Як повернути податок?
  6. Що пишуть в заяві
  7. Терміни повернення після здачі декларації
  8. Як працюють терміни насправді?
  9. розміри вирахування
  10. Приклади розрахунку відрахувань по майновому податку
  11. Повернення ПДФО при купівлі землі, при ремонті і будівництві будинку
  12. При будівництві будинку чи можна розраховувати на відрахування?
  13. А як щодо податку після ремонту?
  14. Повернення ПДФО при купівлі землі, що потрібно знати в цьому випадку?
  15. А що для пенсіонерів?
  16. Про податкові відрахування для пенсіонерів

Держава розробило програму для тих, хто придбав нерухомість. Так звана допомога від держави нараховується у вигляді повернення по майновому податку . Необхідно знати все про цей податок, а також про документи, необхідні для оформлення.

Майновий вирахування - що це

Отже, купуючи нову квартиру, ви отримуєте право на майновий податок Отже, купуючи нову квартиру, ви отримуєте право на майновий податок. Правильніше сказати, маєте право на податкове вирахування. Відрахування розраховується з вартості придбаного житла.

Згідно із законом сума за покупку квартири не повинна перевищувати 2 млн. Рублів. Саме з цієї суми і буде вирахуваний повернення з податку, а саме 260 тисяч рублів. Це максимальна сума за законом.

При іпотеці повертається відсоток вже від трьох мільйонів рублів. На практиці повертають максимум до 390 тисяч як прибутковий податок.

Купивши житло на вторинному ринку, заявляти про отримання майнового податку або вирахування можна через 1 рік після придбання. Важливо знати, що таким чином ви отримаєте відрахування саме за той рік, в якому і купувалася нерухомість, плюс наступні роки. Але про це трохи пізніше.

Даний вид податку поширюється ще й на пайову участь в будівництві . Цікаво, що в цьому випадку також потрібно почекати рік після того, як був підписаний акт прийому-передачі. Рік вираховується від дати на документі. Після закінчення цього часу можна розраховувати на допомогу від держави в вирахувати по майновому податку.

Нова редакція

Останні нововведення в законах істотно поліпшили становище тих, хто купує житло.

  1. Якщо житло було куплено після 2014 року, тобто можливість неодноразового отримання вирахування.
  2. Обмеження тепер не в кількості раз, а в сумі (про них вище). Якщо житло коштувало дешевше 2 млн. Руб., То решту суми налогоплательщк зможе повернути з наступної покупки.
  3. Пенсіонери можуть одержати відрахування за останні три роки (докладніше нижче).

Кому слід розраховувати на відрахування

На повернення прибуткового податку може розраховувати людина, що потрапляє в одну з наступних категорій: На повернення прибуткового податку може розраховувати людина, що потрапляє в одну з наступних категорій:

  1. Працюючого громадянина. Передбачається робота в будь-якій організації чи установі, де виплачується стабільна офіційна заробітна плата. Але найважливіше - це виплата податку з заробітної плати в 13%.
  2. Повноцінної сім'ї. В даному випадку мається на увазі хоча б 1 повнолітній батько, який працює за «білу» зарплату. Решта членів родини можуть бути утриманцями. Щоб потрапити в рамки податкового вирахування, потрібно купувати житло тільки спільним шляхом. У випадках, коли квартира купувалася частками , Повернення прибуткового здійснюється з розрахунку частки кожного з членів сім'ї.
  3. Пенсійного віку. Пенсіонер повинен бути непрацюючим. Однак до виходу на пенсію необхідно було опрацювати останні три роки. Простіше кажучи, це особи, які підходять під 1 пункт, але вийшли на заслужений відпочинок.
  4. Відсутність звернення до податкової інспекції за поверненням коштів. Повернення прибуткового податку при придбанні нерухомості здійснюється одноразово. Важливо знати цей момент, займаючись оформленням.

Цікаво, що прийнята поправка до Федерального закону №212-Ф3. У ньому прописані виключення для повторного повернення податків при покупці квартири. А саме, для тих платників податків, які купували житло після 1 січня 2014 року. Їм можна повторно отримати податок сумою до 260 тисяч рублів.

А ці критерії визначають осіб, яким повернення податку не надається:

  1. Безробітний, домогосподарка. Всі, хто не отримують відрахувань із заробітної плати, просто її не маючи.
  2. Люди пенсійного віку. Саме ті, що за останні 3 роки не мали відрахувань із заробітної плати, а лише отримували пенсію.
  3. Неповнолітні громадяни, які отримали квартиру або частину житлового приміщення. Так як вони за законом не можуть офіційно працевлаштуватися, податок не виплачується, не повертається. З початку 2014 по цьому пункту додали виняток. Можливе отримання податку одному з батьків. Але це виняток поширюється тільки на площі, придбані до 2014 року.
  4. Особи, раніше отримували виплати по податках за покупку квартири. З січня 2014 роки для цього пункт створено виняток. Коли працездатний громадянин отримав відрахування з податку не в повній мірі, то можливо повне стягнення з максимальної суми.
  5. Особи без громадянства.
  6. Діючі військовослужбовці.
  7. Громадяни без виплат по ПДФО. У цьому випадку мова йде про працевлаштованих і дієздатних, які отримують неофіційну заробітну плату. Сюди ж відносять підприємців.

Нормативна база

Всі розрахунки повернення прибуткового податку, а також визначення доходів громадян на території РФ, регулюються статтею 209 Податкового кодексу Всі розрахунки повернення прибуткового податку, а також визначення доходів громадян на території РФ, регулюються статтею 209 Податкового кодексу.

Податкові зобов'язання при покупці нерухомості прописані в:

  • Цивільному кодексі;
  • Податковому кодексі. Стаття 219 містить інформацію про соціальні відрахування. Стаття 220 містить інформацію про майнові відрахування.

Як повернути податок?

Здійснити повернення через податковий орган можна після збору пакету документів. На 2019 рік потрібно подати оригінали та копії:

  1. Заява від платника податків. У ньому оформляється відрахування податку з придбаного майна;
  2. Заповнена декларація. Форма 3-ПДФО;
  3. Довідка 2-ПДФО. У ній фіксують зазначений дохід і сплачений податок.
  4. Копія документа, що посвідчує особу, ІПН, свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  5. Папери на житлоплощу. Це: свідоцтво про держреєстрацію права на власність. Ще необхідна завірена копія акта прийому-передачі.
  6. Папери на житловий кредит. А саме: копія кредитного договору, довідка про сплату відсотків за поточний рік. Потрібно оригінал даної довідки. Цікаво, що іноді податківці вимагають чек або квитанцію про оплату іпотечного боргу. Але це буває вкрай рідко.

Завантажити зразок заяви можна тут .

Документи розглядаються 3 місяці. Велика частина часу йде на визначення достовірності всіх представлених документів, а також виявлення помилок або невірних даних.

Після закінчення даного терміну, співробітники податкової структури приймають позитивне рішення і просять надати банківський рахунок для перерахування грошей.

Важливі моменти про повернення податку з відсотків по іпотеці.

Багато хто вже знає про податкові відрахування в цьому випадку, але він заснований на вартості квартири і на відсотках з іпотеки. Це два фактора при поверненні податку.
Важливо знати, як влаштований порядок виплати: насамперед повертають податок від суми на квартиру, а вже потім відсотків, сплачених за кредитне житло.

Що пишуть в заяві

Шапка повинна містити наступне: Шапка повинна містити наступне:

  • Дані про інспекцію Федеральної Податкової служби РФ;
  • П.І.Б .;
  • ІПН;
  • Реєстраційні дані заявника;
  • Данні паспорту;
  • Контактні телефони.

Далі орієнтовно такий текст:
«Відповідно до пункту 6 статті 78 НК РФ прошу повернути мені (заявнику) переплачений податок з доходу ...»

У заяві потрібно вказувати ще і реквізити для розрахунку.

В кінці заповнення потрібно підписатися і розшифрувати підпис.

Терміни повернення після здачі декларації

Як було сказано раніше, співробітники податкової здійснюють перевірку не менше 3 місяців після подачі декларації Як було сказано раніше, співробітники податкової здійснюють перевірку не менше 3 місяців після подачі декларації.
Після оголошеного терміну податківці повинні письмово повідомити платника податків про результати перевірки. Співробітники можуть схвалити, продовжити розгляд або відмовити в податкових відрахуваннях. За фактом, результат перевірки затримується на 1 - 3 місяці.

Схвалена сума для повернення після перевірки заяви і документів сплачується протягом одного місяця.

Згідно із законом виходить, що весь процес повинен тривати 4 місяці. Цікаво, що насправді є вищеописані причини для збільшення терміну до 6, а то і 8 місяців. Проблемні випадки перевалюють навіть за рік по очікуванню.

Важливо знати, що при порушенні конкретних термінів нарахування переплаченого податку, проводиться нарахування відсотків, простіше кажучи, штрафів. Штраф за прострочення повинні нараховуватися за кожен день.

Як працюють терміни насправді?

Отже, перераховані законні терміни по поверненню переплаченого податку Отже, перераховані законні терміни по поверненню переплаченого податку. Як же справа йде насправді з поверненням своїх 13 відсотків? Все не так і просто. Більшість співробітників податкової, які займаються прийомом документів, налаштовані на збільшення терміну по поверненню. Воно й зрозуміло. Найчастіше для них важливіше податкові перевірки, тільки після завершення звітності можна займатися поверненням коштів.

Як скоротити процес очікування, які не потрапивши на виверти податківців? Найголовніше - наполягати строго на тих умовах, які зручні тільки вам. Найчастіше у людей не приймають заяву, яке є найважливішим документом у цьому процесі. Таким чином, можна затягнути процес на кілька років. Більш нахабні співробітники при прийомі документів повідомляють населенню про роздільної подачі заяви і декларації.

Вірити на слово ні в якому разі не можна. Потрібно обов'язково наполягати на прийомі всіх паперів відразу. При категоричному відмову в письмовому вигляді звертаються до начальства або пишуть скаргу про бездіяльність на його ім'я.

розміри вирахування

Визначають податкове вирахування дуже просто, за двома параметрами: витрати при покупці і сплачений прибутковий податок Визначають податкове вирахування дуже просто, за двома параметрами: витрати при покупці і сплачений прибутковий податок.

Вам за законом можна повернути 13% від вартості квартири, землі. На самому початку сказано про те, що сума для розрахунків не повинна бути більше 2 млн. Рублів.

Підсумок дорівнює 260 тисячам.

Звичайно, сума не стягується відразу. Важливо знати, що це знижка або просто повернення грошей з податкової. Тому щороку вам буде повертатися саме та сума, яку відраховував податкової ваш роботодавець. Виходить, що повернення суми в 260 тисяч може тривати кілька років.

А ось з іпотекою все набагато приємніше. Справа в тому, що податок для кредитних договорів повертається однією сумою.

З початку 2014 року податковий відрахування обмежений для іпотечних відсотків до 3 млн. Рублів. Простіше кажучи, максимум - це 390 тисяч рублів. Природно, що обмеження поширюються на будь-який вид нерухомості, а також на її вартість.

Приклади розрахунку відрахувань по майновому податку

Приклад 1 Приклад 1. У 2014 році працездатною людиною куплена квартира за два з половиною мільйони. Причому людина заплатила за рік податку на 65 тисяч. Максимальна сума для повернення буде дорівнює 260 тисячам в цьому випадку. Але за рік повернуть тільки внесені раніше 65 тисяч рублів. Решта 195 тисяч будуть повертатися кожен рік, за тими ж критеріями в 65 тисяч рублів

Приклад 2. Квартира куплена за участю материнського сертифіката. Припустимо, що жінка придбала нерухомість в 2014 році, вклавши материнський капітал в розмірі 400 тисяч. Квартира коштувала 1,7 млн. Рублів. Причому за цей рік жінка заплатила в податковій 130000 прибуткового.

Розрахунок для цього випадку: відрахування не стосується суми материнського капіталу. Згідно з цим правилом, податок повертається тільки з 1,3 млн. Рублів. Покладено повернути 169000 руб. Жінка вже платила 130000, тому може розраховувати сміливо на цю суму. Решта 39 тисяч можна отримати в подальшому.

Приклад 3. Варіант з індивідуальним підприємцем. Якщо людина набуває після 2014 року житлову власність за 3 млн.р., при цьому числиться ІП за спрощеною податковою системою (спрощенці), то розрахунок наступний:

За спрощеною системою не платять ставку в 13% (прибутковий податок). Квартира за 3 млн. Р., Але вираховують з 2 млн., Як було сказано раніше. У підсумку можна одержати відрахування в 260 тисяч, але в даному випадку ІП не отримує нічого через відсутність платежу.

Важливо знати, якщо даний підприємець буде в майбутньому працювати з виплатою прибуткового, то можна подавати заяву на повернення. І в залежності від суми сплачених податків отримувати повернення всіх 260 тисяч частинами.

Повернення ПДФО при купівлі землі, при ремонті і будівництві будинку

Дамо відповіді на питання, нерідко виникають у платників податків Дамо відповіді на питання, нерідко виникають у платників податків.

При будівництві будинку чи можна розраховувати на відрахування?

Податкові відрахування можливий, тільки якщо була зареєстрована споруда. Ще необхідно отримувати свідоцтво про власність на вже збудований будинок. Отримавши дані свідоцтва, реально організувати процес для отримання вирахування. Важливо знати, що буде позитивна відповідь від податківців тільки в тому випадку, якщо є документи, що підтверджують витрати на будівництво.

А як щодо податку після ремонту?

Витрати будуть враховуватися якщо:

  • Це ремонт нової квартири.
  • У договорі купівлі-продажу сказано, що нерухомість без обробки.

У будь-яких інших випадках повернення ПДФО не передбачено.

Повернення ПДФО при купівлі землі, що потрібно знати в цьому випадку?

Важливо знати, що відрахування будуть зроблені тільки після побудови на купленому вами ділянці житлового приміщення. А ось просто так за порожні землі гроші не повертають, навіть якщо територія під ІЖС.

Наявність будівель нежитлового типу не є причиною для виплати. Тільки наявність права власності на житло, побудоване на даній території, послужить підставою для повернення прибуткового податку.

А що для пенсіонерів?

За Податковим кодексом РФ пенсіонери, які купили житло, не можуть розраховувати на повернення податку, якщо отримують тільки пенсію За Податковим кодексом РФ пенсіонери, які купили житло, не можуть розраховувати на повернення податку, якщо отримують тільки пенсію.

А по додатковому офіційного доходу повернення цілком можливий. Повернути гроші з будь-якого доходу, оподатковується в 13% (ПДФО). Мова йде не тільки про підробітки, але також про:

  • доходи від оренди ;
  • Доходи від продажів квартири, дачі, гаража або будь-якого іншого майна;
  • Податки від недержавної пенсії;

Також передбачена система повернення податків за попередні роки перед покупкою нерухомості (останні 3 роки трудового стажу). Простіше кажучи, якщо людина вийшла на пенсію в 2010 році, а в 2011 придбав квартиру, то можна переносити відрахування на 2010 2009, 2008 года. Якщо за ці три роки були відрахування прибуткового, то їх повернуть пенсіонеру.

Про податкові відрахування для пенсіонерів

На відео нижче більш докладно роз'яснюються положення законодавства, які стосуються даної категорії громадян.

А як щодо податку після ремонту?
Повернення ПДФО при купівлі землі, що потрібно знати в цьому випадку?
А що для пенсіонерів?
Як повернути податок?
Як працюють терміни насправді?
Як же справа йде насправді з поверненням своїх 13 відсотків?
Як скоротити процес очікування, які не потрапивши на виверти податківців?
При будівництві будинку чи можна розраховувати на відрахування?
А як щодо податку після ремонту?
Повернення ПДФО при купівлі землі, що потрібно знати в цьому випадку?