Реклама
Реклама
Реклама

Повернення податку при покупці квартири: документи

  1. Відмінні ознаки майнового відрахування
  2. Хто може одержати відрахування
  3. порядок оформлення
  4. Перелік необхідних документів
  5. Як скласти заяву
  6. Яку суму податкового вирахування можна повернути
  7. Подружжю, дітям, пенсіонерам
  8. Пайовик - дитина
  9. пенсіонерам

Російські громадяни можуть оформити податковий майнове відрахування через рік після придбання квартири. У такій ситуації сплачений раніше прибутковий податок підлягає поверненню.

Його розмір встановлюється законодавцем в залежності від величини сплаченого податку, податкової бази.

Як правило, в неї входить заробітна плата, інші доходи громадян. Які потрібні документи для повернення податку при покупці квартири і як його зробити?

Відмінні ознаки майнового відрахування

Російські громадяни можуть оформити податковий майнове відрахування через рік після придбання квартири

Відмінні ознаки майнового відрахування

Під поняттям «податкове вирахування» мається на увазі утриманий з громадян податок за отриманими ним доходів.

Держава повертає громадянам його в якості компенсації витрачених на придбання житла коштів, про що зазначено в положеннях статті 220 Податкового кодексу РФ.

Потрібно зауважити, що податкові відрахування, можливо отримати тільки за три останні роки.

Згідно з положеннями Податкового кодексу поверненню підлягає 13% від вартості житла, що купується незалежно від виду предмета угоди.

Податкові відрахування дається обом сторонам, тобто продавцю квартири і покупцеві за умови їх офіційного працевлаштування. При покупці квартири до 1 січня 2014 року майнове відрахування надається один раз.

Зазначене вище обмеження введено нормами актів, в число яких входять:

  • лист Федеральної податкової служби РФ, опубліковане 18 вересня 2013 року під номером БС-4-11 / 16779;
  • листи Міністерства фінансів, оприлюднені 13 березня 2015 року під номером 03-04-05 / 13501, 10 лютого 2015 під номером 03-04-05 / 5616 і 9 серпня 2013 року за номером 03-04-05 / 32324;
  • Федеральний закон № 212-ФЗ, стаття 2.

Попередження!

При працевлаштуванні в декількох місцях відрахування можна отримати у всіх роботодавців, подаючи їм окремі документи, отримані з податкової служби. При здійсненні операції подружжям спільно кожен з них має право одержати відрахування.

Його розмір визначається, виходячи з заяви сторін, які містять результати розподілу вирахування між ними. При покупці квартири в часткову власність відрахування розраховується пропорційно витратам, які брали участь в угоді осіб.

Як правило, податкова служба не заперечує щодо надання вирахування у випадках, коли була здійснена операція за договором міни з доплатою. Дана норма передбачена положеннями НК РФ .

Згідно з нормативними документами, які регулюють виплати страхових внесків, були внесені поправки в кодекс з оподаткування громадян. Вони торкнулися майнового податкового відрахування, який надається при придбанні громадянами земельних ділянок і будівництва власного житла.

Хто може одержати відрахування

Хто може одержати відрахування

Податкові відрахування за придбане майно надається громадянам Росії за умови їх офіційного працевлаштування.

Також на нього можуть претендувати іноземні громадяни, які проживають і працюють на території країни, будучи податковими резидентами.

При покупці квартири розмір податкової бази зменшується на величину майнового відрахування. Його граничний заснований законодавцем розмір становить 2 000 000 рублів. При цьому поверненню підлягає сума рівна 260 000 рублів.

Згідно з нововведеннями Податкового кодексу відрахування можна отримати за кілька придбаних квартир , Якщо при купівлі першої розмір відрахування склав менше необхідної суми.

Він надається одноразово по їх загальної вартості, але виключно в межах встановленого законодавцем ліміту. Дана норма встановлена ​​статтею 220 НК.

порядок оформлення

порядок оформлення

Згідно з нормами Податкового кодексу процедура повернення сплаченого податку здійснюється в заявної формі.

У ньому вказується номер банківського рахунку, куди повинні бути перераховані належні до повернення кошти.

Процедура повернення коштів, сплачених в казну держави, здійснюється в послідовності:

  • написання заяви для подачі в ФНС ;
  • підготовка податкової декларації;
  • здача заяви спільно з необхідними документами до податкової служби;
  • перевірка податковою службою представлених до розгляду документів, викладених в них відомостей. Як правило, вона триває три місяці, після чого виноситься рішення про надання майнового відрахування;
  • відправлення ИФНС заявнику повідомлення про прийняте рішення;
  • здійснення виплати, на вчинення якої відводиться один календарний місяць.

Увага!

Законодавцем не було введено обмеження по подачі документів для отримання вирахування. Його можна отримати як в податкову службу, так і у роботодавця. Якщо заява подається йому, то з заявника більш не утримується прибутковий податок до повного погашення суми відрахування.

Заява та документи в ИФНС можна:

  • подати особисто у відділі податкової служби за місцем проживання;
  • відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням;
  • подати через довірену особу, оформивши на нього довіреність в нотаріальній конторі.

При подачі заяви на отримання вирахування роботодавцю до нього слід докласти офіційний папір, отриману в ИФНС про надання майнового відрахування.

Перелік необхідних документів

Які необхідні документи (список)

Для отримання майнового відрахування громадянам має бути поданий до районного відділу Федеральної податкової служби окремі види документів.

Вони додаються до заяви, яка подається в установленому порядку. Документи можна подати після закінчення поточного року, в якому була придбана квартира.

Необхідні документи:

  • паспорти громадян, які купили квартиру;
  • свідоцтво ІПН ;
  • свідоцтво про народження дитини, якщо квартира була придбана на його ім'я;
  • свідоцтво про шлюб;
  • довідка 2-ПДФО датована тим роком, за який ви хочете повернути кошти;
  • заповнена податкова декларація 3-ПДФО ;
  • свідоцтво про права на майно (копія) або передавальний акт, якщо квартира купувалася за згодою пайової участі при будівництві новобудови;
  • посвідчення про здійснення реєстрації квартири, що купується в Росреестра;
  • договір купівлі-продажу;
  • офіційний папір, що підтверджує оплату житла;
  • кредитний договір, якщо квартира купувалася за програмою іпотечного кредитування;
  • довідка про сплачені процентних нарахувань за минулий рік, якщо квартира купувалася на кредитні кошти.

Податкова декларація підлягає щорічній подачі до закінчення терміну виплати, тому що сума сплачених податків не покриває за один календарний рік належну до повернення суми.

В оригіналі подаються довідки - 2 ПДФО і 3-ПДФО, допускається здача копій по іншим документам. Але вони повинні бути завірені в нотаріальній конторі згідно з правилами нотаріального діловодства.

https://www.youtube.com/watch?v=BHf4VQjgD34

Як скласти заяву

Як скласти заяву

За загальноприйнятим правилам, заяву на отримання майнового вирахування пишеться на ім'я керівника податкової служби.

Воно пишеться в довільній формі, так як єдина уніфікована форма законодавцем не встановлена.

Але в будь-якому випадку його слід написати грамотно, без виправлень і поправок, дотримуючись при цьому правила канцелярського діловодства.

У заяві слід вказати:

  • адреса купується у власність квартири;
  • технічні, планувальні характеристики квартири, що купується;
  • найменування документів, на підставі яких квартира переходить у власність до заявника:
  • банківські реквізити, куди буде перерахований відрахування.

інфо

У заяві в обов'язковому порядку перераховується перелік документів, що додаються до неї. Воно підписується особисто заявником, робиться розшифровка підпису, проставляється дата його написання. З зразком написання можна ознайомитися на офіційному сайті Федеральної податкової служби.

Яку суму податкового вирахування можна повернути

На розмір відрахування, який підлягає поверненню, впливають дві змінні:

  • Витрати на придбання квартири;
  • Розмір виплачених податків.

В цілому поверненню підлягає максимум 13% від суми, витраченої на придбання житла, проте вартість квартири буде оцінена максимум в 2 мільйони рублів, тобто найбільша сума, яку ви зможете повернути, дорівнює 13% від 2 мільйонів - 260 тис. Рублів.

Невеликий нюанс - якщо квартира була придбана до 2008 року, то максимальна оцінна вартість квартири буде дорівнює 1 мільйону рублів.


За кожен рік законом дозволено повертати не більше 13% від суми, перерахованої державі як прибутковий податок, однак повну суму можна повертати протягом декількох років, до моменту повного погашення.

Повернення податку при покупці квартири в іпотеку

Якщо ви купували житло до 2014 року в іпотеку, то поверненню підлягає вся сума податку, сплачена на придбання житла і витрати по іпотеці, без обмежень по оцінці вартості житла, про які ми писали раніше.

Якщо житло було придбано в іпотеку після 2014 року, то максимальна вартість оцінки нерухомості не може перевищувати 3 мільйонів рублів, а значить повернення ПДФО при купівлі квартири в іпотеку
підлягає максимум 390 тисяч рублів.

Щоб краще розібратися в цифрах наведемо декілька прикладів:

приклад №1

Василь придбав квартир в 2015 році за 3 мільйони рублів, однак за рік він заробив всього 500 тисяч рублів, заплативши 65 тисяч податків.

Таким чином, в цілому Василь зможе повернути лише 13% від 2 млн (тому що це максимум, в який буде оцінена квартира), що дорівнює 260 тисяча рублів.

Саме за 2015 рік Василь поверне 65 тисяч рублів, решта суми перетече на наступні роки.

приклад №2

Федір придбав квартир в 2013 році за 1,5 мільйон рублів. З 2016 він вирішив скористатися поверненням податку за квартиру.

Підсумкова сума повернення дорівнює 195 тисячам рублів. З 2013 по 2015 щорічно Федір заробляв по 500 тисяч і платив по 65 тисяч прибуткових податків. Значить Федір поверне 65 тис. За 2013 рік, 65 за 2014 і 65 за 2015 роки, таки чином повернувши повну суму, покладену за законом.

Подружжю, дітям, пенсіонерам

Спільна власність (сімейна)

При придбанні квартири чоловіком і дружиною в рівних частках для отримання вирахування необхідно:

  • Надати свідоцтво про шлюб;
  • Документ, який визначає розміри часток.

Якщо в шлюбі працює лише один з подружжя, то податкове вирахування виробляється лише за часткою, закріпленої за офіційно працевлаштованим чоловіком.

Резюмуючи: У разі закріплення рівних часток нерухомості - кожен з подружжя має право претендувати лише на свою половину.


Якщо ви хочете отримати повну суму, а не розбиратися з частками, то при придбанні відразу необхідно оформляти нерухомість як спільну власність.

Пайовик - дитина

Неповнолітні діти той же мають право на отримання вирахування, однак кошти будуть передані опікуну або батьку. Якщо дитина є власником або пайовиком, то відрахування оформляється на нього.

Список додаткових документів:

  • Копія та оригінал свідоцтва про народження;
  • Папери, в яких зазначено частку / розмір належить власності;
  • Рішення з органів опіки.

пенсіонерам

Можливість отримання податкового вирахування є так само і у людей пенсійного віку. Відрахування доступний безробітним і офіційно працевлаштованим пенсіонерам.

Кошти розподіляються на основі попередніх виходу на пенсію податкових відрахувань.

Увага: З моменту останнього офіційного місця роботи і до моменту подачі документів на отримання податкового вирахування - може пройти не більше 3 років. (Стосується пенсіонерів, які не працевлаштованих офіційно).

Які потрібні документи для повернення податку при покупці квартири і як його зробити?
Com/watch?