Реклама
Реклама
Реклама

Повернення держмита з арбітражного суду рекомендації та заяву

  1. Обставини, при яких можна повернути держмито з арбітражного суду
  2. Коли держмито відшкодувати з бюджету не вийде
  3. За якими документами відбувається повернення коштів
  4. Куди звертатися за поверненням держмита
  5. Як здійснюється повернення держмита з арбітражного суду: покрокова інструкція
  6. Крок 1. Звернення до канцелярії арбітражного суду за отриманням копії судової ухвали або довідки
  7. Крок 2. Отримання в банку завіреної копії платіжного доручення
  8. Крок 3. Подача документів до податкової
  9. Зразок заяви на повернення держмита з арбітражного суду

Якщо оплатили держмито, а позов не прийняли або провадження у справі припинили, або контрагент оплатив борг, до подачі позову, як можна повернути держмито з арбітражного суду?

Арбітражний процес при позовному провадженні або звернення в формі заяви в переважній більшості випадків вимагає несення витрат, пов'язаних зі сплатою, прописаної в законодавстві державного мита. Але буває так, що витрачені кошти (часом значні) можна згодом відшкодувати.

І мова йде не тільки про компенсацію витрат з боку відповідача. У деяких ситуаціях можливе повернення держмита з арбітражного суду за рахунок державної скарбниці. Для цього існує окрема процедура, яку ми опишемо в пропонованому матеріалі.

В цій статті:

Обставини, при яких можна повернути держмито з арбітражного суду

Вони прописані в статті 333.40 НК РФ. Зокрема, повернути зроблений платіж можна тоді, коли суддя відправив документи назад їх автору. Крім того, отримати назад мито дозволено в таких ситуаціях:

  1. При відмові прийняти матеріали до подальшого виробництва.
  2. У ситуації з залишенням суддею позовної заяви без розгляду.
  3. При коригуванні в сторону зменшення величини стягуються сум.
  4. Якщо арбітражний суд достроково закрив розгляд щодо спору.
  5. Коли платіж був здійснений в більшому значенні, ніж це передбачено.

Окрему увагу варто звернути на мирову угоду. Адже його учасники спору має право укласти на будь-якій стадії судового процесу. І якщо суд затвердить домовленості до винесення рішення, то мито можна повернути не всю, а лише 50% від сплаченої суми.

Існує інший варіант. Колишній банківський документ можна використовувати в разі, якщо в майбутньому виникне необхідність звернутися з новим позовом.

Наприклад, якщо перший позов був повернутий або залишений без розгляду, то протягом 3 років з моменту видання визначення, внесені раніше гроші допускається зарахувати за новим заявою до того ж опонентові (з можливою доплатою).

Коли держмито відшкодувати з бюджету не вийде

Стосовно до арбітражного судочинства існує кілька випадків, при яких повернення надміру сплаченого держмита в арбітражний суд не представляється можливим.

Так, розраховувати на повернення держмита за рахунок бюджету не доводиться, якщо відповідач - сторона у справі, виконав свої зобов'язання до винесення рішення.

Правда є один нюанс. Якщо погашення боргу або виконання іншої обов'язки, відбулося після відкриття судової процедури, в цьому випадку судові витрати стягуються з відповідача окремим пунктом судового рішення.

Якщо ж спір уже вирішено до того, як суд виніс ухвалу щодо початку арбітражного розгляду, то платіж за митом все одно компенсує другий учасник спору. За умови, що добровільно сплатити держмито він відмовляється.

В цьому випадку в порядку ст. 49 АПК РФ, подається заяви про зменшення позовних вимог, з проханням стягнути з відповідача лише судові витрати. З нашої практики такі заяви задовольнялися завжди.

Не підлягає відшкодуванню раніше сплачена сума мита в тому випадку, якщо сторони в спорі підписали мирову угоду вже тоді, коли розпочато виконавче провадження.

Ситуації, при яких не повертається держмито, універсальні для всіх категорій спорів. Це в рівній мірі стосується позовного провадження, справ з видачі судового наказу, банкрутства.

За якими документами відбувається повернення коштів

Їх три. Першим з них є довідка з арбітражного суду про повернення держмита. Вона оформляється тоді, коли після повернення позову або відмови в його прийнятті новий пакет матеріалів не піддавався в арбітражний суд.

Крім того, клопотання про повернення держмита в арбітражний суд можна подати і в тому випадку, якщо боржник виконав самостійно свої зобов'язання. Адже текст всього позову з додатками направляється йому заздалегідь. При даній ситуації також оформляється довідка на повернення держмита в арбітражний суд.

Довідка про повернення держмита з арбітражного суду видається і тоді, коли позивач заплатив більше, ніж це було потрібно. У цьому випадку документ містить інформацію на різницю в грошових коштах.

Крім довідки може знадобитися і визначення суду, з яким законодавство пов'язує зворотне перерахування держмита. Наприклад, якщо мала місце відмова від позову, повернення держмита в арбітражний суд здійснюється на підставі відповідної ухвали.

Також необхідно буде платіжне доручення (його копія), що підтверджує внесення платежу в державну казну.

Куди звертатися за поверненням держмита

Нині існуючий порядок повернення держмита з арбітражного суду передбачає звернення до податкової інспекції за місцем знаходження органу правосуддя. Туди подається заява з проханням повернути з бюджету раніше сплачену держмито.

До заяви додаються довідка на повернення держмита з арбітражного суду або ж копія відповідного судового визначення.

Зверніть увагу! У заяві обов'язково вкажіть платіжні реквізити для перерахування, куди згодом повернуться кошти. В іншому випадку вам повернуть заяву із зазначенням недоліків.

Коли отримати назад мито потрібно тому, що арбітражний суд повернув поданий позов, то до заяви додається оригінал платіжного доручення. В іншому випадку знадобиться завірена в банку його копія.

За законодавством податкова повернення держмита в арбітражний суд має здійснити протягом місяця з моменту надходження до неї всіх матеріалів.

Як здійснюється повернення держмита з арбітражного суду: покрокова інструкція

Щоб було зрозуміло, як відбувається повернення держмита при арбітражному судочинстві, наведемо досить просту для розуміння інструкцію.

Крок 1. Звернення до канцелярії арбітражного суду за отриманням копії судової ухвали або довідки

Оформлення довідки може мати на увазі підготовку клопотання про повернення держмита в арбітражний суд. Втім, звернення може бути оформлено і у вигляді заяви. Простежте за тим, щоб на визначенні або довідці стояла печатка.

Видача довідки про повернення державного мита в арбітражний суд здійснюється зазвичай в межах 3-х робочих днів.

Крок 2. Отримання в банку завіреної копії платіжного доручення

Якщо оригінал документа залишився в арбітражному суді, то в банку слід отримати копію платіжного доручення щодо сплати держмита. Вона обов'язково знадобиться для податкової інспекції.

Крок 3. Подача документів до податкової

Якщо потрібно звернутися до ИФНС, необхідно написати заяву про повернення держмита із зазначенням ваших банківських реквізитів, додати копію судової ухвали або довідки з арбітражного суду, а також платіжне доручення підтверджує, оплату держмита за розгляд справи.

Зразок заяви на повернення держмита з арбітражного суду

На нашому ресурсі представлений приклад заяву на повернення держмита в арбітражний суд для податкової інспекції. Крім того, можна завантажити та звернення до суду щодо видачі довідки для перерахування платежу.

Якщо мова йде про податковому органі, то вказуються дані про орган ФНС і платника держмита, сума платежу, що підлягає поверненню, реквізити судового визначення або довідки.

Коли ж говоримо про отримання довідки від суду арбітражної юрисдикції, в заяві слід вказати, що повторний позов не піддавався. Можна послатися і на інші обставини, що дають привід повернути платіж.

Якщо за митом залишилися питання, їх легко поставити нашому консультанту в режимі онлайн, по гарячій телефонній лінії. Відповідь буде надано в найкоротші терміни.

Заява до арбітражного суду про повернення держмита Заява до арбітражного суду про повернення держмита

Заява про повернення держмита в податкову інспекцію Заява про повернення держмита в податкову інспекцію