Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за навчання в 2019: документи, сума, зразок декларації, заява

  1. За який термін можна отримати податкове вирахування за навчання
  2. Кому надається податкове вирахування за навчання
  3. Скільки становить податкове вирахування за навчання
  4. Чому саме стільки?
  5. Кому надається / покладається податкове вирахування за навчання?
  6. За яке навчання можна отримати податкове вирахування
  7. Сума податкового вирахування за навчання: скільки грошей ви отримаєте
  8. Як розрахувати суму податкового вирахування за навчання
  9. Як отримати податкове вирахування за навчання
  10. Які подавати документи, необхідні для податкового вирахування за навчання
  11. Подача документів до податкової

Якщо ви відвідуєте вуз, автошколу або дитячий сад (або водите туди свою дитину), ось вам перевірений спосіб відшкодування податкового вирахування за навчання.

Цей спосіб повернення грошей буде корисний тим, хто знаходиться в умовах обмеженого простору або просто знає ціну своїм грошам. Наприклад, якщо ви вчитеся на денному, а вечорами / ночами змушені ще й ходити на роботу, щоб дозволити собі оплачувати навчання, житло, харчування і допомогу батькам.

За який термін можна отримати податкове вирахування за навчання

Як правило, подавати заяву для розрахунку податкового вирахування можна раз на рік. Але якщо ви вже провчилися три роки (наприклад, надійшли в 2017 і вирішили подати в 2019 році), то можете писати заяву на три роки - 2017, 2018 і 2019.

Які документи для надання податкового відрахування за навчання вам знадобляться в цьому випадку:

  • Заява;
  • документи з вузу;
  • довідка з роботи (якщо ви вже працюєте);
  • податкова декларація на відрахування за навчання;
  • ще пара заяв.

Кому надається податкове вирахування за навчання

Отримати податкове вирахування за платне навчання дитини в коледжі, вузі, автошколі, аспірантурі, в університеті (очної або заочної форми) можуть всі громадяни, ктоире сплачують податок на свій дохід.

Скільки становить податкове вирахування за навчання

При офіційному працевлаштуванні та отриманні зарплати податкове вирахування за навчання дитини в 2019 році складе 13%.

Відрахування отримують громадяни з оподатковуваним доходом. Якщо ви працюєте офіційно і отримуєте зарплату, то виплачуєте податок на доходи - 13%.

Чому саме стільки?

Справа в тому, що на виплати з нашої зарплати йдуть на корисні для держави справи. І якщо ми самі витрачаємо гроші про своєї кишені на ці найкорисніші справи, то держава повертає нам якусь суму грошей - тобто частина того податку, який ми виплачуємо з зарплати.

А ось непрацююча категорія громадян (студенти, пенсіонери, домогосподарки) зробити повернення податкового вирахування за навчання (у вузі, на права і т.д.) не зможе, так як вони не отримують зарплату і не платять з неї податки. До того ж отримання податкового вирахування за навчання неможливо для ІП (індивідуальних підприємців), які працюють за спрощеною системою оподаткування або використовують єдиний податок на поставлений дохід і патентну систему. Не передбачено повернення соціального податкового вирахування за навчання, якщо ви оплачували навчання за рахунок виплаченого материнського капіталу.

Кому надається / покладається податкове вирахування за навчання?

Його виплатять самому заявникові або ж близьким родичам заявника - братам, сестрам, яким ще не виповнилося 24 року і яким ви оплачували навчання.

Але тут є одне АЛЕ: вони повинні вчиться на денному відділенні, а не на заочній формі. Якщо ви платите самі за себе, то не має значення, очно або заочно ви вчитеся - форма навчання може бути будь-хто.

За яке навчання можна отримати податкове вирахування

Податкові відрахування за платне навчання можна отримати на навчання в університеті, школі, дитячому садку, автошколі (на права) або в центрі по вивченню іноземної мови.

Установа освіту, в якому ви проходили навчання, має має ліцензію на здійснення освітньої діяльності. Приватна або державна форма - не має значення.

Сума податкового вирахування за навчання: скільки грошей ви отримаєте

Максимально допустима сума витрат, з якою моно повернути соціальний податкове вирахування по витратах на навчання дитини - 120 000 рублів щорічно і 50 000 рублів при оплаті навчання дитини. Ви зможете повернути 13% від цієї суми, тобто максимум 22 100 рулів в рік.

Якщо ви платили за отримання освіти та за себе, і за свою дитину, то можна претендувати на дворазові виплати податкового вирахування за навчання. Правда, якщо ви витратили на навчання більше 12 000 рублів на двох, все одно повернуть тільки максимум 22 100.

Порада: якщо ви проходили дороге навчання, рекомендуємо вам здійснювати повернення поетапно, а не відразу всю суму за кілька років.

До речі! Для наших читачів зараз діє знижка 10% на будь-які види робіт

Як розрахувати суму податкового вирахування за навчання

Припустимо:

студентка Аня на роботі одержує 80 000 рублів на місяць. За рік сума становить 960 000 рублей. Після всіх відрахувань на руки Аня отримала 835 200. 13% прибуткового податку з цієї суми складе 124 800 рублів - саме стільки роботодавець платить за Аню.

Аня вчиться на платній основі і за кожен семестр віддає 20 000 рублів. Аня почула про отримання податкового вирахування на навчання студента (через роботодавця) і тут же подала заяву.

Відразу після подачі заяви податкова служба займається вирахуванням з доходів витрат, понесених на освіту. Підрахувавши суму ПДФО за рік, отримує за такою формулою суму:

(960 000 - 40 000) × 0,13 = 119 600

119 600 - це і є та сума, яку Аня мала заплатити. Але в дійсності їй довелося заплатити 124 800рублей. Після подачі всіх документів для отримання податкового вирахування за навчання податкова поверне ту суму, яку Аня переплатила:

124 800 - 119 600 = 5200

При отриманні вирахування роль грає дата внесення оплати за семестр, а не дата, коли семестр почався. Припустимо, ви внесли оплату за семестр 12 грудня 2017 року, а сам семестр почався 7 січня 2018 року. Чек оплати прикріплюється до заяви, при цьому дата на заяві стоятиме 2017 року, а не 2018.

Як отримати податкове вирахування за навчання

Найпростіше подавати документи для соціального податкового вирахування за навчання (дитини або своє) за місцем роботи. Тоді ви просто довозити в бухгалтерію або відповідний відділ повідомлення з податкової служби про те, що ви маєте право на відрахування. Всім іншим тітки в бухгалтерії займуться за вас.

Якщо ви вже звільнилися або ще з якоїсь причини не зможете оформити їх через роботу, нескладно зайнятися цим і самостійно. На сайті податкової служби є особистий кабінет. Щоб подати заяву, потрібно зареєструватися на сайті і подати заяву через нього. Доступ до кабінету ви зможете отримати, особисто звернувшись в найближчу податкову службу.

Які подавати документи, необхідні для податкового вирахування за навчання

Які подавати документи, необхідні для податкового вирахування за навчання

Щоб отримати податкове вирахування за навчання, потрібно чітко знати, які документи потрібні:

  • Документи з установи освіти, що підтверджують реальність навчального закладу (копія договору, завірена копія ліцензії вузу, чеки, що підтверджують оплату);
  • Довідка 2 ПДФО, яка підтверджує, що заявник отримував зарплату і виплачував з неї ПДФО (її можна отримати за місцем роботи за період, за який ви запитуєте відрахування);
  • Декларації 3 ПДФО за кожним роком навчання, які підтверджують, що ви маєте наміру вчинити повернення відрахувань (заповнюється власноручно на бланку або на сайті);
  • Власне заяви про повернення частини ПДФО (це документ, за яким податкові служби будуть робити виплати);
  • Паспорт і копія (тримайте їх на всякий випадок завжди при собі).

Документи з установи освіти, що підтверджують реальність навчального закладу (копія договору, завірена копія ліцензії вузу, чеки, що підтверджують оплату);   Довідка 2 ПДФО, яка підтверджує, що заявник отримував зарплату і виплачував з неї ПДФО (її можна отримати за місцем роботи за період, за який ви запитуєте відрахування);   Декларації 3 ПДФО за кожним роком навчання, які підтверджують, що ви маєте наміру вчинити повернення відрахувань (заповнюється власноручно на бланку або на сайті);   Власне заяви про повернення частини ПДФО (це документ, за яким податкові служби будуть робити виплати);   Паспорт і копія (тримайте їх на всякий випадок завжди при собі)

ознайомтеся, як складається декларація на соціальний податкове вирахування на навчання . ознайомтеся,   як складається декларація на соціальний податкове вирахування на навчання

Подача документів до податкової

Весь зібраний пакет документів відвезіть до податкової і чекайте подальших вказівок. Як правило, співробітники цього закладу повідомляють вас про прийняте рішення через 3 місяці (або раніше). Якщо були знайдені якісь помилки, інспектор миє відмовити в податкових відрахуваннях. В цьому випадку не переживайте - просто виправте помилки і подавайте документи заново. При повторній подачі вкажіть, що ця декларація коригувальна.

Корисні поради:

  1. Для отримання податкового вирахування на оплату навчання студента, обов'язково зберігайте всі квитанції, чеки та інші документи з установи освіти.
  2. У податкового вирахування на навчання дитини є термін давності. Термін подачі декларації - до трьох років з моменту надходження оплати навчання.
  3. Звільняючись з роботи, краще відразу візьміть всі необхідні довідки ПДФО. Тоді вам не доведеться зайвий раз їздити до колишнього роботодавця.

Ось і все, тепер можете спокійно вчитися далі. А якщо і там є труднощі, сервіс допомоги студентам з радістю допоможе вам впоратися з ними.

Кому надається / покладається податкове вирахування за навчання?
Чому саме стільки?
Кому надається / покладається податкове вирахування за навчання?