Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за навчання дітей в 2019 році: приклади розрахунку, суми, оформлення документів для отримання

  1. Повернення ПДФО за навчання - що це?
  2. Хто має право на пільгу
  3. Обмеження за віком і термінами навчання
  4. Період, за який можна повернути кошти
  5. Яку суму можна отримати
  6. Приклад розрахунку вирахування за дитину
  7. Як оформити пільгу
  8. Папери для оформлення вирахування
  9. Оформлення 3-ПДФО
  10. Оформлення паперів - на кого і чому
  11. Договір - на матір, платіжка - на сина
  12. Договір - на сина, платіжка - на матір
  13. Всі папери - на сина
  14. Приклад компенсації на власне навчання
  15. Приклад на дітей, які навчаються за очною та заочною формами
  16. Приклад з декількома компенсаціями
  17. Особливості застосування пільг

Держава постійно намагається підтримувати тих, хто навчається сам і розвиває своїх дітей. Для цього з коштів, виплачених за навчання, можна повернути прибутковий податок, утриманих з доходу.

Повернення ПДФО за навчання - що це?

Це податкові відрахування соціального типу, компенсуються насамперед при податки «соціального» типу - таких як медичне забезпечення, навчання, придбання медстраховки. Іншими словами податкове вирахування на навчання - це-податкова пільга, що отримується при соціальних витратах.

На відміну від стандартної компенсації, яка видається батькові чи матері на неповнолітнього і виплачується на робочому місці, ця компенсація діє лише в тому випадку, якщо прибутковий податок за навчання вже був оплачений. Компенсація прописана в 219 ст. НК РФ .

Законодавство країни не пропонує робити вибір між стандартним вирахуванням на неповнолітнього і вирахуванням на навчання. Ви можете оформити і ту, і іншу компенсацію.

Наприклад, якщо батько проплачує відвідування свого неповнолітнього в приватному саду, то він може оформити обидва види пільг. Якщо ж з цим виникають проблеми, то потрібно звернутися до податкової.

Ці компенсації серйозно відрізняються в отриманні коштів, способах оформлення, а так само в сумах. Крім того, якщо стандартні відрахування оформляються обома батьками та за місцем роботи, то для оформлення соціальних відрахувань буде потрібно дотримання наступних правил:

  • Відрахування оформляється не тоді, коли була здійснена оплата, а по закінченні року, в якому були здійснені виплати.
  • На відміну від стандартних вирахувань, заяву потрібно подавати не за місцем роботи, а в ФНС. Хоча тут у громадян є невеликий вибір.
  • Сума за той час, поки громадянин мав право на компенсацію, але при цьому не оформляв документи, виплачується одноразово.

Хто має право на пільгу

Отримати компенсацію можуть як самі навчаються, так і родичі дитини, які оплачують за нього послуги, аж до братів і сестер. Для цього достатньо оформити договір за очною формою. Зробити це можуть:

  • Батьки дитини, яка не досягла 24 років.
  • Опікуни на неповнолітнього.
  • Так само якщо опікунство закінчилося, але опікун хоче оплатити послуги, зробити це можна на дитину до 24 років.
  • Зробити це може особа як на неповнорідних, так і на рідними сестер і братів до 24 років.

Якщо стандартна пільга оформляється на обох батьків, то соціальна - тільки на одного з них, причому не обов'язково на того, хто оплачував послугу.

У Мінфіну є роз'яснення на цю тему. Так, якщо обоє батьків перебувають у шлюбі, то все, що у них є, вважається спільно нажитим. Тому якщо один з них оплатив послуги, то за його згодою компенсацію може оформити другий батько.

Обмеження за віком і термінами навчання

Обмеження за віком і термінами навчання

Визначимося з віковими обмеженнями. Якщо ви оплатили прибутковий податок за своє навчання, то вам компенсують його в будь-якому віці і по будь-якій формі, будь вона заочної або навіть вечірньої.

З дітьми все трохи складніше - на них можна повернути податок до настання їх повноліття, або до 24 років, якщо дитина навчається на очній формі. Якщо ж людина перебуває під колишньої опікою, то опікун, забажав оплатити його освіту, так само може отримати компенсацію до 24 років.

Період, за який можна повернути кошти

Закон говорить, що особа, яка оформляє відрахування, може оформити пільгу за весь період часу, протягом якого відбувається навчання, аж до академічної відпустки. Причому для батьків відрахування буде діяти наступним чином:

  • Якщо випускнику ще не виповнилося 24 року, то податок буде надаватися до кінця місяця.
  • Якщо ж в цьому році йому буде 24 роки, то податок буде надаватися до кінця року.

Подавати на компенсацію потрібно після проходження того року, коли були здійснені виплати. Якщо ж навчання відбувається на протязі декількох років, то і документи в ФНС подаються протягом декількох років, або один раз за всі роки.

Якщо з якихось причин у платника податків не було можливості повернути податок відразу - зробити це можна протягом 3 років після того, як була сплачена послуга.

Якщо ви звертаєтеся в ФНС у 2018 році, то отримати компенсацію можна за 2015 року, -16 і 17. Причому до уваги не береться, закінчило чи ваше чадо гризти граніт науки і скільки йому років. Наприклад, якщо дитині вже виповнилося 25, то одержати відрахування можна за ті роки, коли він уже навчався, але йому ще не виповнилося 24. Звичайно, якщо на то у вас збереглися чеки.

Яку суму можна отримати

Компенсація надається тільки працює сім'ї, яка оплачує навчання дитини, яка не досягла 24 років і здійснює очна освіта. Така сім'я може отримати компенсацію за сплачений прибутковий податок, але при цьому сума, витрачена на навчання, не повинна перевищувати 50000 рублів. Тобто в рік розмір ПДФО на кожну дитину не може перевищувати 6500 рублів.

При цьому відрахування може надаватися за перебування в дитячих садах, приватних і муніципальних школах, в коледжах, вузах, і навіть на курсах. При цьому договір обов'язково повинен укладатися між одним з батьків і навчальним закладом. Ну і звичайно ж сам навчальний заклад обов'язково повинно мати ліцензію на освітні послуги.

Щоб отримати кошти, перераховані вище, слід після закінчення навчального року відправитися в ФНС. При цьому потрібно дотримати наступні умови:

  • Дитина, за якого буде отримано компенсацію, не повинен бути старше 24 років. Крім того, він повинен проходити навчання тільки за очною формою.
  • За навчання повинна платити не стороння організація, а один з батьків, або обоє батьків поперемінно. Зробити це не може якась компанія, підприємство, чи тим паче благодійний фонд.
  • Для того щоб отримати компенсацію, потрібно щоб батько був офіційно працевлаштований і, відповідно, виплачував прибутковий податок. Ті особи, які не працюють, податок повернути не можуть.

Загальний розмір податкового вирахування, що надається на кожну дитину, дорівнює сумі, яку сплатила родина за його навчання за рік. Тобто за фактом кошти, які були витрачені на навчання, ПДФО не обкладаються. Однак є певні обмеження, що поширюються на суми. Так, ви не отримаєте грошей більше, ніж заплатили за податки.

Відрахування за календарний рік не міг перевищувати:

  • 50 000 руб., Які були витрачені батьками на навчання.
  • 120 000 крб., Сплачені за навчання сестри або брата.

Наприклад, якщо за рік сім'я витратила на навчання 70000 рублів, то компенсація буде повертатися тільки з 50 000 руб. Для розрахунку компенсації потрібно виконати наступні дії:

50000 х 13% = 6500 рублів.

Максимум, що отримується на дітей:

  • 6 500 руб. - на одну дитину.
  • 15 600 руб. - на брата або сестру, які не досягли 24 років.

Для отримання ПДФО не важливо, за які роки навчання ви оплатили кошти - важлива фактична дата оплати. Компенсація ж виплачується із заробітної плати - виграші в розподілі пільг не беруть участь.

Приклад розрахунку вирахування за дитину

Припустимо, що дочка якоїсь Людмили в 2015 поступила в магістратуру, де їй потрібно навчатися протягом двох років. За рік в навчальному закладі потрібно сплатити 100 тисяч рублів, але батько дочки оплачує відразу всю суму за два роки. З 2016 Людмила вирішує оформити компенсації і, зібравши паперу для оформлення, подає їх в ФНС. При цьому заробітна плата її чоловіка становить 40 тисяч рублів на місяць.

Так як навчання оплачена повністю за 2 роки, сума оплати, по якій можна отримати компенсацію, складає 50 000р., А не 200 000р., Як її оплатив батько (враховуємо мінімум, обумовлений законом). Тому при обчисленні повернення вважаємо так:

50000 х 13% = 6500 рублів

Але з доходів Людмили роботодавець взяв наступний ПДФО:

40000 х 12 (місяців) х 13% = 62400 рублів

Виходить, що Людмила отримає компенсацію, рівну 6500 рублів, так як ця сума не перевищує дозволений законом максимум. А могла б отримати 13 000 рублів, якби оформляла пільгу 2 роки поспіль.

Оплачуючи навчання за дитя один раз, батько позбувся максимального вирахування. Тому тим, хто платить за навчання, вигідніше ділити суму на частини і розтягувати її на кілька років навчання.

Як оформити пільгу

При оформленні пільги платник податків звертається до ФНС за місцем свого перебування або проживання. Для цього:

  1. Навчання сина або дочки оплачується повністю, або по семестрах.
  2. Коли закінчується навчальний рік, в якому батько оплачував знання дитини, паперу, зібраний для оформлення, надаються в ФНС.
  3. Після розгляду ФНС паперів компенсація перекладається на банківський рахунок або картку. Інший варіант - кошти зараховуються в рахунок сплати майбутніх податків.

Компенсація буде перерахована лише після того, як платник податків звернеться в ФНС. Якщо ви не хочете чекати кінця року, то можна оформити пільгу за місцем роботи, написавши відповідну заяву.

При оформленні допомоги у роботодавця діють так:

  • У ФНС звертаються із запитом про підтвердження того, що платник податків хоче підтвердити своє право на допомогу. Список документів для звернення уточнюється в податковій.
  • Протягом місяця після звернення видається відповідний документ.
  • З підтверджує папером особа звертається за місцем роботи. Пишеться заява про дострокові виплати.
  • На роботі ПДФО нараховується з урахуванням допомоги. При цьому кошти виплачуються не раз на рік, як в податковій, а кожен місяць.

Папери для оформлення вирахування

Всі папери, зібрані особою, повинні надаватися у вигляді копій, а й копії так само знадобляться. При їх відправку в ФНС п поштою, потрібно попередньо завірити документи у нотаріуса.

Звичайно, оправлення листи поштою зручніша - не потрібно відвідувати організацію особисто. Але якщо ви оформляєте посібник вперше, то краще відвідати ФНС особисто - якщо буде відсутній одна з паперів, ви дізнаєтеся про це відразу ж.

При оформленні вирахування за минулий рік збираються наступні папери:

  • Заява, заповнене у вільній формі. Прописується сума податку і спосіб перекладу.
  • 3-ПДФО.
  • 2-ПДФО, яка береться на робочому місці.
  • Договір на навчання із зазначенням ліцензії освітньої установи, ціни і форми навчання.
  • Квитанції, оплачені матір'ю або батьком дитини.
  • Документ на дитину.
  • Реквізити, за якими буде повернуто податок.
  • Якщо в договорі немає інформації про ліцензії, то потрібна її копія.
  • Так само якщо в документі не прописано, що дитина навчається на очній формі, то потрібна відповідна довідка.
  • Якщо пільгою займається мати, а не батько, який оплатив послугу, то знадобиться свідоцтво про шлюб.
  • Якщо послуги оплачує опікун, то в ФНС надається рішення відповідного органу.

Папери для подачі до податкової або ФНС оновлюються щороку. Те ж саме стосується і квитанцій - вони повинні бути кожен раз новими. Ну і інформація про те, що ваша дитина до сих пір навчається на очній формі, повинна оновлюватися щороку.

У термінів є кордону:

  • Рішення приймається досить швидко, протягом всього десяти днів, але деякий час може знадобитися на камеральну перевірку, яка може тривати до трьох місяців.
  • Коли рішення у справі візьмуть, заявника повідомлять протягом 5 діб.
  • При правильному оформленні паперів гроші на картку переказуються протягом одного місяця.

Оформлення 3-ПДФО

Перед відвідуванням ФНС заповнюється форма 3-ПДФО за допомогою довідки 2-ПДФО, взятої за місцем служби. У неї входить кілька сторінок, які потрібно правильно заповнити, а через те, що податкова щорічно вносить в неї щось нове, то на бланки за попередні роки орієнтуватися не можна.

Вона може бути отримана і заповнена одним з наступних шляхів:

  • Приватні онлайн-сервіси, які не дуже вітаються ФНС. Крім того, така послуга є платною. Найчастіше податкова пропонує для заповнення свої сервіси в режимі реального часу - наприклад, «Кабінет платника податків».
  • На сайті ФНС є спеціальна програма, вільна для скачування. При її заповненні вказуються деякі нюанси - наприклад, якщо ви неправильно введете відомості, або не введете їх і зовсім, то програма укает вам на це.
  • Останній варіант передбачає особисте відвідування організації. Тут можна взяти чисту форму і заповнити її прямо на місці.

При оформленні документа враховуються нюанси:

  • Номер ФНС, куди буде відправлений документ. Для цього про реквізити слід подбати заздалегідь. Але! На сайті податкової є список, з якого вибирається потрібна організація.
  • Обов'язково заповнюються такі розділи, як ПІБ, ІПН, дані з особистого кабінету і код Росії.
  • У формі прописується адреса проживання і ОКТМО - цього коду немає на сайті, але при бажанні його можна легко знайти в інтернеті.
  • Прописується інформація про організацію, де працівник отримував заробітну плату. У розділі «Доходи» вибирається число 13, тобто тринадцятивідсотковій оподаткування. При наявності оплачуваної відпустки прописується код 2012, за наявності заробітної плати - 2000 руб. Та сума, яка стала підсумковою за всіма доходами, повинна збігтися з числом на довідці з місця роботи.
  • Якщо посібник оформляється конкретно за навчання, то саме цей розділ і потрібно вибирати. А так же вказувати реальну суму.

При заповненні програми від ФНС у особи, яка вирішила повернути кошти, є можливість відредагувати документ і роздрукувати його в домашніх умовах. Після заповнення форми потрібно написати заяву, де буде вказана сума повернення, яку ви розрахували.

Оформлення паперів - на кого і чому

Давайте розберемося, на кого і як оформляються документи.

Договір - на матір, платіжка - на сина

При такому повороті подій відрахування виплачений не буде, через те що обидві паперу оформлені тільки на батька.

Договір - на сина, платіжка - на матір

Та ж сама ситуація, коли допомога виплачені не буде внаслідок того, що обидві паперу оформляються на матір або батька.

Всі папери - на сина

Податкова на 100% не сплатить компенсацію і виявиться права, спираючись на Лист Мінфіну від 28.10.2013 № 03-04-05 / 45702 .

Приклад компенсації на власне навчання

Якась Іванова виплатила за вищий навчальний заклад 60 000 руб. Її ж дохід за рік на роботі вийшов 480 000 руб. (40 000 х 12). Відрахування по доходах для неї склав 62 400 рублів (480 000 х 13%).

Розрахуємо відрахування:

Так як Іванова заплатила за своє навчання 60 000 рублів, сума до повернення складе 7800 рублів (60 000 х 13%). І якщо ПДФО було сплачено в повному обсязі, то і на руки Іванова може отримати цю ж повну суму.

Приклад на дітей, які навчаються за очною та заочною формами

Розглянемо ще один приклад. Припустимо, що все у тій же Іванової троє дітей, і за них вона заплатила наступним чином:

  • За старшого, який навчається на «очному», виплачено 70 000 рублей.
  • На молодшого в приватний сад пішло 40 000 рублів.
  • На доньку на «заочному» довелося викласти 60 000 рублів.

При цьому загальний річний дохід Іванової становив 480 000 рублей (40 000 х 12). За місцем роботи з Іванової взяли 62 400 рублів (480 000 х 13%). Розрахуємо, скільки довелося на компенсацію.

На кожну дитину в цій сім'ї ПДФО буде розраховуватися по-різному:

  1. Так, на старшого не можна отримати понад 6500 руб., Так як посібник оформляється не на ту суму, яку за нього заплатили, а на 50 000 руб.
  2. На молодшого сума буде менше - 5200 руб. (40 000 х 13%).
  3. Що ж до дочки, то на неї посібник і зовсім не годиться, та як така форма навчання не оплачується.

Разом на всіх дітей припадає 11 700 руб.

Приклад з декількома компенсаціями

Іванова, крім своєї власної навчання на 80 000 руб., Так само виплатила кошти за ліки на чоловіка на 60 000 руб. При цьому її дохід не змінювався і так само становив 480 000 руб. за рік. Не змінився і податок, який як і раніше дорівнює 62 400 рублям.

Підрахує компенсацію:

Всього за навчання і медикаменти Іванова виплатила 140000 руб. Але отримати компенсацію саме з цієї суми вона не може, так як максимум за законом становить 120 000 руб. А тому максимальна пільга, повернута Іванової, становить 15 600 рублів (120 000 х 13%).

Особливості застосування пільг

Є деякі нюанси, які важливі при оформленні пільги. Наприклад, потрібно звертати увагу на форму навчання при оформленні компенсації, так як ФНС пропустить тільки очні форми.

Навчання дітей має право оплачувати лише батько, або і мати, і батько по черзі - при оплаті сторонніми організаціями відрахування виплачений знову ж таки не буде.

Ну і звичайно ж для того, щоб отримати фінанси, потрібно бути працевлаштованим офіційно, і кожен місяць виплачувати податки з заробітної плати державі.

Рекомендуємо також подивитися корисне відео про податкові відрахування за навчання з прикладами розрахунків:

Повернення ПДФО за навчання - що це?
Повернення ПДФО за навчання - що це?