Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за навчання: як отримати, документи для повернення податку та розрахунок ПДФО за навчання

  1. Що таке податкове вирахування за навчання
  2. Чим відрізняється від стандартного вирахування
  3. Умови для отримання даного виду вирахування
  4. Які види навчання дають право на отримання вирахування
  5. При яких випадках одержати відрахування не можна
  6. Хто має право на отримання податкового вирахування за навчання. Якого віку має бути дитина
  7. Як отримати податкове вирахування за навчання: процедура оформлення
  8. Документи для податкового вирахування за навчання
  9. Терміни розгляду і нарахування вирахування за навчання
  10. Як правильно заповнити податкову декларацію для призначення вирахування
  11. Величина відрахування за навчання

Останні зміни: Січень 2019

Російська Федерація забезпечує своїм платникам податків перелік різних пільг в тому числі у вигляді групи податкових відрахувань. У цей список входить і податкове вирахування за навчання дітей. На нього можуть розраховувати особи, які є як громадянами нашої країни, так і інших держав. Головне, щоб вони регулярно поповнювали бюджет країни, виплачуючи належні податки.

Що таке податкове вирахування за навчання

У законодавчих актах нашої держави встановлено порядок відшкодування ПДФО громадянам частини сплачених ними коштів до бюджету ( податкові відрахування ) В разі, якщо вони витратили фінанси на певні заходи.

Компенсація фінансів відбувається через соціальний податкове вирахування , Який призначається, якщо особа:

  • оплатило навчання;
  • понесло витрати на лікування;
  • внесло гроші в накопичувальну частину пенсії;
  • брало матеріальне участь в добродійності.

Варто знати! При наданні соціального відрахування все кошти, витрачені в перерахованих вище областях, підсумовуються.

Відрахування на навчання є одним з варіантів податкових привілеїв при витраті громадянином коштів на соціальні потреби.

Чим відрізняється від стандартного вирахування

Відрізняється ця преференція від стандартного вирахування на дитину, яка не досягла 18-річного віку, що надається батькам щомісяця за місцем їх працевлаштування тим, що відрахування на навчання проводиться методом повернення грошей з уже виплачених платником податків коштів до державної скарбниці за період часу, який вже пройшов Відрізняється ця преференція від стандартного вирахування на дитину, яка не досягла 18-річного віку, що надається батькам щомісяця за місцем їх працевлаштування тим, що відрахування на навчання проводиться методом повернення грошей з уже виплачених платником податків коштів до державної скарбниці за період часу, який вже пройшов. Захід носить назву повернення ПДФО. воно регламентується ст.219 НК РФ .

У нормах закону країни немає вказівок на те, що стандартний відрахування на дитину, яка не досягла 18-річного віку і відрахування, що надається за навчання до 24-річного віку з соціальної групи, є взаємозалежними. Вони не належать до категорії «один з двох», а, значить, можуть застосовуватися в один час. Наприклад, якщо оплачується перебування малюка в приватному дитячому садку.

Ці дві податкові преференції суттєво різняться за сумами, правилам їх надання та отримання.

Умови для отримання даного виду вирахування

Податкові відрахування на дитину за місцем працевлаштування батька або мами надається їм обом. Відрахування, пов'язаний з витратами на навчання, призначається тільки у разі дотримання певних вимог:

  1. Звернення з комплектом документації та написання заяви на надання преференції можливо тільки після того, як рік, протягом якого була здійснена оплата навчання, закінчився.
  2. Подача заявки відбувається в ФНС.
  3. Сума за минулий період виплачується раз і в повному обсязі.
  4. Розмір відрахування лімітується величиною виплачених у вигляді податку коштів за той же рік.
  5. Не можна перенести преференцію на наступний рік.
  6. За нарахуванням пільги можна звертатися кілька разів, якщо з'являються умови, необхідні для її надання.

Які види навчання дають право на отримання вирахування

Фінанси, які були сплачені за навчання, підлягають частковому поверненню з податків тільки тоді, коли навчання оплачують батьки дитини або платник податків витратив кошти на власну освіту. Слід врахувати, що організація, яка надавала освітні послуги, повинна мати ліцензію або інше свідоцтво його офіційного положення. Повернення грошей з ПДФО відбувається, якщо навчання проводилося за денною (очною) формою в таких навчальних закладах:

  • вуз;
  • коледж;
  • дитячі садки;
  • школи;
  • профтехучилища;
  • школи для дітей, навчальні музиці, танцям, художнього мистецтва, а також спортивні школи;
  • установи, призначені для отримання допобразованія, різні курси, центри, в яких проводиться перенавчання людей і отримання ними іншої, більш затребуваною спеціальності на ринку праці і ін.

Увага! Оформити компенсацію з ПДФО платник податків має право не тільки за отримання першої освіти, а й усіх наступних. В нормативних актах немає обмеження на вид власності закладу, в якому людина придбала освіту. Це може бути не тільки держустанова, а й приватна організація, що надає відповідні послуги.

Для обчислення преференції не має значення, якщо дитина зареєстрований за іншою адресою, ніж його мама і батько. У НК немає згадок про те, на території якої держави має перебувати освітня установа. Значить, відрахування оформляється, навіть якщо навчання проходило за межами країни. Інша справа, що розмір, отриманої в цьому випадку компенсації з податків, які не виміряємо з витратною частиною цього заходу. До того ж обов'язковий переклад всієї документації на російську мову, а вартість перекладу, завіреного печаткою, теж не низька, та ще особа, яка оформляє преференцію, має проживати на території країни 6 міс. і більше. Беручи до уваги все описане вище, слід задуматися про доцільність призначення цієї пільги.

При яких випадках одержати відрахування не можна

Преференція не передбачена при наступних обставинах:

Хто має право на отримання податкового вирахування за навчання. Якого віку має бути дитина

У статті 219 НК РФ позначений список громадян, які мають право претендувати на оформлення даної привілеї. Туди входять громадяни, які зазнали витрати на освіту в навчальних закладах, що мають офіційний статус.

До них відносяться:

  • батько або мати дитини, до досягнення нею 24-річного віку, а також усиновителі.
  • громадяни, які взяли дитину під опіку, до виповнення їй 18 років.
  • особи, які були опікунами та зобов'язання їх по відношенню до підопічного закінчилися в зв'язку з тим, що той досяг повноліття, однак бажаючі оплатити його навчання, до досягнення дитиною віку 24 роки.
  • громадяни, які зазнали витрати на освіту своїх братів або сестер, незалежно від того, в повному родинному зв'язку з ними вони знаходяться або їх пов'язують родинні стосунки лише по одному з батьків, поки їм не виповниться 24 роки.
  • платник податків, який зазнав витрати на своє навчання. В цьому випадку преференція не прив'язана до віку претендента на неї.

Важливо! На відміну від стандартного вирахування з податків за дитину до 18-річного віку ця пільга на освіту надається тільки одному з батьків і вона не обумовлена ​​тим, що той, хто звернувся за її нарахуванням, сам оплачував навчання дитини.

Міністерство фінансів роз'яснило це положення в нормах закону тим, що якщо батьки дитини перебувають в офіційному шлюбі, то все фінанси є їх спільно нажитим майном, отже, якщо оплату виробляв один з них, то з його схвалення, оформити пільгове повернення коштів з податків може другої батько.

Як отримати податкове вирахування за навчання: процедура оформлення

Щоб оформити повернення податку за навчання слід звернутися в податкову службу за місцем проживання. Процедура отримання носить заявний характер. Схема отримання привілеї така:

  • оплатити навчання свою або дитини цілком або за рік;
  • коли календарний рік підійде до кінця, зібрати комплект документації і пред'явити його в ФНС;
  • податковий орган, після розгляду заявки і винесення позитивного рішення, переводить фінанси на рахунок заявника в банківську організацію.

Якщо календарний рік закінчиться ще не скоро, а відрахування необхідно отримати негайно, то можна звернутися до роботодавця.

Тоді алгоритм дій буде наступним:

  • відвідати податкову службу і подати заявку на видачу повідомлення, яке підтверджує право на преференцію;
  • зібрати всю потрібну документацію, яка засвідчує, що заявник має право оформити відрахування за освіту;
  • пред'явити весь зібраний документний пакет разом із заявою на пільгу в територіальний відділ ФНС;
  • через 30 днів забрати підготовлене там повідомлення;
  • передати отриманий документ роботодавцю. Він буде підставою для того, щоб тимчасово припинити утримання прибуткового податку із зарплати до повного погашення суми, зазначеної в повідомленні.

Документи для податкового вирахування за навчання

Пред'явити документацію в ФНС можна такими методами:

  • відвідавши територіальне відділення особисто;
  • використовуючи пошту, відправивши заяву і супутні йому документи рекомендованим листом з повідомленням про отримання та описом всіх вкладень.

Увага! При особистому відвідуванні податкової служби разом з ксерокопіями всієї документації варто захопити з собою і її оригінали, щоб співробітники могли провести звірку паперів. При пересиланні комплекту поштою, все, що входять до нього папери, необхідно завірити у нотаріуса.
Другий спосіб подачі документації набагато зручніше для заявника, але при оформленні соцвичета вперше, краще обрати особисте відвідування ФНС: якщо в документних пакеті якийсь паперу буде не діставати, то претендент на пільгу дізнається про це відразу.

У комплект документації, необхідної для призначення привілеї, повинні входити:

  1. Заявка, яку пише платник податків, з проханням про надання йому пільги. У ній в обов'язковому порядку необхідно сповістити відповідні органи про суму повернення з податків по преференції і спосіб його отримання (через роботодавця або на рахунок в банківській структурі).
  2. Декларація за формою 3-ПДФО за звітний рік.
  3. Довідка про заробітну плату, видана в бухгалтерії організації за місцем працевлаштування заявника.
  4. Угода, укладена з закладом, що надає послуги освіти. Воно повинно бути складено на ім'я одного з батьків дитини. Також в ньому повинна міститися інформація про статус навчальної організації, підтвердженому наявністю ліцензії або іншим документом і вартості навчального процесу.
  5. Квитанції, що засвідчують витрати на навчання. Оплату повинні вносити батько або мама студента.
  6. Свідоцтво, яке підтверджує поява дитини на світ.
  7. Реквізити кредитної організації і рахунки, на який буде переказано гроші.
  8. Документ, що засвідчує статус навчального закладу, якщо про це не було згадано в договорі.
  9. Довідка з деканату, що студент навчається на денному відділенні.
  10. Свідоцтво про укладення шлюбу, якщо преференція оформляється не на того з батьків, який вносив оплату.
  11. Рішення відповідного держоргану, який підтверджує, що заявник призначений опікуном дитини, якщо кошти за навчання вносив опікун за свого підопічного.

Частина документації підлягає щорічному оновленню. Зокрема, платіжні квитанції і довідку про навчання на очному відділенні доведеться пред'являти нові щороку.

Терміни розгляду і нарахування вирахування за навчання

На розгляд заяви платника податків органу ФНС відводиться 10 днів. Але є маленький нюанс, що рішення буде сформовано не раніше, ніж закінчиться камеральна перевірка документації. Вона може тривати протягом 3-х місяців. Після того як рішення буде винесено, в п'ятиденний термін податкові органи зобов'язані вислати повідомлення претенденту. Виплата коштів на банківський рахунок відбувається в місячний відрізок часу, якщо не виникає жодних ускладнень в процесі надання преференції.

Як правильно заповнити податкову декларацію для призначення вирахування

Для отримання пільги необхідно заповнити форму 3-ПДФО. Це і є декларація про доходи за звітний період. Її заповнення варто починати після отримання довідки з бухгалтерії за місцем працевлаштування. Потрібно знати, що щорічно податковою службою РФ в форму 3-ПДФО вносяться коректування, тому використовувати форми минулих років неприпустимо. Заповнення декларації не найпростіша справа, але у випадку з внесенням в неї даних на отримання соціальної преференції можна це зробити і самостійно.

Актуальну форму 3-ПДФО можна знайти і заповнити такими способами:

  • Використовуючи різні сервіси в інтернеті. Це платна процедура крім цього податкові служби не особливо схвально ставляться до документів, заповненим подібним способом. Тому краще використовувати «Особистий кабінет платника податків», зареєструвавшись на веб-порталі ФНС.
  • Застосовуючи програму, яку можна завантажити з ресурсу податкової служби . Переваги заповнення декларації подібним методом в тому, що програма позначить всі недоліки і помилки, допущені при внесенні в неї даних.
  • Форму документа можна отримати в територіальному податковому органі і провести її заповнення вручну.

Обов'язкові дані, які повинні бути позначені в заповненій декларації:

  1. Номер територіальної служби, в яку буде пред'явлений документ. Ці дані необхідно дізнатися заздалегідь. Якщо заповнення відбувається через спеціальну програму, то там з представленого переліку потрібно вибрати свою територіальну податкову інспекцію.
  2. ПІБ, паспортні дані, ІПН, код країни.
  3. Відомості про місце проживання. Для цього необхідно знайти в глобальній мережі ОКТМО (код муніципалітету).
  4. Інформацію про джерело доходу (роботодавця) - назва організації та інші необхідні дані, які присутні в виданої довідці про доходи.
  5. Прописати суми по місяцях, як в довідці з місця роботи
  6. У розділі «Доходи» слід позначити «13» - це процентна ставка віднімаються податків.
  7. У місяці, в якому були присутні нарахування за відпустку, необхідно вказати код -
  8. Всі інші місяці йдуть під зарплатних кодом -
  9. Варто переконатися, що підсумкова сума в заповненому документі ідентична тій, що прописана в формі 2-ПДФО з місця працевлаштування.
  10. У розділі «Відрахування» внести дані в графу «Суми, сплачені за навчання дітей» Необхідно вказати фактичний розмір витрат.

Якщо заповнення декларації відбувається в програмі, то після перегляду і коригування, документ слід перевести на друк. Після заповнення вищевказаного документа, потрібно написати заяву на відрахування, куди і вписати розмір оформлюваної пільги.

Величина відрахування за навчання

Розмір оформленої пільги обумовлений тим, за кого були проплачені освітні послуги. Якщо платник податків справив витрату коштів на навчання за себе або за родичів (брата або сестру), то найбільша величина, яка береться для розрахунку розміру вигоди, становить 120 000 руб.

Якщо заявник сплачував за навчання своєї дитини у ВНЗ, то найбільший розмір для розрахунку привілеї дорівнює 50 000 рублів. Отже, можна порахувати максимальний розмір повертаються коштів-він дорівнює:

  • 6500 руб. за оплачене навчання дитини-студента (в коледжі, ВНЗ);
  • 15 600 руб. за витрати на власну навчання і освіту родичів (брата / сестри).

Потрібно знати! Для призначення преференції не має значення, за які роки отримання освітніх послуг була проведена плата. Має значення лише дата їх оплати. Є у звернення за призначенням пільги і обмежувальний період. Він дорівнює 3 років, тобто звернутися за поверненням коштів сплачених у 2016 році можна не пізніше 2019 року. І не бажано вибирати останні числа року для подачі пакета документів. Також можна за бажанням заявника відстрочити час виплати фінансів на той же період.

Син Новікова вступив на платне відділення юридичного коледжу в 2016 році. Йому належить навчатися там 4 роки. Навчання протягом року коштує 100 000 руб. Батько оплатив його навчання відразу і вніс 400 000 руб. Зарплата чоловіка дорівнює 65 000 руб. У 2017 році батько підготував всю документацію і звернувся до територіального відділу ФНС із заявою на оформлення вирахування за навчання.

Найбільший розмір, який береться для розрахунку преференції, дорівнює 50 000 руб., Так як внесено за навчання дитини.

50 000 × 0.13 = 6500 руб. - максимальна величина відрахування в рік.

В 20016 році роботодавець втримав із зарплати Новикова податків на суму:

65 000 × 12 × 0.13 = 101 400 руб.

101 400> 6500, значить, виплата, призначена за пільгою, пройде в повному обсязі.

У 2017 році Новиков отримає на свій рахунок в банку 6500 рублів, за оформленим відрахування за навчання сина. Якби батько платив за навчання сина щорічно, то зміг би повернути податкові відрахування за навчання за призначеною пільзі 6500 × 4 = 26 000 руб.

Порада! Якщо платник податків має наміру звертатися в ФНС за оформленням преференції, то краще оплату послуг освіти вносити щорічно, що дозволить повернути по відрахуванню найбільшу суму.

Громадянам нашої країни слід знати про соціальні відрахування і користуватися своїм правом на їх оформлення. Рекомендуємо знати про своє право на отримання майнового податкового вирахування .
Так само рекомендуємо прочитати про: податкове вирахування при купівлі квартири .

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Є питання по даній темі?