Реклама
Реклама
Реклама

Отримання податкового вирахування за навчання

  1. Як отримати податкове вирахування заочно або як повернути податки за навчання
  2. Заява на повернення податку за навчання
  3. Термін давності повернення податку за навчання
  4. Приклади розрахунків податкових відрахувань за навчання

Хто має право на отримання податкового вирахування за навчання? Податкові відрахування покладається громадянам, навчаючи платно самостійно або ж сплатили також і навчання своїх родичів, таких як власні діти, рідні брати і сестри.

Податкові відрахування на увазі правильне оформлення документів для його отримання. Які саме документи і в якому порядку потрібно оформляти і направляти до податкової служби і на який розмір податкового вирахування за навчання ви маєте право розраховувати у вашій ситуації, ми і розповімо в цьому матеріалі.

Як отримати податкове вирахування заочно або як повернути податки за навчання

Стандартно розуміння терміна «податкове вирахування» має на увазі під собою розмір суми податку, на яку зменшується податкова база.

Розміри і порядок отримання податкових відрахувань за навчання регулюються Податковим кодексом, зокрема, стаття 219 Податкового кодексу розкриває інформацію про податкове вирахування за навчання, як про один з видів соціальних відрахувань.

У податковому кодексі закріплено право отримання податкових відрахувань, і в тому числі податкових повернень за навчання, виключно за податковими резидентами Росії.

При цьому даний статус не вимагає обов'язкової наявності у платника податків громадянства РФ, проте обов'язковою умовою є тільки постійне проживання людини на території Росії і трудова або економічна діяльність з виплатою податків в РФ.

Податкові відрахування за навчання доступний до повернення як за власне навчання, так і за навчання родичів. Всі окремі випадки застосування податкового вирахування за навчання в РФ перераховані нижче:

  1. При оплаті власного навчання в будь-якій формі.
  2. При оплаті навчання власної дитини віком до 24 років при обов'язковій очною формою його навчання.
  3. При оплаті навчання в очній формі за неповнолітніх опікуваних платником дітей.
  4. При оплаті вами за навчання вашого колишнього підопічного до 24 років при очній формі його навчання.
  5. При оплаті за навчання ваших братів і сестер, як рідними, так і неповнорідними, обов'язково в очній формі навчання до їх віку 24 років.
  6. При оплаті навчання дитини у вузі, виробленої з коштів материнського капіталу, податкові відрахування на таку оплату не поширюється.

Як же з заочною формою навчання?

Отримати податкове вирахування при навчанні заочно можна, але тільки при вашому особистому навчанні в заочній формі. За дітей і родичів податкові відрахування повертаються виключно за оплату навчання в очній формі.

Також податкове вирахування за навчання дітей доступний не тільки при отриманні вищої освіти, а й при навчанні в будь-якому навчальному закладі, що має ліцензію, з переліку нижче:

  • При навчанні в школі.
  • У дитячому садку - податкові відрахування можна отримати тільки за освітні програми, при цьому вартість освіти повинна бути виділена окремою послугою з окремою оплатою в договорі з дитячим садом. На утримання дітей в дитячому садку податкові відрахування не поширюються.
  • При навчанні в установі додаткової освіти для дорослих, як-то: курси підвищення кваліфікації, автошколи, додаткову професійну освіту.
  • При навчанні в установах додаткової освіти для дітей, як-то: спортивна секція, музична школа, школа мистецтв.

Якщо у вас є сумніви, до якого типу або статусу відноситься ваш навчальний заклад і чи підлягає оплата за навчання в ньому податкового відрахування, уточнити тип і статус школи можна в тексті закону «Про освіту».

Важливо, що на отримання податкового вирахування за навчання не впливає і факт знаходження того, хто навчається в академічній відпустці.

Також неважливо, до якого типу власності відноситься навчальний заклад, податкові відрахування однаково надаються як навчаються в муніципальному освітньому закладі, так і в державному.

Навіть при навчанні в зарубіжному навчальному закладі ви так само будете мати право на повернення податкового вирахування за навчання.

Заява на повернення податку за навчання

Першим документом, який потрібно надати до територіальної податкової інспекції для оформлення податкового вирахування за навчання, яке було оплачено в 2016 році, є декларація 3-ПДФО . Крім неї вам знадобляться:

  1. Паспорт дитини або його свідоцтво про народження.
  2. Довідка, що підтверджує, що дитина здобуває освіту саме за очною формою.
  3. копія договору з освітньою установою про надання послуг за освітою. Для отримання податкового вирахування за навчання необхідно, щоб договір був укладений з вами, як зі стороною, яка здійснює оплату за навчання. При підвищенні фактичних витрат за навчання вище зазначеної в договорі ціни, необхідно надати копії документів, що підтверджують це підвищення, наприклад, копію додаткової угоди до договору, в якому зазвичай закріплюються всі зміни в договорі.
  4. Копія ліцензії установи освіти.
  5. Підтвердження факту оплати послуг, наприклад, платіжний документ.
  6. Довідку 2-ПДФО про отримані доходи платника і нараховані податки на дохід за попередній період

Зверніть увагу, що іноді при зміні фактичного розміру оплати за навчання податкова попросить підтвердити цей факт копією наказу або розпорядження керівника навчального закладу про зміну оплати за навчання.

завантажити бланк

податкової декларації в форматі .PDF

Якщо ви, подаючи в ФНС податкову декларацію, враховуєте суму податку, яку повинні отримати поверненням з бюджету, то ваше заяву на повернення ПДФО ви також прикладаєте до всіх документів на отримання податкового вирахування за навчання за 2016р.

Вся сума, сплачену вами в якості податку і підлягає поверненню, повертається вам протягом 1 місяця після прийому у вас заяви на повернення, проте повернення відбудеться тільки після завершення камеральної податкової перевірки.

Документи на отримання податкового вирахування в податкову подаються у вигляді копій, однак оригінали необхідно взяти з собою для звірки.

Термін давності повернення податку за навчання

Для оформлення податкового повернення за навчання ви повинні будете заповнити в місцевому відділенні ФНС податкову декларацію у формі 3-ПДФО. Термін давності оформлення податкового вирахування за навчання дорівнює 3 років, таким чином в 2016 р ви зможете отримати податковий повернення за деклараціями 2014-2016 р.р.

Термін перевірки ФНС вашої податкової декларації та поданих вами документів на отримання податкового вирахування становить 3 місяці з дня прийняття заяви.

На який розмір податкового вирахування ви можете розраховувати?

  • Податковий повернення за навчання своїх дітей або підопічних (опікуваних) становить не більше 50 тисяч рублів на рік на кожну дитину.
  • Якщо розглядається можливість податкового повернення за оплату свого власного навчання або навчання своїх братів і сестер, тоді максимальна сума повернення в рік буде 120 тисяч рублів, але при цьому ця сума включає в себе взагалі всі соціальні відрахування з податків. Відповідно ви можете самі вибирати на що забрати цю суму податкового повернення.

Приклади розрахунків податкових відрахувань за навчання

    1. Податкові відрахування до 120 000р. за своє навчання. Розрахунок: За 2016 році Б. перерахував університету 60 тис. Руб. за своє навчання
      За той же рік 2016 рік рівень заробітку Б. склав 276 000 руб. (23 000 руб. * 12 місяців).
      Розмір ПДФО, утриманий роботодавцем з Б. - 35 880 руб.
      Витрати на навчання в рік склали 60 тис. Руб. Відповідно, сума на податковий повернення Б. складе 13% від 60 000р. або 7 800 руб.
      Прибутковий податок, який заплатив Б. в 2016 році, склав 35 880 руб. (Це більше, ніж 7 800 руб.); витрати на навчання у Б. менше встановленого граничного ліміту в 120 тис. руб., тому отримати податковий повернення за навчання Б. зможе в повному розмірі - 7 800 руб. за 2016 рік.
    2. Податкові відрахування понад 120000р. за своє навчання. Розрахунок: У 2016 році А. перевела за навчання в інституті 172 тис. Руб.

      За той же 2016 рік рівень заробітку А. склав 276 000 руб. (23 тис. Руб. * 12 міс.).

      Розмір ПДФО, утриманий роботодавцем з А., склав 35 880 руб.

      Витрати на навчання за рік склали 172 000 руб. Однак, у зв'язку з тим, що в податковому законі існує ліміт в 120 000 руб., То сума, на отримання якої може претендувати А., становить 13% від граничної суми в 120 000р., Тобто 15 600р.

      Розмір ПДФО, сплачений за рік А., склав 35 880 руб. (Ця сума більше, ніж 15 600 руб.), Тому податкові відрахування за навчання повернеться А. в повному розмірі, тобто 15 600 руб. за весь 2016 рік.

    3. Податкові відрахування за навчання дитини. розрахунок:
      У 2016 році розмір перерахувань за навчання сина Б. на очному відділенні інституту склав 90 тис. Руб.за той же 2016 рік рівень заробітку Б. склав 276 000 руб. (23 тис. Руб. * 12 міс.).

      Розмір ПДФО, сплачений Б. за рік - 35 880 руб.

      У 2016 році Б. поніс витрати, пов'язані з навчанням сина на очному відділенні інституту, в розмірі 90 тис. Руб. Однак в податковому законодавстві існує гранична сума, рівна 50 тис. Руб., Тому реальна сума, на яку може розраховувати Б., буде дорівнює 13% від 50 000р., Або 6 500 руб.
      Прибутковий податок, сплачений Б. за рік, склав 35 880 руб., І ця сума більше, ніж за 6 500 руб., Тому свій податкове вирахування на навчання сина Б. зможе отримати повністю, тобто в розмірі 6 500 руб. за 2014 рік.

    4. Податкові відрахування за навчання кількох дітей. Розрахунок: У 2016 році розмір оплати А. за навчання своєї дочки в очній формі 90 тис. Руб., За навчання сина в дитячому саду - 30 тис. Руб. і за навчання сина в інституті заочно - 50 тис. руб.

      Рівень заробітку А. за 2016 рік 276 000 руб. (23 тис. Руб. * 12 міс.).

      Розмір ПДФО, утриманий з А. роботодавцем - 35 880 руб.

      Максимальна сума для розрахунку податкового вирахування, встановлена ​​в податковому законодавстві РФ на кожну дитину - 50 000р. незалежно від сум, фактично витрачених на навчання дітей.

      Звідси: за дочку, яка навчається очно, А. отримає податкові відрахування в розмірі 13% від максимальної суми в 50 000р., Або 6 500 руб .; за сина в садку 13% від витраченої суми в 30 000р., або 3 900р., а за навчання другого сина А. не отримає податкових відрахувань на увазі того, що її син вчиться заочно.

    5. Податковий повернення за власне навчання разом з іншими соц. відрахуваннями. Розрахунок: У 2016 році розмір оплати Б. за своє власне навчання склав 95 тис. Руб. і крім того їм було витрачено на лікування дружини 30 тис. руб.

      Заробітна плата Б. за 2016 рік склав 276 000 руб. (23 тис. Руб. * 12 міс.).

      Розмір ПДФО, утриманий з доходу Б. за рік - 35 880 руб.

Таким чином, витрати, які поніс Б. в 2016 році, сумарно склали 125 000 руб. Але, оскільки в податковому законодавстві існує межа в розмірі 120 000 руб., То Б. зможе отримати в якості податкового повернення тільки 13% від цього ліміту, тобто 15600 руб., А не 16 250р. як 13% від всієї витраченої суми.

Висновок: для отримання податкового повернення за навчання потрібно подати декларацію 3-ПДФО в територіальне відділення податкової. Ви можете підібрати декларацію протягом максимального терміну - 3 років після здійснення оплати за навчання. Візьміть до уваги, що договір на навчання в податковій буде прийматися тільки якщо другою стороною зазначений в ньому не навчається, а платник за навчання.

Не важливо, за кордоном ви навчаєтесь або ваша дитина, або у вітчизняному університеті, не має значення, державний освітній заклад або муніципальне. Важлива тільки форма навчання: заочна форма буде прийматися тільки для вашого особистого навчання, а для ваших родичів і дітей податковий повернення доступний тільки при очній формі.

Ліміти, прийняті в податковому законодавстві, визначають максимальну суму, від якої може розраховуватися розмір податкового вирахування, і ця сума не залежить від фактично понесених вами витрат на навчання. Податковий повернення відбувається один раз на рік після подання заяви та перевірки всіх документів, поданих заявником, протягом 3 місяців після подачі декларації 3-ПДФО.

Як же з заочною формою навчання?
На який розмір податкового вирахування ви можете розраховувати?