Реклама
Реклама
Реклама

Обмін повернення товару неналежної якості шлюб недолік

  1. Умови обміну (повернення) некачесенного товару
  2. Права споживача при виявленні недоліків товару (роботи, послуги)
  3. Повернення товару неналежної якості схематично можна представити так:
  4. доставка
  5. Безоплатне надання аналогічного товару на період ремонту
  6. Неможливість користуватися товаром протягом 30 днів хоча б одного року гарантії
  7. Схема дій споживача при поломці техніки:
  8. Автор: юрист і податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019
  9. Корисні посилання по темі "Права споживача на на обмін і повернення товару неналежної якості - як повернути...

Ситуація: Ви купили річ (наприклад, мобільний телефон ). Через тиждень після покупки він спочатку став глючити, а потім взагалі перестав працювати. Що робити? В цьому випадку споживач може повернути товар або обміняти куплену річ у продавця .

Як? - про це Ви дізнаєтеся зі статті, розміщених нижче, а також дізнаєтеся:

  1. Умови обміну (повернення) товару

  2. Права споживача при виявленні недоліків товару (роботи, послуги)

  3. Схема повернення товару неналежної якості

  4. доставка

  5. Надання аналогічного товару на період ремонту

  6. Неможливість користуватися товаром протягом 30 днів хоча б одного року гарантії

  7. Схема дій споживача при поломці техніки

  8. Корисні посилання по темі

Умови обміну (повернення) некачесенного товару

На відміну від обміну товару належної якості , Який залежить лише від бажання покупця, обмін (повернення) неякісного товару - вимушений захід, обумовлена ​​його поломкою або поганою роботою.

Ключовим моментом в цьому випадку є поняття "належну якість". На жаль, закон не дає прямо визначення цього поняття, приводячи лише формулювання таких понять, як "недолік" і "істотний недолік".

Товар неналежної якості - це товар, який має недолік або суттєвий недолік;

недолік товару ( роботи , Послуги) - невідповідність товару (роботи, послуги ) Або обов'язковим вимогам, передбаченим законом або у встановленому ним порядку, або умовами договору (при їх відсутності або неповноті умов звичайно ставляться), або цілям, для яких товар (робота, послуга) такого роду звичайно використовується, або цілям, про які продавець (виконавець) був поставлений до відома споживачем при укладенні договору, або зразком і (або) опису при продажу товару за зразком та (або) за описом;

істотний недолік товару (роботи, послуги) - непереборний недолік або недолік, який не може бути усунутий без невідповідних витрат або витрат часу, або виявляється неодноразово, або проявляється знову після його усунення, або інші подібні недоліки.

Таким чином, якісним визнається товар , Придатний для будь-яких цілей, для яких товар такого роду звичайно використовується, і відповідає всім наявним обов'язковим вимогам до його якості.

Недоліки можуть бути:

  • явними, тобто недоліками, які можна виявити при звичайному способі приймання (наприклад, коли дивишся товар) або для яких визначені спеціальні методи контролю (наприклад, лабораторні дослідження, експертиза);

  • прихованими, тобто недоліками, які не можна виявити вищевказаними методами і які виявляються в процесі експлуатації, зберігання товару.

Вимоги до якості товарів встановлюються в правилах, будівельних нормах, а також в інших нормативних документах, які мають обов'язкову юридичну силу для даного виду товару (роботи, послуги). Однак не всі вимоги можуть бути встановлені в нормативній документації, тому невідповідність товару звичайно ставляться до якості розглядається як його недолік.

Закон дозволяє споживачеві в кожному конкретному випадку самому вирішити: залишити чи собі річ, зажадавши її негайного безоплатного ремонту або відповідного зменшення ціни; або відмовитися від товару, замінивши його на товар цієї ж марки (цих же моделі і (або) артикулу); на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни; або зажадати повернення сплаченої за товар суми.

Виняток становлять випадки, коли товар, в якому виявлено нестачу, відноситься до технічно складним або дорогим. У цьому випадку покупець має право вимагати повернення сплаченої за такий товар суми або пред'явити вимогу про його заміну на товар цієї ж марки (моделі, артикулу) або на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни протягом п'ятнадцяти днів з дня передачі споживачу такого товару.

Права споживача при виявленні недоліків товару (роботи, послуги)

Отже, виявивши в купленому товарі недоліки, покупець може:

  1. Вимагати заміни на товар цієї ж марки (цих же моделі і (або) артикулу);

  2. Вимагати заміни на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни;

  3. Зажадати відповідного зменшення купівельної ціни;

  4. Вимагати негайного безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою;

  5. Відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми.

Скористатися зазначеними правами, передбаченими статтею 18 Закону споживач може тільки в тому випадку, якщо неналежну якість товару не було обумовлено продавцем при покупці. Якщо ж при покупці товару окремі недоліки були обумовлені, це не позбавляє покупця права пред'явити претензії з приводу інших виявлених недоліків, які не були обумовлені при покупці. Наприклад, споживачеві проданий стільниковий телефон, на корпусі якого є подряпина, про що споживачеві було відомо при покупці. В період гарантійного терміну виявлено інший дефект. Оскільки виник дефект не пов'язаний з недоліком, про яке сторони домовилися при укладанні договору, споживач зможе звернутися до продавця (виробника) з відповідною претензією.

статтею 21 Закону встановлено спеціальні терміни заміни товару: заміна товару проводиться в семиденний термін з моменту пред'явлення вимоги. Існує ряд винятків із цього загального правила:

  1. якщо для установки виходу товару з ладу потрібна додаткова перевірка, він повинен бути замінений протягом 20 днів з моменту пред'явлення вимоги;

  2. якщо у продавця відсутній необхідний товар, заміна товару неналежної якості повинна бути здійснена протягом місяця з дня пред'явлення вимоги (якщо для заміни товару потрібно більше семи днів, на вимогу споживача продавець (виробник або уповноважена організація або уповноважений індивідуальний підприємець) протягом трьох днів з дня пред'явлення вимоги про заміну товару зобов'язаний безоплатно надати споживачеві у тимчасове користування на період заміни товар тривалого користування, що володіє цими ж основними споживчими властивостями, забезпечивши його доставку за свій рахунок);

  3. якщо покупець і продавець знаходяться в районах Крайньої Півночі та інших районах дострокового завезення товарів і у продавця відсутній товар, необхідний для заміни, вона повинна тривати черговий доставки відповідного товару в ці райони.

Після закінчення гарантійного терміну або терміну придатності вимогу про повернення сплаченої за товар грошової суми може бути пред'явлено до виробника (уповноваженої організації або уповноваженому індивідуальному підприємцю, імпортеру) товару в разі, якщо споживач доведе виробничий характер істотного недоліку товару і вимога про безоплатне усунення цього недоліку не буде задоволена добровільно (Огляд практики розгляду судами справ у спорах щодо захисту прав споживачів, пов'язаних з реалізацією то арів і послуг (затв. Президією Верховного Суду РФ 17 жовтня 2018 г.)).

Повернення товару неналежної якості схематично можна представити так:
Ситуація: Ви купили річ (наприклад,   мобільний телефон   )

доставка

Споживач повинен знати, що він має право на доставку великогабаритного товару і товару вагою понад 5 кілограмів для ремонту, уцінки, заміни і повернення їх споживачеві силами і за рахунок продавця (виробника) або організації, яка виконує функції продавця (виробника) на підставі договору з ним .

В іншому випадку споживач сам може оплатити доставку товарів, але продавець зобов'язаний відшкодувати витрати споживача, пов'язані з доставкою і поверненням товару.

Безоплатне надання аналогічного товару на період ремонту

Відповідно до статтею 20 Закону на час ремонту виробник (продавець) зобов'язаний безоплатно надати споживачеві (на його вимогу в триденний термін) аналогічний товар (забезпечивши його доставку за свій рахунок).

При цьому треба мати на увазі, що є Перелік товарів тривалого користування, на які не поширюється вимога покупця про безоплатне надання йому на період ремонту або заміни аналогічного товару, до яких відносяться:

  1. Автомобілі, мотоцикли та інші види мототехніки, причепи та номерні агрегати до них, крім товарів, призначених для використання інвалідами, прогулянкові судна і плавзасоби

  2. меблі

  3. Електропобутові прилади, які використовуються як предмети туалету і в медичних цілях (електробритви, електрофени, електрощіпци для завивки волосся, медичні електрорефлектори, електрогрілки, електробінти, електропледи, електричних ковдрах)

  4. Електропобутові прилади, які використовуються для термічної обробки продуктів і приготування їжі (побутові печі СВЧ, електропечі, тостери, електрокип'ятильники, електрочайники, електропідігрівачі і інші товари)

  5. Цивільна зброя, основні частини цивільного та службового вогнепальної зброї.

Цей перелік є закритим, тобто продавець (виробник) не може в сам розширити указний перелік. Тобто такі товари як, наприклад, стільникові телефони, ТВ і комп'ютерна техніка повинні надаватися на період ремонту.

Неможливість користуватися товаром протягом 30 днів хоча б одного року гарантії

Верховний Суд РФ у своєму огляді практики розгляду судами справ у спорах щодо захисту прав споживачів, пов'язаних з реалізацією товарів і послуг (затв. Президією Верховного Суду РФ 17 жовтня 2018 г.) підтвердив можливість розірвання договору купівлі-продажу технічно складного товару (автомобіля) по підставі, передбаченій абзацом одинадцятим п. 1 ст. 18 Закону про захист прав споживачів при наявності сукупності наступних обставин:

  • неможливості протягом хоча б одного року гарантії користуватися автомобілем більше, ніж 30 днів;

  • неможливості використання, обумовленої неодноразовими ремонтами;

  • усунення під час ремонтів різних недоліків товару.

Судова колегія у цивільних справах Верховного Суду РФ також зазначила, що за змістом п. 1, 7 ст. 18 Закону про захист прав споживачів термін доставки автомобіля в сервіс і термін проїзду покупця в сервіс за автомобілем є періодом, протягом якого покупець не міг використовувати товар внаслідок усунення його недоліків.

Схема дій споживача при поломці техніки:

Стаття написана і розміщена 8 липня 2012 року. Доповнена - 16.07.2013, 19.10.2018

УВАГА!

Копіювання статті без вказівки прямого посилання заборонено. Внесення змін до статті можливе тільки з дозволу автора.

Автор: юрист і податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019

Ця стаття входить в цикл статей про права споживача:

  1. Як захистити свої права, купуючи товар в інтернет-магазині Як захистити свої права, купуючи товар в інтернет-магазині

  2. споживач

  3. Продавець, виготовлювач, виконавець

  4. Товари (роботи, послуги

  5. Перелік технічно складних товарів

  6. Перелік непродовольчих товарів належної якості не підлягають поверненню або обміну на аналогічний товар інших розміру, форми габариту фасону забарвлення або комплектації

  7. Інформація про товари і послуги, маркування

  8. Термін служби і термін придатності

  9. Гарантійний термін

  10. Право споживача на обмін товару належної якості - правило 14 днів

  11. Заміна товару неналежної якості

  12. Безоплатне надання аналогічного товару на період ремонту

  13. Наслідки продажу товарів неналежної якості

  14. Терміни задоволення окремих вимог споживача

  15. Відповідальність за прострочення вимог споживача

  16. Моральна шкода і підстави для його відшкодування

  17. Захист прав споживачів

Корисні посилання по темі "Права споживача на на обмін і повернення товару неналежної якості - як повернути гроші"

  1. Якщо квартира передана з недоліками

  2. Особливості обміну і повернення товарів, куплених на AliExpress Особливості обміну і повернення товарів, куплених на AliExpress

  3. Як написати претензію

  4. Зразок претензії до МТС

  5. Зразок претензії про обмін (повернення) мобільного телефону

  6. Як і кому написати скаргу

  7. Як написати позов (докладна інструкція)

  8. Як подати позов до суду (докладна інструкція)

  9. Зразок позовної заяви про захист прав споживача

  10. Закон про захист прав споживачів"

Що робити?
Як?