Реклама
Реклама
Реклама

Декларація на повернення 13 відсотків за навчання в 2019 році

  1. Основи: що таке податкове вирахування
  2. Скільки грошей можна повернути у держави за навчання
  3. Калькулятор повернення податку за навчання-2019
  4. Умови для отримання вирахування за навчання дитини, інших осіб
  5. Пакет документів для податкової
  6. Як заповнити декларацію: покрокова інструкція
  7. Як заповнити титульний лист
  8. Приклад декларації 3-ПДФО
  9. Як заповнити лист А
  10. Як заповнити лист Е1
  11. Як заповнити розділ 2 построчно
  12. Як заповнити розділ 1

Податкова декларація на податковий відрахування за навчання - це форма 3-ПДФО, яку потрібно заповнити і здати в ФНС РФ в разі, якщо ви хочете повернути частину сплаченого в минулому році податку в зв'язку з витратами на навчання (себе або дітей).

Є кілька способів повернути у держави сплачений прибутковий податок. Правильніше це називається "отримати соціальний відрахування з ПДФО". У такий спосіб держава заохочує навчання та законодавчо дозволяє повернути собі частину коштів, витрачених на ці благі цілі. Для цього необхідна декларація на повернення 13 відсотків на навчання, її потрібно правильно скласти і подати до податкової інспекції з усіма розрахунками і доказами.

Про це ми і розповімо в нашій статті.

Основи: що таке податкове вирахування

Неоподаткована частина доходу, з якого не стягується прибутковий податок, іменується вирахуванням . Громадянин, що витратив певні суми на навчання, має право повернути собі, відповідно до чинного закону, 13% від вартості цього навчання. Це можливо тільки, якщо людина офіційно працює, отримує дохід і може підтвердити сплачений ним в певний період розмір прибуткового податку.

Податкова декларація на податковий відрахування за навчання може бути подана для повернення частини грошей, сплачених за своє навчання, причому будь-який, оформлене документально, офіційно: очна, заочна, на курсах. Також можна повернути частину коштів, внесених за освітні послуги, надані дитині, братові, сестрі.

Також можна повернути частину коштів, внесених за освітні послуги, надані дитині, братові, сестрі

Скільки грошей можна повернути у держави за навчання

Максимальна сума будь-якого соціального податкового вирахування обмежена 120 000 рублів. Виходячи з встановленого законом процентного співвідношення, в рік можна отримати не більше 15 600 рублів в якості вирахування на будь-якій підставі (120 000 × 0,13 = 15 600). Це обмеження не стосується навчання дітей, братів і сестер. Надавши підтверджуючі документи на їх навчання, можна отримати ще 6500 рублів (тут межа 50 000 рублів). Ці відрахування не підсумовуються.

Тому декларація про повернення прибуткового податку за навчання зазвичай складається щорічно, так можна повернути більше коштів. З навчальним закладом про розстрочення оплати домовитися зараз досить просто. Тільки треба не забувати подавати документи щорічно, інакше можна пропустити встановлений законом термін. Якщо декларація буде надана пізніше ніж через три роки, вона не буде розглянута.

Калькулятор повернення податку за навчання-2019

Розрахуйте можливу суму, яку можна повернути у держави за витрати на навчання. Введіть суму оплати за навчання та натисніть кнопку "Розрахувати".

Умови для отримання вирахування за навчання дитини, інших осіб

Для отримання податкового вирахування в цьому випадку буде потрібно дотримання деяких умов:

  • вік дитини, брата, сестри не повинен перевищувати 24 років;
  • навчання відбувалося за очною формою. Неважливо, де саме виявлялися освітні послуги, в дитячому садку чи школі, інституті, університеті;
  • документи оформлені на одного з батьків і їм формується декларація на відрахування за навчання, причому є всі підтверджуючі оплату послуг документи.

В цьому випадку до декларації обов'язково додаються підтверджують родинні зв'язки або опікунство документи. Це може бути свідоцтво про народження або про опікунство, рішення суду.

Пакет документів для податкової

Щоб отримати право на повернення коштів від держави, необхідно спочатку зібрати всі документи, потім подати їх до податкової, яка здійснить перевірку інформації. Потім відбудеться переказ грошей на рахунок.

У комплект документів входять наступні складові:

  • податкова декларація;
  • довідка про сплачений за рік прибутковий податок за формою 2-ПДФО з місця роботи;
  • завірена копія договору з навчальним закладом;
  • завірені копії документів про внесення грошових коштів в касу навчального закладу або перекладі на рахунок;
  • заяву з проханням про здійснення повернення та реквізитами для перерахування.

податкова декларація;   довідка про сплачений за рік прибутковий податок за формою   2-ПДФО   з місця роботи;   завірена копія договору з навчальним закладом;   завірені копії документів про внесення грошових коштів в касу навчального закладу або перекладі на рахунок;   заяву з проханням про здійснення повернення та реквізитами для перерахування

Завірити копії можна власним підписом. Заповнити декларацію на податковий відрахування на навчання можна і самостійно. Якщо немає ніякого досвіду роботи з бухгалтерськими або звітними документами, це може становити певну складність. Зібравши всі документи, має сенс в такому випадку звернутися до фахівця. Вся процедура займе не більше 15 хвилин, вартість послуги невелика.

Як заповнити декларацію: покрокова інструкція

Просто і без помилок самостійно можна створити декларацію за допомогою спеціальної програми ИФНС, вона розташована на офіційному сайті відомства www.nalog.ru. Приклади і зразки є і на стендах в податковій інспекції.

Як заповнити декларацію за навчання? Потрібно заповнювати всі поля акуратно і уважно. Заповнюється вона в такому порядку:

  1. Титульний аркуш,
  2. лист А,
  3. лист Е1,
  4. розділ 2,
  5. розділ 1.

Такий порядок обумовлений тим, що частина даних потрібно буде переносити з одного аркуша в інший (нижче ви побачите, як саме).

У формі йдуть розрахунки доходу, податку і суми повернення. Спочатку треба порахувати, яку суму витрат можна врахувати, щоб вона не перевищувала суму сплаченого податку, потім слідувати рекомендаціям, інструкцій. Дані про дохід, про організацію беруться з довідки 2-ПДФО.

Як заповнити титульний лист

Тут потрібно заповнити всі необхідні відомості про себе (платника податків):

  1. ПІБ.
  2. Дату і місце народження.
  3. Паспортні дані (код виду документа - 21).
  4. ІПН.
  5. Номер телефону (це, до речі, нововведення 2019 року).
  6. Податковий період (ставте число 34 і той рік, за який подаєте декларацію).
  7. Номер коригування (якщо подаєте вперше, то це буде 000).
  8. Код податкового органу (це перші 4 цифри вашого ІПН).
  9. Код країни (Росія - 643) і категорії платника податків (760).
  10. Статус платника податків (зазвичай 1, але в формі є підказка).

Приклад декларації 3-ПДФО

Приклад декларації 3-ПДФО

Як заповнити лист А

Тут потрібно вказати:

  1. Ставку податку на прибуток (13%) в рядку 010.
  2. Код доходу 06 в рядку 020.
  3. Дані про організацію, де ви працюєте (рядки 030-060).
  4. Суму вашого доходу за звітний рік і окремо суму доходу, який обкладається ПДФО (рядки 090-100).

Всі ці відомості повинні відповідати інформації з довідки 2-ПДФО за той рік, за яким ви подаєте податкову декларацію по відрахуванню за навчання.

Як заповнити лист Е1

Тут відомості потрібно вказати наступні:

  1. Яку точно суму ви витратили в звітному році за своє навчання (рядок 120).
  2. Загальна сума соціального відрахування по пункту 3 листа Е1. Вона дорівнює сумі з попереднього пункту, але не більше 120 000 рублів (рядок 170).
  3. У рядку 180 пишіть загальну суму соціальних відрахувань по всій декларації (вона дорівнює сумі з попереднього пункту).
  4. Підсумуйте числа з рядків 070-080 і вийшов результат впишіть в рядок 190. Це буде спільний розрахунок відрахувань (стандартного і соціального).
  5. Пункт 2 заповнюйте лише, якщо робите податкове вирахування за навчання дітей.

Як заповнити розділ 2 построчно

РядокЩо пишемо

001 13% 002 3 010 і 030 суму з рядка 070 аркуша А 040 суму з пункту 4 листа Е1 060 сума з рядка 030 мінус сума з рядка 040. Якщо вийшло від'ємне число, то ставте 0. 070 помножте суму з рядка 060 на 13% 080 суму з рядка 100 аркуша А 120 сума з рядка 070 мінус сума з рядка 080 131 аналогічно рядку 120 140 сума з рядка 080 мінус сума з рядка 070. Але не більше, ніж сума з рядка 080

Як заповнити розділ 1

РядокЩо пишемо

010 2 020 182 1 01 02010 01 1000 110 030 код ОКТМО з довідки 2-ПДФО 040 0 050 підсумкова сума податку до повернення (дорівнює рядку 140 розділу 2)

Як заповнити декларацію за навчання?