Реклама
Реклама
Реклама

Декларація на повернення 13 відсотків за навчання: як заповнити

  1. Коли людина має право на отримання податкового вирахування
  2. Величина одержуваних за власне навчання коштів
  3. Отримання вирахування на навчання за дітей
  4. Компенсація коштів, сплачених за освіту брата або сестри
  5. Процедура отримання вирахування
  6. Документи для податкового вирахування за навчання
  7. Декларація 3-ПДФО
  8. Відео - Податкові відрахування за навчання

Закон Російської Федерації в сфері податкових правовідносин свідчить, що сплативши надання послуг освітнього характеру, громадянин має право на отримання компенсації - так званого вирахування, представленого частиною вироблених грошових витрат. У цій статті розповімо, як заповнюється декларація на повернення 13 відсотків за навчання. Закон Російської Федерації в сфері податкових правовідносин свідчить, що сплативши надання послуг освітнього характеру, громадянин має право на отримання компенсації - так званого вирахування, представленого частиною вироблених грошових витрат

Декларація на повернення 13 відсотків за навчання

Коли людина має право на отримання податкового вирахування

Відрахування з податку є частиною доходів фізичної особи, яка не підлягає оподаткуванню. Ви маєте можливість повернути виплачені на користь держави відрахування, перераховані з витрат на освіту. Для цього необхідно бути офіційно працевлаштованим згідно з законодавчими нормами країни працівником будь-якої організації, виплачувати автоматично прибутковий податок і бути навчаються, або платити за навчання родичів. До переліку зазначеної категорії людей входять далеко не всі рідні люди, а лише:

  • брати;
  • сестри;
  • діти (рідні, усиновлені);
  • підопічні;
  • що знаходяться під опікою.

Якщо була проведена оплата навчання для будь-якого суб'єкта із зазначеного вище переліку або ж для себе, то ви можете повернути від вартості минулої або проходить навчання солідний шматок, з урахуванням сучасних розцінок значний - 13%.

Ви маєте право використовувати дану різновид соціального відрахування податкового характеру в наступних випадках.

Таблиця 1. Кому надається вирахування?

Хто може претендувати на відрахування? Варіант 1 Перш за все, доступна ця можливість для тих, хто скоїв оплату послуг з надання освіти в установах, які є офіційними і по даному напрямку профілюються. Серед них:

  • вищі навчальні заклади;
  • технікуми;
  • школи з навчання водінню;
  • установи, що надають освітні курси з багатьох напрямків.

Варіант 2 Якщо ви є офіційно працевлаштованим працівником, і щомісяця з вашого доходу відбувається відрахування в державну казну податку на доходи фізичних осіб.

Для отримання повернення коштів за навчання родичів влада встановила деякі обмеження, які стосуються безпосередньо форми навчання, на якій член сім'ї повинен знаходитися, щоб платнику повернули частково виплачений податок.

Форма навчання, як правило, може бути тільки очної, в іншому випадку отримання грошових коштів забороняється

Однак якщо навчання проходить безпосередньо співробітник і він же є платником, він обмежень жорстких не має і форма присутності на заняттях для нього може бути як:

  • заочної;
  • очної;
  • так і вечірньої;
  • будь-який інший.

Величина одержуваних за власне навчання коштів

Величина повернутих за виплати по навчанню засобів визначається виходячи з безлічі обставин.

  1. Мається на увазі, що неможливо отримати компенсацію за навчання, величина якої буде перевищувати перераховані з вашої заробітної плати в бюджет країни кошти з податку на доходи фізичних осіб.
  2. Максимальна сума відрахування, що надається громадянинові Росії, дорівнює 120 тисячам рублів, отже, понад тринадцять відсотків від цієї суми ви повернути назад не можете. Виходить, що до повернення покладається 15 тисяч 600 рублів.

Скільки грошей можна повернути за навчання власне

Описується обмеження дійсно не тільки для повернення коштів за облік, але і на всі інші різновиди відрахувань соціального характеру, виключаючи категорію благодійних виплат і отримання дорогого лікування.

Сумарно всі одержувані від держави соціальні компенсації не можуть перевищувати в розмірі шукані 120 тисяч рублів, тобто по ним по всьому максимальна сума надання дорівнює 15 тисячам 600 рублям.

Наведемо приклад. Ви пройшли навчання у вищому навчальному закладі, і витратили на оплату освітніх послуг 150 000 одиниць російської валюти. Одночасно за звітний рік ви отримали заробітну плату в розмірі 250 000, і сплатили з них податок на доходи фізичних осіб в розмірі 31 000. За всіма критеріями ви маєте право на повернення компенсаційних коштів від держави, проте в повній мірі досконалі витрати вами не окупляться, незважаючи на те, скільки ви сплатили в казну і скільки віддали освітній установі. Максимальна сума, зазначена вище, покладена вам в представленому випадку.

Отримання вирахування на навчання за дітей

Ви маєте право на отримання соціальної компенсації у вигляді повернення частини сплаченого при оплаті навчання дітей податку, якщо ваша ситуація за критеріями збігається з необхідними до дотримання умов.

  1. Дитина, за якого повертаються кошти, може бути повнолітнім, проте не повинен досягати віку 24 повних років.
  2. Навчання сина проводиться в форматі очному, при цьому не важливо, що він відвідує. Це може бути і університет і школа, і навіть дитячий сад, форма в обов'язковому порядку передбачається повна і відвідування приватне.
  3. Складання офіційної домовленості про надання освітніх послуг проводиться на одного з батьків-подружжя.
  4. Документи, що підтверджують вчинення виплат, в обов'язковому порядку складаються на того, хто виплату виробляє, або ж оплата проводилася від імені довіреної, статус якої підтверджений нотаріально.

Зверніть увагу! Величина компенсації для дитини зменшилася відносно тієї, яка пропонується для платника, за умови, що він проходив навчання. В цьому випадку вона становить всього 50 000, тобто повернути можна 13% від цієї суми - 6,5 тисячі рублів.

Наведемо приклад. Ви оплатили в минулому році для старшої дочки навчання заочне в місцевому «Університеті культури і мистецтв» міста проживання 30 000 рублів, а для молодшої дочки, в приватній школі ще 40 000. Заробітна плата і величина сплаченого податку для вас залишилася такою ж, як в минулого завданню, тобто 250 тисяч і 31 тисяч рублів відповідно.

Оскільки старший дитина не навчається очно, за неї повернути гроші не вийде, проте молодша дівчинка відвідує школу в стандартному форматі, хоч вона і приватна, виходить, що претендувати ви можете на повернення 5 200, які представляють собою 13% від витраченої величини в 40 000 .

Компенсація коштів, сплачених за освіту брата або сестри

Ви отримаєте обговорювану різновид соціальної компенсації від держави для перерахованих родичів в наступних випадках.

  1. Якщо вони є неповнолітніми або досягли повноліття, але залишаються молодше 24 років.
  2. Вони повинні відвідувати місце отримання освітніх послуг в форматі очному, точно так же, як і ваші діти. Мова як і раніше йде про будь-якому форматі навчального закладу, будь то університет, школа, садок, коледж тощо.
  3. Складання на папері офіційних домовленостей проводилося на ваше ім'я.
  4. Платіжні папери, що підтверджують зроблені витрати, повинні бути оплачені вами, або підтвердженим нотаріально довіреною особою.

Повернення коштів за навчання близьких родичів

Що стосується цієї категорії родичів, отримати компенсацію за отримання ними освітніх послуг ви можете в стандартному розмірі - 13%, при цьому максимально належної до надання сумою є 120 000 рублів. При цьому більш виплачених в казну з податкових відрахувань коштів з власної заробітної плати ви отримати не маєте право.

Наведемо приклад. Ви платите гроші, щоб допомогти літнім батькам і навчити молодшого брата, який хоче стати інженером, у вищому навчальному закладі на очній формі навчання. Розмір виробленої виплати дорівнює 80 тисячам рублів. Заробітна плата, і величина сплаченого в казну країни ПДФО, залишається колишньою: по 250 000 і 31 000 на рік відповідно. Виходить, що до повернення вам належить 13% від 80 000, а саме 10 400 одиниць російської валюти.

Процедура отримання вирахування

Процес, який платник податку змушений пройти, щоб отримати компенсаційні кошти, складається з чотирьох етапів:

  • підготовки документів;
  • передачі документів до податкової служби;
  • перевірка правильності оформлення документів і підрахунки;
  • видача коштів платнику.

Потрібно сказати, що в інтернеті представлена ​​безліч платних і безкоштовних сервісів-помічників, які допомагають оформити і зібрати всі відсутні документи, а також інструктують про послідовність передачі їх на розгляд. Однак ви в змозі впоратися і без їх допомоги, повірте, так як фактично ускладнений обговорюваний процес лише високим ступенем його бюрократичності.

Документи для податкового вирахування за навчання

Щоб оформити отримання повернення коштів, витрачених при оплаті навчання, потрібно віднести фахівцям інспекції:

  • деклараційний бланк за формою 3-ПДФО ;
  • офіційний паперовий договір з шуканим установою, що надає освітні послуги, в оригіналі.
  • платіжні паперу, які є підтвердженням понесених витрат;
  • копія ліцензії шуканого освітнього закладу, який отримує виплати від учнів;
  • документ, що засвідчує особу громадянина;
  • довідка за формою 2-ПДФО , Взята в бухгалтерському відділі за місцем роботи, яка підтверджує вчинення в казну країни податкових виплат;
  • заяву, в якому ви заявите своє право на повернення податку, в оригіналі, з зазначеними всередині реквізитами банківського рахунку, на якому в подальшому здійсниться перерахування.

Зверніть увагу! Якщо за один рік ви змінили кілька місць роботи, надання довідки 2-ПДФО обов'язково з кожного з них. Отримання її відбувається за допомогою написання заяви в бухгалтерському відділі, на видачу необхідного документа.

Отримання її відбувається за допомогою написання заяви в бухгалтерському відділі, на видачу необхідного документа

Збір документів - найскладніший етап процесу

Не знаєте як заповнювати бланки 2-ПДФО і 3-ПДФО ? Ви можете ознайомитися з даними темами на нашому порталі. Покрокові інструкції, зразки бланків, а також як уникнути основних помилок при заповненні декларації.

Також важливо мати на увазі, що в разі, коли під час отримання освіти ціна на освітні послуги кілька разів підвищувалася, кожен раз необхідно надавати окремий договір або додатки до нього, оновлювані кожен раз, коли збільшується вартість.

Якщо ж кошти виходять за дитину, необхідно до перерахованих вище паперів додатково надати наступні найменування документів:

  • ксерокопію свідоцтва про народження того, хто навчається дитини;
  • папір, що є підтвердженням факту, що дитина проходить навчання саме в очній, а не який-небудь іншій формі;
  • якщо платив один батько, а інший отримує відрахування, необхідна копія свідоцтва про одруження.

Що стосується того випадку, коли виплати здійснюються на користь брата або сестри, необхідно надати:

  • їх свідчення про появу на світ;
  • власне свідоцтво про народження;
  • довідку про проходження очного навчання.

Для тих, хто використовує зарубіжні освітні послуги, потрібно доставити до податкової інспекції всі іноземні документи, перекладені і нотаріально завірені.

Зверніть увагу! Щоб заощадити свій час, а заодно уникнути штрафування за невірно надані відомості, спочатку підготуйте всі документи, які можуть знадобитися, правильно їх оформите, а потім відправляйтеся в відділення служби.

Повернення коштів за отримання освітніх послуг можливо лише за ті річні періоди, коли проводилося внесення коштів. При цьому подача декларації та повернення коштів можливі лише в наступному за роком виплати дванадцятимісячному періоді. Виходить, якщо оплата навчання проведена в 2015 році, то повернути кошти можна лише в 2016 тощо.

Якщо подача документів по яких-небудь причин не була своєчасно проведена, то не переживайте, це можна зробити пізніше, однак не пізніше 36 місяців з моменту вчинення виплати, так як відповідно до закону саме за цей строк можливе отримання повернення частини податкових відрахувань.

Повний процес отримання коштів, як правило, триває близько третини року.

Повний процес отримання коштів, як правило, триває близько третини року

Основну частину зазначеного часового періоду займають аналіз документів представниками відповідної служби

Зверніть увагу! З початку 2016 року, стала доступною можливість повернення соціальних компенсацій безпосередньо через роботодавця. При цьому немає необхідності чекати закінчення поточного річного періоду.

Декларація 3-ПДФО

Ця декларація використовується завжди, коли мова йде про оформлення вирахування, при цьому не має значення те, до якого різновиду він належить. Виробляється її заповнення самостійно або ж за допомогою спеціально створеної податковою службою Росії програмою, яка викачується на офіційному електронному ресурсі .

Виробляється її заповнення самостійно або ж за допомогою спеціально створеної податковою службою Росії програмою, яка викачується на   офіційному електронному ресурсі

На сайті ФНС можна скачати зразок заяви на повернення ПДФО

Якщо ж ви вибрали ручний спосіб заповнення, то скачайте актуальну форму бланка там же, на головному веб-ресурсі служби , Знайшовши її у вигляді додатку до конкретного наказом. Або можете завантажити даний бланк з нашої статті.

Завантажити декларацію 3-ПДФО

Ті, хто скористається програмою, скоротять процес заповнення значно, вплинувши тим самим і на загальну тривалість всього дійства, так як максимально зможуть уникнути скоєння різних помилок. Відкривши першу вкладку після запуску програми, необхідно відразу ж вказати, ким є платник прибуткового податку, який претендує на отримання компенсації. Вибирайте значення фізичної особи, яка не є бізнесменом індивідуального характеру, і єдиним джерелом доходів його є офіційне місце працевлаштування.

До ознакою платника податків відноситься фізична особа «інше», тип, до якого належить заповнюється декларація, повинен проставлятися автоматично. Йдеться про формат бланка, тобто його маркування - 3-ПДФО.

Зверніть увагу, найчастіше програма виставляє зазначені вище параметри відразу, автоматично, тому все, що потрібно буде вписати платнику самостійно - це код інспекції податкової, до якої він належить відповідно до місця проживання, тобто відділення, яка отримує за підсумком обговорювані документи.

Потім вносите відомості про себе, так як саме ви зробили оплату освітніх послуг. До цих відомостей належать:

  • прізвище ім'я по батькові;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • офіційна прописка;
  • день появи на світ;
  • місце, де відбулося ваше народження.

Потім ви вносите інформацію в довідку, що стосується надходять до вас на робочому місці грошових коштів у вигляді доходів за кожен місяць. Одночасно з цим вказують величину обчислень, вироблених щомісяця в казну країни. Інформацію по описуваних графам вам необхідно знайти всередині бланка довідки 2-ПДФО, яку раніше ви запросили в бухгалтерському відділі за місцем працевлаштування.

Далі переходите до головного. Вкажіть витрачену на навчання суму коштів у вкладці з відповідною назвою. Завдяки отриманим даним, програма від Федеральної податкової служби Російської Федерації автоматично згенерує деклараційний бланк.

Мінуси оформлення документа без використання шуканого програмного забезпечення полягають у тому, що вам самостійно доведеться вписувати всередину нього кодування, що позначають конкретні категорії платників податків, що надходять до них коштів і т.д.

Що стосується заповнення бланка за дитину, або брата з сестрою, воно також проводиться вами, тобто платником, тому процедура має мало відмінностей від першого способу, описаного нами вище. Просто в цей раз витрачені на навчання гроші будуть вказані в іншій графі, одночасно з цим фактично надається в інспекцію пакет документів буде містити інші складові частини.

Максимально можлива до надання сума також змінюється для випадку з дітьми, якщо ж компенсація за брата або сестру, то її величина залишається незмінною.

Максимально можлива до надання сума також змінюється для випадку з дітьми, якщо ж компенсація за брата або сестру, то її величина залишається незмінною

зразок декларації

Наведемо приклад. У 2015 році ви витратили 86 тисяч рублів, щоб оплатити старшої дочки навчання в вузі. Ви отримали офіційний папір, що підтверджує, що вона проходить навчання на очному відділенні і надали її в податкову інспекцію разом з іншими необхідними документами.

При цьому ваша заробітна плата в тому ж році склала 550 тисяч 300 рублів, і вона щомісяця обкладалася і урізалася за ставкою 13% податку на доходи фізичних осіб. Як ми пам'ятаємо, максимальна сума, покладена до повернення в даному випадку дорівнює 50 тисячам рублів. Виходить, саме з неї ви претендуєте на отримання 6 тисяч 500 рублів, повернення яких можете оформити безпосередньо на робочому місці.

Відео - Податкові відрахування за навчання

Підведемо підсумки

Декларація для оформлення податкового вирахування, будь він хоч соціальним, хоч майновим або іншого формату, завжди буде оформлятися одна і та ж - у вигляді бланка під маркуванням 3-ПДФО. Провести його заповнення сьогодні стало дуже легко, адже податкова служба розробила спеціальну програму, що допомагає обійти «гострі кути» у вигляді символів та інших бюрократичних елементів, в яких обивателю надзвичайно важко розібратися. Вона доступна тим громадянам, у яких сьогодні є інтернет чи комп'ютер. Завдяки глобалізації мережі та інтернет-технологій, майже всі категорії населення сьогодні володіють зазначеними благами, тому складнощів на практиці виникати не повинно.

Будьте уважні при заповненні, збирайте пакет документів не поспішаючи і не втрачайте можливість повернути більшу частину витрачених на оплату освітніх послуг коштів.

1. Кому надається вирахування?
Хто може претендувати на відрахування?