Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути 13% з іпотеки - відшкодування відсотків по іпотеці - Народний Советнік'

  1. Що таке повернення податку за придбаним житла?
  2. В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?
  3. Цікава інформація по поверненню ПДФО

Що таке повернення податку за придбаним житла?

В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?

Цікава інформація по поверненню ПДФО

Що таке повернення податку за придбаним житла?

Будь-який громадянин Російської Федерації або громадянин іншої держави, який здійснює на законних підставах трудову діяльність в Росії і який сплачує податок на дохід юридичної особи, має право на отримання так званого податкового вирахування. Податкові відрахування - це грошова сума, на яку зменшується податкова база з ПДФО.

Розмір такого відрахування по приобретаемому житловому приміщенню дорівнює величині витрат на його придбання, але не може бути більше 2 мільйонів рублів. В результаті використання податкового вирахування податкова база з ПДФО (сума, з якої обчислюється податок) або зменшується, або стає рівною нулю. Отже, сума податку, що підлягає сплаті, зменшується. Суму надміру сплаченого ПДФО податковий орган повертає за заявою платника.

Суму надміру сплаченого ПДФО податковий орган повертає за заявою платника

Говорячи простіше, людина, офіційно працює і виплачує прибутковий податок зі свого заробітку, при придбанні житлової нерухомості за договором іпотечного кредитування має право отримати назад суму сплаченого прибуткового податку в розмірі 13% від вартості житла.

Важливо відзначити, що законодавець обмежив вартість житла, яка може прийматися до розрахунку, 2 мільйонами рублів. Це означає, що при придбанні житлоплощі вартістю, скажімо, 3 мільйони рублів 13% будуть обчислюватися тільки з 2 мільйонів. Якщо ж житло коштує менше 2 мільйонів рублів, 13% будуть розраховуватися за фактичною його вартості. Частину допустимого прибуткового податку ви зможете отримати при покупці наступного житлового приміщення. Наприклад, якщо ви купили квартиру, вартість якої становить 1 мільйон рублів, то Ви, відповідно, можете отримати 130 тисяч рублів. Але так як максимально допустима сума для розрахунку - 2 мільйони, то одержати відрахування з залишився мільйона ви все одно зможете - при придбанні іншого жилого приміщення.

Слід, правда, зазначити, що щорічна виплата не може перевищувати суму сплаченого за минулий рік прибуткового податку. Тобто, якщо в результаті використання податкового вирахування вам має бути повернуто 260 тисяч рублів, але прибуткового податку в минулому році ви виплатили тільки 60 тисяч, то отримати в цьому році ви зможете тільки ці 60 тисяч. Сума, що залишилася буде виплачуватися в наступні роки - також в розмірі, що не перевищує суму сплаченого податку.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?

Крім податкового вирахування на придбання житла можна отримати також податкове вирахування по відсотках по кредиту, витраченого на його придбання. При цьому законодавець визначив максимальну суму для розрахунку податкового вирахування за відсотками по кредиту - 3 мільйони рублів. Це означає, що незалежно від фактичного розміру відсотків по іпотеці ви зможете повернути не більше ніж 390 тисяч руб. (3 мільйони * 13%). Якщо ж розмір відсотків по кредиту менше 3 мільйонів, то залишок по ним згоряє. Тобто в подальшому, якщо ви візьмете ще один кредит для придбання об'єкта нерухомості, отримати до відрахування різницю між сумою раніше заявленого вирахування по відсотках і його граничним значенням буде неможливо.

Отримувати повернення відсотків по іпотеці можна в міру сплати цих відсотків. Навіть якщо кредит повністю погашений і податкові відрахування за відсотками отриманий не в повному обсязі (наприклад, в ситуації, коли доходи менше, ніж сума відрахувань), залишок вирахування можна отримати в наступному році. Обмежень за кількістю років, на яке можна переносити залишок вирахування, законодавством не встановлено.

Цікава інформація по поверненню ПДФО

Якщо придбана в іпотеку житлова нерухомість оформляється у спільну часткову власність (тобто житло оформляється на всіх членів сім'ї в рівних долях), отримати податкове вирахування можуть всі, хто працює і сплачують прибутковий податок повнолітні громадяни (наприклад, обоє). Слід також сказати, що батьки, купуючи у власність своїм неповнолітнім дітям житло, зберігають право на отримання податкового вирахування, навіть якщо самі вони права на це приміщення не набувають.

Для отримання податкового вирахування вам знадобиться зібрати наступний пакет документів:

  • паспорт громадянина РФ або іноземного громадянина,
  • довідка за формою 2-ПДФО (видається за місцем роботи),
  • декларація 3-ПДФО (заповнюється самостійно заявником),
  • документи, що підтверджують фактично понесені витрати (див. Як заповнити декларацію (ндфл3) при покупці квартири? ): Договір, акт прийому-передачі житлового приміщення, чеки, платіжні доручення, квитанції і т. П.

Крім цього вам буде потрібно підтвердити наявність іпотеки (представити договір іпотечного кредитування), а також розрахунок розміру сплачених відсотків за укладеним іпотечним договором (для цього необхідна довідка, отримана в банку). Доводити доведеться і те, що квартира дійсно придбана у власність (свідоцтво про право власності). Якщо ви оформляєте податкове вирахування на квартиру, придбану дітям, то потрібно буде підтвердити ступінь спорідненості (пред'явити свідоцтва про народження).

Отримати податкове вирахування можна не тільки одноразовою виплатою від податкової інспекції, але і через роботодавця. При цьому в будь-якому випадку вам потрібно звернутися до податкової служби за місцем проживання з повним комплектом документів. Після чого, якщо ви хочете отримати загальну суму, вам буде потрібно чекати від 2 до 4 місяців, поки триватиме розгляд документів.

Якщо ж отримувати хочете через роботодавця, то в податковій інспекції потрібно отримати повідомлення про підтвердження права на отримання майнових вирахувань і передати його за місцем своєї роботи. На підставі вашої заяви, до якого потрібно докласти отримане з податкової інспекції повідомлення, роботодавець не буде утримувати з вас прибутковий податок до тих пір, поки ваші доходи не перевищать суму податкових відрахувань, розмір яких зазначено в повідомленні. Якщо до кінця року роботодавець не зможе представити вам податкові відрахування в повному обсязі, то їх залишок можна буде отримати в наступному році як в податковій інспекції, так і у роботодавця. Для отримання залишку податкового вирахування у роботодавця ви повинні будете щороку заново подавати йому заяву і повідомлення про підтвердження права на отримання майнових вирахувань.

Що таке повернення податку за придбаним житла?
В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?
В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?
Не знаєте свої права?
В якому розмірі здійснюється повернення сплачених відсотків по іпотеці?