Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати податкове вирахування при купівлі квартири в 2019 році?

  1. Що таке майнове податкове вирахування?
  2. Які зміни відбулися в 2019 році?
  3. Хто має право і може отримати податкове вирахування
  4. Скільки можна отримати
  5. Коли відмовляють в отриманні вирахування при купівлі житла
  6. Документи для вирахування
  7. Податкові відрахування при покупці квартири в іпотеку
  8. Процес отримання вирахування
  9. Через податковий орган

Купуючи житлову нерухомість у власність, кожен платник податків повинен знати про свої права на можливе повернення сплаченого державі податкового вирахування (ПДФО). Податкові відрахування ділиться на кілька видів, в нашому випадку при покупці квартири потрібно скористатися майновим податковим вирахуванням. Але тут є ряд обмежень і умов. Щоб розібратися в них, прочитаємо разом законодавство і усвідомимо всі тонкощі про повернення прибуткового податку.

Що таке майнове податкове вирахування?

Громадянин Російської Федерації, працевлаштованого офіційно, обов'язково сплачує податок 13% з усіх доходів. Держава дає право повернути частину сплаченого прибуткового податку покривши витрати на покупку нерухомості, згідно зі статтею 220 НК РФ.

Майновий податок можна повернути з витрат на:

  1. Придбання будь-якої житлової площі квартири або кімнати, в тому числі частки в них. Сюди ж входять матеріали та роботи для обробки приміщення (в разі, якщо квартира продавалася без обробки);
  2. Будівництво або придбання землі з метою забудови будинку (частки в ньому), тобто придбаного під ІЖС. Суду ж входять: кошторис, покупка матеріалів, робота з будівництва та витрати на підведення електрики, каналізації, водо- і газопостачання.
  3. Погашення відсотків по іпотечному кредиту в банку або позик від ТОВ, ІП.

Перепланування приміщення, купівля сантехніки, витрати на оформлення угоди не враховуються при розрахунку податкового вирахування.

Які зміни відбулися в 2019 році?

Зміни торкнулися лише документа про право власності на придбаний об'єкт нерухомості.

Раніше таким документом було свідоцтво, тепер це виписка з Єдиного державного реєстру (ЕГРН). Вони обидва є рівнозначними, просто видача свідоцтв припинена в 2016 році.

Хто має право і може отримати податкове вирахування

Основні умови схвалення податкового вирахування:

  • наявність російського громадянства;
  • наявність доходу, який обкладається 13% ПДФО (для ІП які платять за іншою ставкою, відрахування не надається);
  • житлова нерухомість, куплена за рахунок власних коштів або з залученням кредиту;

Важливо! В угоді не повинні бути присутніми бюджетні кошти від держави, а так же материнський капітал.

  • пенсіонер, який крім пенсії, отримує дохід (зі здачі квартири) і платить податок 13%;
  • громадянин, що купив житло неповнолітній дитині, але отримує дохід, з якого оплачує 13% ПДФО;
  • з боку продавця не повинен брати участь близький родич, весь перелік зазначено в ст. 105.1 НК РФ. Винятком служить коли продавцем є один з батьків чоловіка (наприклад з боку чоловіка), чоловік чи жінка (дружина) може отримати майнове відрахування.

Податковим вирахуванням на придбання майна можуть користуватися:

  1. Хто платить відсотки по кредиту або цільових позиках, взятому і витраченого на покупку або будівництво житлового майна, а також для перекредитування. Тут потрібно запастися документами, які доводять вчинений правочин і витрати. У пакеті документів повинні бути виписки з банку, що доводять сплату відсотків.
  2. Купуючи ділянку для будівництва будинку, пам'ятайте, що майнове відрахування по праву отримаєте тільки після того, як він буде побудований. Але цього не достатньо, обов'язкове повинна пройти реєстрація в Росреестра. Після цього необхідно з пакетом документів звернутися в ФНС.
  3. Куплена житлоплощу (частка) в багатоквартирному будинку в період будівництва, підтверджує право для застосування вирахування документами: передавальний акт і доводять те, які і в якому обсязі кошти задіяні.

Скільки можна отримати

Стаття 220 НК РФ позначає, яким розміром може бути відрахування, коли придбана у власність житлова площа. Це фактичні витрати, що не перевищують 2 мільйонів рублів. Якщо угода відбулася після 01.01.2014 року, в цій сумі можуть брати участь не один об'єкт, а кілька, поки не буде вичерпано встановлений ліміт (2 млн. Руб.). Шляхом простого підрахунку (13% від ліміту) отримуємо, що повернути в свій гаманець з бюджету сплачений податок годі й більше 260 тис. Рублів.

Для витрат на будівництво і придбання житла і землі, при сплаті відсотків за цільовими кредитами (іпотеки) або позиками максимальною сумою буде 3 мільйони рублів.

Періодом, коли виникло право на відрахування у покупця, вважається рік, у якому пройшла реєстрація житла (дата в ЕГРН).

Строків звернення з метою реалізувати своє майнове право і вимагати повернути надміру сплачений податок до бюджету не міститься в законодавчих актах. Однак, відповідно до пункту 7 статті 78 Податкового кодексу, існує правило подачі заяв про залік і повернення таких сум. Термін по ньому складає три роки з дня сплати. Тому податкова служба щодо відрахування також дотримуються позиції. Тобто повернути ПДФО можна відносно тих доходів, які отримані не раніше ніж за три роки, що передують зверненню.

Трапляється, що житло придбане в той рік, коли у людини не було офіційної заробітної плати, що обкладається 13%. Тоді подати документи на відрахування можна пізніше, з появою доходів. Термін тут не обмежений.

Розглянемо приклад. Квартиру придбала громадянка М. в березні 2018 року. Вона хоче, щоб утриманий з її зарплати ПДФО і сплачений до бюджету в 2018 році, повернувся їй. Вона може подати документи і заяву встановленої форми протягом 2019-2021 років.

Коли відмовляють в отриманні вирахування при купівлі житла

  1. Купівля житла здійснювалася за рахунок коштів материнського (сімейного) капіталу, військової іпотеки або ін. Бюджетних коштів;
  2. Угода купівлі-продажу укладена з родичами, дружиною (чоловіком) і т. Д. (Ст. 105.1 НК РФ).

Чи можна отримати податкове вирахування при купівлі квартири у родичів?

Документи для вирахування

Давайте розберемося, які потрібні документи для повернення податкового вирахування при купівлі квартири:

  • посвідчення особи (паспорт) та ІПН;
  • договір купівлі-продажу або іншої, ніж довести придбання;
  • виписка з ЕГРН або свідоцтво;
  • документи, згідно з якими здійснено сплата коштів, а також доведені витрати на будівництво;
  • договір кредиту, укладений в банку і довідка, видана за формою банку, про сплачені відсотках;
  • якщо зручніше одержати відрахування через органи ФНС, то потрібно довідку про отримані доходи формою 2-ПДФО, яку видає бухгалтерія роботодавця.

Крім копій документів, необхідно взяти з собою оригінали для перевірки податківцями. Більш детальніше про повний список документів для податкової можете ознайомитися в цій статті .

Точний перелік слід уточнювати в своєму територіальному органі ФНС.

Податкові відрахування при покупці квартири в іпотеку

Найпоширенішим способом покупки житла є угода з залученням іпотечного кредиту. За відсотками також може бути надано податкове вирахування.

Це витрати на їх фактичну сплату за банківським договором, що не перевищують 3 000 000 рублів.

Тут всього дві умови:

  • житлова площа на позикові кошти придбано на території Росії,
  • кошти використані за цільовим призначенням (укладена угода з купівлі квартири, будинки, землі витрачені на будівництво).

житлова площа на позикові кошти придбано на території Росії,   кошти використані за цільовим призначенням (укладена угода з купівлі квартири, будинки, землі витрачені на будівництво)

Процес отримання вирахування

Після збору всіх документів, за якими можливо отримати податкове вирахування, слід вибрати спосіб отримання:

Через податковий орган

Майновий вирахування можна отримати тільки після завершення року, коли право виникло.

1. Заповнити та подати декларацію за формою 3-ПДФО - ознайомитеся з інструкцією .

2. Отримуємо довідку за формою 2-ПДФО в бухгалтерії за місцем роботи за рік.

3. Зробити копії документів, що підтверджують право на квартиру або будинок:

При покупці квартири або кімнати Договір купівлі-продажу покупки квартири або кімнати, ЕГРН. При будівництві або покупці будинку виписка з ЕГРН При купівлі земельної ділянки для будівництва ЕГРН на земельну ділянку та житловий будинок або частку в ньому; При погашенні відсотків по кредиту і цільовим позиці цільової кредитний договір або договір позики, договір іпотеки, укладені з кредитними або іншими організаціями, графік погашення кредиту (позики) і сплати відсотків за користування позиковими засобами.

4. Зробити копії документів що підтверджують витрати при покупці квартири (банківські виписки, квитанції). У випадки кредиту підготувати довідку з банку про сплачені відсотках.

5. Якщо квартира була придбана у спільній сумісній власності, то буде потрібно копія свідоцтва про шлюб і угоду про розподіл майнового вирахування між подружжям - завантажити зразок .

6. Одночасно з декларацією 3-ПДФО подається пакет документів і заява про підтвердження права на майнове податкове вирахування - скачати бланк і зразок заповнення .

В цьому випадку оформляють, якщо потрібно отримати податкове вирахування в той же рік, коли купили житло.

  1. Для цього потрібно отримати в податковій службі повідомлення, яке передати роботодавцю.
  2. Надати пакет документів з письмовою заявою особисто або через електронний сервіс ФНС «Особистий кабінет платника».
  3. Через 30 днів отримати повідомлення в податковій.
  4. Потім надайте його на роботу із заявою довільної форми, і бухгалтерія не буде віднімати у вас ПДФО з зарплати.

Випадки отримання всієї суми податку (260 тис. Рублів) в один рік дуже рідкісні, тому передбачено перенесення залишку майнового відрахування на наступні періоди (пп. 2 п. 1 ст. 220 НК РФ). Щоб і далі його використовувати, потрібно отримати в податковому органі знову повідомлення і надати роботодавцю.

Термін надання не обмовляється окремо, але існує загальне правило подачі декларацій - до 30 квітня року, який йде за роком отримання доходу і появою права на відрахування.

Є кілька способів подачі декларації, виберіть для себе найбільш зручний:

  • особисто або через представника,
  • поштовим відправленням,
  • через електронні сервіси (gosusiugi.ru або сайт ФНС).

Надані документи піддаються податковим органом перевірки, на яку відводиться термін 4 місяці. Після закінчення цього терміну він надсилає платнику податків повідомлення про позитивне рішення або відмову.

Якщо прийнято позитивне рішення, слід знову звернутися до податкового органу із заявою та вказати реквізити рахунку для перерахування податкового вирахування. Протягом місяця вони будуть зараховані на вказаний рахунок. Таку заяву можна прикласти до пакету документів, що подаються з декларацією. В цьому випадку слід дочекатися камеральної перевірки, терміну зарахування суми перевірити рахунок.

Калькулятор Податкового вирахування, розрахувати онлайн

Відео: Майновий вирахування при купівлі нерухомості в 2019 році

Що таке майнове податкове вирахування?
Які зміни відбулися в 2019 році?
Що таке майнове податкове вирахування?
Які зміни відбулися в 2019 році?
Чи можна отримати податкове вирахування при купівлі квартири у родичів?