Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити повернення товару і повернути його постачальнику: лист

  1. Повернення неякісного товару постачальнику: нормативно правове обгрунтування
  2. Перелік причин для здійснення повернення придбаної продукції
  3. Коли винен постачальник
  4. Якщо винен покупець
  5. Форс мажор
  6. Як здійснюється повернення продукції різних категорій
  7. швидкопсувні товари
  8. техніка
  9. Чи не механічні речі
  10. Повернення неякісного товару
  11. Якщо є шлюб
  12. Чи можна повернути якісний товар і за яких умов
  13. Необхідні документи для керівника і бухгалтера
  14. Протягом якого часу покупець має право здати куплений товар
  15. Як правильно написати лист, що містить вимогу про повернення купленої продукції назад
  16. Тонкощі письмової заяви
  17. Податкові наслідки повернення товару
  18. Юридичні наслідки відмови і дії замовника, якщо не вдалося домовитися
  19. Висновок: 7 важливих правил повернення неякісного товару

Поставка продукції належить до угод, найбільш часто здійснюються в ході здійснення підприємницької діяльності. Якими б не були сумлінними контрагенти, часто виникає необхідність виконати повернення товару постачальнику. При цьому причиною відмови від поставленого обладнання не завжди виступає його шлюб.

Існує безліч ситуацій, при яких вироби потрібно повернути: втрачається актуальність поставки, є невідповідності номенклатури партії, відсутнє маркування, партія має дефекти. У кожному разі є свої нюанси.

Проте, найбільш поширеною є проблема неналежної якості продукції. Це тягне складності з його використанням за призначенням, неможливість подальшої роздрібної реалізації. З тонкощами процесу розберемося в цій статті.

В цій статті:

Повернення неякісного товару постачальнику: нормативно правове обгрунтування

На відміну від Закону про захист прав споживачів, ГК РФ містить набагато більш помірні норми щодо прав покупців.

Суть полягає в тому, що в першому випадку стороною угоди, що набуває річ, є більш незахищений суб'єкт - людина. У випадку з поставкою, обидва контрагента є суб'єктами підприємницької діяльності і ведуть справи на свій страх і ризик.

Незважаючи на відсутність суворих штрафів, і великих санкцій, які передбачені зазначеними Законом для захисту громадян, ГК РФ все ж досить докладно регламентує відносини з постачання, присвятивши їй цілий параграф під номером три глави 30.

Проте щодо порядку та умов повернення партії при відносинах з поставки законодавець все відносить нас до загальних правил, що застосовуються до купівлі-продажу.

Слід зазначити, що зазначені положення першого параграфа тридцятої глави ГК РФ застосовуються в тому випадку, якщо інше не погоджено сторонами в договорі.

Таким чином, закон дає продавцю і покупцю широкий простір для творчості в частині формування випадків, порядку, що виключають умов і іншого, що стосується відносин з зворотної передачі придбаної продукції, що має недоліки.

Претензія про повернення товару Претензія про повернення товару

Претензія про заміну товару неналежної якості Претензія про заміну товару неналежної якості

Перелік причин для здійснення повернення придбаної продукції

У практиці існує безліч різних ситуацій, які можуть послужити приводом для відмови покупця від угоди. Вони можуть залежати від будь-якої зі сторін.

Є такі, які від сторін взагалі не залежать - форс-мажорні обставини. Слід зазначити, що повинна бути воля на незастосування альтернативи, а саме - обміну.

У ряді випадків право повернути виріб кореспондує обов'язки його прийняти. Інші ситуації дозволяють продавцеві обгрунтувати свою сумлінність і уникнути прийняття товару. Все індивідуально. Але є деякі загальні моменти.

Коли винен постачальник

Об'єктивними причинами, які дозволяють обґрунтовано повернути предмет угоди, є порушення, допущені продавцем.

  1. Неналежну якість.
  2. Пошкодження товару при транспортуванні силами продавця чи залученого ним перевізника.
  3. Вантаж поставлений без тари і / або упаковки (якщо така передбачена).
  4. Недоукомплектованість партії неподільних речей або некомплектність обладнання.

Тягар доведення наявності того чи іншого підстави лежить, як правило, на що вимагає стороні. Умовами договору можуть бути введені певні обмеження щодо повернення.

Якщо винен покупець

Бувають ситуації, коли до виникнення приводів для суперечок призводять дії або бездіяльності самого покупця.

Наприклад, якщо умовами договору передбачено передачу продукції набуває стороні після оплати, а вона не виконує своїх зобов'язань, то псування за період прострочення очікує передачі швидко псується ляже на плечі прострочив покупця.

Однак це буде не застосовується, якщо у продавця буде обов'язок готувати партію до відвантаження тільки після оплати.

Іншим випадком невинності постачальника, який зустрічається досить часто, виступає пошкодження вантажу в процесі транспортування перевізником, залученими покупцем.

У даній ситуації все претензії останнього можуть бути адресовані тільки транспортної компанії. Виняток становлять випадки, коли покупцеві вдасться довести, що річ була неякісною ще до навантаження в транспорт перевізника.

Форс мажор

Ніхто не буде нести відповідальність, якщо причиною неналежної якості стали обставини, які не залежать від волі сторін.

Такими можуть виступати:

  • стихійний пожежа;
  • землетрус;
  • повінь;
  • війна;
  • інші катаклізми.

Ці обставини можуть привести не тільки до неможливості поставки, а й до пошкодження вантажу або його псування під час перевезення, на складі, на заводі.

Важливою умовою застосування положень про форс-мажорі є виконання необхідних заходів для запобігання негативним наслідкам позначених обставин на зобов'язання з постачання.

По суті, при дії форс-мажорних обставин, постраждалою стороною залишиться саме покупець. Саме він не отримає того, що належить йому за угодою, не зможе повернути товар, причиною неналежної якості якого стали позначені не залежать від волі сторін обставини.

Навіть якщо гроші свої він назад отримає, накладні витрати все одно постачальник не буде зобов'язаний компенсувати в ситуації, що розглядається. Хоча є винятки, про які зазначено вище - невжиття необхідних заходів для забезпечення збереження продукції тощо.

Як здійснюється повернення продукції різних категорій

Головним правилом, яке повинен виконувати покупець, це «не погіршення» його стану. Для різних категорій продукції це правило реалізується по-різному.

швидкопсувні товари

До даної категорії відносяться багато продуктів харчування, квіти, деякі крему, лікарські засоби. Їх повернення повинен проводиться в найбільш короткі терміни, що пов'язано з термінами придатності.

Чим довше такий продукт буде знаходитися у покупця, тим сильніше він буде псуватися. Це може привести до неможливості встановлення справжньої причини неналежної якості.

Постачальник може все дефекти продуктів харчування та інших псуються предметів угоди списати на неправильні умови зберігання їх покупцем. Щоб такій ситуації не виникло, необхідно строго дотримуватися умов зберігання.

Коли немає прямої заборони на утримання при низьких температурах, краще їх зберігати в холодильнику до моменту передачі продавцю (це дозволить уповільнити подальшу псування продукції).

Якщо постачальник не приїде і його потрібно вести повертає стороні, то для цього в теплу пору року слід використовувати рефрижератори.

При наявності спору за якістю, доведеться робити біохімічну експертизу. Без неї повернення може бути проведений тільки при явних ознаках шлюбу і при відсутності заперечень продавця.

техніка

Повернення техніки, як правило, проходить при обов'язковій процедурі діагностики несправності. Цього, однак, можна уникнути при наявності явного бою або, знову ж таки, за згодою продавця прийняти техніку без перевірки.

Техніка є технічно складним товаром. Так само як і оргтехніка, її неналежну якість встановити досить складно.

Існує безліч скасовують умов: неправильне підключення при перевірці, невідповідність напруги в мережі та інше. Важливим моментом є забезпечення схоронності пломб.

Чи не механічні речі

Самим простими предметами, з точки зору перевірки якості є одяг, меблі, посуд, м'які іграшки та інші не механічні речі. Їх перевірка може бути проведена будь-яким користувачем.

По одягу відразу видно, чи є в ній шлюб - дірки, нерівність швів, що розпускаються нитки, плями та інше. Меблі аналогічно можна перевірити.

Зовнішні дефекти видно при ретельному огляді. Функціонуючі механізми легко виявити декількома призначеними для користувача рухами.

Слід, однак, мати на увазі, що відносини з поставки відрізняються від «споживчої» купівлі-продажу.

Якщо річ підлягає подальшій роздрібної реалізації, вона надходить в упаковці і криті під нею дефекти можуть бути виявлені вже тільки кінцевим споживачем.

В даному випадку, повертати виріб потрібно з додатком до заяви також претензії кінцевого споживача, який знайшов дефекти.

Складність в даній ситуації виникає з визначенням моменту виникнення дефекту. При суперечці може знадобитися товарознавча експертиза.

Повернення неякісного товару

Процедура повернення полягає в низці певних і послідовних дій.

Ось своєрідна інструкція:

  1. Фіксація факту виявлення неналежної якості (виклик представника продавця, складання акту, фотографування).
  2. Взяття проб і проведення експертизи, діагностика (в залежності від категорії вироби і наявності спору).
  3. Підготовка та вручення продавцеві листи або претензії.
  4. Передача неякісної продукції постачальнику за передавальним документом.

Договором поставки може бути передбачено більш детальний перелік дій, необхідних до при виникненні спірних ситуацій. У разі коли такі умови сторонами визначено, необхідно ними керуватися.

Якщо є шлюб

Заводський брак є безумовним приводом для повернення. Такий вид дефекту не пов'язаний ні з транспортуванням, і з діями покупця. Виникає шлюб в момент створення вироби.

Залежно від категорії товару, встановлення шлюбу проводиться або візуальним способом, або шляхом проведення експертизи, діагностики.

Щоб бракувати продукцію, експерт повинен володіти відповідною кваліфікацією в певній галузі.

При встановленні дефекту постачальник в будь-якому випадку зобов'язаний прийняти повернення і замінити його продукцією належної якості.

Чи можна повернути якісний товар і за яких умов

Повернення продукції належної якості передбачений законодавством, що регулює принципи захисту прав споживачів. З огляду на, що поставка - це комерційний договір, на нього не поширюються зазначені положення.

Винятком є ​​випадки, коли договір поставки укладається з громадянином-покупцем для особистих цілей. Однак по суті такий договір буде все ж договором купівлі-продажу, навіть якщо називатися буде «поставка».

Проте існують випадки, коли товар може бути повернений постачальнику в комерційній угоді з причин, не пов'язаних з його якістю.

До таких випадків належить невідповідність:

  • характеристикам в умовах договору про асортимент;
  • комплектності;
  • колір;
  • розмір.

Договором поставки можуть бути передбачені також інші підстави відмови від речей належної якості, наприклад, недопоставка частини партії (невідповідність кількості).

Необхідні документи для керівника і бухгалтера

Поставка здійснюється з оформленням комплекту супровідних документів, включаючи передавальні документи, транспортні документи, довіреності на передачу / отримання.

Якщо продукція доставляється, то зазвичай складається товарно-транспортна накладна, експедиторська розписка. Для платників ПДВ обов'язково подання на товар рахунки-фактури.

Може бути складена також тільки Товарна накладна з рахунком-фактурою або Універсальний документ, якщо це передбачено договором. Передача повернення часом оформляється також актом прийому-передачі, актом за формою ОЗ-1.

Оформлення повернення окремим документом передбачається в тому випадку, коли товар був прийнятий покупцем і перейшов в його власність.

Якщо виявлення невідповідностей відбулося в момент приймання, то покупець робить відповідну позначку в товаросупровідних документах і відмовляється в прийманні поставленого вантажу. В даному випадку оформлення спеціальних документів не вимагається.

Якщо ж продукція була прийнята з підписанням передавальних документів, і після цього були виявлені дефекти, то повинен бути складений акт повернення товару постачальнику (зразок розміщений на цій сторінці сайту).

Не варто плутати акт з накладною. Якщо покупець при поверненні продукції оформить накладну, то це буде вже зворотний продаж.

Грань цих двох процесів дуже тонка і залежить від того, відбувся перехід права власності на товар до покупця, чи ні. Як правило, перешкодити переходу права власності може несплата з боку покупця.

Слід зазначити, що для підприємств, що застосовують загальну систему оподаткування, саме цей варіант оформлення (через зворотний реалізацію) рекомендується з точки зору бухгалтерського та податкового обліку.

Протягом якого часу покупець має право здати куплений товар

Для комерційних договорів поставки ГК РФ не передбачено певних термінів повернення продукції, на відміну від Закону про захист прав споживачів, що регламентують відносини з громадянином-покупцем.

Якщо інше не передбачено договором, термін обмежується гарантійним терміном на виріб, встановленим або постачальником, або виробником. Коли такий термін не визначено, то він застосовується виходячи зі звичайного терміну корисного використання товару даної категорії.

При відносинах з поставки умови про термін, протягом якого товар може бути повернутий, містяться в розділі, присвяченому терміну перевірки і пред'явлення претензій по недоліках.

По угоді можуть бути розділені терміни виявлення невідповідності кількості, асортименту, з одного боку, і виявлення неналежної якості, з іншого боку.

Як правильно написати лист, що містить вимогу про повернення купленої продукції назад

Перш ніж надсилати повідомлення про повернення товару, необхідно провести його огляд разом з другим учасником угоди.

Офіційний виклик на огляд недоліків необхідно здійснити в письмовій формі шляхом надсилання поштою (на юридичну адресу) або вручення навмисне відповідного повідомлення. У ряді випадків цього може бути достатньо - постачальник складе акт і при підтвердженні факту дефектів прийме товар назад.

Якщо постачальник не є на огляд, тягне з відповіддю або відмовляється визнати факт наявності дефектів, складається письмова претензія. До неї необхідно докласти всю попередню переписку (якщо вона була), документи по угоді (договір, накладні та інше), акт огляду / виявлених дефектів.

Описана вище процедура є логічно правильною, послідовної, дозволяє отримати задоволення вимог на кожній стадії в залежності від ситуації.

Тонкощі письмової заяви

Лист про повернення товару постачальнику можна написати відразу після виявлення недоліків або після огляду товару спільно з представником постачальника і складання акту виявлених дефектів.

У першому випадку, постачальник направить своє представника для огляду товару, або зажадає представити товар для експертизи (в залежності від категорії товару та умов договору).

Після чого ухвалить рішення щодо ситуації - відмовить у прийманні повернення або безкоштовно його вивезе і поверне гроші. У другому випадку, заява вже буде запитом на прийняття речей назад по вже розглянутих недоліків.

Лист (заяву) має містити посилання на номер і дату договору, накладні, щоб можна було ідентифікувати поставку. Необхідно детально викласти перелік недоліків товару.

Обгрунтування вимог повинно спиратися на положення договору і норми права. До заяви додати копії всіх документів, на які є посилання в ньому. Підписувати позначене лист, має уповноважена особа.

Зразок листа на повернення товару постачальнику розміщений на цьому сайті. Форма є узагальненою і в залежності від ситуації обов'язково повинна бути наповнена інформацією про конкретні фактичні обставини, документах та умови договору.

Податкові наслідки повернення товару

Залежно від застосовуваної системи оподаткування, виникають різні варіанти бухгалтерського обліку операції з повернення товару.

Для ІП, що застосовують УСН, процедура не несе будь-яких податкових наслідків. Відображення в бухгалтерському обліку в даному випадку не потрібно, так як ведення такого не є обов'язковим.

Оформляється повернення актом. Якщо раніше було сплачено аванс за товар, то грошові кошти, повернуті постачальником, не враховуються як дохід і не обкладаються податком.

Складніші справи з оформленням в організаціях на ОСН. В даному випадку, повернення в бухобліку визнається зворотного реалізацією і оформляється накладною. По суті, відбувається зворотний продаж.

Проте з огляду на збігу сум придбання і реалізації, прибутку не виникає. Для відшкодування ПДВ в обидві сторони повинні бути рахунки-фактури.

Існує також другий варіант оформлення - через сторнування операцій. Застосуванням таких проводок допустимо в разі, якщо причиною відмови від товару стало його неналежну якість.

Юридичні наслідки відмови і дії замовника, якщо не вдалося домовитися

Кожен продавець зацікавлений в отриманні прибутку. Нікому відповідно не хочеться втрачати виручку і приймати назад раніше проданий товар. З цієї причини часто постачальники відмовляються прийняти поворотну продукцію.

Подібні дії постачальника тягнуть процедуру примусового повернення через судовий спосіб захисту інтересів покупця. Економічні суперечки за договором поставки між двома суб'єктами підприємництва (ІП, ТОВ, АТ) підсудні арбітражним судам.

Для подібної категорії справ існує обов'язковий досудовий претензійний порядок. Позов в арбітражний суд можна буде подати не раніше ніж через місяць після направлення / вручення претензії.

Експертизу якості товару можна запросити клопотанням в ході судового розгляду. Якщо є на руках експертний висновок на користь покупця, отриманої на досудовій стадії, його слід додати до позовної заяви. В цьому випадку, заявляти про проведення повторної експертизи вже буде зацікавлений постачальник.

Юридичні наслідки відмови прийняти назад продукцію для постачальника будуть виражатися в фінансові санкції. Такі можуть бути прописані в договорі у вигляді неустойки.

Якщо договір не містить умов про застосування зазначеного способу забезпечення виконання зобов'язань, з постачальника підлягають стягненню законна неустойка.

На постачальника підлягають покладання всі судові витрати покупця, в тому числі, держмито, витрати на оплату послуг експертизи.

Висновок: 7 важливих правил повернення неякісного товару

Виявлення неналежної якості, некомплектності, інших недоліків продукції обіцяє витрати часу і сил на врегулювання ситуації. Однак це не повинно зупиняти покупця.

Слід запам'ятати 7 важливих правил:

  1. При прийманні товару виконувати його перевірку максимально уважно.
  2. При виявленні недоліків, негайно повідомити про це постачальника.
  3. Всі взаємодія з постачальником виробляти в письмовій формі.
  4. Виключити пошкодження виробу покупцем або його неправильне зберігання, щоб позбавити постачальника приводу відмовити в прийманні повернення з посиланням на провину покупця.
  5. Документально оформляти зворотний передачу речі, саме як повернення, щоб виключити можливість пред'явлення вимог постачальника до якості товару як покупцем за накладною на зворотну реалізацію.
  6. Дотримуватися належний претензійний порядок, тримати зв'язок з постачальником поки йде розгляд претензії.
  7. При відмові постачальника в задоволенні претензії використовувати судовий порядок захисту.

При проходженні позначених правилами, процедура захисту своїх майнових інтересів буде значно полегшена і позитивний результат отримає шанси на існування.