Реклама
Реклама
Реклама

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

  1. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого» Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити,...
  2. Неприємна розмова
  3. фінальні ціни
  4. подив
  5. тільки ціна
  6. «Клієнти питають»
  7. ізоляція заперечення
  8. «Я теж так думав»
  9. "Я теж так роблю"
  10. «Клієнти знають»
  11. «І? ..»
  12. провокація
  13. "Якби…"
  14. «Покажіть пропозицію»
  15. граблі
  16. Така ж ціна
  17. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  18. Розбір ціни
  19. Неприємна розмова
  20. фінальні ціни
  21. подив
  22. тільки ціна
  23. «Клієнти питають»
  24. ізоляція заперечення
  25. «Я теж так думав»
  26. "Я теж так роблю"
  27. «Клієнти знають»
  28. «І? ..»
  29. провокація
  30. "Якби…"
  31. «Покажіть пропозицію»
  32. граблі
  33. Така ж ціна
  34. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  35. Розбір ціни
  36. Неприємна розмова
  37. фінальні ціни
  38. подив
  39. тільки ціна
  40. «Клієнти питають»
  41. ізоляція заперечення
  42. «Я теж так думав»
  43. "Я теж так роблю"
  44. «Клієнти знають»
  45. «І? ..»
  46. провокація
  47. "Якби…"
  48. «Покажіть пропозицію»
  49. граблі
  50. Така ж ціна
  51. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  52. Розбір ціни
  53. Неприємна розмова
  54. фінальні ціни
  55. подив
  56. тільки ціна
  57. «Клієнти питають»
  58. ізоляція заперечення
  59. «Я теж так думав»
  60. "Я теж так роблю"
  61. «Клієнти знають»
  62. «І? ..»
  63. провокація
  64. "Якби…"
  65. «Покажіть пропозицію»
  66. граблі
  67. Така ж ціна
  68. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  69. Розбір ціни
  70. Неприємна розмова
  71. фінальні ціни
  72. подив
  73. тільки ціна
  74. «Клієнти питають»
  75. ізоляція заперечення
  76. «Я теж так думав»
  77. "Я теж так роблю"
  78. «Клієнти знають»
  79. «І? ..»
  80. провокація
  81. "Якби…"
  82. «Покажіть пропозицію»
  83. граблі
  84. Така ж ціна
  85. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  86. Розбір ціни
  87. Неприємна розмова
  88. фінальні ціни
  89. подив
  90. тільки ціна
  91. «Клієнти питають»
  92. ізоляція заперечення
  93. «Я теж так думав»
  94. "Я теж так роблю"
  95. «Клієнти знають»
  96. «І? ..»
  97. провокація
  98. "Якби…"
  99. «Покажіть пропозицію»
  100. граблі
  101. Така ж ціна
  102. 16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»
  103. Розбір ціни
  104. Неприємна розмова
  105. фінальні ціни
  106. подив
  107. тільки ціна
  108. «Клієнти питають»
  109. ізоляція заперечення
  110. «Я теж так думав»
  111. "Я теж так роблю"
  112. «Клієнти знають»
  113. «І? ..»
  114. провокація
  115. "Якби…"
  116. «Покажіть пропозицію»
  117. граблі
  118. Така ж ціна

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

16 прийомів допоможуть впоратися із запереченням «дорого»

Ви зможете пояснити менеджерам, що говорити, щоб замовник і не думав заперечувати, підказати сейлз, навіщо «ізолювати» покупця і як поставити його в глухий кут, навчити продавців відрізняти заперечення клієнтів від відмовок, прочитавши цю статтю.

Ткаченко Д. Робота з запереченнями: 200 прийомів продажів для холодних дзвінків і особистих зустрічей. - М .: Паблішер, 2017. - 302 с.

Під час переговорів клієнти заперечують з різних причин: щоб позбутися менеджера, отримати знижку, вибити вигідні умови та ін. Завдання сейлза при цьому - не піддатися на маніпуляції і продати замовнику цінність товару. Щоб навчити продавців якісній роботі з запереченням «дорого», поясніть ці 16 прийомів.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Розбір ціни

Якщо замовник не питає про ціну або не заперечує, це не означає, що він готовий до покупки. Швидше за все, він вже вирішив не працювати з компанією і не хоче, щоб менеджер його вмовляв. Переконати клієнта можна, позначивши вигоду або економію.

Приклад: «Вартість товару в два рази вище, ніж у багатьох компаній. Я прийшов, щоб показати, як ви заощадите, вибравши наш варіант ». Або: «Давайте обговоримо умови, при яких вам буде цікаво працювати з нами по передоплаті, в той час як багато конкурентів пропонують відстрочку платежу».

Неприємна розмова

Якщо розповідати про недешевому товар без підготовки, клієнт не стане слухати і переб'є: «Це дорого». В такому випадку переконати його буде набагато важче. Тому важливо відразу позначити, що мова піде про продукт дорожче, ніж у конкурентів, але більш якісних.

Приклад: «Я вважаю, що краще один раз обговорити ціни, ніж потім довго червоніти за якість. Ось що ми пропонуємо ... ».

фінальні ціни

Цей прийом використовується, щоб клієнт не почав домагатися поступок. Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?». Метод працює, коли менеджер встановив зі співрозмовником хороший контакт. У такому випадку клієнт якщо і стане торгуватися, то так само жартівливо. Якщо замовник налаштований серйозно і намагається збити ціну, продавець може застосувати прийом «Подив».

Компаніям доведеться розраховувати податок на прибуток за новими правилами

Податок на прибуток потрібно рахувати по-новому. Загальна ставка залишається колишньою - 20%, але змінюється розподіл між бюджетами. У федеральний бюджет тепер потрібно платити 3% (раніше - 2%), а в регіональний - 17% (раніше - 18%). При цьому регіони отримали право знижувати ставку до 12,5%.

Пені за прострочення податків збільшилися. З 1-го по 30-й день пені за прострочення залишаться колишніми - 1/300 ключової ставки. А ось з 31-го дня вони складуть вже 1/150. Нововведення почне діяти з 1 жовтня 2017 року. Хороша новина: нові правила розрахунку пенею не застосовуватимуть щодо індивідуальних підприємців.

Правила перенесення збитків змінилися. Базу по податку на прибуток можна зменшувати на суму збитків минулих років у межах 50% від усіх витрат. Обмеження діє до 2020 року. У той же час податківці скасували заборону перенесення збитків, що виникли більше десяти років тому.

Резерви по сумнівних боргах стали вигідніше. Компанії списують в резерв не більше 10% від виручки за звітний період. Ліміт за рік залишиться колишнім. А ось за квартал, півріччя або дев'ять місяців компанія має право включити в резерв 10% від виручки за попередній рік або 10% від виручки за поточний період.

Платити податки за компанію зможе директор. Будь-яка людина може заплатити податки за компанію або фізособа, пред'явивши в банку доручення. Якщо директор або засновник платить податки компанії, він повинен вказати в квитанції її реквізити: найменування, ІПН, КПП 9 (Федеральний закон від 30.11.2016 №401-ФЗ).

подив

Якщо клієнт заперечує: «Дорого! Ви ж дасте знижку? »- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?! Знижку ?! ». Продавець як би повторює заперечення покупця, але інтонацією і всім своїм виглядом показує щире здивування, ніби чує таку пропозицію вперше. Прийом у багатьох випадках значно знижує бажання замовника торгуватися.

тільки ціна

Багато клієнтів відразу перебивають менеджера і запитують про вартість товару. В такому випадку замовника потрібно збентежити. Тоді він посоромиться підтвердити, що йому не важливі інші параметри угоди.

Приклад: «Ви знаєте, є клієнти, для яких довговічність, надійність товарів, якість обслуговування взагалі неактуальні. Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо? На що ще, крім ціни, слід звернути увагу? ». Або: «Якщо єдине питання, яке цікавить, - це ціна, то я можу дати контакти компанії, яка продає ті ж послуги, але не надає додатковий сервіс. Але я впевнений, що для вас також важлива репутація фірми, дотримання термінів. Бо так?". Цей спосіб також дозволить позначити критерії, за якими пропозицію компанії вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів.

«Клієнти питають»

Якщо менеджер працює з «теплим» замовником, який вже схиляється до рішення купити товар компанії, можна попередити його питання про ціну.

Приклад: «Клієнти часто запитують:« Чому у вас на 10% дорожче? ». Як ви думаєте, що я їм відповідаю? .. Та, [продавець повторює відповідь замовника] - це теж важливо, але головне [перераховує інші вигоди] ». При цьому завдання сейлза - пам'ятати про всі пре-имуществах пропозиції. Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси.

Якщо клієнт називає одне з них, менеджер повинен доповнити його відповідь і пояснити інші плюси

ізоляція заперечення

Перш ніж обговорювати ціну, менеджер повинен узгодити всі інші умови угоди. Важливо, щоб клієнт підтвердив: товар або послуга компанії, комплектація, строки, умови оплати і інші параметри його влаштовують.

Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?

Приклад: «Значить, у вас є інтерес, і єдине питання, яке нам залишилося вирішити, - це ціна?», «Я вважаю, вам подобається нашу пропозицію. Справа тільки в ціні? ». Як тільки клієнт визнає, що все впирається у вартість, а інші параметри товару або послуги йому підходять, менеджеру залишиться з'ясувати причину заперечення і почати роботу з нею (таблиця). Скажімо, поставити уточнююче запитання: «З чим ви порівнюєте?» Або: «Чому ви так вважаєте?» - а потім аргументовано відпрацювати заперечення.

«Я теж так думав»

Потрібно показати, що клієнт не самотній, що сам продавець або інші клієнти спочатку теж сумнівалися в ціні, але після розрахунків або додаткової інформації змінили думку.

Приклад: «Я і сам раніше так думав, але потім виявилося, що ...», «Багато клієнтів спочатку так думають, але, прорахувавши ...».

"Я теж так роблю"

Щоб не сперечатися з клієнтом і впоратися з його запереченням, менеджер може тимчасово з ним погодитися, але продовжувати гнути свою лінію.

Приклад: «Я теж завжди прошу знижку і торгуюся, це правильно. При цьому ... »,« Якби я отримав дві пропозиції, одне з яких дешевше, я теж питав би про різницю. Так ось…". Такий прийом дозволяє встати на сторону покупця і в той же час обгрунтувати свою точку зору.

«Клієнти знають»

Менеджер може звернутися до досвіду інших покупців і розповісти потенційному замовнику, як діють його колеги.

Приклад: «Як ви думаєте, чи знають лояльні клієнти нашої компанії, що можуть купити товар або послугу дешевше? Звичайно, знають. Вони теж моніторять ринок і вибирають наc, тому що ... [продавець називає вигоду] ». Ніщо так не переконує замовника, як посилання на досвід інших (бажано авторитетних і великих) компаній.

«І? ..»

Якщо покупець все-таки просить знизити ціну, важливо зрозуміти, маніпулює він, відмовляє або не хоче працювати з компанією в принципі. Для цього менеджер у відповідь на вигук клієнта «Дорого!» Може сказати: «І-і-і-і? ..». Продавець «повертає м'яч» співрозмовнику і змушує його розповідати, чому продукт занадто дорогий. Тоді не менеджер буде випитувати про причини заперечення, а клієнт викладе все сам, що зменшить його готовність чинити опір. Прийом працює, якщо продавець встановив контакт з замовником.

провокація

Менеджер з запереченням «дорого» може працювати так: «Чому ви просите мене знизити ціну, а не вимагаєте, наприклад, у моїх конкурентів підвищити якість і надати додатковий сервіс?». Це провокаційний прийом, вдаватися до якого потрібно, якщо продавець впевнений, що зможе наочно продемонструвати перевага компанії перед конкурентами.

"Якби…"

Менеджер повинен задати питання, яке починається з «якби», «припустимо». Приклад: «Якби я дав вам знижку, про яку ви просите, тоді б ви зробили замовлення у нас?», «Припустимо, ми зуміємо надати такі ж умови, як наші конкуренти, а може бути, навіть трохи краще. В цьому випадку ви почнете з нами працювати? ».

Якщо у відповідь замовник каже «ні», значить, раніше він не заперечував, а відмовлявся. Тоді потрібно дізнатися, що стоїть за відмовою, прямо запитавши про це. Якщо клієнт не хоче відповідати, продавець може поставити запитання: «Що могло б вас переконати?».

«Покажіть пропозицію»

Часто замовники, щоб отримати знижки, блефують: посилаються на нібито більш дешеву пропозицію інших компаній. Щоб перевірити це, менеджер каже: «Я можу звернутися до свого керівника і попросити у нього спеціальну знижку для вас, але мені потрібно буде показати йому пропозицію конкурентів. Ви ж зацікавлені в максимально низьких цінах? Тоді давайте подивимося пропозицію, про який ви говорите ».

Якщо клієнт відмовиться, з імовірністю 80% можна стверджувати, що іншої пропозиції немає. Якщо ж погодиться і покаже продавцеві КП конкурента, необхідно проаналізувати його і виявити відмінності.

граблі

Якщо замовник не показує пропозицію конкурентів, можна «підкласти граблі»: навмисно назвати неякісний товар, який непорівнянний з продуктом компанії.

Приклад: «Напевно, вам пропонують [назва моделі]?». Клієнт погоджується. «Тоді все зрозуміло: в таких моделях використовується застарілий, знятий з виробництва картридж, який дуже важко знайти. Цим і пояснюється різниця в ціні ».

Якщо покупець підтвердить, що йому пропонували згаданий продукт, менеджер повинен розповісти про відмінності свого товару від того, який він назвав раніше.

Така ж ціна

Прийом працює, якщо менеджер встановив з клієнтом хороший контакт і різниця в ціні з товаром конкурента не перевищує 7%.

Приклад: «Якби у нас була така ж ціна, як у конкурента, де б ви купили?».

Якщо клієнт відповідає, що пішов би до конкурента, - менеджер не продав йому вигоди співробітництва. Тому замовник не бачить причин, за якими потрібно купити товар або послугу у вашій компанії. В даному випадку потрібно заново почати роботу з запереченням «дорого в продажах», ще раз розповідь про переваги покупки.

Якщо ж співрозмовник відповідає: «Я купив би у вас», потрібно, щоб він самому собі пояснив переваги роботи з компанією. Для цього менеджер запитує: «А чому?». Як тільки замовник почне відповідати, можна вважати, що угода завершена. В кінці розмови потрібно задати закрите питання: «Хіба все, що ви перерахували, не варто цих грошей?». У відповідь клієнту залишиться тільки погодитися.

Продавець з посмішкою питає: «Вам відразу надати фінальні ціни або ви любите поторгуватися?
Ви ж дасте знижку?
»- менеджер може здивовано перепитати:« Дорого ?
Знижку ?
Щоб я відразу підготував оптимальну пропозицію для вас, підкажіть, що з перерахованого вам важливо?
На що ще, крім ціни, слід звернути увагу?
Бо так?
Як ви думаєте, що я їм відповідаю?
Коли замовник заперечує, продавець повинен уточнити: чи вірно, що тільки ціна утримує від покупки?
Справа тільки в ціні?