Реклама
Реклама
Реклама

Заміна паспорта в 20 і 45 років - які документи необхідні для заміни паспорта - Перекоп.ру

  1. Штраф за прострочення заміни паспорта
  2. Де можна поміняти паспорт
  3. Документи для заміни паспорта в 20 і 45 років
  4. Додаткові документи
  5. Заміна паспорта в іншому місті
  6. Терміни заміни паспорта в 20 і 45 років
  7. Окремі ситуації при заміні паспорта
  8. Чи мають право затримати громадянина з простроченим паспортом

Як відомо, при досягненні громадянином віку 20 і 45 років паспорт підлягає заміні.

Однак в такому випадку винятком є ​​військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, їх паспорт замінюється по закінченню терміну служби. В інших ситуаціях така процедура носить обов'язковий характер.

Штраф за прострочення заміни паспорта

Заява про заміну паспорта необхідно направити протягом 30 днів з дня виконання 20 або 45 років. У разі якщо громадянин не вкладається в зазначений термін, може наступити досить серйозна адміністративна відповідальність.

Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення (далі КУпАП РФ) в статті 19.15 встановлює покарання за проживання громадянина РФ без документа, що посвідчує особу (паспорта) штраф у розмірі від двох тисяч до трьох тисяч рублів.

Однак якщо особа проживає в місті федерального значення - Санкт-Петербурзі або Москві, то сума коливається від трьох тисяч до п'яти тисяч рублів.

Для юридичної особи ця сума зростає і, відповідно до КоАП РФ, буде коливатися від двохсот п'ятдесяти тисяч до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. І від трьохсот тисяч до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на території Москви і Санкт-Петербурга.

Варто звернути увагу, що оформляти заяву про заміну паспорта раніше не можна, таке можливо тільки після досягнення певного законодавством віку, а саме 20 і 45 років.

Де можна поміняти паспорт

Потрібно відзначити, що при заміні паспорта слід звертатися в територіальні підрозділи служби з питань міграції МВС Росії, як і в інших випадках (оформлення паспорта в 14 років, при втраті паспорта, його псування). Громадянин також має право звертатися в багатофункціональні центри для надання послуги.

Крім того, якщо людина через нездоров'я не в змозі звернутися в підрозділ самостійно, то за регламентом ФМС № 107 він може викликати посадову особу для оформлення заявки на заміну паспорта за місцем проживання, і це буде цілком законно.

Також виклик співробітника на будинок можуть здійснити родичі, якщо сам громадянин не має на це можливості. Після завершення процедури оформлення паспорта, працівник служби з питань міграції відвідує замовника за місцем проживання та видає новий паспорт.

Примітно, що можна попередньо зробити запис по телефону, електронній пошті, особистим зверненням, вказавши при цьому свої персональні дані і причину заявки. Плюс цього в тому, що прийом в такому випадку відбудеться в зручний для особи, що звернулася час.

Надіслати заявку можна і за допомогою Інтернету. Для цього треба зареєструватися на сайті держпослуг . Це найбільш зручний і законний спосіб вирішення цієї проблеми.

У разі якщо подача заяви здійснюється через мережу Інтернет, після його розгляду та перевірки, статус змінюється на «Прийнято». Після цього починається обчислення строку безпосереднього виготовлення нового паспорта. Далі, посадові особи проводять певні операції, встановлені регламентом та іншими нормативними правовими актами. Після їх завершення керівник підписує розпорядження про видачу паспорта або його заміні.

Про позитивному рішенні громадянин дізнається по статусу «Готово». Більш того, на електронну пошту висилається лист - повідомлення, про завершення роботи. Після цього людина повинна прибути до територіального підрозділу служби з питань міграції для отримання паспорта громадянина РФ. При цьому вся процедура не повинна перевищувати 1 години 30 хвилин з моменту надання необхідних документів.

Після видачі паспорта статус заяви змінюється на «Зачинено».

Документи для заміни паспорта в 20 і 45 років

Природно, існує визначений законодавством пакет документів, який потрібно надати для заміни паспорта.

У нього входять:

  • Старий паспорт, який підлягає заміні.
  • Документи, які підтверджують оплату державного мита. Держмито становить триста рублів.
  • Заява форми № 1П, заповнене вручну або на комп'ютері, про заміну паспорта.
  • Дві особисті фотографії, які відповідають вимогам законодавства.

Додаткові документи

Крім основного пакета документів, при собі краще відразу мати інші види паперів. Після видачі паспорта весь пакет повернуть назад. При подачі заяви також краще мати при собі:

  • Свідоцтво про шлюб або його розірвання.
  • Військовий квиток (при наявності).
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Документ, що підтверджує факт прописки.
  • Домова книга, якщо громадянин проживає в приватному будинку, або реєстраційна поквартирна картка, якщо в квартирі.

Заміна паспорта в іншому місті

При подачі заяви в іншому місті, необхідно оформити тимчасову прописку.

Однак така прописка видається в тому випадку, якщо ви проживаєте в іншому населеному пункті за однією адресою більш ніж 90 днів.

У такій ситуації термін очікування нового паспорта складе 30 днів, згідно з постановою Уряду № 828.

Для подачі заяви в іншому місті заявнику буде необхідний наступний пакет документів:

  • Паспорт, що підлягає заміні.
  • Заява про заміну паспорта, оформлене за формою 1П.
  • Військовий квиток для військовозобов'язаних.
  • Квитанція або реквізити про оплату державного мита в зв'язку з заміною паспорта.
  • Дві фотографії, що відповідають вимогам.
  • Свідоцтво про реєстрацію шлюбу або про його розірвання.
  • Свідоцтва про народження дітей.

Ситуації, коли в заміні паспорта можуть відмовити:

  • При відсутності будь-якого документа, співробітник має право відмовити у видачі паспорта.
  • У разі невідповідності необхідного стандарту фотографій.
  • При наявності помилок або неточностей в пакеті документів.

Терміни заміни паспорта в 20 і 45 років

Варто звернути увагу на те, що якщо громадянин звертається до підрозділу за місцем проживання, то термін очікування готовності паспорта становить 10 діб.

У разі якщо особа вимушена звертатися з яких-небудь причин в територіальне установа не за місцем проживання, то термін збільшується до 30 діб, тобто рівно в три рази.

За бажанням, можна оформити на цей термін тимчасове посвідчення особистість за формою 2П. За цим також слід звертатися в ФМС, приклавши додаткову фотографію. Однак підкреслюється, що його наявність не обов'язково.

Окремі ситуації при заміні паспорта

Природно, існують ситуації, які ставлять людей в скрутне становище і викликають купу питань. Наприклад, громадянин А за півроку до виконання 20 років втратив паспорт і відразу ж відновив його (в регламентований термін).

Звичайно, у громадянина А виникне питання: «Чи треба знову міняти паспорт, якщо він абсолютно новий?». Безумовно, міняти паспорт потрібно, так як пункт 7 положення про паспорт громадянина свідчить, що досягнення віку 20 або 45 років може бути єдиною причиною заміни паспорта (крім його втрати, крадіжки, псування, і деяких інших).

Чи мають право затримати громадянина з простроченим паспортом

Безумовно, поліція такого права не має, так як це не входить в перелік підстав для затримання згідно зі статтею 14 ФЗ «Про поліцію». Більш того, російське законодавство не примушує громадянина носити з собою паспорт скрізь і регулярно.

Однак якщо поліція затримує з якої-небудь іншої причини, і виявляється прострочення паспорта, то оформляється адміністративний протокол.

Звичайно, у громадянина А виникне питання: «Чи треба знову міняти паспорт, якщо він абсолютно новий?