Реклама
Реклама
Реклама

Все, що треба знати про пенсійну реформу в Україні - як і кому додадуть пенсії - З жовтня 5,6 млн пенсіонерів в Україні будуть отримувати на 200-1000 грн більше - 112 Україна

  1. Новини по темі

Микола Шамбір 112.ua

Кабмін 17 травня затвердив законопроект про пенсійну реформу і направив його на розгляд Ради реформ. Заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір розповів 112.ua про основні положення законопроекту. Зокрема про те, як і для кого збільшаться пенсії і скільки потрібно буде заплатити до Пенсійного фонду, якщо страхового стажу для нарахування пенсії буде недостатньо

- Які основні положення законопроекту про пенсійну реформу?

- Наша основна позиція в законопроекті, що пенсіонери повинні бути рівні. На однакових умовах повинні призначатися пенсії. Одне з основних напрямків, передбачених документом - це осучаснення пенсій, точніше їх розміру. Пенсії "старих" пенсіонерів (які вийшли на пенсію в колишні роки) і нових (які виходять на пенсію зараз) повинні призначатися згідно з єдиними принципами. Якщо дві людини мають рівні показники на рівні по стажу і середньої зарплати, вони повинні отримувати однакові за розміром пенсії. Це є основним, корінним положенням цього законопроекту. Тому що зараз люди в залежності від того, коли вони вийшли на пенсію, можуть отримувати пенсію, розмір якої відрізняється до 3-х разів, і це сьогодні викликає найбільше соціальне невдоволення. Людині призначили пенсію, і вона потім 5-10 років не змінюється.

Новини по темі

Новини по темі

- Законопроектом передбачено зміну цієї ситуації?

- Так, передбачено, що спочатку ми робимо осучаснення пенсій. Вирівнювання при однакових умовах. А потім також буде механізм індексації. У наступні роки середня зарплата, з якої розраховується пенсія, буде збільшуватися автоматично не менше ніж на певний показник. Якщо буде рости середня зарплата, автоматично будуть підвищуватися пенсії. І це буде прямо в законі прописано.

- А на який показник буде збільшуватися, відповідно до нинішнього варіанту законопроекту?

- 50% інфляції і 50% середньої зарплати. Підсумовується. І не менш ніж на цей показник.

- А як до сих пір було?

- Був передбачений показник 20%, але в законі було написано, що за умови наявності грошей. А грошей, як правило, не було.

- А тепер не буде умови при наявності грошей?

- Ні, тепер буде чіткий показник.

- Законопроектом передбачається збільшення страхового стажу: як говорилося, буде до 25 років?

- Так, до 25 років. Для того, щоб вийти в 60 років на пенсію, потрібно буде мати страховий стаж 25 років. Це ще одне важливе положення. Наше основне завдання, щоб люди мали більший страховий стаж. Мається на увазі що, ви ж знаєте, багато хто працює нелегально. Так ось, ми будемо збільшувати вимоги до стажу таким чином, щоб люди могли більше працювати легально. Вони будуть розуміти, що для пенсії їм потрібно буде більше стажу.

- Поясніть, будь ласка, що таке страховий стаж?

- Будемо говорити нормою законопроекту. Його 24 стаття говорить про те, що страховий стаж - це весь період, за який сплачено внески до Пенсійного фонду в розмірі не менше мінімальних. Зверніть увагу, не менше мінімальних. Тобто, якщо людина працює на мінімальну заробітну плату, відповідно він сплачує мінімальний страховий внесок. Якщо він працює, його якимось чином оформляє роботодавець не на мінімальну, а на 0,5 ставки, знову-таки зрозуміло, що це не повний стаж - це буде тільки півмісяця. Зараз навіть якщо людина працює півмісяця, сплачується до Пенсійного фонду як за повний місяць і внесок розраховується від мінімальної зарплати. І є така маніпуляція, як переклад співробітника на цивільно-правовий договір, щоб платити трохи менше, ніж внесок від мінімальної зарплати. І людина вже має розуміти, що після прийняття закону в такому випадку у нього буде вважатися неповний стаж. А вимоги до нього збільшуються. І вже сам співробітник буде вимагати від роботодавця дотримання законодавства.

- Як буде враховуватися страховий стаж?

- З 2004 року будуть враховуватися всі страхові внески в повному розмірі або пропорційно, якщо там менше. А до 2004 року - весь стаж трудової, який був напрацьований за діючими на той час нормам. Ми не змінюємо цих норм, які умови обліку стажу були до 2004 року, так само і будуть враховуватися.

- А якщо у людини ситуація, що він хоче вийти на пенсію, але страхового стажу не дотягує до 25 років, які варіанти передбачені новим законом?

- Давайте розглянемо варіанти. Наприклад, у людини виходить страховий стаж 24,5 років. Така ситуація може бути. Людина може, наприклад, відкласти свій вихід на пенсію на півроку і відпрацювати їх або доплатити за себе.

- Хто буде розраховувати суму, яку потрібно за себе доплатити? Пенсійний фонд?

- Ні, в законі розмір доплат вже визначено. Якщо людина платить мінімальний страховий внесок за рік, то там передбачений коефіцієнт двоєчка. Наприклад, якщо за місяць ми платимо 704 грн мінімальний внесок. За рік це 8804 грн, з коефіцієнтом це буде 16 тисяч. Відповідно, якщо потрібно за місяць за себе доплатити, то це 704 помножити на два.

- Тобто якщо людині бракує два роки стажу, потрібно 32 тисячі доплатити?

- Ні, не вірно. Другий рік буде йти з коефіцієнтом 1,8. Потім 1,6 і 1,4.

- А якщо людина не може таку суму внести?

- Тоді допрацьовує.

- А якщо не може доопрацювати, залишається без пенсії?

- Ні, в 65 років виходять на пенсію все, хто має 15 років страхового стажу. Жінки в 63 роки.

- А в 60 років вихід на пенсію, при наявності 25 років страхового стажу, цей вік однаковий і для жінок, і для чоловіків?

- Ні, у нас для жінок з 1 квітня 2017 року було підвищено пенсійний вік. Був 55 років. Зараз це 58 років. Це передбачено законом "Заходи щодо законодавчого забезпечення здійснення пенсійної реформи", який був прийнятий ще в 2011 році. Тобто для жінок це 58 років, а для чоловіків 60 років.

- Добре, а ті, хто і в 65 років, а жінки в 63 роки, не мають 15 років страхового стажу?

- Їм призначають не пенсія, а державна соціальна допомога. Але вона призначається тільки в залежності від доходів. І на сьогоднішній день така норма є.

- А скільки вона становить?

- Якщо дохід не більше прожиткового мінімуму, і людина живе самотній, йому буде призначено виплату в розмірі прожиткового мінімуму. Якщо людина живе в родині, і сім'я забезпечена, допомога призначена не буде.

- А розмір пенсії від чого буде залежати? Наприклад, той, хто має 25 років страхового стажу, чи не буде отримувати стільки ж, скільки людина, у якого, наприклад, 35 років стажу?

- Розмір пенсії залежить від стажу і розміру доходу.

- А в чому ж тоді суть, як ви говорили, приведення всіх до єдиних умов через прийняття закону?

- При однакових умовах! Якщо людина має тридцять років стажу і вийшов на пенсію сьогодні, а інша людина має тридцять років стажу також, але вийшов на пенсію десять років тому, вони повинні отримувати рівні пенсії. А сьогодні така ситуація, що вони відрізняються.

- Тобто градація пенсій все одно буде?

- Звичайно! Залежно від стажу, від доходу. Все це залишається. Ми просто застосовуємо однакову формулу для всіх, але вона залежить від стажу і розміру заробленого.

- Які можуть бути розміри пенсій після вступу в силу закону про пенсійну реформу?

- Буде залежати від стажу і розміру заробленого доходу.

- Назвіть порядок цифр хоча б

- Від мінімальної (1 312 грн з 01.05.2017, з 1 грудня буде 1 373 грн) до максимальної. Максимальна - 10 740 грн.

- А як, наприклад, вирішили з тими пенсіонерами, які вийшли на пенсію 20 років тому? Як буде осучаснював пенсія для них? Адже явно ж їх зарплати відрізнялися від нинішніх.

- В абсолютному вираженні відрізнялися, але дивимося в відносному. Враховуватиметься коефіцієнт заробітної плати по відношенню до середньої зарплати в Україні на той момент часу, коли вона виплачувалася.

- Чи розраховували ви, наскільки можуть збільшитися пенсії вже діючих пенсіонерів в результаті реформи?

- Збільшення комусь буде до 200 грн (плюс до нинішньої пенсії), комусь більше 1 тис. Грн. За нашими розрахунками, підвищення більше 1 тис. Грн повинні отримати 1,2 млн українських пенсіонерів. В цілому підвищення торкнеться 5,6 млн осіб.

- Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вчора озвучив величезну суму, яка буде необхідна для втілення цього осучаснення в життя - 30 млрд грн. Чи зрозуміло, звідки буде взято ці кошти?

- Уже давно зрозуміло. З 1 січня 2017 року ми ввели мінімальну зарплату (3,2 тис. Грн) - до Пенсійного фонду за 4 місяці поточного року ми вже отримали 7,9 млрд грн понад план. Всього станом на 17 травня отримали 51 млрд грн. А нам, за нашими підрахунками, на цей рік на осучаснення потрібно 11 млрд грн. Тобто ви розумієте, що якщо 7,9 млрд ми вже маємо, то 11 до кінця року точно матимемо.

- Громадяни, які проживають в ОРДЛО і на окупованій території Криму, як на них відіб'ється пенсійна реформа?

- У нас всі, хто громадяни України, стоять на обліку в Пенсійному фонді. І всі, хто там стоїть на обліку, будуть охоплені осучасненням. Приїхавши на підконтрольну територію, вони зможуть отримати пенсію, підвищену, якщо для них буде передбачено підвищення.

- А людині, щоб його пенсія була осучаснена, потрібно буде кудись звернутися, принести документи, або це станеться автоматично?

- Перерахунок буде проведений автоматично - у Пенсійного фонду всі необхідні дані є.

- Якщо все піде за планом і Рада законопроект затвердить, коли можуть бути підвищені пенсії?

- Це все робиться, щоб вже з 1 жовтня 2017 року пенсії виплачувалися в новому розмірі.

- Чи не побоюєтеся ви, що підвищення може привести до витка інфляції?

- Інфляція відбувається тоді, коли вкидаються гроші, непокриті економічними показниками. На сьогодні 7,9 млрд грн ми вже накопичили. Ми не вкидаємо гроші, незабезпечені економічними показниками. Це реальні гроші, які вже є. Тому це не впливає на інфляцію. Ні, зовсім невелика споживча інфляція за рахунок збільшення числа платоспроможних громадян все-таки може бути. Але відразу скажу, що вона буде перекрита, тому що вона буде покрита товаром.

- В яких межах ця незначна споживча інфляція може бути, ви розраховували?

- Ні, ми не розраховували. Я не можу сказати, в першу чергу це питання до НБУ, напевно. Але у нас, підкреслюю, ці витрати забезпечені. Ми не беремо з бюджету ні копійки додаткових коштів. Це те, що вже зароблено. Тому це не може бути приводом для інфляції.

- Підвищення пенсій вплине на кількість субсидій, які видаються громадянам?

- Субсидія призначається з дотриманням принципу, згідно з яким людина повинна платити за комунальні послуги не більше 15% від свого доходу. Якщо ми говоримо про те, що у нас ця формула існує, а вона існує і її ніхто не відміняв, то максимально, що може бути, якщо пенсія людини збільшиться на 1 тис. Грн, то на 15% з цієї суми зменшиться субсидія. Але це не означає, що її хтось скасує. Наприклад, людина отримає доплату в пенсію 200 грн або 1 тис. Грн, просто на 15% від суми зменшиться субсидія.

- А зовсім скасовуватися субсидія не буде?

- Ні звичайно! Зрозуміло, якщо людина зараз виходить маленьку субсидію, наприклад, 150 грн, а його пенсія після осучаснення збільшиться на 1 тис. Грн, то, звичайно, вона перекриє субсидію і її платити не будуть.

- Ви підраховували, наскільки після підвищення пенсій зменшиться обсяг виплат з бюджету на субсидії?

- Ну, знову ж таки, чисто математично при 15% від суми підвищення пенсій зменшаться і обсяги виплат на субсидію.

- Від підвищення пенсійного віку все-таки вирішили відмовитися?

- У нас немає як такого підвищення пенсійного віку.

- А з МВФ за якими нормами були дискусії?

- Скажу так, дискусії були практично по кожній нормі. І та позиція, яка у нас є, це те, з чим вони в цілому згодні. Може не на 100%, може не по кожному слову. Але вони підтримують всі ці позиції. Позавчора ми сиділи з МВФ майже цілий день (від Мінсоцполітики участь брали два заступника міністра). І позавчора ми їм сказали, що ми виносимо цю версію на Кабмін. І заперечень від них не було.

- І все-таки, на чому наполягав МВФ під час переговорів щодо пенсійної реформи?

- Однією з вимог МВФ було підвищення пенсійного віку.

- До якого віку хотіли підняти?

- До 63 років і для чоловіків, і для жінок.

- І як вам вдалося їх переконати?

- Ну, знайшли аргументи. Основне, що цікавить МВФ, це фінансова збалансованість. І ми їм ці цифри показали. Основний аргумент був це, звичайно ж, підвищення надходжень за рахунок підвищення мінімальної зарплати.

- Які ще нововведення передбачені законопроектом?

- Багато норм. Наприклад, можемо говорити, що документом скасовуються спеціальні пенсії. Але тим, кому вони вже призначені, у них їх ніхто не відбере. Вона буде сплачуватися в тому ж розмірі, в якому і сплачується.

- Спеціальні пенсії ви маєте на увазі чиї?

- Ці пенсії отримують працювали на держслужбі, прокуратура, всі інші. Все це ліквідується.

- А як же люди, які служать в АТО, як вони будуть мотивовані здійснювати подвиги, служити довше?

- Питання військових пенсій у нас йде окремо. І вони залишаються окремим законом. Поліція, військові, це все йде по військовому закону. Чорнобильців ми також не зачіпаємо.

- Тобто осучасненням пенсій військові і поліцейські не будуть охоплені?

- Поки немає.

- А серед них є проблема розриву, як в сфері цивільних пенсій?

- Проблема є і з часом вона також буде вирішуватися.

- Що ще є принципово нове в законі?

- Наприклад, буде збільшено розмір максимального внеску, ми піднімаємо його майже в два рази. На сьогодні максимальна величина, з якої сплачуються внески, 40 тисяч. Таким чином, якщо людина отримує зарплату 50 тис. Грн, то для пенсії у нього беруться внески від 40 тис. Грн. А ця сума буде збільшена до 80 тис. Грн. Таким чином, відрахування будуть вважатися від 50 тис. Грн. І це теж збільшить надходження до Пенсійного фонду - за нашими розрахунками, на майбутній рік це додатково дасть 4 млрд грн.

- Коли плануєте внести законопроект у Раду?

- Відразу ж, як його схвалить Рада реформ.

- А коли це може статися?

- Дата проведення засідання Ради реформ ще не призначена.

- А які ваші очікування, коли це може статися?

- Гадаю, наступного тижня Рада реформ повинен розглянути законопроект.

Розмовляла Олена Голубєва

А на який показник буде збільшуватися, відповідно до нинішнього варіанту законопроекту?
А як до сих пір було?
А тепер не буде умови при наявності грошей?
Законопроектом передбачається збільшення страхового стажу: як говорилося, буде до 25 років?
Поясніть, будь ласка, що таке страховий стаж?
Як буде враховуватися страховий стаж?
А якщо у людини ситуація, що він хоче вийти на пенсію, але страхового стажу не дотягує до 25 років, які варіанти передбачені новим законом?
Хто буде розраховувати суму, яку потрібно за себе доплатити?
Пенсійний фонд?
Тобто якщо людині бракує два роки стажу, потрібно 32 тисячі доплатити?