Реклама
Реклама
Реклама

Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

  1. Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого На які виплати можуть розраховувати...
  2. Що потрібно для отримання допомоги та її розмір
  3. Хто не має права на допомогу
  4. Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:
  5. Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових...
  6. Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого
  7. Якщо страховий стаж менше 25 років
  8. Що потрібно для отримання допомоги та її розмір
  9. Хто не має права на допомогу
  10. Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:
  11. Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових...
  12. Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого
  13. Якщо страховий стаж менше 25 років
  14. Що потрібно для отримання допомоги та її розмір
  15. Хто не має права на допомогу
  16. Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:
  17. Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових...

Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

На які виплати можуть розраховувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу для пенсії. І хто не отримає від держави нічого

У жовтні 2017 року ВРУ проголосувала за законопроект про пенсійну реформу . Крім збільшення пенсії для нинішніх пенсіонерів, вона принесла більше вимог для майбутніх пенсіонерів.

Зокрема, з 1 січня 2018 року страховий стаж для виходу на пенсію має становити 25 років (до цього був 15 років). А 2028 року необхідний страховий стаж для виходу на пенсію буде 35 років.

Читайте також: Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні . Навіщо взагалі щось міняти

Якщо страховий стаж менше 25 років

Працювати можна і неофіційно. Однак для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися тільки той, який ви отримали при офіційному працевлаштуванні та сплату податку до Пенсійного фонду відповідно.

В Україні чимало людей досі працює неофіційно, а зарплату отримує "сіру", також значний прошарок заробітчан. Тому природно, що є такі люди, які працюють навіть 35 років, але страховий стаж при виході на пенсію в 60 років може бути менше 25 років. Що в такому випадку пропонує уряд?

По-перше, два роки стажу можна докупити .Однак ціни на них трохи "кусаються": 1 рік стажу буде коштувати приблизно 16,8 тис. гривень, два роки - 25,3 тисячі гривень.

Ще один спосіб - продовжити працювати. В такому випадку можете розраховувати навіть на бонуси: уряд скасував оподаткування виплат для працюючих пенсіонерів (а це + 15%). Однак нововведення не стосується людей похилого віку з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів (зараз це 17 тис.грн).

І третій варіант - отримувати від держави соціальну допомогу. Міністр соціальної політики Андрій Рева в червні 2017 року повідомляв , Що для таких людей передбачена адресна "тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не має права на пенсійну виплату".

19 січня Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу. Про це йдеться в Постанові уряду № 1098 .

Згідно з документом, отримати допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу. Допомога буде здійснюватися в період з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 р

Що потрібно для отримання допомоги та її розмір

Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного пенсійного стажу необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання з наступними документами:

  • Заява;

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання та індивідуальний номер платника податків;

  • довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера протягом 5 робочих днів);

  • декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.
    Якщо тимчасова грошова допомога оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Читайте також: Кому годувати пенсіонерів. Що не так з пенсійною реформою

Тимчасова фіндопомогу призначається з дня, наступного після дати досягнення пенсійного віку, тобто з 60 років (для жінок 1961 року народження і старше - менше).

У разі якщо людина звернулася за тимчасовою допомогою пізніше, ніж через три місяці після досягнення пенсійного віку, тимчасова допомога призначається з дня звернення за нею. Однак, якщо пройшло більше півроку з моменту досягнення пенсійного віку, а людина так за нею і не звернулася, виплати за "пропущені" місяців не здійснюватимуть.

Перераховуватиметься посібник кожні 6 місяців з урахуванням змін майнового стану людини і сім'ї. Її розмір буде залежати від різниці між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Хто не має права на допомогу

У Постанові Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу.

Там врахований дохід сім'ї. Уряд трактує поняття сім'ї так:

  • чоловік, дружина, діти, в тому числі усиновлені, у віці до 18 років, які перебувають на їх утриманні;

  • діти - студенти установ вищої освіти I-IV рівнів акредитації та закладів професійної (професійно-технічного) освіти за денною формою навчання у віці до 23 років, які не мають власних сімей, в тому числі ті, що отримують стипендію, незалежно від того, де вони проживають (разом з батьками або перебувають на навчанні в іншому населеному пункті);

  • особи, які спільно проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Але до складу родини не входять батьки, дід, баба, брати, сестри, опікуни, діти під державною опікою, батьки, позбавлені батьківських прав.

Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:

- середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (тобто, 1347 грн до 1 липня 2018 г.);

- особа отримує пенсію або державну соціальну допомогу, яка призначається відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" або "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю";

- особа або члени його сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги купили земельну ділянку, квартиру (будинок), автомобіль, інший транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування жили щно-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату покупки (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- особа працює, здійснює іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу.

Виникає питання, яким чином держава буде відстежувати витрати "претендентів на допомогу". Конкретної відповіді на наш запит в Міністерстві соціальної політики не надали. Пояснили, що органи соціального захисту населення мають право робити запити в ГФС і органів місцевої влади та отримувати необхідну інформацію протягом 15 днів.

Якщо раніше українці могли купувати за готівку товари або послуги до 150 тис. Грн, то вже з початку 2017 року - це тільки 50 тис. Грн. Все, що вище, потрібно "проводити" через банк.

Тому покупки сім'ї на суму понад 50 тис. Грн теоретично можна простежити завдяки цій нормі.

А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда? Обіцяють приходити додому до претендентів на допомогу і проводити обстеження умов проживання.

Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї виявлено, що:

- особа має додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно, здає в найм житло або його частину; хтось із сім'ї працює неофіційно; доходи від утримання худоби, птиці, інших тварин, від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки тощо.

- у власності особи або членів його сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю, чи більше ніж один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

Рішення органу соціального захисту населення про призначення тимчасової допомоги або про відмову в її наданні може бути оскаржено до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

Але всі перераховані категорії можуть розраховувати на тимчасову допомогу, якщо в сім'ї є людина з інвалідністю.

Правда, на це потрібно рішення комісії органу соцзахисту. А його беруть, провівши обстеження матеріально-побутові умови особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

На які виплати можуть розраховувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу для пенсії. І хто не отримає від держави нічого

У жовтні 2017 року ВРУ проголосувала за законопроект про пенсійну реформу . Крім збільшення пенсії для нинішніх пенсіонерів, вона принесла більше вимог для майбутніх пенсіонерів.

Зокрема, з 1 січня 2018 року страховий стаж для виходу на пенсію має становити 25 років (до цього був 15 років). А 2028 року необхідний страховий стаж для виходу на пенсію буде 35 років.

Читайте також: Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні . Навіщо взагалі щось міняти

Якщо страховий стаж менше 25 років

Працювати можна і неофіційно. Однак для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися тільки той, який ви отримали при офіційному працевлаштуванні та сплату податку до Пенсійного фонду відповідно.

В Україні чимало людей досі працює неофіційно, а зарплату отримує "сіру", також значний прошарок заробітчан. Тому природно, що є такі люди, які працюють навіть 35 років, але страховий стаж при виході на пенсію в 60 років може бути менше 25 років. Що в такому випадку пропонує уряд?

По-перше, два роки стажу можна докупити .Однак ціни на них трохи "кусаються": 1 рік стажу коштуватиме приблизно 16,8 тис. гривень, два роки - 25,3 тисячі гривень.

Ще один спосіб - продовжити працювати. В такому випадку можете розраховувати навіть на бонуси: уряд скасував оподаткування виплат для працюючих пенсіонерів (а це + 15%). Однак нововведення не стосується людей похилого віку з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів (зараз це 17 тис.грн).

І третій варіант - отримувати від держави соціальну допомогу. Міністр соціальної політики Андрій Рева в червні 2017 року повідомляв , Що для таких людей передбачена адресна "тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не має права на пенсійну виплату".

19 січня Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу. Про це йдеться в Постанові уряду № 1098 .

Згідно з документом, отримати допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу. Допомога буде здійснюватися в період з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 р

Що потрібно для отримання допомоги та її розмір

Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного пенсійного стажу необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання з наступними документами:

  • Заява;

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання та індивідуальний номер платника податків;

  • довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера протягом 5 робочих днів);

  • декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.
    Якщо тимчасова грошова допомога оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Читайте також: Кому годувати пенсіонерів. Що не так з пенсійною реформою

Тимчасова фіндопомогу призначається з дня, наступного після дати досягнення пенсійного віку, тобто з 60 років (для жінок 1961 року народження і старше - менше).

У разі якщо людина звернулася за тимчасовою допомогою пізніше, ніж через три місяці після досягнення пенсійного віку, тимчасова допомога призначається з дня звернення за нею. Однак, якщо пройшло більше півроку з моменту досягнення пенсійного віку, а людина так за нею і не звернулася, виплати за "пропущені" місяців не здійснюватимуть.

Перераховуватиметься посібник кожні 6 місяців з урахуванням змін майнового стану людини і сім'ї. Її розмір буде залежати від різниці між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Хто не має права на допомогу

У Постанові Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу.

Там врахований дохід сім'ї. Уряд трактує поняття сім'ї так:

  • чоловік, дружина, діти, в тому числі усиновлені, у віці до 18 років, які перебувають на їх утриманні;

  • діти - студенти установ вищої освіти I-IV рівнів акредитації та закладів професійної (професійно-технічного) освіти за денною формою навчання у віці до 23 років, які не мають власних сімей, в тому числі ті, що отримують стипендію, незалежно від того, де вони проживають (разом з батьками або перебувають на навчанні в іншому населеному пункті);

  • особи, які спільно проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Але до складу родини не входять батьки, дід, баба, брати, сестри, опікуни, діти під державною опікою, батьки, позбавлені батьківських прав.

Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:

- середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (тобто, 1347 грн до 1 липня 2018 г.);

- особа отримує пенсію або державну соціальну допомогу, яка призначається відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" або "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю";

- особа або члени його сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги купили земельну ділянку, квартиру (будинок), автомобіль, інший транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування жили щно-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату покупки (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- особа працює, здійснює іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу.

Виникає питання, яким чином держава буде відстежувати витрати "претендентів на допомогу". Конкретної відповіді на наш запит в Міністерстві соціальної політики не надали. Пояснили, що органи соціального захисту населення мають право робити запити в ГФС і органів місцевої влади та отримувати необхідну інформацію протягом 15 днів.

Якщо раніше українці могли купувати за готівку товари або послуги до 150 тис. Грн, то вже з початку 2017 року - це тільки 50 тис. Грн. Все, що вище, потрібно "проводити" через банк.

Тому покупки сім'ї на суму понад 50 тис. Грн теоретично можна простежити завдяки цій нормі.

А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда? Обіцяють приходити додому до претендентів на допомогу і проводити обстеження умов проживання.

Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї виявлено, що:

- особа має додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно, здає в найм житло або його частину; хтось із сім'ї працює неофіційно; доходи від утримання худоби, птиці, інших тварин, від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки тощо.

- у власності особи або членів його сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю, чи більше ніж один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

Рішення органу соціального захисту населення про призначення тимчасової допомоги або про відмову в її наданні може бути оскаржено до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

Але всі перераховані категорії можуть розраховувати на тимчасову допомогу, якщо в сім'ї є людина з інвалідністю.

Правда, на це потрібно рішення комісії органу соцзахисту. А його беруть, провівши обстеження матеріально-побутові умови особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

На які виплати можуть розраховувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу для пенсії. І хто не отримає від держави нічого

У жовтні 2017 року ВРУ проголосувала за законопроект про пенсійну реформу . Крім збільшення пенсії для нинішніх пенсіонерів, вона принесла більше вимог для майбутніх пенсіонерів.

Зокрема, з 1 січня 2018 року страховий стаж для виходу на пенсію має становити 25 років (до цього був 15 років). А 2028 року необхідний страховий стаж для виходу на пенсію буде 35 років.

Читайте також: Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні . Навіщо взагалі щось міняти

Якщо страховий стаж менше 25 років

Працювати можна і неофіційно. Однак для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися тільки той, який ви отримали при офіційному працевлаштуванні та сплату податку до Пенсійного фонду відповідно.

В Україні чимало людей досі працює неофіційно, а зарплату отримує "сіру", також значний прошарок заробітчан. Тому природно, що є такі люди, які працюють навіть 35 років, але страховий стаж при виході на пенсію в 60 років може бути менше 25 років. Що в такому випадку пропонує уряд?

По-перше, два роки стажу можна докупити .Однак ціни на них трохи "кусаються": 1 рік стажу коштуватиме приблизно 16,8 тис. гривень, два роки - 25,3 тисячі гривень.

Ще один спосіб - продовжити працювати. В такому випадку можете розраховувати навіть на бонуси: уряд скасував оподаткування виплат для працюючих пенсіонерів (а це + 15%). Однак нововведення не стосується людей похилого віку з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів (зараз це 17 тис.грн).

І третій варіант - отримувати від держави соціальну допомогу. Міністр соціальної політики Андрій Рева в червні 2017 року повідомляв , Що для таких людей передбачена адресна "тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не має права на пенсійну виплату".

19 січня Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу. Про це йдеться в Постанові уряду № 1098 .

Згідно з документом, отримати допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу. Допомога буде здійснюватися в період з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 р

Що потрібно для отримання допомоги та її розмір

Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного пенсійного стажу необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання з наступними документами:

  • Заява;

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання та індивідуальний номер платника податків;

  • довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера протягом 5 робочих днів);

  • декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.
    Якщо тимчасова грошова допомога оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Читайте також: Кому годувати пенсіонерів. Що не так з пенсійною реформою

Тимчасова фіндопомогу призначається з дня, наступного після дати досягнення пенсійного віку, тобто з 60 років (для жінок 1961 року народження і старше - менше).

У разі якщо людина звернулася за тимчасовою допомогою пізніше, ніж через три місяці після досягнення пенсійного віку, тимчасова допомога призначається з дня звернення за нею. Однак, якщо пройшло більше півроку з моменту досягнення пенсійного віку, а людина так за нею і не звернулася, виплати за "пропущені" місяців не здійснюватимуть.

Перераховуватиметься посібник кожні 6 місяців з урахуванням змін майнового стану людини і сім'ї. Її розмір буде залежати від різниці між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Хто не має права на допомогу

У Постанові Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але і не отримають тимчасову державну соцдопомогу.

Там врахований дохід сім'ї. Уряд трактує поняття сім'ї так:

  • чоловік, дружина, діти, в тому числі усиновлені, у віці до 18 років, які перебувають на їх утриманні;

  • діти - студенти установ вищої освіти I-IV рівнів акредитації та закладів професійної (професійно-технічного) освіти за денною формою навчання у віці до 23 років, які не мають власних сімей, в тому числі ті, що отримують стипендію, незалежно від того, де вони проживають (разом з батьками або перебувають на навчанні в іншому населеному пункті);

  • особи, які спільно проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Але до складу родини не входять батьки, дід, баба, брати, сестри, опікуни, діти під державною опікою, батьки, позбавлені батьківських прав.

Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається в разі, коли:

- середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (тобто, 1347 грн до 1 липня 2018 г.);

- особа отримує пенсію або державну соціальну допомогу, яка призначається відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" або "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю";

- особа або члени його сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги купили земельну ділянку, квартиру (будинок), автомобіль, інший транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування жили щно-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату покупки (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- особа працює, здійснює іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу.

Виникає питання, яким чином держава буде відстежувати витрати "претендентів на допомогу". Конкретної відповіді на наш запит в Міністерстві соціальної політики не надали. Пояснили, що органи соціального захисту населення мають право робити запити в ГФС і органів місцевої влади та отримувати необхідну інформацію протягом 15 днів.

Якщо раніше українці могли купувати за готівку товари або послуги до 150 тис. Грн, то вже з початку 2017 року - це тільки 50 тис. Грн. Все, що вище, потрібно "проводити" через банк.

Тому покупки сім'ї на суму понад 50 тис. Грн теоретично можна простежити завдяки цій нормі.

А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда? Обіцяють приходити додому до претендентів на допомогу і проводити обстеження умов проживання.

Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї виявлено, що:

- особа має додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно, здає в найм житло або його частину; хтось із сім'ї працює неофіційно; доходи від утримання худоби, птиці, інших тварин, від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки тощо.

- у власності особи або членів його сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю, чи більше ніж один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

Рішення органу соціального захисту населення про призначення тимчасової допомоги або про відмову в її наданні може бути оскаржено до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

Але всі перераховані категорії можуть розраховувати на тимчасову допомогу, якщо в сім'ї є людина з інвалідністю.

Правда, на це потрібно рішення комісії органу соцзахисту. А його беруть, провівши обстеження матеріально-побутові умови особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Що в такому випадку пропонує уряд?
А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда?
Що в такому випадку пропонує уряд?
А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда?
Що в такому випадку пропонує уряд?
А яким чином з'ясовувати, чи все вказане в декларації - правда?