Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про відшкодування збитків

  1. Позовна заява про відшкодування збитків: загальні правила
  2. Аспекти окремих категорій справ про відшкодування збитків
  3. Позов про відшкодування збитків: випадки, коли відповідальність не настає

Саме визначення «збитки», в цивільному кодексі згадується досить часто і має широке значення. Тому головним завданням при подачі позову про відшкодування майнової або немайнової шкоди, буде встановлення, в чому конкретно і в якому розмірі висловилися такі збитки, а також яким чином та чи інша особа причетна до даних подій.

Позовна заява про відшкодування збитків: загальні правила

Саме визначення «збитки», в цивільному кодексі згадується досить часто і має широке значення

По-перше, оформляючи позов про відшкодування збитків, слід визначитися з конкретними вимогами, які ви хочете висунути відповідачу. В позовній заяві можна вказувати як вимоги суто майнового характеру, так і вимоги про повну компенсації моральної шкоди .

Якщо ви хочете утримати з відповідача матеріальну шкоду - потрібно подбати про підтвердження точно зафіксованої суми отриманих збитків. Зробити це можна, звернувшись до відповідного фахівця, який правильно оцінить завдані збитки.

З визначенням розміру моральної шкоди часто виникають труднощі. Тут важливо детально описати і підкріпити документально ступінь і глибину своїх моральних переживань і те, що такі страждання стали причиною того, що ви не можете тепер жити повноцінно.

Аспекти окремих категорій справ про відшкодування збитків

Будь позов про відшкодування збитків повинен ставитися до певної категорії справ. У свою чергу, всі справи про відшкодування збитків можна поділити на суперечки, які виникають у зв'язку:

  • невиконання договірних зобов'язань;
  • порушення не пов'язані з договірними відносинами (позадоговірні);
  • поставки неякісного товару або його поставка не в повному обсязі;
  • отримання каліцтв, інших ушкоджень здоров'я або навіть настання смерті.

Важливо визначити, яка категорія суперечок підходить саме для вашого випадку. Так як, позовну заяву про відшкодування збитків має бути складено з урахуванням всіх тонкощів, які передбачає певна категорія справ.

Наприклад, візьмемо позов про відшкодування матеріальних збитків внаслідок отримання якого-небудь ушкодження здоров'ю. При складанні даного позову потрібно акцентувати увагу не тільки на вимозі про компенсацію вартості лікування, а й про упущену вигоду, тобто, про дохід, який позивач міг би реально отримати, але не отримав у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Позов про відшкодування збитків: випадки, коли відповідальність не настає

Наступним етапом при складанні позову буде доказ протиправної дії або бездіяльності відповідача для залучення його до відповідальності. Часто зустрічаються випадки, коли факт нанесення шкоди, його масштаби і розміри повністю доведені, але для притягнення до відповідальності винної особи все одно немає підстав.

За загальним правилом, особа, яка завдала матеріальної або особистісний шкоди іншій особі, має понести відповідальність, якщо не зможе довести відсутність у нього провини. Але бувають і такі ситуації, коли вина відповідача не залишає сумнівів, але до відповідальності його залучити неможливо. Зокрема, від покарання звільняються:

  • малолітні діти (до 14 років);
  • недієздатні громадяни;
  • дієздатна або неповнолітня особа, яка при збігу певних обставин не розуміло значення своїх дій.

Як бачимо, позовну заяву про відшкодування збитків складається і подається з урахуванням численних процесуальних нюансів. До того ж, будь-які суперечки про відшкодування шкоди викликають багато негативних емоцій у постраждалої сторони. Тільки професійні юристи можуть оцінити ситуацію тверезо і правильно розставити пріоритети.