Реклама
Реклама
Реклама

За їзду без прав покарають суворіше

  1. За які порушення ПДР можна потрапити за ґрати

Посилення покарання торкнеться тих, хто сів за кермо, але при цьому ніколи не мав водійських прав.

Про те, що санкції за їзду без прав змінять, розповіли в Міністерстві внутрішніх справ РФ. Зараз відомство розглядає пропозиції про посилення відповідальності за порушення за статтею 12.7 КоАП «Керування транспортним засобом водієм, що не мають права керування транспортним засобом».

7 КоАП «Керування транспортним засобом водієм, що не мають права керування транспортним засобом»

Поки що не повідомляється, як саме зміниться покарання за відповідне порушення. як повідомляє Autonews.ru , В числі пропозицій є в тому числі збільшення розміру адміністративного штрафу в два рази.

статті

За які порушення ПДР можна потрапити за ґрати

Перш за все визначимо головне: «опинитися за гратами» можна в двох різних формах - у вигляді адміністративного арешту або у вигляді позбавлення волі. Перше покарання - адміністративне, і воно більш м'яке, так як порушник ...

13.08.2018

Згідно з діючими нормами, який сів за кермо людині, у якого ніколи не було прав, загрожує штраф від 5 000 до 15 000 рублів. У разі, якщо цю «вилку» подвоять, розмір стягнення виросте до 10 000 - 30 000 рублів. Нагадаємо, того, хто передав керування автомобілем свідомо не має на це права, покарають штрафом в розмірі 30 000 рублів. У разі, якщо і він виросте вдвічі, то автовласникові доведеться заплатити вже 60 000 рублів.

Крім цього, в разі, якщо за кермо сів водій, якого позбавили права керування транспортним засобом, його можуть оштрафувати на 30 000 рублів, накласти адміністративний арешт на строк до 15 діб, або ж відправити на громадські роботи на строк від 100 до 200 годин. Імовірно покарання можуть посилити і за це порушення.

Імовірно посилення покарання МВС може прив'язати до стратегії щодо різкого скорочення смертності на дорогах . Нагадаємо, її підписав прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в січні 2018 року. Згідно з документом, до 2024 року показник соціального ризику (кількість загиблих в ДТП на 100 000 населення) повинен знизитися до 4, до 2030-го країна повинна прагнути до нульової смертності. На момент підписання стратегії показник дорівнював майже 14.

Щоб вписати посилення відповідальності за їзду без прав з переліку заходів щодо поліпшення ситуації з безпекою дорожнього руху, у МВС є ще більше року: розробити відповідні нормативно-правові акти цього відомства і Мінтрансу потрібно до кінця 2019 року.

На думку президента товариства захисту прав громадян «Колективний захист» Марата Аманліева, посилення норм, швидше за все, торкнеться саме тих, кого спіймали за кермом, хоча у них ніколи не було водійського посвідчення. Він передбачає, що нинішній штраф за це порушення підвищать в два рази. У той час як норма, яка діє для тих, кого прав позбавили, залишиться колишньою. Чи не виключає він і варіанти, при якому для першої категорії порушників введуть покарання у вигляді адміністративного арешту на 15 діб. Сам експерт вважає, що потрібно за відповідні порушення ввести конфіскацію автомобілів.

Про інший варіант покарання розповів член Ради із взаємодії з інститутами громадянського суспільства при Раді Федерації Євген корчаги. Він вважає, що для тих, хто дозволяє собі сісти за кермо без прав, необхідний мінімальний поріг адміністративного арешту (не менше 10 діб), а також іншу шкалу штрафів: за перший раз 30 000 рублів, за другий - 300 000 рублів, за третій - 3 000 000 рублів.

Раніше Колёса.ру розповідав про те, що робити, якщо діючі права є, але водій їх втратив: чи можна в таких умовах сідати за кермо .