Реклама
Реклама
Реклама

Торгівля нагородами: скільки коштує військова доблесть

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

10 мая 2012, 7:57 Переглядів:

Нагороди приймають подешевке. Фото: topwar.ru.

Через 67 років після закінчення Великої Вітчизняної війни події тих страшних років поступово стираються з нашої пам'яті: про подвиги дідів і батьків пам'ятають хіба що тільки ветерани та їхні діти. Про ціну, заплачену за життя нинішнього молодого покоління, мало хто з нього самого здогадується. Заборонений до поширення "Майн Кампф" Адольфа Гітлера не важко знайти на книжкових прилавках. Що вже говорити про бойові нагороди радянських воїнів, які пройшли Сталінград, Варшаву і взяли Берлін. На кримських товкучках можна купити будь-які медалі: лежать вони, покриті пилом, на газетних обривках, хтось наступає на них, не помітивши у себе під ногами.

НЕ ВІД! Простой ЖИТТЯ. Торговці відзнаками умовно діляться на дві групи: "дрібниця" - до них товар потрапляє випадково, в невеликій кількості (в основному, пропонують нащадки воїнів те, що залишилося від родичів), і "антиквари" - із широкими столами з усілякою старовиною, товар "підмочений", отриманий злочинним шляхом. Другі більш впевнені в собі, все відразу на прилавок не викладаю, якщо цікавишся чимось рідкісним, обіцяють дістати у "потрібну людину" протягом декількох днів.

"У нас особливого немає: медалі" За відвагу "або" За бойові заслуги ", трапляються ордена Вітчизняної війни або Червоної Зірки. Приймаємо подешевке - за ціною втричі меншою реальною. Віддати не задорого, але, ясна річ, щоб нам наварчік був, - розповідає один з "дрібних" сімферопольських продавців Сергій. - Якщо приносять з документами (нагородний книжкою), то люди торгуються з нами. Головне - історія нагороди: скільки фріців дідусь поклав або танків підбив. від хорошого життя цим займаємося? Щоб від голоду на велику дорогу з ножем НЕ вийти! "

"Антиквари" небагатослівні, якщо говориш, що журналіст, то пропонують "йти лісом": "Звертайтеся до магазинів, там все розкажуть і покажуть. Офіційно. Тут з вами ніхто ляси точити не буде, нікому зайві проблеми не потрібні, особливо - з міліцією . Ми і так он обробляють від них, щоб зайвий раз не чіпали ні нас ".

ПОВНИЙ КОМПЛЕКТ - В ІНТЕРНЕТІ. Набагато простіше купити нагороди в інтернеті: навіть не потрібно заходити на тематичні сайти. Досить будь-якого ресурсу з оголошеннями - сотні людей пропонують відзнаки і оптом і в роздріб. Наприклад, колодка медалей - "За відвагу", "За бойові заслуги", "За проявлений героїзм", "40 років Перемоги", "За звільнення Варшави" - обійдеться в 400 гривень. Якщо треба - тут же і чисті посвідчення до медалей, з підписами і печатками, так, документ до медалі "За відвагу" - 25 гривень. "В інтернеті ніхто не дивиться в очі, коли ви здаєте дідівські знаки. Тут немає сорому або страху. Виявили інтерес до ваших речей, то дзвонять або пишуть на залишений номер телефону або на електронну адресу, - пояснює користувач веб-аукціону Warrior. - Людина оплачує доставку поштою або кур'єром. У підсумку: у вас - гроші, у нього - товар. Без сантиментів ".

В АНГЛІЇ ТЕЖ ТОРГУЮТЬ НАГОРОДАМИ. За словами старшого наукового співробітника Музею Шереметьєвих Данила Бержіцкого, в Україні заборонена торгівля нагородами, дістати їх нелегко і з рук, і в інтернеті: "Офіційно продають тільки репліки відзнак. Придбання справжніх орденів носить одиничний характер, навряд чи можна взяти нагороду просто так на вулиці, в світовій же павутині обмежень не існує, в ній і вибір більший. Другий варіант найбільш зручний для людей ". На думку історика, однозначно засуджувати тих, хто займається нагородних оборотом, не можна: він, музейник, неодноразово стикався з такими речами, коли нащадкам воїнів медалі і ордени предків не потрібні. "Точно так само в Англії правнучку офіцера або солдата, який воював на півострові під час Кримської війни, мати у спадок від діда нагороду тих років менш важливо, ніж останню модель айфона. Він виставляє медаль на продаж - і все, отримав гроші і насолоджується життя. але! у кінцевому рахунку, нагорода потрапляє до цінителю, до людини, якій вона цікава, для якого це - історія. Так, орден може надійти в колекцію незаконним способом, проте відразу піддавати анафемі людини, просто купив відзнаки у безладних нащадків, не варто " , - міркує Бержіцкій.

ПОКАРАННЯ - НЕДОСТАТНЄ. Торгівля бойовими нагородами є дрібним правопорушенням, яке тягне за собою попередження або штраф від 17 до 34 гривень. Цього року жодна факти незаконного обігу відзнаками кримська міліція не виявила, хоча ринки буквально кишать "антікварщікамі", повідомили нам в ГУ МВС в АРК. "Звичайно, ми зобов'язані вживати заходів, але, в першу чергу, на підставі письмових заяв громадян. Хіба мало, стоїть конкретна людина, перед ним викладені медалі - і він скаже:" Я їх виставив, щоб показати медалі мого діда ". Складно довести факт купівлі-продажу, адже люди не звертаються до нас із заявами, що їм пропонували ордени або вони їх купили, - пояснює заступник начальника управління профілактики правопорушень ГУ МВС в АРК, підполковник Дмитро Коржов. - насправді, варто посилити покарання за подібні дії, що зачіпають етичні та моральн Перші питання. Людям, які пройшли війну, які заробили нагороди потом і кров'ю, боляче бачити таке на вулицях наших міст. Нинішня міра відповідальності - недостатня ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Торгівля нагородами: скільки коштує військова доблесть". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Лохвицький Олексій

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Від хорошого життя цим займаємося?