Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити паспорт: покрокова інструкція

  1. Чи справді така страшна втрата паспорта?
  2. Що буде, якщо довго не звертатися за новим паспортом?
  3. Які документи потрібні для відновлення паспорта і куди звернутися?
  4. Заява про втрату паспорта
  5. Якщо втратив паспорт, як відновити його?
  6. Як відновити загублений паспорт: отримання тимчасового посвідчення особи
  7. Нюанси відновлення втраченого паспорта
  8. Сума держмита за втрату паспорта

У житті трапляється всяке, ніхто не застрахований від втрати дуже важливого документа, такого як паспорт. Що в такому випадку робити? Перш за все слід звернутися до органів ФМС з пакетом документів, необхідних для відновлення. Законодавством передбачається певний порядок відновлення даного документа. Отже, як відновити втрачений паспорт, давайте обговоримо далі.

Чи справді така страшна втрата паспорта?

Чи справді така страшна втрата паспорта

Паспорт громадянина РФ є головним документом, яким засвідчується особистість на території країни. Саме з цієї причини втрата даного документа є серйозною справою, тому відновити паспорт в такому випадку слід якомога швидше. Крім того, за втрату паспорта передбачається адміністративне покарання, було це навмисне або так вийшло просто з необережності. Правда, покарання не настільки серйозне, як може здатися. Розмір штрафу становить всього від 100 до 300 рублів. Але сам факт, що втрата документа вважається правопорушенням, вказує на те, що документ дійсно слід зберігати дбайливо, з певною часткою відповідальності.

Варто сказати, що застосовується покарання при втраті паспорта тільки в тому випадку, якщо вина громадянина вже була доведена.

Що буде, якщо довго не звертатися за новим паспортом?

Що буде, якщо довго не звертатися за новим паспортом

Тепер поговоримо про більш серйозні речі. Якщо вами було втрачено документ, ви протягом довгого часу не звертаєтеся за тим, щоб відновити паспорт, то тоді до вас може бути застосоване покарання за іншою статтею, яка передбачає проживання громадянина на території країни без документа, що посвідчує особу. В даному випадку штраф вже складе від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Напевно ви вже усвідомили всю відповідальність. Давайте тепер розберемося з питанням про те, як відновити втрачений паспорт.

Які документи потрібні для відновлення паспорта і куди звернутися?

Які документи потрібні для відновлення паспорта і куди звернутися

Найголовніше при втраті паспорта - не панікувати. Щоб почати процедуру по відновленню даного документа, слід зібрати наступні документи:

  • заяву про втрату;
  • заяву на видачу нового паспорта;
  • 4 фотографії;
  • квитанцію про сплачену держмито.

Всі ці документи необхідно подати в підрозділ ФМС за місцем проживання.
Як відновити загублений паспорт і зберегти всі дані старого? Тут все дуже просто. Залежно від того, яка саме потрібна інформація в відновленому документі, потрібно надати ще додаткові документи:

Заява про втрату паспорта

Заява про втрату паспорта

Коли вам потрібно відновити паспорт, одним з обов'язкових документів для ФМС є заява про втрату документа. Слід зазначити, що в законодавстві особливо ніяких вимог до заяви не пред'являється. Винятком є ​​тільки те, що воно повинно бути складено в письмовій формі і на ньому повинна стояти підпис заявника.

Яка ж інформація повинна бути прописана в заяві, якщо громадянин втратив паспорт? Як відновити втрачений документ?

Отже, в заяві повинна міститися інформація про час втрати документа, опис того, які події послужили причиною, а також де саме було втрачено паспорт. Але тут не слід плутати дві речі: в поліцію з такою заявою звертатися не слід, так як там проводиться тільки реєстрація факту викрадення.

Якщо втратив паспорт, як відновити його?

Якщо втратив паспорт, як відновити його

Під час звернення до органів ФМС всі зібрані документи у вас візьмуть, а на руки ви отримаєте відповідну розписку. Якщо вам цікаве питання про те, скільки відновлюють паспорт, то на нього ми теж дамо відповідь. Новий документ виготовляється протягом 10 днів, якщо у заявника є постійна реєстрація на території роботи підрозділу ФМС. При її відсутності або якщо втрачений паспорт був виданий іншим відділенням, оформлення може розтягнутися до двох місяців. Під час прийняття документів співробітник ФМС в обов'язковому порядку повинен повідомити про те, протягом якого терміну буде готовий новий паспорт.

Як відновити загублений паспорт: отримання тимчасового посвідчення особи

Як відновити загублений паспорт: отримання тимчасового посвідчення особи

Після того як органи ФМС приймуть документи для оформлення нового документа, громадянин набуває право на отримання тимчасового посвідчення особи, поки новий паспорт не буде готовий. Для цього потрібне надання ще однієї фотографії. Але тут є один нюанс.

Співробітники відповідного органу можуть затягнути з видачею тимчасового посвідчення, наприклад, якщо попередній паспорт був отриманий в іншому підрозділі ФМС або взагалі в іншій області. Така тяганина аргументується тим, що на перевірку особистості громадянина буде потрібно більше часу. Поки це буде зроблено, новий паспорт вже буде готовий.

Але при необхідності терміново відновити паспорт громадянин має право на вимогу прискореної процедури отримання хоча б тимчасового свідоцтва. Але для цього необхідно представити який-небудь документ, який теж підходить для підтвердження особи. Це може бути закордонний паспорт, військовий квиток, водійські права і так далі.

Ще органами ФМС може бути зроблений міжвідомчий запит, наприклад, на місце роботи або до військової частини, адже вони повинні зробити всі необхідні дії, щоб процедура оформлення тимчасового посвідчення не розтяглася.

Нюанси відновлення втраченого паспорта

Нюанси відновлення втраченого паспорта

Отже, як відновити паспорт, які документи можуть вимагатися працівниками ФМС? Відповідь дуже проста. Документи можуть вимагатися тільки ті, які визначені законодавством. Дуже частина виникають ситуації, коли співробітники без будь-яких підстав просять надати наступні документи:

  1. Довідку з місця проживання. Даний документ надавати зовсім не обов'язково, так як органами може бути зроблений самостійний запит.
  2. Повідомлення про те, що заява про втрати паспорта було зареєстровано в поліції. Насправді такий папір необхідна тільки при крадіжці документа.
  3. Документи, якими можна підтвердити факт наявності російського громадянства. Це може бути виписка з додому книги, картка реєстрації і так далі. Але варто зазначити, що вимога таких документів незаконно, так як у заявника вже встановлено громадянство, адже у нього ж був на руках паспорт, який він втратив.

В такому випадку може виникнути питання про те, чи можна відновити паспорт без зайвих документів. Звичайно ж, можна. Якщо з вас продовжують вимагати ці документи і не приймають заяву без них, то в такому випадку слід попросити надати відмову в письмовій формі і захищати свої права вже через суд.

Сума держмита за втрату паспорта

Отже, як відновити паспорт, ми розібралися. А скільки доведеться за нього заплатити?

Законодавством нашої країни передбачається, що при втраті паспорта громадянин повинен сплатити держмито в розмірі 1500 рублів. Крім того, втратою вважаються також і випадки, коли документ був, наприклад, випраний або порваний дитиною. За своїм змістом це двояка ситуація, тому що паспорт-то начебто і не загубився, але користуватися ним далі не вийде, так як дані прочитати просто неможливо.

Адміністративним законодавством не передбачаються чіткі розмежування в плані таких ситуацій. Тому держмито в такому випадку доведеться платити саме як за втрату паспорта. Крім того, громадянин може і не надавати квитанцію про оплату - досить просто назвати реквізити.

Тепер ви знаєте всю схему відновлення свого паспорта. Дуже сподіваємося, що вона вам дійсно допоможе. Не панікуйте при втраті даного документа. Може бути, не все так страшно, як вам здається. Звичайно, доведеться витратити час, сили і гроші, але ж в кінцевому підсумку ви все одно отримаєте новенький документ.

Чи справді така страшна втрата паспорта?
Що буде, якщо довго не звертатися за новим паспортом?
Які документи потрібні для відновлення паспорта і куди звернутися?
Що в такому випадку робити?
Чи справді така страшна втрата паспорта?
Що буде, якщо довго не звертатися за новим паспортом?
Які документи потрібні для відновлення паспорта і куди звернутися?
Як відновити загублений паспорт і зберегти всі дані старого?
Яка ж інформація повинна бути прописана в заяві, якщо громадянин втратив паспорт?
Як відновити втрачений документ?