Реклама
Реклама
Реклама

Бізнесмен Ігор Воронов розбазарить природні надра на Кіровоградщині по «схемі» Азарова

20:08

Природні ресурси в приватній власності - факт реального розбазарювання ресурсів в Україні. Держава нічого не контролює, в результаті наживається «купка олігархів».

Бізнесмен Ігор Воронов забезпечив собі неймовірний заробіток на Україні як сировинному донора. Погодьтеся - схема класична. Отже, це черговий український олігарх, який буде висмоктувати ресурси з землі, яка колись належала всім. Примітно, що землі, на яких він буде заробляти, дісталися йому по «схемі», старт якої був дан при Януковичі.

Як стало відомо, в квітні Воронову дісталося найбільше в Україні родовище літієвих руд - одного з найбільш затребуваних у світі металів. Його ціна зростає стрімкими темпами. Пов'язано це не в останню чергу з тим, що ринок електромобілів не стоїть на місці, а інтенсивно розвивається.

ТОВ «Укрлітійдобича» отримало спеціальний дозвіл № 6195 на геологічне вивчення надр Полоховского родовища літієвих руд (Кіровоградська область). Протягом трьох років повинна бути проведена детальна геолого-економічна оцінка запасів родовища. Ці дані повинна затвердити Державна комісія України по запасах природних копалин. Ліцензія буде діяти до 3 квітня 2037 року - тобто протягом 20 років.

Полоховское родовище найбільш перспективне, так як містить понад 500 тисяч тонн оксиду літію. Ще два родовища літієвих руд є в Запорізькій області, проте запаси в них оцінюються як середні, а тому не розробляються.

Створення ТОВ «Укрлітійдобича» пов'язане з періодом, коли президентом був Віктор Янукович, а прем'єром - Микола Азаров.

Для того, щоб зайти на Полоховское родовище - була розроблена «схема». Спочатку землі виводили з держвласності: близько 60 фізосіб отримали ділянки на зазначеному родовищі - кожен на своїх двох гектарах нібито повинен був вести «приватне господарство». І дивним чином через кілька місяців всі ці ділянки були перепродані «Укрлітійдобиче».

На той момент засновником компанії були, як це зазвичай буває, підставні особи, за якими стояли відомі ділки. Так, спочатку її заснував якийсь Роман Кукотенко з Боярки, якого називали ставлеником Олексія Азарова (сина екс-прем'єра). Надалі - в грудні 2011-го - 50% компанії відійшло нікому Степану Євсюкову з Харкова. З чуток, за новим акціонером компанії стояв авторитетний земляк Януковича Юрій Іванющенко (він же Юра Єнакіївський).

Коли Янукович, Азаров і Іванющенко бігли в Росію - схема розвалилася і компанією «Укрлітійдобича» зайнялася прокуратура. Відомство через суди вимагало визнати рішення про відчуження земель Полоховского родовища недійсними. Однак в 2015 році позови були відхилені. На той момент компанію встигли переоформити на людину, яка ймовірно став прикриттям для колишніх господарів. Новий власник - нікому не відомий Іван Захаров.

Однак це не останні зміни в структурі власників. 50% «Укрлітійдобичі» відійшли фірмі Harsam Ores FZE з Об'єднаних Арабських Еміратів (власником значиться Міна Азер Мамлук Халіл). 5% отримав киянин Олег Кадников. Власником 45% став Ігор Воронов.

Бізнесмен в компанії з Ігорем Кучеренко та Дмитром Єкімовим контролює компанію VEK Capital Partners. Абревіатура означає прізвища трьох засновників. Компанія інвестує в різні напрямки, наприклад, мережа фітнес-клубів Sport Life. Є також і проекти, пов'язані з корисними копалинами. У портфелі VEK Capital Partners знаходиться компанія MPG Global, яка володіє ліцензією на розробку родовищ золота в Танзанії.

З огляду на зв'язку Воронова в політиці, зрозуміло, як Ігор Воронов підібрав переконання для влади, щоб йому дісталося родовище одного з найбільш затребуваних металів в світі. Як відомо, раніше ЗМІ називали бізнесмена одним із спонсорів Віталія Кличка.