Реклама
Реклама
Реклама

До Воркутинських неплатникам за комунальні послуги не будуть підходити «бездушно» «БНК

Адміністрація Воркути прийняла рішення строго карати боржників за комунальні послуги: виселяти з квартир в маневрений фонд або перекривати їм гарячу воду і каналізацію. Борг перед комунальниками у жителів Воркути перевалив далеко за три мільярди рублів, і заборгованість ця стала критичною для всієї міської галузі ЖКГ. Тому адміністрація заполярного міста пішла на крайні заходи. БНК звернулося до зацікавлених в цій проблемі особам з проханням прокоментувати обгрунтованість таких радикальних заходів: віце-меру Воркути Ярославу Мельникову, керівнику регіонального центру «ЖКГ-Контроль» Дарині Шучаліной.

строго карати

Влада Воркути мають намір жорстко взятися за заможних неплатників. Фото Юрія Кабанцева

Ярослав Мельников, заступник мера Воркути:

Фото Олени Царановой

- Ми розуміємо компанію ТГК-9, яка говорить, що паливо купувати не на що. В кінці року ми вичавлювали все, що могли, і частково оплатили борги. Зараз по місту йде оптимізація, і в ньому мешканця, які заборгували за комунальні послуги понад три мільярди рублів, ми це питання вирішити не зможемо. У нас готується маневрений фонд для переселення, сьогодні вже є півтори тисячі позовних заяв, ми виконаємо колосальну роботу з ресурсоснабжающими організаціями, з керуючими компаніями, виявляємо людей, які мають заборгованість протягом трьох, чотирьох, п'яти, десяти років і починаємо з ними працювати через судові інстанції. Наше завдання - цей борг погасити, щоб місто могло стабільно існувати. Будемо судитися, будемо виселяти людей в маневрений фонд, а в їх квартири будемо заселяти «аварійку», малозаселені будинку, по черзі і т. Д. Ми розуміємо, що неплатники бувають різні. Наприклад, є незахищені соціальні групи - інваліди, пенсіонери, - і у них немає заборгованостей. А є люди, які займають посади, отримують хорошу зарплату і не платять за ЖКП вже кілька років. Ось з цими людьми і їх роботодавцями буде проводитися жорстка робота. Ми не будемо бездушно підходити до проблеми: якщо людина один виховує трьох або чотирьох дітей, у нього маленька заробітна плата, доведеться шукати якийсь компроміс. Повторюю, ми не запускаємо «машину», яка все переламає. Але деякі не платили і продовжують не платити тільки через те, що їх ніяк не карають.

Дарина Шучаліна, керівник регіонального центру «ЖКГ-Контроль» при Громадській палаті Комі:

- Ніяких інших заходів, як призупинення надання комунальних послуг, не придумано для того, щоб простимулювати недобросовісних мешканців розплачуватися за рахунками. Ще в минулому році на засіданні нашого центру «ЖКГ-Контроль» в Громадській палаті в рамках обговорення теми боротьби з боржниками ми разом з експертами прийшли до висновку, що у всіх муніципалітетах слід переходити від умовлянь до перекриття комунальних благ в квартирах боржників. Така форма була нами рекомендована всім муніципалітетам. Добре, що до нас прислухалися в Воркуті. Муніципалітет здавна - лідер по боргах населення за ЖКП, тому в Заполяр'ї цей захід не просто своєчасна, а давно назріла. Наша республіка з кожним роком знижує показник збирання платежів: з 93% три роки тому до 90% в минулому році. Сумарно борг населення за ЖКП перевищив 5 мільярдів рублів. Це нікуди не годиться. Посудіть самі: чому у населення немає боргів за стаціонарний і мобільний телефони, а також за інтернет? Саме тому, що компанії відключають їх ще навіть до переходу в мінусовій баланс, коду абонент на межі нуля. Аналогічно повинно бути з комунальними благами, тим більше що квитанції власники житла отримують за фактом їх використання - в кінці місяця. Якщо не подобається якість ЖКП, алгоритм дій законодавством прописаний однозначний: спочатку - заплати, а потім - доводь і, якщо потрібно, сперечайсь і добивайся перерахунку, якщо обоснуешь, що якість не відповідала ціні.

У минулому році в уряді Росії бурхливо обговорювали ініціативу щодо переходу на авансові платежі росіян за ЖКП, тобто: якщо спочатку місяця заплатив - протягом 30 днів отримуєш послуги. Чи не заплатив - не отримуєш. Оскільки влади запитали думку громадських діячів, наш центр «ЖКГ-Контроль» направив в Москву пропозицію застосовувати авансову систему тільки в відношенні боржників за ЖКП. А для сумлінних платників встановити спосіб оплати на вибір: на початку або в кінці місяця. На сьогодні дискусії з даної теми на федеральному рівні припинені, а шкода: такий захід теж сприяла б скороченню числа боржників.

Минулої осені на зустрічі заступник керівника Мінбуду РФ Андрія Чибиса з громадськими з регіонів, що здійснюють громадський контроль у сфері житлово-комунального господарства, я підняла питання про можливість узаконити і найрадикальніший метод: виселення боржників із житла з наступним її продажем за борги. Частину, що залишилася після погашення боргу різницю - вручати боржникам, а житло їм надавати меншої площі. Високопоставлений чиновник відповів, що ідея розумна, проте в регіонах упреться, швидше за все, в дефіцит маневреного житлового фонду, так що неплатників виявиться нікуди переселяти. Втім, якщо перекривати їм гарячу воду і каналізацію, що законодавством допускається, більшість тут же почне платити.

Посудіть самі: чому у населення немає боргів за стаціонарний і мобільний телефони, а також за інтернет?